Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rumunija

Abstract

The importance of the process of Neolithization for the genetic make-up of European populations has been hotly debated, with shifting hypotheses from a demic diffusion (DD) to a cultural diffusion (CD) model. In this regard, ancient DNA data from the Balkan Peninsula, which is an important source of information to assess the process of Neolithization in Europe, is however missing. In the present study we show genetic information on ancient populations of the South-East of Europe. We assessed mtDNA from ten sites from the current territory of Romania, spanning a time-period from the Early Neolithic to the Late Bronze Age. mtDNA data from Early Neolithic farmers of the Starčevo Criş culture in Romania (Cârcea, Gura Baciului and Negrileşti sites), confirm their genetic relationship with those of the LBK culture (Linienbandkeramik Kultur) in Central Europe, and they show little genetic continuity with modern European populations. On the other hand, populations of the Middle-Late Neolithic (Boian, Zau and Gumelniţa cultures), supposedly a second wave of Neolithic migration from Anatolia, had a much stronger effect on the genetic heritage of the European populations. In contrast, we find a smaller contribution of Late Bronze Age migrations to the genetic composition of Europeans. Based on these findings, we propose that permeation of mtDNA lineages from a second wave of Middle-Late Neolithic migration from North-West Anatolia into the Balkan Peninsula and Central Europe represent an important contribution to the genetic shift between Early and Late Neolithic populations in Europe, and consequently to the genetic make-up of modern European populations.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0128810

On ti je postavio pitanje "o kakvoj analizi kostiju je reč".
Umesto da odgovoriš na pitanje, ti odgovaraš "analiza sa područja Rumunije" i ostavljaš taj link na kojem se nalaze informacije da je izvršena analiza kostiju starih oko 42 000 godina iz pećine Peştera cu Oase u današnjoj Rumuniji. To sa Vinčanskom kulturom (4400 p.n.e - 3200 p.n.e ) nema veze.

On ti je postavio pitanje "o kakvoj analizi kostiju je reč".
Umesto da odgovoriš na pitanje, ti odgovaraš "analiza sa područja Rumunije" i ostavljaš taj link na kojem se nalaze informacije da je izvršena analiza kostiju starih oko 42 000 godina iz pećine Peştera cu Oase u današnjoj Rumuniji. To sa Vinčanskom kulturom (4400 p.n.e - 3200 p.n.e ) nema veze.

Oprosti Koru, godine su to:D Meni je baš drago da ima nekog kao što si ti s kim se može opustiti, popričati i kafu popiti

Verovatno je hteo da postavi link prema istom sajtu ali drugoj stranici. Ko traži, taj bi i našao, ali evo, da još malo olakšamo potragu

http://www.ancestraljourneys.org/europeanneolithicdna.shtml

Najviše je na planu testiranja drevne DNK na našim prostorima (uslovno rečeno) učinila izvesna Ana, Mađarica dugačkog nezapamtljivog prezimena čija je dva rada autor sajta uvrstio u bibliografiju pa se u linkovima može pogledati nešto više o tome.
http://www.ancestraljourneys.org/bibliography.shtml#Szecsenyi-Nagy2014

Nisam siguran, čini mi se da postoji i neki svežiji rad koji se dotiče drevne Y-DNK sa naših prostora, ali malo sam van toga u poslednje vreme. Najbolje da pitaš Atlaniša.

:bye:

Oprosti Koru, godine su to:D
Možda hoćeš da sugerišeš da sve što je Kor ovde ispisao spada u senilna trabunjanja.

Verovatno je hteo da postavi link prema istom sajtu ali drugoj stranici. Ko traži, taj bi i našao, ali evo, da još malo olakšamo potragu

http://www.ancestraljourneys.org/europeanneolithicdna.shtml

Najviše je na planu testiranja drevne DNK na našim prostorima (uslovno rečeno) učinila izvesna Ana, Mađarica dugačkog nezapamtljivog prezimena čija je dva rada autor sajta uvrstio u bibliografiju pa se u linkovima može pogledati nešto više o tome.
http://www.ancestraljourneys.org/bi... blamaže je dirljiv, ali prilično neubedljiv.

Poslednja izmena:
Možda hoćeš da sugerišeš da sve što je Kor ovde ispisao spada u senilna trabunjanja.

Kakvi "naši prostori"?

Radi se o nekoliko uzoraka pokupljenih na lokalitetima u Mađarskoj (Lengyel kultura na teritoriji današnje centralne Evrope).

Nikakvih testiranja stare DNK na uzorcima pokupljenim na arheološkim lokalitetima u Srbiji nije bilo.

"Nisam siguran, čini mi se...."

Da tako nešto postoji, bilo bi naširoko komentarisano i citirano. A ni Kor nije baš toliko senilan, pa da propusti da linkuje rad.

Tvoj pokušaj da spaseš prijatelja Kora od javne blamaže je dirljiv, ali prilično neubedljiv.

Dajte ljudi, sta je sa vama? Zasto ne pricate normalno? Sta dobijate ovakvom diskusijom; osecaj zadovoljstva i izivljavanje na drugima???

Dajte ljudi, sta je sa vama? Zasto ne pricate normalno? Sta dobijate ovakvom diskusijom; osecaj zadovoljstva i izivljavanje na drugima???

Poenta je razjašnjavanje činjenice da nije bilo testiranja DNK iz kostiju pokupljenih sa arheoloških lokaliteta u Srbiji. Pomenuti tandem vernih prijatelja pokušava da dokaže da postoji ili "možda postoji" nešto što ne postoji i jedan drugog su spremni da vade, pa makar i ukazivanjem na godine i senilnost ili ponovnim dovođenjem u zabludu neupućenih čitalaca.

U mom postu je sadržana blaga doza sarkastičnosti u komentarisanju takve nepoštene taktike (nepoštene pre svega prema neupućenim osobama u koje i sam spadaš jer si ti tražio pojašnjenje).

Korove senilnosti se prvi dotakao njegov prijatelj. Lično nikad nikog ne vređam zbog godina, senilnosti, rase, seksualnog opredeljenja, nacionalnosti....niti je moj post sadržavao bilo kakvu uvredu. Prema tome, nije mi baš najasnije zašto si baš moj post citirao. Primera nenormalnosti, dosta grubih uvreda neistomišljenika i sarkastičnih doskočica koje vređaju ljudsko dostojanstvo je bilo na ovoj temi koliko hoćeš, pa si trebao mnogo ranije da reaguješ.

Poslednja izmena:
Poenta je razjašnjavanje činjenice da nije bilo testiranja DNK iz kostiju pokupljenih sa arheoloških lokaliteta u Srbiji. Pomenuti tandem vernih prijatelja pokušava da dokaže da postoji ili "možda postoji" nešto što ne postoji i jedan drugog su spremni da vade, pa makar i ukazivanjem na godine i senilnost ili ponovnim dovođenjem u zabludu neupućenih čitalaca.

U mom postu je sadržana blaga doza sarkastičnosti u komentarisanju takve nepoštene taktike (nepoštene pre svega prema neupućenim osobama u koje i sam spadaš jer si ti tražio pojašnjenje).

Korove senilnosti se prvi dotakao njegov prijatelj. Lično nikad nikog ne vređam zbog godina, senilnosti, rase, seksualnog opredeljenja, nacionalnosti....niti je moj post sadržavao bilo kakvu uvredu. Prema tome, nije mi baš najasnije zašto si baš moj post citirao. Primera nenormalnosti, dosta grubih uvreda neistomišljenika i sarkastičnih doskočica koje vređaju ljudsko dostojanstvo je bilo na ovoj temi koliko hoćeš, pa si trebao mnogo ranije da reaguješ.

Ti si moje spominjanje Korovih godina shvatila kao pozivanje na senilnost?:dash:
Nemam šta da kažem.

Ovde su radovi gospođe Ane Sećenji (nadam se da nisam pogrešio) pa ih pogledaj ako želiš. Ili nemoj. Tvoja stvar

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/282/1805/20150339

http://ubm.opus.hbz-nrw.de/volltexte/2015/4075/pdf/doc.pdf

23sessx.jpg

(ova fotografija se nalazi na 138-139 str njenog doktorskog rada, da se ne mučiš sa pretraživanjem celog rada)

Inače nalazišta sa kojih su uzeti DNK uzorci su u neposrednoj blizini srpske granice, pa uslovno možemo govoriti o našem prostoru. Na nekim drugim mestima smo već i spominjali nepostojanje testiranih uzoraka sa prostora Republike Srbije, tako da ti ideja da nešto krijemo isto otpada.
Na Poreklu smo već govorili i o mogućim pravcima dolaska neolitskih zemljoradnika na ove prostore (ili možda više voliš regionalnije određenje, na prostor panonske nizije i moravske doline) da li je to bilo preko Male Azije ili iz pravca istočnih stepa pravcem oko Crnog mora. Više sam i zaboravio ko je govorio o nepostojanju E1b haplogrupe u dosada testiranim uzorcima, kao i mogućim pravcima širenje te haplogrupe

I u čemu je na kraju tvoj problem? Nedovoljno cenimo tvoju pamet? Nešto drugo?
A što se tiče Slavena može da postavi jasnije pitanje ako ga nešto zanima.

Više sam i zaboravio ko je govorio o nepostojanju E1b haplogrupe u dosada testiranim uzorcima, kao i mogućim pravcima širenje te haplogrupe
.

Бане са Порекла (један од ретких активних E1b чланова који се и највише од свих њих заинтересовао за своју хаплогрупу) је као радну тезу поставио теорију о Трипољској култури као култури из које Е-V13 доживљава експанзију након што су Индоевропљани кренули у ''освајање'' запада са простора Јамне.

Poslednja izmena:
Ti si moje spominjanje Korovih godina shvatila kao pozivanje na senilnost?:dash:
Nemam šta da kažem.

I bolje da ne kažeš ništa.

Zaista nema potrebe da više pominjemo Korovu senilnost i godine. Tema nije Kor.

I u čemu je na kraju tvoj problem? Nedovoljno cenimo tvoju pamet? Nešto drugo?

A niti moji problemi nisu tema, pa još jednom molim tvoju družinu da se okani prizemnih ad hominem napada na mene.

Ovde su radovi gospođe Ane Sećenji (nadam se da nisam pogrešio) pa ih pogledaj ako želiš. Ili nemoj.

Uzorci su pokupljeni uglavnom u Mađarskoj, a nekoliko uzoraka u Hrvatskoj (Vinkovci i Vukovar; to sam već pominjala). Nijedan od uzoraka nije pokupljen na arheološkim lokalitetima u Srbiji. Kraj priče.

Poslednja izmena:
A što se tiče Slavena može da postavi jasnije pitanje ako ga nešto zanima.

Moje pitanje tiče se Likićevog propratnog komentara:

Nedavno je urađena analiza starih kostiju Vinčanske i Starčevačke praistorijske kulture. Današnji Srbi zaista imaju genetske veze sa njima. Ali otprilike isto koliko i sa američkim starosjediocima. Poneko od Vinčanaca ostavio je svoje gene u modernim Srbima, ali je i pokoji emigrant iz Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije,Like sigurno zaskočio poneku Indijanku. Znači ništa od vinčanskog pisma i srpskog kalendara koji je u stvari vizantijski, ali kome ćeš ti to dokazati.

Koliko je ova opaska osnovana?

Uzorci su pokupljeni uglavnom u Mađarskoj, a nekoliko uzoraka u Hrvatskoj (Vinkovci i Vukovar; to sam već pominjala). Nijedan od uzoraka nije pokupljen na arheološkim lokalitetima u Srbiji. Kraj priče.

Zaista, rv12aval, zašto je bitno da li je neki arheološki lokalitet iz Srbije?

Koliko vidim, Likić priča o Republici Srpskoj, o Bosni i Hercegovini, o Republici Srpskoj Krajini i o Hrvatima.

Poslednja izmena:

Zaista, rv12aval, zašto je bitno da li je neki arheološki lokalitet iz Srbije?

Koliko vidim, Likić priča o Republici Srpskoj, o Bosni i Hercegovini, o Republici Srpskoj Krajini i o Hrvatima.

Mislim da je već razjašnjeno ono što te interesuje i da ti je u prethodnim postovima pružena informacija.

Na prostoru bivše Jugoslavije nije bilo vađenja i testiranja DNK iz starih kostiju sa arheoloških lokaliteta, izuzev dva uzorka pokupljena kod Vinkovaca i Vukovara u Hrvatskoj. Jedan je I2, drugi G2.

Neobavešteni čitalac bi mogao zaključiti da je sve odavno poznato i da je testirano na hiljade uzoraka drevne DNK sa ovog područja, a u stvarnosti nije nijedan jedini.

Tekst je bezvredam jer je u zaključku izrečena laž.

Da li populacija vinčanaca ima veze sa savremenom srpskom populacijom, još uvek ne možemo sa sigurnošću tvrditi jer imamo jako malo podataka, i to u glavnom sa periferije.
Centralno područje je Morava - Moriš.

Ako si tražio informaciju o onom što te interesuje, dobio si je. Ako tražiš "informacije" od Kora i ekipe, nemoj meni da se obraćaš.

Pa koliko su Ti Vinkovci i Madjarska udaljeni od Srbije :) Zasto su bas bitni uzorci iz danasnje Srbije ?
Najvažniji, ne samo za nas već za celu Evropu.
Lepenski vir.
Odatle kreće neolitizacija Evrope.
Tu imamo i kulturu polja urni u ranoj fazi.
Nalazi iz Vinkovaca i Vukovara potvrđuju ono što su antopolozi tvrdili; da u populaciji Starčeva imamo kromanjonski faktor.
Paraćinska kulturna grupa, kao i dubrovačko - žutobrdska se ne razlikuju od protoslovenskih kultura.

Teško da ovo nije bitno.

Poslednja izmena:

Nedavno je urađena analiza starih kostiju Vinčanske i Starčevačke praistorijske kulture. Današnji Srbi zaista imaju genetske veze sa njima. Ali otprilike isto koliko i sa američkim starosjediocima. Poneko od Vinčanaca ostavio je svoje gene u modernim Srbima, ali je i pokoji emigrant iz Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije,Like sigurno zaskočio poneku Indijanku. Znači ništa od vinčanskog pisma i srpskog kalendara koji je u stvari vizantijski, ali kome ćeš ti to dokazati.
Можда није добро поређење са америчким Индијанцима, али свакако је генетска веза барем што се тиче Y-ДНК мања него што би неке Србенде које су училе историју са јутјуба желеле да буде.
Ово су узорци из Винчанске културе из рада који је изашао у марту ове године. Потражи на претходним странама, коментарисали смо већ.

Date Culture Location Country Lat. Long. Sex mtDNA haplogroup Y chromosome haplogoup
5320-5080 calBCE (6264±34 BP) Vinca_MN Szederkény-Kukorica-dülö Hungary 45,5969 18,28247 M K2a G2a2b2a1a
5321-5081 calBCE (6267±33 BP) Vinca_MN Szederkény-Kukorica-dülö Hungary 45,5969 18,28247 F H26 ..
5400-5000 BCE Vinca_MN Versend-Gilencsa Hungary 45,5853 18,30771 F U2 ..
5400-5000 BCE Vinca_MN Versend-Gilencsa Hungary 45,5853 18,30771 M T2b H2
5202-4851 calBCE (6079±33 BP, MAMS-14808) Vinca_MN Szederkény-Kukorica-dülö Hungary 45,5969 18,28247 M K1a2 G2a2a
5359-5224 calBCE (6321±28 BP, MAMS-14830) Vinca_MN Versend-Gilencsa Hungary 45,5853 18,30771 F T2b ..

Као што видиш, код становништва Винче пронађене су хаплогрупе G2a и H2. На једном налазу нађена је хаплогрупа G2a2b2a1a. По ISOGG ова грана се налази испод P303 и дефинисана је СНП-ом PF3346. Овој грани припадају подгране U1 и L497 које су и дан данас присутне међу Србима и у Европи (U1 је данас најчешћа на Кавказу, али је чињеница да је на Кавказ доспела са запада, ондосно миграцијама из Анадолије на Кавказ током неолита (а као што видимо мигрирала је и у Европу). О G2a L497 сам овде доста писао.

А такође је битан и овај узорак из исте студије.
Рацка Варош:
Овај узорак из студије је веома занимљив за нас из рода А01 L497>L42.
G2a2b2a1a1b1=Z1815, under L497, Budakalász-Luppa csárda, Hungary sample circa 3000 BCE.
Z1815 је предачка грана L42 а налази се испод L497.

Poslednja izmena:

.

Poetski rečeno može da prođe, strogo naučno baš i ne. Koliko sam shvatio, ovde je u pitanju pre igra reči

Što se tiče haplogrupa pronađenih na lokalitetima povezanih sa Starčevom ovi haplotipovi su uglavnom prisutni i danas u Centralnoj i Istočnj Evropi. To se odnosi i na I2, i na G2a. F* i H2 haplogrupa danas nisu prisutni u Evropi sem par veoma retkih rezultata za koje je teško utvrditi da li su poreklom starosedeoci ili su u Evropu došli u kasnijim migracijama
O I2 se mnogo pisalo na ovoj temi pa pretpostavljam da nije potrebno nešto više. U pitanju je staroevropska haplogrupa, u svoje vreme raširena od Centralne Evrope do crnomorskih stepa.Njeno poreklo na prostoru Balkana je tema žučnih rasprava. Po mom mišljenju, ono što danas imamo od testiranih u SDP svoje poreklo može slobodno povezivati sa populacijom koja je nekad živela na prostoru današnje Poljske, Belorusije i Ukrajine. Dosadašnji rezultati istraživanja drevne DNK ukazuju da je ta haplogrupa vrlo verovatno bila prisutna i na današnjim srpskim prostorima Vojvodine i Podunavlja. Uz F* predstavlja mog favorita za grupu lepenskih lovaca sakupljača. Ali trenutno ni jedan testirani ne pokazuje da ima starijeg zajedničkog pretka od ostalih I2 haplotipava koji je živeo pre 2500 godina.

G2a haplogrupa smatra se za haplogrupu neolitičkih zemljoradnika i ona je prisutna širom Evrope. Naši haplotipovi uglavnom pokazuju bliskost prema prostoru oko Alpa i istočno od njih i trenutna je pretpostavka da su na ove prostore došli kao Kelti u vreme invazije ili kasnije u vreme migracija u rimskoj državi. Uslovno rečeno može se reći da se radi o potomcima starčevačke kulture ali je u međuvremenu promenjeno više etničkih i kulturnih identiteta. I sasvim sigurno su na ove prostore došli pre dve- dve i po hiljade godina i nisu bili konstantno na ovom prostoru celo vreme. Postoje neki haplotipovi u toj grupi koji stoje sami bez bliskih poklapanja ali trebala bi detaljnija analiza od 23 markera da bi se moglo nešto zaključivati o njihovoj starosti

Q haplogrupa je grupa koja povezuje i američke Indijance i neke Srbe. Po svemu sudeći nije učestvovala u evropskoj istoriji do kraja antike, sa jednim mogućim izuzetkom. Neke grane Q haplogrupe karakteristične su za Jevreje. Neki ih smatraju dokazom tačnosti hazarske teorije dok drugi dokazuju njihovu prisutnost na prostoru Bliskog istoka i mnogo pre toga. U pitanju je grana Q-L275. Ima je na nekim hrvatskim otocima ali i kod nas

http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=Q

https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_Q-M242

Ako nešto treba pojasniti nema problema.

P:S_
- taman dok sam ja nakucao odgovor Racka varoš je dala mnogo bolji. Svaka čast Racka;)

Бане са Порекла (један од ретких активних E1b чланова који се и највише од свих њих заинтересовао за своју хаплогрупу) је као радну тезу поставио теорију о Трипољској култури као култури из које Е-V13 доживљава експанзију након што су Индоевропљани кренули у ''освајање'' запада са простора Јамне.

Zanimljivo, meni je ovo pre scenario za širenje G2a haplogrupe. E1b mi se više čini kao nema primorska zajednica koja se širila uz obalu Istočnog Mediterana (zaboravio sam kako se zvala ta kultura) i planinske oblasti u zaleđu

Можда није добро поређење са америчким Индијанцима, али свакако је генетска веза барем што се тиче Y-ДНК мања него што би неке Србенде које су училе историју са јутјуба желеле да буде.
Ово су узорци из Винчанске културе из рада који је изашао у марту ове године. Потражи на претходним странама, коментарисали смо већ.

Date Culture Location Country Lat. Long. Sex mtDNA haplogroup Y chromosome haplogoup
5320-5080 calBCE (6264±34 BP) Vinca_MN Szederkény-Kukorica-dülö Hungary 45,5969 18,28247 M K2a G2a2b2a1a
5321-5081 calBCE (6267±33 BP) Vinca_MN Szederkény-Kukorica-dülö Hungary 45,5969 18,28247 F H26 ..
5400-5000 BCE Vinca_MN Versend-Gilencsa Hungary 45,5853 18,30771 F U2 ..
5400-5000 BCE Vinca_MN Versend-Gilencsa Hungary 45,5853 18,30771 M T2b H2
5202-4851 calBCE (6079±33 BP, MAMS-14808) Vinca_MN Szederkény-Kukorica-dülö Hungary 45,5969 18,28247 M K1a2 G2a2a
5359-5224 calBCE (6321±28 BP, MAMS-14830) Vinca_MN Versend-Gilencsa Hungary 45,5853 18,30771 F T2b ..

Као што видиш, код становништва Винче пронађене су хаплогрупе G2a и H2. На једном налазу нађена је хаплогрупа G2a2b2a1a. По ISOGG ова грана се налази испод P303 и дефинисана је СНП-ом PF3346. Овој грани припадају подгране U1 и L497 које су и дан данас присутне међу Србима и у Европи (U1 је данас најчешћа на Кавказу, али је чињеница да је на Кавказ доспела са запада, ондосно миграцијама из Анадолије на Кавказ током неолита (а као што видимо мигрирала је и у Европу). О G2a L497 сам овде доста писао.

А такође је битан и овај узорак из исте студије.
Nešto se neobično dogodilo na ovom prostoru.
Kao da imamo talas od Evrope ka Anadolu, pa onda migraciju iz Anadolije koja je prošla ovim prostorom ka ostatku Evrope, bez većeg zadržavanja.
Fikirtepe Turkey Menteşe [I0726 / M15, M15.2, M15.2 / UF] F 6400-500 BC 236,641 H or H5-C16192T Mathieson 2015; Lazaridis 2016
Zanimljiva je i indikacija da tu imamo i H5 mtDNA.
Zanimljiva jer ide u prilog teze da su H5 i H6 mtDNA starije na Balkanu no u istočnoj Evropi.
"Many answers came from the several ancient DNA studies conducted in 2015. Mathieson et al. (2015) tested the genomes of 26 Early Neolithic farmers (6500-6200 BCE) from north-western Anatolia, but only found two members of haplogroup H, both belonging to the H5 lineage - a meagre 7.5% of all lineages. Halogroup H was equally sparse among the oldest Neolithic samples from Southeast Europe. Hofmanová et al. (2015) tested five more Neolithic farmers from the same period, two from the same site in Turkey and three from Greece, but none belonged to H. Szécsényi-Nagy et al. (2015) sequenced 44 mitochondrial DNA profiles from Starčevo culture in Hungary and Croatia, and only three belonged to H (one H5 and two unclear subclades). In other words Early European Farmers only carried about 7% of haplogroup H, against 40 to 50% in present-day Europe. And at present it seems that only H5 indubitably came with early farmers from the Fertile Crescent. The oldest H2, H7 and H20 samples in Europe all date from the Middle to Late Neolithic, and might have come from another wave of settlers from the Middle East, or represent lineages descended from Mesolithic Southern Europeans."

Poslednja izmena:
Zanimljivo, meni je ovo pre scenario za širenje G2a haplogrupe. E1b mi se više čini kao nema primorska zajednica koja se širila uz obalu Istočnog Mediterana (zaboravio sam kako se zvala ta kultura) i planinske oblasti u zaleđu

Не знам, мени се G2a L497 (L42) историјски никако не уклапа у тај део источне Европе. Можда би се ту могла евентуално убацити G2a M406, али је и то упитно.
Нереално ми је да је G2a L497 имала свој први контакт са Индоевропљанима толико источно, некако ми се Панонија највише уклапа у регион за тај први контакт.
G2a се Европом ширила током Дунава па не север и запад, а оно што је од те G2a ''завршило'' у Трипољској култури се може сматрати евентуално као нека миграција мале групе људи са истока културе Линеарнотракасте керамике.
LVhNSg8.jpg
Мислим да и данашњи G2a L497 Румуни своја најближа поклапања имају управо у региону Алпа.
Ово су конкретно моја поклапања, а самим тим и целог рода А01 P303>L497>L42.
Та црвена тачка у јужној Румунији се налази уплаво у области коју је насељава мешана келто-дачанска заједница племена. То смо овде коментарисали.
jU62aWD.jpg

- - - - - - - - - -

G2a haplogrupa smatra se za haplogrupu neolitičkih zemljoradnika i ona je prisutna širom Evrope. Naši haplotipovi uglavnom pokazuju bliskost prema prostoru oko Alpa i istočno od njih i trenutna je pretpostavka da su na ove prostore došli kao Kelti u vreme invazije ili kasnije u vreme migracija u rimskoj državi. Uslovno rečeno može se reći da se radi o potomcima starčevačke kulture ali je u međuvremenu promenjeno više etničkih i kulturnih identiteta. I sasvim sigurno su na ove prostore došli pre dve- dve i po hiljade godina i nisu bili konstantno na ovom prostoru celo vreme. Postoje neki haplotipovi u toj grupi koji stoje sami bez bliskih poklapanja ali trebala bi detaljnija analiza od 23 markera da bi se moglo nešto zaključivati o njihovoj starosti

Многи су нас хтели ал се нисмо дали. :D
P:S_
- taman dok sam ja nakucao odgovor Racka varoš je dala mnogo bolji. Svaka čast Racka;)

;)

Nešto se neobično dogodilo na ovom prostoru.
Kao da imamo talas od Evrope ka Anadolu, pa onda migraciju iz Anadolije koja je prošla ovim prostorom ka ostatku Evrope, bez većeg zadržavanja.
Fikirtepe Turkey Menteşe [I0726 / M15, M15.2, M15.2 / UF] F 6400-500 BC 236,641 H or H5-C16192T Mathieson 2015; Lazaridis 2016
Zanimljiva je i indikacija da tu imamo i H5 mtDNA.
Zanimljiva jer ide u prilog teze da su H5 i H6 mtDNA starije na Balkanu no u istočnoj Evropi.
"Many answers came from the several ancient DNA studies conducted in 2015. Mathieson et al. (2015) tested the genomes of 26 Early Neolithic farmers (6500-6200 BCE) from north-western Anatolia, but only found two members of haplogroup H, both belonging to the H5 lineage - a meagre 7.5% of all lineages. Halogroup H was equally sparse among the oldest Neolithic samples from Southeast Europe. Hofmanová et al. (2015) tested five more Neolithic farmers from the same period, two from the same site in Turkey and three from Greece, but none belonged to H. Szécsényi-Nagy et al. (2015) sequenced 44 mitochondrial DNA profiles from Starčevo culture in Hungary and Croatia, and only three belonged to H (one H5 and two unclear subclades). In other words Early European Farmers only carried about 7% of haplogroup H, against 40 to 50% in present-day Europe. And at present it seems that only H5 indubitably came with early farmers from the Fertile Crescent. The oldest H2, H7 and H20 samples in Europe all date from the Middle to Late Neolithic, and might have come from another wave of settlers from the Middle East, or represent lineages descended from Mesolithic Southern Europeans."

Дакле обрнуте миграције, жене са Балкана у Анадолију а мушкарци из Анадолије у Европу. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back