Kyrios
Ističe se
- Poruka
- 2.552
Ja samo zelim da razumem gde i kada se sirila koja grupa, ponavljam istina me interesuje i absolutno nista drugo.
Prvo, ispravljam, E-V13 nije nosilac Tesalijskog neolitika, nego juzno Grckog. Nisam ni znao da se ceo prostor ranog Balkanskog neolitika zove tesaljiski. U pravu sam misljenja da je rani balkanski neolitik glavni nosilac G (a ne E-V13), pa posle toga i severno evropski preko Dunava. Za printed cardium potery, nalazista u kataloniji imaju E-V13, tako da mi je logicno da je E-V13 nosilac cardium potery. To je rani neolitik, ono sto sam postavio vezano za sredozemnu kulturu u neolitsko nalaziste u madjarskoj je kasnijeg perioda neolitika, i zato kazem da jo mozda to kasnija kultura sredozemna kriva za sirenje E-V13 po Evropi. Probam da kapiram kako i kad se E-V13 prosirio u celoj Evropi posto van skandinavije i britanije varira izmedju 6% i 10% u Evropi ne racunajuci Balkan.
Medjuvremeno, bilo i drugih talasa, drugih kultura, koja su dosla sa istoka, ili severa. Na primer ko su bili prvi R1a.
Ima logike da dorci budu R1b, i tako budu nosioci danasnjeg kentum jezika Grckog. Za prerdhodni talas i mikeansku grcku, ima i tu logike da budu R1a nosioci. To se lako moze proveriti, ako u Zapadnom peloponezu, Kritu i Rodosu imamo veci deo R1b, to bi potvrdilo to.
Ne znam da li ste čitali nešto sa ovog eupediinog foruma o haplogrupama antičkih civilizacija
http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?25163-Y-DNA-haplogroups-of-ancient-civilizations