Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li ti stavrno mislis da naziv sela Vinca ima veze sa narodima koji su tu ziveli pre hiljadu i hiljadu godina ? Da li stvarno mislis da nazivi danasnjih francuskih gradova i sela imaju veze sa naziv sela Vinča ? Arheolosko nalaziste je dobilo ime po selo u blizini koji se zove Vinca, a ne suprotno, alo bre.
Alo bre Rim, Atina, Jerihon, Egipatski toponimi, Franci, Raseni, Ras, Naisus, Morava, Sava, Drina, Tara, Sirmijum...
I naravno Vlasi, Vendi, Germani, Vikinzi, Angli, Celti...

Naravno toponimi i etnonimi se vremenom deformišu i promene.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 256507

Dokazan je veza izmedju Vučedol i Minojske civilizacije. Arheolozi to tumače uticajem u pravcu Jug - Sever, ne odjašnjavaijući zašto ne bi bilo obrnuto.
Vučedol je već insoevropski.
Minojci su J2, , kada je razoren Krit, deo izbeglica je završio u današnjoj palestini.
Generalno Neolit u Evropi se pojavio na potezu Dunav - Tesalija, ali imamo ogroman prostorni vakum do "plodnog polumeseca". Nalazišta u turskoj su retka, a ona galavna nemaju veze sa Evropskim neolitom. Najbrojnija nalazišta ranog neolita pripadaju Starčevu, ali ih ima i u dolini Vardara i Naravno u Tesaliji (J2?), ali ih nema u Trakiji.

Lepo pise da je zakljuceno zbog vrste nakita, vezano za fosile iz mediterana, a ne karpatskog bazena ili crnog mora. Rana nalazista u Tesaliji su vecinom E-V13, mozda bilo i J2. Za E-V13 se zna da je bio u Grckoj pre 10000 godina, i zna se da je nosilac sredozemnog sirenja prve faze neolitika. Ono sto ja neznam, je gde i kad se javlja J2, u pravo mozda u nekoj drugoj fazi sirenje druge neoliticke kulture.

Lepo pise da je zakljuceno zbog vrste nakita, vezano za fosile iz mediterana, a ne karpatskog bazena ili crnog mora. Rana nalazista u Tesaliji su vecinom E-V13, mozda bilo i J2. Za E-V13 se zna da je bio u Grckoj pre 10000 godina, i zna se da je nosilac sredozemnog sirenja prve faze neolitika. Ono sto ja neznam, je gde i kad se javlja J2, u pravo mozda u nekoj drugoj fazi sirenje druge neoliticke kulture.
Tada već imamo i intezivnu trgovinu. Tačnije tifosili iz mediterana su samo trgovinom mogli i doći. Kao i ćilibar sa Baltika.

Legenda ili ima izvor? Ili je neki "Milić od Mačve"

Slusaj, podatke sam nasao na wikipedii, svako selo u francuskoj ima svoju toponomiju, koju rade lokalni lingvisti i istoricari. Svakako, prestajem da ulazim u svaku raspravu sa tobom gde vezes naziv sela Vinča sa drevnim narodima, absolutno ne zelim da gubim vreme na to jer smatram da je totalno glupo, odgovorio sam na kratko, i kraj.

Slusaj, podatke sam nasao na wikipedii, svako selo u francuskoj ima svoju toponomiju, koju rade lokalni lingvisti i istoricari. Svakako, prestajem da ulazim u svaku raspravu sa tobom gde vezes naziv sela Vinča sa drevnim narodima, absolutno ne zelim da gubim vreme na to jer smatram da je totalno glupo, odgovorio sam na kratko, i kraj.
Vrlo "Naučan" pristup.
Ne mogu da vam dozvolim da izmišljate razne konstrukcie, bez ikakvog konteksa sa izvorima i nalazima.
Ovde kao naučnu činjenicu vrtite tezu da su Srbi došli sa severa Nemačke. Dajte ijedan izvor koji ukazuje na to.
Naravno da sličnost imena nije nikakav dokaz, ali kada drugi tragoni ukažu na vazu, onda i sličnost toponima i etnonima dobija na značaju.
Ako pogledaš prethodne postove, ja sam pomenuo nazive raznih naroda, a ti sih doveo u vezu sa selom Vinča Po meni opravdano, ali ja sam namerno izostavio jer ne mogu dokazati da postoji veza. Kada govorimo o nazivima naroda situacija je nešto drugačija, jed za razliku od istorije sela Vinča u ovom slučaju imamo više izvora.

Sada mene, neprimereno napadaš, zbog zaključka koji si sam izveo.

Za ove Glozela upozorio sam da imam rezerve i da je bilo falsifikata. Ali ako je tačno da postoji veza simbola na keramici (ne mora biti da se radi o pismu) i plus i danas u toj oblasti imamo povišeno prisustvo Hg I2, onda i sličnost u nazivima ne mora biti slučajna. Kod ovog Vile je očigledno da sam napravio grešku, zbog nepoznavanja Francuskog jezika. Ali sve je ovo sekundarno, i nije nikakav dokaz. Osnovne su veze kulture (ponavljam ako postoje) i genetike..

Kada malo bolje razmislim vilage (selo na Francuskom), vila i village i jesu izum neolita i prva naselja tog tipa su pravili zemljoradnici, pa se i sam naziv može vezati za etničku skupinu koja je širila neolit po Evropi. Možda može, a možda i ne može..

Poslednja izmena:
Sto se tice primera, ipak, izgleda da su bili Bodrici (obroditi) i Ljutici (veleti ili kako vec) 2 posobne grupe naroda. Ljutice Nemci zovu vendi, i verovatno su mahom nosioci R1a M458, starosedeoci tog mesta, i njegovi potomci su danasnji Sorabi (primeli ime, a mozda i jezik od Srba) i drugi danasnji Nemci R1a M458. Ako su Bodrici blizi Srbima, verovatno su vecinom nosioci Z280, sto pokazuje i karta gore postavljena markera L1280 (koji nosi Z280) gde ima dosta testiranih bas na teritoriji Bodrica.
Verovatno su Srbi i Bodrici bili blizi, odnosno Sloveni, mozda su i dosli u slicna vremena, a mozda su i Bodrici dosli nesto ranije.
Predpostavljam, da su vendi govorili jezik koji nije bio slovenski i jako su jezici bili verovatno bliski. Poljski jezik ima verovatno uticaja vendskog, svakako se poljski danas najvise razlikuje od srpskog (da dodam u okviru slovenske grupacije, da me ne napadnete).

Ima puno autora koji misle da su Bodrići i Ljutići narodi iz različitih slovenskih grupacija. Zapravo, na tom prostoru između Labe, Odre, Baltičkog mora i Češke živele su četiri grupacije slovenskih plemena: Obotriti - Bodrići (na severozapadu), Veleti - Ljutići (na severoistoku), Sorbs - Lužičani i Milčani - tek kasnije su nazvani Lužički Srbi (na jugoistoku), i Serbs - Sorabi - Proper Serbs - Srbi (na jugozapadu). Evo Sprunerove mape broj 31, gde se to može lepo videti

http://www.maproom.org/00/46/present.php?m=0031

Mnogi autori ističu drugačije poreklo Obotrita i Pravih Srba, za koje se kaže da ne pripadaju grupi Zapadnih Slovena (Wenda), kojoj pripadaju druge dve grupe, već da su na te prostore došli iz nekih drugih slovenskih krajeva. Evo jednog starog rada gde se govori o Severnim (pravim) Srbima i Obotritima:

The Spread of the Slaves. Part III. The Northern Serbs or Sorabians and the Obodriti.
Author(s): H. H. Howorth
Source: The Journal of the Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, Vol. 9 (1880), pp. 181-232
Published by: Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland
URL: http://www.jstor.org/stable/2841974 .

Pdf fajl rada je prevelik pa nisam mogao da ga uploadujem.

Vrlo "Naučan" pristup.
Ne mogu da vam dozvolim da izmišljate razne konstrukcie, bez ikakvog konteksa sa izvorima i nalazima.

Ja samo kazem da kad za mene neke stvari su nemoguce, zato sto su vezane za cistu logiku, da necu ulaziti u raspravu sa nekog ko kaze da je to moguce. Ti slobodno izmisljaj razne konstrukcije da bi se jos vise ubedio u ono sto zelis.

Ima puno autora koji misle da su Bodrići i Ljutići narodi iz različitih slovenskih grupacija. Zapravo, na tom prostoru između Labe, Odre, Baltičkog mora i Češke živele su četiri grupacije slovenskih plemena: Obotriti - Bodrići (na severozapadu), Veleti - Ljutići (na severoistoku), Sorbs - Lužičani i Milčani - tek kasnije su nazvani Lužički Srbi (na jugoistoku), i Serbs - Sorabi - Proper Serbs - Srbi (na jugozapadu). Evo Sprunerove mape broj 31, gde se to može lepo videti

http://www.maproom.org/00/46/present.php?m=0031

Mnogi autori ističu drugačije poreklo Obotrita i Pravih Srba, za koje se kaže da ne pripadaju grupi Zapadnih Slovena (Wenda), kojoj pripadaju druge dve grupe, već da su na te prostore došli iz nekih drugih slovenskih krajeva. Evo jednog starog rada gde se govori o Severnim (pravim) Srbima i Obotritima:

The Spread of the Slaves. Part III. The Northern Serbs or Sorabians and the Obodriti.
Author(s): H. H. Howorth
Source: The Journal of the Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, Vol. 9 (1880), pp. 181-232
Published by: Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland
URL: http://www.jstor.org/stable/2841974 .

Pdf fajl rada je prevelik pa nisam mogao da ga uploadujem.

Upravo tako, bile su u Polablju najmanje tri različite skupine "Slovena". Sudeći po arheologiji u jednoj grupi su bili Vendi kojima su pripadali Obodriti na sjeveru i Lužičani i Milčani na jugoistoku (pravi preci današnjih Lužičkih Srba), zatim Veleti ili Ljutići na prostoru oko današnjeg Berlina i uz Baltičku obalu, i na kraju pravi Srbi oko Lajpciga, na Sudetima, Bohemskoj šumi sa njima srodnim Glomačima ili Dalemincima i Regenskim Slovenima, a i neka češka plemena tipa Pšovana spadaju u tu srpsku ili sklavinsku grupu. Upravo zbog njih se cijela granica prema Tiringiji i Bavarskoj zvala Srpska marka ili Limes Sorabicus za razliku od Sjeverne marke na granici sa Vendima tj. Obodritima.

Što se genetike tiče, za Vende kao M458 smo već pričali, i za Srbe kao I2a1b1 Dinaric. Jedino Veleti ili Ljutići koji su nosili i posebnu Feldbergsku arheološku kulturu nisu genetski razjašnjeni. Za Velete se smatra da su došli sa prusko-poljske granice, a tamo imamo dominantne jedino R1a i I1, pa u tom smislu i za Velete treba tražiti neku od tih haplogrupa.

Upravo tako, bile su u Polablju najmanje tri različite skupine "Slovena". Sudeći po arheologiji u jednoj grupi su bili Vendi kojima su pripadali Obodriti na sjeveru i Lužičani i Milčani na jugoistoku (pravi preci današnjih Lužičkih Srba), zatim Veleti ili Ljutići na prostoru oko današnjeg Berlina i uz Baltičku obalu, i na kraju pravi Srbi oko Lajpciga, na Sudetima, Bohemskoj šumi sa njima srodnim Glomačima ili Dalemincima i Regenskim Slovenima, a i neka češka plemena tipa Pšovana spadaju u tu srpsku ili sklavinsku grupu. Upravo zbog njih se cijela granica prema Tiringiji i Bavarskoj zvala Srpska marka ili Limes Sorabicus za razliku od Sjeverne marke na granici sa Vendima tj. Obodritima.

Što se genetike tiče, za Vende kao M458 smo već pričali, i za Srbe kao I2a1b1 Dinaric. Jedino Veleti ili Ljutići koji su nosili i posebnu Feldbergsku arheološku kulturu nisu genetski razjašnjeni. Za Velete se smatra da su došli sa prusko-poljske granice, a tamo imamo dominantne jedino R1a i I1, pa u tom smislu i za Velete treba tražiti neku od tih haplogrupa.

Mislio sa, da Brodici nisu Vendi posto sam mislio da su oni bili blizi Srbima. U stvari, Ljutici nisu vendi, ako su sa istoka dosli, onda su R1a Z280 u vecini. Ali bas tu gde su bili Bodrici, imamo danas dosta testiiranih R1a 280, sto se ne ukalapa ako su Vendi.

Mislio sa, da Brodici nisu Vendi posto sam mislio da su oni bili blizi Srbima. U stvari, Ljutici nisu vendi, ako su sa istoka dosli, onda su R1a Z280 u vecini. Ali bas tu gde su bili Bodrici, imamo danas dosta testiiranih R1a 280, sto se ne ukalapa ako su Vendi.

Ja ti govorim šta kaže arheologija, a ne genetika. Znači, sve ove tri skupine karakteriše različita arheološka kultura koja je lako prepoznatljiva. Tj. arheološka kultura Bodrića i Milčana i Lužičana je ista i većina arheologa i istoričara se slaže sa tim da su Bodrići pripadali Vendskoj skupini. Ljutići su došli poslije i potisnuli neke od vendskih plemena i poznato je iz istorijskih podataka da je postojala velika omraza i neprestani rat između Ljutića i Bodrića. Taj njihov međusobni rat do istrebljenja pomogao je da Germani zavladaju tim prostorom.

Ja ti govorim šta kaže arheologija, a ne genetika. Znači, sve ove tri skupine karakteriše različita arheološka kultura koja je lako prepoznatljiva. Tj. arheološka kultura Bodrića i Milčana i Lužičana je ista i većina arheologa i istoričara se slaže sa tim da su Bodrići pripadali Vendskoj skupini. Ljutići su došli poslije i potisnuli neke od vendskih plemena i poznato je iz istorijskih podataka da je postojala velika omraza i neprestani rat između Ljutića i Bodrića. Taj njihov međusobni rat do istrebljenja pomogao je da Germani zavladaju tim prostorom.

Jasno mi je, ja samo rekao da sam bio drugo kapirao (sve iz ove diskusije). Gledam samo kako Arheologija i danasnji testirani mogu da se uklope, i trebalo bi da se uklope.

U mnogim izvorima se tvrdi da ni Obotriti nisu Vendi. Možda bi trebalo proveriti da li se u severnoj Nemačkoj javlja i neka varijanta R1a različita od M458, onda bi moglo da se zaključi da je od asimilovanih Obotrita i da se vidi odakle su došli. Obotrite vezuju i za oblast u današnjoj Mađarskoj, za oblast oko reke Bodrog, čije ime povezuju sa imenom plemena. U severnoj i istočnoj Nemačkoj frekvencija haplogrupe I2a je izuzetno niska, 0.5% odnosno 1.5%, čak i u poređenju sa zapadnom (2,5%) i južnom Nemačkom (4,5%), pa ne verujem da su Obotriti imali značajan udeo I2a. Ako nisu Vendi, onda su najverovatnije Anti.

Što se Veleta tiče, Poljaci i Nestor Kijevski tvrde da su došli iz Pomoranije, iz oblasti donje Visle.

Uzgred, evo jednog istraživanja koje su sproveli Poljaci: http://polishgenes.blogspot.com/

Izvukao sam i sliku:

Below are the Y-chromosome haplogroup frequencies from the study: Ka = Kaszubs, Ko = Kociewie, Ku = Kurpie, Lu = Lusatia, Sl = Slovakia, Me = Mecklenburg, Ba = Bavaria.

westslavicisolatesydna.jpg

U mnogim izvorima se tvrdi da ni Obotriti nisu Vendi. Možda bi trebalo proveriti da li se u severnoj Nemačkoj javlja i neka varijanta R1a različita od M458, onda bi moglo da se zaključi da je od asimilovanih Obotrita i da se vidi odakle su došli. Obotrite vezuju i za oblast u današnjoj Mađarskoj, za oblast oko reke Bodrog, čije ime povezuju sa imenom plemena. U severnoj i istočnoj Nemačkoj frekvencija haplogrupe I2a je izuzetno niska, 0.5% odnosno 1.5%, čak i u poređenju sa zapadnom (2,5%) i južnom Nemačkom (4,5%), pa ne verujem da su Obotriti imali značajan udeo I2a. Ako nisu Vendi, onda su najverovatnije Anti.

Što se Veleta tiče, Poljaci i Nestor Kijevski tvrde da su došli iz Pomoranije, iz oblasti donje Visle.

Uzgred, evo jednog istraživanja koje su sproveli Poljaci: http://polishgenes.blogspot.com/

Izvukao sam i sliku:

Below are the Y-chromosome haplogroup frequencies from the study: Ka = Kaszubs, Ko = Kociewie, Ku = Kurpie, Lu = Lusatia, Sl = Slovakia, Me = Mecklenburg, Ba = Bavaria.

Pogledajte prilog 256537

Gledao sam ovo istraživanje. Povećano prisustvo I2a Din je u oblasti Kurpie (sjeveroistočna Poljska na granici sa Belorusijom). Tamo sam i ja našao popriličan broj South haplotipova. I naravno u Slovačkoj što je i bilo za očekivati. Uglavnom je to Lemko populacija u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Evo o Kurpie grupi Poljaka
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurpie

Ni eupedija ne vidi učešće E V-13 u ranom Tesalijskom neolitu.
http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml
Ali iznerviram se kada Starčevo uključe u Tesalijski neolit, iako su nalazi na severu neuporedivo brojniji i značajniji.
Izgubih link, u jednom radu se mikenski Grci pominju kao R1a, a Dorci kao R1b. To imamo i na ovim kartama.
Imamo li neki pregled i paleogenetike (nadam se da se tako zove istraživanje Y hromozona kostiju).
Nauka, imaš li ti šta:D

Poslednja izmena:
Vinci su narod koji je Lesandar pominjao.
Nisam pominjao ViNce nego Wiltze ili VELETE koji su veoma interesantni zbog svog imena koje je veoma staro i poklapa se sa nekim zapisima i imenom koje su koristili Tračani, Pelazgi i Etrurci - FELOI ( VELOI)

Inače , još ih je Ptolomej pronašao na Baltičkom moru i zapisao pod imenom Οὐέλται

A ovo je citat od Bede gde pominje ranije ime holandskog grada UTREHTA - Viltaburg, mada se pominje još jedno slovenskije - Wedene ( Voden, Vidin, Viden - Udine.....itd)
Pippin locum cathedrae episcopalis in castello suo inlustri, quod antiquo gentium illarum uerbo Uiltaburg, id est Oppidum Uiltorum, lingua autem Gallica Traiectum uocatur

Poslednja izmena:
Alo bre Rim, Atina, Jerihon, Egipatski toponimi, Franci, Raseni, Ras, Naisus, Morava, Sava, Drina, Tara, Sirmijum...
I naravno Vlasi, Vendi, Germani, Vikinzi, Angli, Celti...

Naravno toponimi i etnonimi se vremenom deformišu i promene.
Kada smo većkod ove eme najzanimljiviji mi je današnji Ritopek, na mestu gde je nekad postojala Castra Tricornia, a kja se može povezati sa drevnim narodom koji je živeo u severnoj šumadiji Tricornenses- ima
@Lesandar
Kyrios, primetio grešku, pa je korigovano u nekom od sledećih postova.
No ne menja suštinu onoga na šta sam hteo da ukažem, a to je veza etnonima Vlasi, Veloi... sa širenjem hg I. Sada bih dodao i staroslovenskog boga Volosa (ili Velesa).
Šta ću kad saminženjer, pa volim da pravim konstrukcije, ovoje jače od mene. Zar Vikinzi svojim kapama, ne imitiraju prikaze boga Volosa.. Dobro, znam da se osporava da li Vikinzi uopšte imali rogove na kapama.
volos.jpg

Poslednja izmena:
Ni eupedija ne vidi učešće E V-13 u ranom Tesalijskom neolitu.
http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml
Ali iznerviram se kada Starčevo uključe u Tesalijski neolit, iako su nalazi na severu neuporedivo brojniji i značajniji.
Izgubih link, u jednom radu se mikenski Grci pominju kao R1a, a Dorci kao R1b. To imamo i na ovim kartama.
Imamo li neki pregled i paleogenetike (nadam se da se tako zove istraživanje Y hromozona kostiju).
Nauka, imaš li ti šta:D

Ja samo zelim da razumem gde i kada se sirila koja grupa, ponavljam istina me interesuje i absolutno nista drugo.
Prvo, ispravljam, E-V13 nije nosilac Tesalijskog neolitika, nego juzno Grckog. Nisam ni znao da se ceo prostor ranog Balkanskog neolitika zove tesaljiski. U pravu sam misljenja da je rani balkanski neolitik glavni nosilac G (a ne E-V13), pa posle toga i severno evropski preko Dunava. Za printed cardium potery, nalazista u kataloniji imaju E-V13, tako da mi je logicno da je E-V13 nosilac cardium potery. To je rani neolitik, ono sto sam postavio vezano za sredozemnu kulturu u neolitsko nalaziste u madjarskoj je kasnijeg perioda neolitika, i zato kazem da jo mozda to kasnija kultura sredozemna kriva za sirenje E-V13 po Evropi. Probam da kapiram kako i kad se E-V13 prosirio u celoj Evropi posto van skandinavije i britanije varira izmedju 6% i 10% u Evropi ne racunajuci Balkan.
Medjuvremeno, bilo i drugih talasa, drugih kultura, koja su dosla sa istoka, ili severa. Na primer ko su bili prvi R1a.
Ima logike da dorci budu R1b, i tako budu nosioci danasnjeg kentum jezika Grckog. Za prerdhodni talas i mikeansku grcku, ima i tu logike da budu R1a nosioci. To se lako moze proveriti, ako u Zapadnom peloponezu, Kritu i Rodosu imamo veci deo R1b, to bi potvrdilo to.

Ja samo zelim da razumem gde i kada se sirila koja grupa, ponavljam istina me interesuje i absolutno nista drugo.
Prvo, ispravljam, E-V13 nije nosilac Tesalijskog neolitika, nego juzno Grckog. Nisam ni znao da se ceo prostor ranog Balkanskog neolitika zove tesaljiski. U pravu sam misljenja da je rani balkanski neolitik glavni nosilac G (a ne E-V13), pa posle toga i severno evropski preko Dunava. Za printed cardium potery, nalazista u kataloniji imaju E-V13, tako da mi je logicno da je E-V13 nosilac cardium potery. To je rani neolitik, ono sto sam postavio vezano za sredozemnu kulturu u neolitsko nalaziste u madjarskoj je kasnijeg perioda neolitika, i zato kazem da jo mozda to kasnija kultura sredozemna kriva za sirenje E-V13 po Evropi. Probam da kapiram kako i kad se E-V13 prosirio u celoj Evropi posto van skandinavije i britanije varira izmedju 6% i 10% u Evropi ne racunajuci Balkan.
Medjuvremeno, bilo i drugih talasa, drugih kultura, koja su dosla sa istoka, ili severa. Na primer ko su bili prvi R1a.
Ima logike da dorci budu R1b, i tako budu nosioci danasnjeg kentum jezika Grckog. Za prerdhodni talas i mikeansku grcku, ima i tu logike da budu R1a nosioci. To se lako moze proveriti, ako u Zapadnom peloponezu, Kritu i Rodosu imamo veci deo R1b, to bi potvrdilo to.
Dobro hajde da, zasad ostavimo V 13 po strani.
Imamo li kakvih rezultata o ispitivanjima Y hromozona na kostima. Znam za E u Kataloniji, R1a na jugu Nemačke, i čini mi se G u Osjeku, li se varam. ima li još šta?

Na sledećoj karti prikazane su slovenske grupacije na teritoriji današnje Njemačke koje su tamo živjele u ranom srednjem vijeku.

http://4.***************/-sZkaNdIclc0/UHVroyQAE0I/AAAAAAAAAB8/SactE58rV6E/s1600/SLOVENI+DEUTSCH.jpg

Kao što se vidi iz priloženog to je popriličan dio današnje Njemačke. Srbi su bili dominantna populacija u onom dijelu koji je označen sa Sloveni.

U 10. i 11. vijeku započela je ubrzana germanizacija, praćena "misionarskim" radom njemačkih katoličkih sveštenika. Ali ni taj uspjeh katolika neće biti dugog vijeka. Interesantno je da su svi ti krajevi u 16. vijeku postali centar protestantskog pokreta. Nekadašnji srpski gradovi Lajpcig i Cvikau biće među najekstremijim u reformaciji.

Gledao sam ovo istraživanje. Povećano prisustvo I2a Din je u oblasti Kurpie (sjeveroistočna Poljska na granici sa Belorusijom). Tamo sam i ja našao popriličan broj South haplotipova. I naravno u Slovačkoj što je i bilo za očekivati. Uglavnom je to Lemko populacija u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Evo o Kurpie grupi Poljaka
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurpie

Kurpie imaju i dosta vendskog R458, tako da su verovatno mesavina venda i slovena ili anta. Da li Kurpie mogu imati veze sa komsijama Khorbate ?

Kurpie imaju i dosta vendskog R458, tako da su verovatno mesavina venda i slovena ili anta. Da li Kurpie mogu imati veze sa komsijama Khorbate ?

Ne vjerujem. Etimologija njihovog imena je po nekim cipelama i možda je i skorašnjeg porijekla. Hrvati pripadaju R1a Z280 Carpathian klasteru, pa bi to trebalo provjeriti. Inače ni jedan izvor ne pominje nikakve Hrvate u sjeveroistočnom dijelu Poljske. Okolina Krakova, to je mjesto gdje je Hrvata po svoj prilici najviše bilo, a zatim u Moravskoj. Nije ni čudo što im je i grb isti, šahovnica.

Dobro hajde da, zasad ostavimo V 13 po strani.
Imamo li kakvih rezultata o ispitivanjima Y hromozona na kostima. Znam za E u Kataloniji, R1a na jugu Nemačke, i čini mi se G u Osjeku, li se varam. ima li još šta?

Koliko sam zapamtio, osim Katalonije, nalazista u Franskoj imaju I2a. U nemackoj imamo kasnija nalazista R1a, deo Corded Ware, i R1b jos kasnije kao Bell Backer.

A šta misliš o 6% I2a Din u Bavarskoj i 3% u Meklenburgu? I jedno i drugo je znatno više od nemačkog proseka (1,5%, Eupedia). Da budem tačan, ovo poslednje je procenat za sve I2a ukupno. Na severu je 0,5%, istoku 1,5%, zapadu 2,5% i jugu 4,5%. Verujem da je u Saksonijii još viša frekvencija.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back