Poznato je da je istorija učiteljica života. Kao svaka dobra učiteljica, bila je veoma zabrinuta što njeni đaci na zapadnom Balkanu tako loše uče. Zato je rešila da im posle redovnih časova organizuje i dodatnu nastavu i održi lekciju koju ću vam ja preneti.
Dakle, učiteljica kaže da ono što se zapadnim Balkancima dešavalo u 20. veku nije ništa novo. Nešto slično dešavalo se i njihovim bliskim rođacima još pre 10 vekova. U to vreme, na severu današnje Nemačke, na prostoru između Labe, Odre i Baltičkog mora, živela su slovenska plemena, preciznije savezi plemena, Bodrići (Obotriti, Obodriti) i Ljutići (Veleti, Vilci, Volci). Još u 7. i 8. veku osnovali su kraljevstva koja spadaju među najstarije slovenske države. Međutim, niko ne zna zašto, Bodrići i Ljutići su stalno ratovali jedni protiv drugih. Zapravo, samo se kaže da niko ne zna zašto, a zna se. Ratovali su jer su Bodrići bili stalni saveznici Franaka koji su ratovali protiv Saksonaca, čiji su pak stalni saveznici bili Ljutići. I tako, Bodrići su ratovali za Franke, Ljutići za Saksonce, protiv drugih i međusobno. U stalnim ratovima njihove države su slabile, sve dok nisu nestale, a sa njima i plemena Bodrića i Ljutića. Nestali su, utopili se u Nemce, sve što je od njih ostalo su toponimi širom istočne Nemačke i poneki R1a (a možda i I2a) u Nemačkom genofondu.
A da, šta je bilo sa Francima i Saksoncima? Pa oni su prestali da ratuju, postepeno se stopili u istu naciju i formirali veliku i moćnu Nemačku državu.
Sada i ja nešto razmišljam. Kaže se da su Bodrići veoma bliski današnjim Srbima. Gore, na severu, bili su prvi susedi, a ogranci Bodrića naselili su današnju Srbiju i kasnije se stopili sa Srbima. Pitam se, da i Hrvati nemaju nešto zajedničko sa Ljutićima? Samo, gde tu uklopiti i Bosanske muslimane.
Opet dolazi do izrazaja ta lakoca manipulisanja jednih naroda na druge, i nazalost je tacno da smo vise mi spadali u manipulisane. Poznato i izreka, ako zaboravis istoriju, onda se ponavlja. istorija treba tome i da sluzi, da nas uci da ne ponavljamo greske, a ne kao na Balkanu, da je konstruisimo po volju da bi dalje pravili iste greske.
Sto se tice primera, ipak, izgleda da su bili Bodrici (obroditi) i Ljutici (veleti ili kako vec) 2 posobne grupe naroda. Ljutice Nemci zovu vendi, i verovatno su mahom nosioci R1a M458, starosedeoci tog mesta, i njegovi potomci su danasnji Sorabi (primeli ime, a mozda i jezik od Srba) i drugi danasnji Nemci R1a M458. Ako su Bodrici blizi Srbima, verovatno su vecinom nosioci Z280, sto pokazuje i karta gore postavljena markera L1280 (koji nosi Z280) gde ima dosta testiranih bas na teritoriji Bodrica.
Verovatno su Srbi i Bodrici bili blizi, odnosno Sloveni, mozda su i dosli u slicna vremena, a mozda su i Bodrici dosli nesto ranije.
Predpostavljam, da su vendi govorili jezik koji nije bio slovenski i jako su jezici bili verovatno bliski. Poljski jezik ima verovatno uticaja vendskog, svakako se poljski danas najvise razlikuje od srpskog (da dodam u okviru slovenske grupacije, da me ne napadnete).
Tako da Hrvati nemaju mislim nista sa Ljuticima, ali nije bitno, tvoja prica je sablon, copy paste kroz vekove. Izmedju Srba i Hrvata je interensantno kako imaju paralelne price, i jedni idrugi su stanovali u danasjnu juznopoljsku (ali ne u isto vreme), i jedni i drugi dosli na Balkan (neki malo vise kruzili (srbi)). Jedni i drugi nose imena plemena koje vezemo za Sarmate, ja cak mislim da je to jedan isti naziv na 2 razlicita jezika : Horvi - Korvi - kentum jezik a Sorbi Satem jezik, sto biznacilo da Srbi=Sorbi=Horvi=Carpi=Sarm(at)i , bitno, u etimologiji reci, ne znaci da su svi isti narod.
Sto se tice juznih slovena, Srba, Hrvata dodao bi i Bugare tacno je da je jako nedostajalo poverenja i saglasnosti. Garasanin je to bio ukapirao kao vizionar, i znao da nema napredka Srbije bez dogovora sa bugarima, i kapirao ko su pravi neprijatelji Srbije. Danas ce manipulatori nastavljati da nas dele koliko mogu, i tu nema kraja.
Samo da dodam da ne govorim to sve kao zatucani jugosloven, posto i dan danas mislim da je pravljenje jugoslovenske nacije bila glupost, i da je trebalo praviti savez, a nikako tako brzo naciju. Cisto da se zna da istorijska misljenja koja donosim nemaju veze sa danasnjom politikom.