Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
evo čitam i ja malo ovo, jer sam poodavno bio na tom site-u
i moram priznat da se ni ja nisam update-ovo, a i gdje bi, kad debili malo-malo nešto mijenjaju oznake, budalasaju, a i sami nisu update-ovali ovaj dio o hrnološkom redsoljedu u skladu sa posljednjim izmjenama oznaka,
dakle evo što kažu za I2a1b (kako su je sada označili a ranije bila I2a2, pa se najbolje držati M oznaka, one su konstatne pa je ostala M 423 !!)

Pazi... jedino pravo mesto za pravljenje bilo kakvog stabla je na:

http://www.isogg.org/tree/ISOGG_YDNATreeTrunk.html
i onda za svaku grupu posebno kao npr. za I: http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html

Ovde neces naci vremena kada se desila mutacija ali kada se trazi taj podatak, treba se biti veoma oprezan posto razliciti izvori daju razlicite podatke.

današnji Lužički Srbi, od kojih potiču i ovi Balkanski imaju najveći procenat R1a čak veći i od Poljaka
dakle, neoboriv dokaz da su na Balkan Srbi iz područja Bijele Srbije (današnje Poljske) na poziv romejskog cara Heraklija došli oko 630te na Balkan sa R1a, a tu su zateklo masu starosjedilaca sa I2a i dešava im se ono što se desilo mađarima....valjda znate za taj fenomen mađara...ako je nejasno mogu i to pojasnit

Лужички Срби су претежно СНП-у М458, са знатно мањим удиом З280, док на нашим просторима (без обзира на етничко-националну одредрницу) је обрнута ситуација.
Да смо далеки рођаци, то и није погрешно, али да смо од њих е то је већ смијешно.
Спинујеш и пласираш брзоплете и неутемељене закључке...

Poslednja izmena:
Haplogroup_I2a.gif

U ovoj karti je interensantna "fleka" I2a na podruciju severno-zapadne Ceske, u pravo mesto koje su naseljavali Srbi. Fleku u danasnju Moldaviji bi moglo biti mesto gde se prvo bitno razvio I2a1 din.

Ja ne sporim da su ekonomske migracije postojale. Slicno kao sto se I2a1 Din-S sirio po Srbiji iz Hercegovine i CG, to isto se desavalo sa katolickim predelima.

Medjutim, nedostaje mi dovoljno imaginacije da objasnim onakve proporcije haplogrupe Din N i S a posebno ne mogu da objasnim vrlo visoke frekvencije nosilaca DYS19=14 u pojedinim oblastima.

jednostavno..... nedostaje previse logike u svemu tome.
Da li pomaže, aka se pretpostavi da je pre ekonomskih migracija udeo I2a1, u Slavoniji, zanemarljiv. Praktično imamo preslikanu sliku iz zapadne Hercegovine.

Poslednja izmena:
Eupedia, i sajt italijanski gore naveden, vezu Cucuteni-trypalye kultura za I2a1. Cucuteni-trypolye kulturaa se razvila izmedju 4800 do 3000 pne. Nordvet datira I2a1 din 800-500 pne. Ili Nordvet gresi, ili Eupedia gresi, ko je u pravu ? Mogli bi se spojeti i jedna i drruga tvrdnja ako je I2a1 din jedini koji je preziveo Cucuteni-trypolye kulturu, ali koja je to verovatnoca i slucajnost ?

Poslednja izmena:
Kako se ovo uklapa u teoriju koju razvijaš?

The Story of Y-DNA Haplogroup I

U principu se uklapa, ali i oni navode da postoji mnogo dilema. Već sam izneo mišljnje da se GG može koristiti za generalne trendove, ali sam skeptik kada je u pitanju precizna rekonstrukcija.
Mislim da je problem što neopravdano zapostavljamo Starčevačku kulturu.
Akademik Dragoslav Srejović je stava da je neolit na balkanu autohtono nastao. Ja sam ubeđen da je u pravu, po ovom pitanju. Cela Anadolija ima desetak neolitskih naselja, Trakija nema neolitskih naselja.
To što ja gajim američke sorte malina, ne znači da sam Amerikanac. Sorte žita su mogle preneti i lovačko-sakupljačke zajednice, ili "narod sa mora" preko Grčkih ostrva do Tesalije.
Sa druge strane, rani i srednji neolit Starčeva (i Lepenskog Vira) ima oko 200 naselja.
Fascinatan je stepen razvoja keramike, kao i opsednutost geometrijom prilikom ukrašavanja. Keramiku su ukrašavali belom bojom, i uspevali su prostor da podele, ne samo četvrtinu kruga, već i na šest delova. Ponavlja se proporcija da je visina ukrašenog dela kruga jednaka poluprečniku posude. Još ima elemenata koji ukazuju na to da su poznavali osnovne elemente geometrije.
U Vinči je konstantovana smena antroploškog tipa u grobnicama, sve sam bliži Kjosovljevoj tezi da već u Vinči imamo prisutne Rasene, odnosno Arijate( Autarijati), odnosno Arijevce.
Verovatno se tada postrepeno, Vinci,ili Vikinzi ili Vlasii ili Valosi (Trivalosi) kreću ka severu, na prosor kojji sa prolaskom ledenog doba biva pogodan za život. Ta opsednutost geometrijom, vidi se i u Stonhedžu
, ali kod onih koji su ostali u prapostojbini. Postavljao sam slike Sarmizegetusa, ali te motive imamo i kod najskorijih otkrića rudnika na Homolju.
Prolazak R1b zadao je udarac ovoj kulturi, ali se ubrzo javljaju Vučrdol, Galsinac...
Generalno pravac širenja hg I je sa Balkana ka severozapadu, ili severoistoku (u talasima).
R1a preko Balkana stigao u Podunavlje, sa dolaskom rimljana na Karpate, R1b, verovatno iz Španije na sever i na istok.

Poslednja izmena:
U principu se uklapa, ali i oni navode da postoji mnogo dilema. Već sam izneo mišljnje da se GG može koristiti za generalne trendove, ali sam skeptik kada je u pitanju precizna rekonstrukcija.
Mislim da je problem što neopravdano zapostavljamo Starčevačku kulturu.
Akademik Dragoslav Srejović je stava da je neolit na balkanu autohtono nastao. Ja sam ubeđen da je u pravu, po ovom pitanju. Cela Anadolija ima desetak neolitskih naselja, Trakija nema neolitskih naselja.
To što ja gajim američke sorte malina, ne znači da sam Amerikanac. Sorte žita su mogle preneti i lovačko-sakupljačke zajednice, ili "narod sa mora" preko Grčkih ostrva do Tesalije.
Sa druge strane, rani i srednji neolit Starčeva (i Lepenskog Vira) ima oko 200 naselja.
Fascinatan je stepen razvoja keramike, kao i opsednutost geometrijom prilikom ukrašavanja. Keramiku su ukrašavali belom bojom, i uspevali su prostor da podele, ne samo četvrtinu kruga, već i na šest delova. Ponavlja se proporcija da je visina ukrašenog dela kruga jednaka poluprečniku posude. Još ima elemenata koji ukazuju na to da su poznavali osnovne elemente geometrije.
U Vinči je konstantovana smena antroploškog tipa u grobnicama, sve sam bliži Kjosovljevoj tezi da već u Vinči imamo prisutne Rasene, odnosno Arijate( Autarijati), odnosno Arijevce.
Verovatno se tada postrepeno, Vinci, ili Vlasii ili Valosi (Trivalosi) kreću ka severu, na prosor kojji sa prolaskom ledenog doba biva pogodan za život. Ta opsednutost geometrijom, vidi se i u Stonhedžu
, ali kod onih koji su ostali u prapostojbini. Postavljao sam slike Sarmizegetusa, ali te motive imamo i kod najskorijih otkrića rudnika na Homolju.
Prolazak R1b zadao je udarac ovoj kulturi, ali se ubrzo javljaju Vučrdol, Galsinac...
Generalno pravac širenja hg I je sa Balkana ka severozapadu, ili severoistoku.
R1a preko Balkana stigao u Podunavlje, sa dolaskom rimljana na Karpate, R1b, verovatno iz Španije na sever i na istok.

A odkad se Vinca zove Vinca ?

Eupedia, i sajt italijanski gore naveden, vezu Cucuteni-trypalye kultura za I2a1. Cucuteni-trypolye kulturaa se razvila izmedju 4800 do 3000 pne. Nordvet datira I2a1 din 800-500 pne. Ili Nordvet gresi, ili Eupedia gresi, ko je u pravu ? Mogli bi se spojeti i jedna i drruga tvrdnja ako je I2a1 din jedini koji je preziveo Cucuteni-trypolye kulturu, ali koja je to verovatnoca i slucajnost ?

Da dodam, nasao sam podatak gde Nordtvetd 2009 godine racuna I2a1 din 3000 star, (=1000 pne) da li neko ima svezi drugi podatak ?

Vinci su narod koji je Lesandar pominjao.

Ja mislim da Lesandar nije pominjao Vince već Vilce, odnosno Velete - Ljutiće.

Ljutići ili Vilci ili Veleti su bili savez plemena Polapskih Slovena, koji su u periodu od 10. do 12. vijeka naseljavali područje sjeveroistočne Njemačke, od srednjeg toka rijeke Labe na zapadu sve do Odre na istoku i na sjever do Baltičkog mora uključujući i ostrvo Rigen, na jugu su graničili sa Lužičkim Srbima.

The Veleti (German: Wieleten; Polish: Wieleci) or Wilzi(ans) (also Wiltzes; German: Wilzen) were a group of medieval Lechites tribes within the territory of modern northeastern Germany; see Polabian Slavs. In common with other Slavic groups between the Elbe and Oder Rivers, they were often described by Germanic sources as Wends. In the late 10th century, they were continued by the Lutici. In Einhard's Vita Karoli Magni, the Wilzi are said to refer to themselves as Welatabians.[1]

Wieleci, Wieletowie, Wilcy, Lucice, Lutycy – grupa plemienna Słowian połabskich, zamieszkujących od VI wieku tereny między dolną Odrą a Łabą, wywodząca się z Pomorza Przedodrzańskiego. W źródłach pisanych za czasów Karola Wielkiego nazywani również: Wiltzi, Vultzi, Welatabowie. Wieleci obok Obodrzyców i Serbów należeli do Słowian połabskich. Geograf Bawarski podaje, że na ziemiach Wieletów znajdowało się 95 grodów.

Poslednja izmena:
Koliko se L1280 smatra star ?

Обзиром да је у августу ове године пронађен и тестиран на појединим припадницима "cluster M6", можемо рећи да је Л1280 ексклузивно њихов "cluster"...старост "Z280" јесте око "3000 b.c." (или укупна старост 5000 година, то мислим да знате) значи по логици овај "L1280" би требао да буде нешто мало млађи, само колико није нам још познато нити гдје је се мутација догодила, углавном се мисли да је се иста десила негдје на подручју које на карти заузима "cluster M6".

http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpR.html

Poslednja izmena:
Poznato je da je istorija učiteljica života. Kao svaka dobra učiteljica, bila je veoma zabrinuta što njeni đaci na zapadnom Balkanu tako loše uče. Zato je rešila da im posle redovnih časova organizuje i dodatnu nastavu i održi lekciju koju ću vam ja preneti.
Dakle, učiteljica kaže da ono što se zapadnim Balkancima dešavalo u 20. veku nije ništa novo. Nešto slično dešavalo se i njihovim bliskim rođacima još pre 10 vekova. U to vreme, na severu današnje Nemačke, na prostoru između Labe, Odre i Baltičkog mora, živela su slovenska plemena, preciznije savezi plemena, Bodrići (Obotriti, Obodriti) i Ljutići (Veleti, Vilci, Volci). Još u 7. i 8. veku osnovali su kraljevstva koja spadaju među najstarije slovenske države. Međutim, niko ne zna zašto, Bodrići i Ljutići su stalno ratovali jedni protiv drugih. Zapravo, samo se kaže da niko ne zna zašto, a zna se. Ratovali su jer su Bodrići bili stalni saveznici Franaka koji su ratovali protiv Saksonaca, čiji su pak stalni saveznici bili Ljutići. I tako, Bodrići su ratovali za Franke, Ljutići za Saksonce, protiv drugih i međusobno. U stalnim ratovima njihove države su slabile, sve dok nisu nestale, a sa njima i plemena Bodrića i Ljutića. Nestali su, utopili se u Nemce, sve što je od njih ostalo su toponimi širom istočne Nemačke i poneki R1a (a možda i I2a) u Nemačkom genofondu.
A da, šta je bilo sa Francima i Saksoncima? Pa oni su prestali da ratuju, postepeno se stopili u istu naciju i formirali veliku i moćnu Nemačku državu.
Sada i ja nešto razmišljam. Kaže se da su Bodrići veoma bliski današnjim Srbima. Gore, na severu, bili su prvi susedi, a ogranci Bodrića naselili su današnju Srbiju i kasnije se stopili sa Srbima. Pitam se, da i Hrvati nemaju nešto zajedničko sa Ljutićima? Samo, gde tu uklopiti i Bosanske muslimane.

Ja mislim da Lesandar nije pominjao Vince već Vilce, odnosno Velete - Ljutiće.
Ustvari su Witzen.
"Ali , sa druge strane se kaže da su Vilci - Witzen osnovali naseobine u Belgiji, Holandiji i Welsu. Neki kažu da je i najdugotrajnija dinastija, luksemburška, nastala od njih."
Da dodamo i ove Vice, Volce. Onda Vendi ne bi bili čisto R1a, već R1a + I1, kao što su Sklaveni R1a + I2.
Možda da dodamo i Franciski Viši, u čijoj je okolini najrazvijenija kulura neolita na zapadu (Glozel).
carte_crop.gif

Postaviću još jedan link, uz napomenu da imam određene rezerve, kao i da ukažem da je bilo određenih falsifikata u Goselu.
http://www.rovasirasforrai.hu/Forditasok/Karpat-m_Piramisok_Glozel-NEMET.htm
Da ne zaboravim Beč.

PS
Za temu je zanimljiva procena da je prosečna majka u neolitu imala osmoro dece.

Poslednja izmena:
Poznato je da je istorija učiteljica života. Kao svaka dobra učiteljica, bila je veoma zabrinuta što njeni đaci na zapadnom Balkanu tako loše uče. Zato je rešila da im posle redovnih časova organizuje i dodatnu nastavu i održi lekciju koju ću vam ja preneti.
Dakle, učiteljica kaže da ono što se zapadnim Balkancima dešavalo u 20. veku nije ništa novo. Nešto slično dešavalo se i njihovim bliskim rođacima još pre 10 vekova. U to vreme, na severu današnje Nemačke, na prostoru između Labe, Odre i Baltičkog mora, živela su slovenska plemena, preciznije savezi plemena, Bodrići (Obotriti, Obodriti) i Ljutići (Veleti, Vilci, Volci). Još u 7. i 8. veku osnovali su kraljevstva koja spadaju među najstarije slovenske države. Međutim, niko ne zna zašto, Bodrići i Ljutići su stalno ratovali jedni protiv drugih. Zapravo, samo se kaže da niko ne zna zašto, a zna se. Ratovali su jer su Bodrići bili stalni saveznici Franaka koji su ratovali protiv Saksonaca, čiji su pak stalni saveznici bili Ljutići. I tako, Bodrići su ratovali za Franke, Ljutići za Saksonce, protiv drugih i međusobno. U stalnim ratovima njihove države su slabile, sve dok nisu nestale, a sa njima i plemena Bodrića i Ljutića. Nestali su, utopili se u Nemce, sve što je od njih ostalo su toponimi širom istočne Nemačke i poneki R1a (a možda i I2a) u Nemačkom genofondu.
A da, šta je bilo sa Francima i Saksoncima? Pa oni su prestali da ratuju, postepeno se stopili u istu naciju i formirali veliku i moćnu Nemačku državu.
Sada i ja nešto razmišljam. Kaže se da su Bodrići veoma bliski današnjim Srbima. Gore, na severu, bili su prvi susedi, a ogranci Bodrića naselili su današnju Srbiju i kasnije se stopili sa Srbima. Pitam se, da i Hrvati nemaju nešto zajedničko sa Ljutićima? Samo, gde tu uklopiti i Bosanske muslimane.

Opet dolazi do izrazaja ta lakoca manipulisanja jednih naroda na druge, i nazalost je tacno da smo vise mi spadali u manipulisane. Poznato i izreka, ako zaboravis istoriju, onda se ponavlja. istorija treba tome i da sluzi, da nas uci da ne ponavljamo greske, a ne kao na Balkanu, da je konstruisimo po volju da bi dalje pravili iste greske.

Sto se tice primera, ipak, izgleda da su bili Bodrici (obroditi) i Ljutici (veleti ili kako vec) 2 posobne grupe naroda. Ljutice Nemci zovu vendi, i verovatno su mahom nosioci R1a M458, starosedeoci tog mesta, i njegovi potomci su danasnji Sorabi (primeli ime, a mozda i jezik od Srba) i drugi danasnji Nemci R1a M458. Ako su Bodrici blizi Srbima, verovatno su vecinom nosioci Z280, sto pokazuje i karta gore postavljena markera L1280 (koji nosi Z280) gde ima dosta testiranih bas na teritoriji Bodrica.
Verovatno su Srbi i Bodrici bili blizi, odnosno Sloveni, mozda su i dosli u slicna vremena, a mozda su i Bodrici dosli nesto ranije.
Predpostavljam, da su vendi govorili jezik koji nije bio slovenski i jako su jezici bili verovatno bliski. Poljski jezik ima verovatno uticaja vendskog, svakako se poljski danas najvise razlikuje od srpskog (da dodam u okviru slovenske grupacije, da me ne napadnete).

Tako da Hrvati nemaju mislim nista sa Ljuticima, ali nije bitno, tvoja prica je sablon, copy paste kroz vekove. Izmedju Srba i Hrvata je interensantno kako imaju paralelne price, i jedni idrugi su stanovali u danasjnu juznopoljsku (ali ne u isto vreme), i jedni i drugi dosli na Balkan (neki malo vise kruzili (srbi)). Jedni i drugi nose imena plemena koje vezemo za Sarmate, ja cak mislim da je to jedan isti naziv na 2 razlicita jezika : Horvi - Korvi - kentum jezik a Sorbi Satem jezik, sto biznacilo da Srbi=Sorbi=Horvi=Carpi=Sarm(at)i , bitno, u etimologiji reci, ne znaci da su svi isti narod.

Sto se tice juznih slovena, Srba, Hrvata dodao bi i Bugare tacno je da je jako nedostajalo poverenja i saglasnosti. Garasanin je to bio ukapirao kao vizionar, i znao da nema napredka Srbije bez dogovora sa bugarima, i kapirao ko su pravi neprijatelji Srbije. Danas ce manipulatori nastavljati da nas dele koliko mogu, i tu nema kraja.

Samo da dodam da ne govorim to sve kao zatucani jugosloven, posto i dan danas mislim da je pravljenje jugoslovenske nacije bila glupost, i da je trebalo praviti savez, a nikako tako brzo naciju. Cisto da se zna da istorijska misljenja koja donosim nemaju veze sa danasnjom politikom.

Poslednja izmena:
Ustvari su Witzen.
"Ali , sa druge strane se kaže da su Vilci - Witzen osnovali naseobine u Belgiji, Holandiji i Welsu. Neki kažu da je i najdugotrajnija dinastija, luksemburška, nastala od njih."
Da dodamo i ove Vice, Volce. Onda Vendi ne bi bili čisto R1a, već R1a + I1, kao što su Sklaveni R1a + I2.
Možda da dodamo i Franciski Viši, u čijoj je okolini najrazvijenija kulura neolita na zapadu (Glozel).
Pogledajte prilog 256471
Postaviću još jedan link, uz napomenu da imam određene rezerve, kao i da ukažem da je bilo određenih falsifikata u Goselu.
http://www.rovasirasforrai.hu/Forditasok/Karpat-m_Piramisok_Glozel-NEMET.htm
Da ne zaboravim Beč.

PS
Za temu je zanimljiva procena da je prosečna majka u neolitu imala osmoro dece.

Sta je taj franciski Viši ? kazi mi samo kako se pise na francuskom u originalu.

Sta je taj franciski Viši ? kazi mi samo kako se pise na francuskom u originalu.
Grad u centralnoj Francuskoj (Višijeva Francuska iz II sv rata).
U blizini otkrivena Glozel kultura. Tu su sela Vareilles i Ville ( http://fr.wikipedia.org/wiki/Château-Chinon_(Ville) ).
Oblast se nalazi malo zapadnije od plave mrlje na karti za I2b (ili će biti da se delom poklapa, nissam siguran).
Pominjali smo ga na temi Vinčansko pismo.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/320255-Najstarije-pismo/page5

Poslednja izmena:
Mediterranean ornaments in the Hungarian Neolithic
The use of Spondylus ornaments by European Neolithic cultures is well known, and is one of the characteristics tracking the spread of the Neolithic into Europe. A new study has looked at late Neolithic Hungary, to track the origin of these ornaments, confirming that they did indeed come from the Mediterranean (Adriatic or Aegean), and not the Black Sea or fossil shells from the Carpathian Basin.

Given the evidence that late Neolithic European farmers, even as far north as Sweden were indeed of Mediterranean origin, their continued use of these ornaments possibly reflects a tradition going back to their origins in the Aegean, rather than simply a fashion that spread simply for its decorative properties.

Journal of Archaeological Science, doi:10.1016/j.jas.2012.09.022

kasni neolitik u madjarskoj ima dokaze mediteranske, egejske, kulture. Da li to znaci da je bila druga faze u neolitiku iz egeja u sredozemnu evropu. Odnosno da u prvoj fazi G je bio nosilac sirenje neolitika, pa kasnije E-V13 ? Ili J2? Ponavljam da bi 9 slojeva Vince sve objasnile, samo kad bi znali kojih grupa pripadali razni slojevi. Pa i ako ne moze po Y, barem Ft-DNA da analiziraju, sto niko to ne radi ?

Grad u centralnoj Francuskoj (Višijeva Francuska iz II sv rata).
U blizini otkrivena Glozel kultura. Tu su sela Vareilles i Ville ( http://fr.wikipedia.org/wiki/Château-Chinon_(Ville) ).
Oblast se nalazi malo zapadnije od plave mrlje na karti za I2b.
Pominjali smo ga na temi Vinčansko pismo.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/320255-Najstarije-pismo/page5

Da li ti stavrno mislis da naziv sela Vinca ima veze sa narodima koji su tu ziveli pre hiljadu i hiljadu godina ? Da li stvarno mislis da nazivi danasnjih francuskih gradova i sela imaju veze sa naziv sela Vinča ? Arheolosko nalaziste je dobilo ime po selo u blizini koji se zove Vinca, a ne suprotno, alo bre.

Pict-18_Gimbutas-terkep.jpg
Mediterranean ornaments in the Hungarian Neolithic
The use of Spondylus ornaments by European Neolithic cultures is well known, and is one of the characteristics tracking the spread of the Neolithic into Europe. A new study has looked at late Neolithic Hungary, to track the origin of these ornaments, confirming that they did indeed come from the Mediterranean (Adriatic or Aegean), and not the Black Sea or fossil shells from the Carpathian Basin.

Given the evidence that late Neolithic European farmers, even as far north as Sweden were indeed of Mediterranean origin, their continued use of these ornaments possibly reflects a tradition going back to their origins in the Aegean, rather than simply a fashion that spread simply for its decorative properties.

Journal of Archaeological Science, doi:10.1016/j.jas.2012.09.022

kasni neolitik u madjarskoj ima dokaze mediteranske, egejske, kulture. Da li to znaci da je bila druga faze u neolitiku iz egeja u sredozemnu evropu. Odnosno da u prvoj fazi G je bio nosilac sirenje neolitika, pa kasnije E-V13 ? Ili J2? Ponavljam da bi 9 slojeva Vince sve objasnile, samo kad bi znali kojih grupa pripadali razni slojevi. Pa i ako ne moze po Y, barem Ft-DNA da analiziraju, sto niko to ne radi ?

Dokazan je veza izmedju Vučedol i Minojske civilizacije. Arheolozi to tumače uticajem u pravcu Jug - Sever, ne odjašnjavaijući zašto ne bi bilo obrnuto.
Vučedol je već insoevropski.
Minojci su J2, , kada je razoren Krit, deo izbeglica je završio u današnjoj palestini.
Generalno Neolit u Evropi se pojavio na potezu Dunav - Tesalija, ali imamo ogroman prostorni vakum do "plodnog polumeseca". Nalazišta u turskoj su retka, a ona galavna nemaju veze sa Evropskim neolitom. Najbrojnija nalazišta ranog neolita pripadaju Starčevu, ali ih ima i u dolini Vardara i Naravno u Tesaliji (J2?), ali ih nema u Trakiji.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back