Fridrih Niče

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A ja vidis prvi put cujem za taj izraz "artisticka metafizika". Evo ipak sam se raspitao i vidim da je taj izraz uveo Gligorije Zaječaranović u svom delu "Savremena filozofija" iz koga je ocito ucio i tvoj profesor dok niti on, niti taj Zajecaranovic izgleda nisu ni videli Niceova dela.

Nice jeste obradjivao u "Rodjenju tragedije" pitanje umetnosti ali je pri tome u potpunosti usvojio Sopenhaurov voluntarizam. . A reći "artisticka metafizika" ili metafizika umetnosti svejedno.. sta smo time rekli?. Da se Nice bavio problemom umetnosti u svom ranom periodu. Jeste bavio se, ali je pri tome pravac filozofije na koji se oslanjao bio voluntarizam. Imam utisak da tvoj profesor za voluntarizam nije ni cuo. I sta je onda treci period ako je prvi metafizika?
Kada imas takvog profesora onda nema pomoci. Ma sta napisala dzaba.

ps. Ne znam koliko ti je vazan taj rad i misljenje tog profesora ali imam utisak da on priznaje Zajecaranovica i njegovu Savremenu filozofiju pa ako ti je taj rad vazan i vredan truda nabavi u biblioteci : Zaječaranovič, Savremena filozofija .

Pozdrav! :bye:

E,skroz si u pravu.Profesor pojma nema,filozofiju je sveo na diktiranje iz nekog prirucnika,od nas trazi da to nabubacimo napamet i to je cela filozofija. Zgrozila sam se.A i sad vidim koliko sam se presla sto sam uzela Fridriha Nicea kod njega,skroz mi je ubio svaku zelju i volju da radim taj rad. Mnogo bolje resenje bi bilo da sam uzela istu temu ali iz knjizevnosti.Al gotovo sad. Knjigu koju mi je tek sad dao,i napao me sto je nisam koristila - a on trebao da mi donese jos u januaru pa zaboravio, je Eugen Fink niceova filozofija,to je neka praistorijska knjga. A tek kad bi videli lekciju fridrih nice kako nam je obradio,ne bi ste verovali.Recenice skroz prepisane,delimicno kratke i jasne.

Za voluntarizam nije cuo.Zato me je i nakrpio.A meni je mnogo logicnije voluntarizam upravo zbog shopenhauera.A periodizaciju nam je ovako uradi

1. period - aristicka metafizika
2. period - (nema naziv) 1876-1882
3. period - (nema naziv) 1993-1900

I sad kad se covek potrudi i ne prepise sve iz knjiga,onda ne valja..

Moracu,oziman da te ispravim,ne zbog tebe i tvog sve-znanja,vec zbog nika "amonijak".Ocito,zbunio si devojku. :)
Prvo,i ja prvi put cujem za takvu podelu (iako sam naravno,poput tebe,protiv takvih podela Niceovih spisa,istina iz sasvim drugih razloga). Poznato mi je da neki filozofi u tzv."drugu" Niceovu fazu svrstavaju dela "Nesavremena razmatranja","Zoru"ili "Osvit" i "Veselu nauku"(zasto ne "Radosnu nauku"?!) i tu fazu nazivaju ulaskom u pozitivisticki period.Meni smesno-mislim,stavljati Niceu okvire takve vrste...Neki zbog Nesavremenih... (u kojima,slazem se u sredistu dospeva covek !) tu fazu nazivaju,cak,antropoloskom . Ma sve je to,podela na periode,nespojivo sa Niceom.Jeste on menjao stavove,ali mnoge i nije-kao odnos prema dioniskom,ili,recimo, predsokratovskom filozofijom ("tragickom",kako bi rekao Nice).I tu se i ja ne slazem sa profesorom "amonijak"-a.

Drugo.Ecce homo nije poslednje Niceovo delo.I kad smo vec kod Ecce homo,otkud ti to da navedes tri Nesavremena,kada i u tom delu Nice stalno govori o cetiri ?! "Cetiri Nesavremena posve su bojovna",kaze Nice (F.Nice,Ecce homo,Grafos,Bgd.,1985,str.59).Radi se o prvom Nesavremenom... David Strauss. O Koristi i steti istorije...je vec drugo Nesavremeno.
Trece. Raspitao si se ti oziman,za izraz koji (gle!) ti prvi put cujes- artisticka metafizika.Raspitao si se,naravno,kod tvog prijatelja Googla,i dosao do saznanja ! Ako se otkuca na Google ovaj termin-artisticka filozofija-prvo sto izbaci je forum na kome nik pod imenom Mizant kaze ovo sto i ti - da je taj izraz uveo Gligorije Zajecaranovic,i ti ga ne samo sledis,vec i osudjujes "amonijak"-ovog profesora,kako je ucio od G.zajecaranovica.Koliko bi godina trebao da ima taj profesor koji je ucio od G.Zajecaranovica?
A,mozda je,verovatno,cak,covek obavesteniji u filozofiji (obzirom da je ipak profesor) od tebe,pa zna,da je,recimo,taj izraz,za Nicea (bas tako,doslovce-artisticka metafizika ! ) upotrebljavao za Niceovu filozofiju (tacnije,deo) i jedan Eugen Fink,jedan od najpoznatijih,uz Hajdegera,tumaca Niceove filozofije.I jedan,usput,od najvecih filozofa XX veka,misleci pri tom na Niceovo shvatanje gde se celina sveta hoce tumaciti pod optikom umetnosti.Umetnost i muzika,dakle,kao temelj sveta.
Uostalom,sta znaci kada Nice vec u predgovoru, posvecenom R.Vagneru,govori o tome kako umetnost vidi kao covekov najvisi zadatak,kao njegovu primarnu "metafizicku delatnost"?! (F.Nice,Rodjenje tragedije iz duha muzike,BIGZ,Beograd,1983,str.27).

I vise necu.Zbunismo,valjda sada zajedno,"amonijak"-a.Ali se i cudim,zasto amonijak prosto ne pita profesora sve ovo,vec nas na forumu? Razumece profesor sigurno tvoje dileme,zato i jeste tamo - da ti objasni i odgovori na nedoumice.

Nerej,hvala ti...Ti si mnogo bolji od mog profesora. On ne razume nista,sto nije iz nekog njegovog prirucnika,koji stalno vuce sa sobom,i verovao ili ne zna ga napamet od prve do poslednje strane,tako kako pise tako nam diktira, a tako i mi moramo da nabubamo.Jer cim krenemo u dilemu sa profesorom,on nas ispravlja i vraca na njegov prirucnik a ocena ide dole... Tako da cak ne smemo ni jednu jedinu svoju rec da ubacimo ili izmenimo,jer je profesor krajnje ogranicen..A kada smo ga pitali zasto je bas odabrao filozofiju da upise,rekao je da je to najjednostavnije,dodje izdiktira,ispita,da ocene,i kraj. Sve je vec receno i napisano,nema izmisljanja,nema razgovora,nema nicega,tako je kako je napisano!

Vidis Amonijak.. u celoj istoriji filozofije postojali su pravi ljubitelji mudrosti poznatiji kao filozofi i oni drugi Sofisti ili ljudi koji filozofiraju za novac. Tako je bilo u Staroj Grckoj, tako je i danas. Na jednoj strani su filozofi na drugoj je profesorština. Prve ces prepoznati po tome sto oni zive filozofiju. Prilaze joj iz ciste ljubavi prema mudrosti...dok ovi drugi filozofiraju za novac, prepoznaju pravce filozofije, razne "izme", znaju recimo NIcevoe periode, sta je Nice jeo, gde je Nice zaradio sifilis, u koji "izam" je neko svrstao neki njegov period i slicno. Ono to znaju.. ali ono sto ne znaju jesu sama filozofska znanja, sami filozofski uvidi i otkrica ..oni nemaju razbor kako je govorio Sopenhauer.
Tako da od svog profesora ne mozes mnogo nauciti. To su obicne ćifte.
Dovoljan dokaz za to moze ti biti sto je Sopenhauer celog zivota bio neprznat od profesorstine tog vremena a tako je i dan danas. Ono sto se njima svidja jeste nesto poput NIcea .. metafore i aforizmi koje svako moze da tumacii kako hoce i pravi se pametnim time. Takodje ti je dokaz za to cela Hegelova filozofija koju je pisao dokazani ludak kako je Sopenhauer na primerima pokazao u uvodu svojih Dva problema etike.

ps. Sto se tice NIcea ja ti ne ceststitam na izboru poput ovoga gore jer je NIce koristan jedino kao parfrazista mnogo vrednijih filozofa od njega. Rodjenje tragedije je vredno proucavanja kao dodatak Sopenhaurovoj estetici.. ostalo su zbirke anaogija, metafora. pesama, cak i muzike... coveka koji je zaradio sifilis i u ocaju gubi razum. proces koji se moze pratiti kroz sva njegova dela. To proucavati kao osnovu svog filozofskog pogleda na svet nije ispravno.

Oziman,cenim svacije misljenje.
Imam jedno pitanje,da si ti bio u mojoj kozi,da si ti birao temu,tj filozofa - koga bi izabrao?

Naziv posta : Estetika;moral;neohelenizam;dnevna politika;drzavni nacionalni interes.

Sve velike filozofije su bile ispovest svojih tvoraca i ako zelite da shvatite odakle poticu njihove metafizicke tvrdnje,obratite paznju na kakav moral ciljaju . - S one strane dobra i zla

Podnaslov : jezicke igre,jezicke konstrukcije i jezicke manipulacije ...

- Jer samo kao estetski fenomen,postojanje i svet su opravdani . - Rodjenje tragedije

Egzempl te opravdanosti - Laticija Kasta

201_Laetitia_Casta_nude_25.jpg

...moze i Kelly Brook aka Keli Bruka

http://1.***************/_gTJMEP-c2fo/SPzNubS5O1I/AAAAAAAAHNI/OpLTUJ8Wgxo/s400/kelly_brook_06.jpg

One svojom pojavom opravdavaju cak i shabanizaciju univerzuma...samim tim postojanje raznih Ceranica,Bojanica,Zvonara bogorodicnih crkava itd. je egzistencijalno opravdano,kako bi u njihovoj suprotnosti prepoznavali esteske bisere ...

Estetika vs Moral

Esteski slavuj - Katarina Rebracha je bacena u mengele od strane zadriglih,znojavih cela,karikaturnih politicara s podbracima,tipa Ivica Dacic ...

30%20Katarina%20Rebraca.jpg
http://1.***************/_gaEMaD0eILw/SZCHfSpl_qI/AAAAAAAABQI/hmKOE1MKKGo/s400/512__DAB8969090209.jpg

Prolaznik broj jedan - "Ali to je moralno ! "

Objektiv I : Trebaju nam sve Rebrache koje imamo .

Moral je promenjiva kategorija.Ono sto je bilo moralno za senatora u Rimskom Senatu ...nije moralno za danasnjeg Everidz Dzoa & obratno .

Sam moral je judeo-hriscanski izum,tacnije platonizam,grcka dekadencija - jer je hriscanstvo platonizam za narodne mase(Niche parafraza,prim.aut.)
Greh Jevreja je sto su svojom podloznoscu religioznom fanatizmu,pojam dobra i morala, trajno upetljali sa pojmom Boga,na taj nacin dajuci mu nekakav metafizicki autoritet.

Fizioloski koreni - moja teorija je da su zbog krivudavih noseva i devijacija,i samim tim nedovoljnog priliva kiseonika mozgu,fizioloski predodredjeni za religioznu histeriju(kasnije su iz istih razloga izhalucinirali i pojavu bogocoveka) .

Neohelenizam : Gde su Gozbe koje su nam obecane ...gde je Vino ...Novo Vino ...Dionisove misterije ...plesanje u transu na obroncima brda.Gde su nestale srpske verzije - Dodolske igre...mlade devojke plesu u slavu dolaska proleca u svojim belim haljinama ...

Neki kazu Rave partiji.Gomila frigidnih likova,izbledelih lica i iskolacenih ociju plesu svoj jutarnji ples na kojekakvoj hemiji...ali zanos na Dionisovim proslavama je dolazio od zanesenoscu zivotom,a najvise povisenom polnoscu.Ostadose samo bledi otisci Dionisa.

Drzavno,drustveno uredjenje ...srpski kraljevski imbecili :

Kao Spartanci,odabrane 7-godisnje decake odvajati od majki i odvoditi ih u gimnazijume.Stvarati atinske kopljanike - Hoplite

Hoplite4thcentury.jpg

Tamo ih poucavati rvanju,trcnju,macevanju,baratanju kopljem...filozofiji,pesnistvu,strategiji.Ostalu nejac ne bacati u provalije,vec im omoguciti da se ostvare kao cinovnici,umetnici,poljoprivrednici,filozofi.arhitekte...

Poligamijskim dekretima hoplite mandatirati i smatrati ih rasplodnim bikovima - min/max 5 - 20 opsluzenih devojaka.Nijedna devojka ne sme da seta gradom isfrustrirana i da se oseca nepozeljno.Mora postojati razdraganost kao sa plaza na ulicama gradova-polisa.Cekaju nas velike zlatne kopulacije.

Gradski ostrakizam alijas prevencija inbreeding-a : Vrsiti migraciju najjacih iz gradova u gradove kako bi se ojacao genetski bazen ...slucaj izbacivanja mladih lavova iz copora...

Uvoziti strance...Juznoamerikance koji zadovoljavaju estetski kriterijum a sve kako bi se poboljsao estetski prosek ...primeri - Ernan Krespo & Larisa Rikelme

article-1290583-0A2FD6C7000005DC-614_634x469.jpg

hernancrespo_gallery__356x400,0.jpg

Estetski problem starenja : Starenje je civilizacijska tekovina ...tela se isusuju,prosiruju se vene ...tako nesto u stvarno zamisljenom,sustom obitavanju u prirodi nije bilo moguce(ne postoje matore zivotinje.)70/80 godisnja tela koja se pretvaraju u svoje sopstvene karikature,pisaju i seru u pelene i plen su farmaceutske industrije koja ih pretvara u pokretne apoteke,stomaka punih lekova.

U svom mladalackom pesnickom zanosu sam napisao da -

"Zelim slavnu smrt.U drevnom Ringu,ukrasenom ornamentima iz druidske mitologije.U 150 rundi sa Enkiduom ..."

Godinama kasnije nailazim u Istoriji Grcke na slicne ideje mog sada vec mitskog oca Tezeja -

"U XXIII pevanju Ilijade kaze se da su mikenski ratnici odrzavali boks meceve u cast svojih poginulih saboraca na bojnom polju.Jedna druga grcka legenda veli da je legendarni junak Tezej osmislio posebnu formu boksa : dvojica oponenata bi sela jedan naspram drugog i udarala se pesnicama sve dok jedan od njih ne bi bio mrtav.

Isluzeni hoplit koji je prosao sito i reseto bitaka,mora tako poci u svoju smrt,koja ce se slaviti kao herojska,a ne zureci u plafon sa cevcicama koje vire iz svakog otvora u telu ...

Moramo odjebati tanatos herojstvom .

Srpski kraljevi imbecili :

Rasha je na svom sudjenju u Hagu rekao da je paradoks da Srbi,kao pobednici u dva svetska rata gledaju sa Trebinja na pucinu,a nemaju izlaz na more(Rasha je covek heroj,plemenit i elokventan ...Mladicu se s druge strane u ocima vidi da je psihopata...)

Prvi kralj,cije ime ne zelim ni da pamtim,prodade poluostrvo Peljesac sa sve Dubrovnikom Mlecima,sto kasnije u amanet ostade Hrvatima,time nas lisivsi danas velikih izvora prihoda(zasto Hrvati imaju vise para od nas...zato sto im se svake godine sliva oko 5 milijardi dolara u budzet koje dolaze sa turistima).

Kralj Aleksandar,kome je posle prvog svetskog rata ponudjeno da uzme pola Albanije i Dubrovnik to odbija jer u svojoj egomaniji zeli da bude nazivan Kraljem ujediniteljem,cime izdaje srpski nacionalni interes.Kasnije su Srbi uspeli nesto jos nemogucnije...da zamene srpskog kralja slovenacko-hrvatskim komunistom.

Moj grad detinjstva i grad Ive Andrica,Herceg-Novi zauvek je izgubljen stvaranjem nove dukljanske nacije,a neminovno ce potpasti pod dukljanski mentlitet.

Ti ljudi,da li zbog klime...preterane vlaznosti su preterano spori,sto se ogleda cak i u vracanju kusura ...kasirke svojim mlitavim pokretima ruku odaju nevoljnost postojanja.

Predlog.Mrka neka ne baca pare na gradjenje auto-puta prema juznom Jadranu,jer to je put odliva novca.Taj novac namenjen izgradnji preusmeriti na kupovinu grckih ostrva,kad su Grci vec na taj nacin primorani da resavaju svoje finansiske probleme ...

Na tim ostrvima izgraditi minojske palate i odrzvati 24- casovne Dionizijske zabave ...i na taj nacin ubirati prihode ...

Boja Purpura

"Mozda i jedna od najvaznijih izvoznih artikala bila je porfirna (purpurna) boja koja se posebnim postupkom izvlacila iz morsko mekusca(Murex brandaris). Iako je Fenicanima prvima bilo poslo za rukom da dobiju ovu nesvakidasnju boju,cini se da su ih Minojci nadmasili u njenoj proizvodnji.Bilo je potrebno i do 12.000 hiljada tih malih mekusaca da bi se dobio samo jedan gram purpura,pa su Minojci imali cak i posebna uzgajalista."

Takva volja mora biti usadjena u srce naseg plemena.Volja da se iscedi 12 000 hiljada mekusaca da bi se dobio 1 gram bozanske boje trajno menja plemensku svest...

PS.Poruka za tebe...ti elektonski antropologu koji ces za 6 hiljada godina i 25 sekundi iskopati krstaricin server i pronaci ovaj post ...neka ovo bude manifest za stvaranje naseg novog plemena ...ne treba nas 7 i po miliona,vec manje ljudi,ali cvrscih,300 hiljada hoplita i milion i po rasplodnih zenki.Rasa ili bolje reci klasa,kojoj se nece desiti da joj u srednjem redu na Mundijalu igra grbavi,polurahiticni Milijas koji smiruje svoju nervozu tako sto pije pivo i pusi pljuge,vec jedna srska verzija Kevina Prinsa Boatenga,stamenog,kao od brega odvaljenog,furije od igraca...

Emancipacija zene vodi u propast.Zene gube svoje zenske instikte i odvlaci ih od njihove prirode i prve i osnovne funkcije,a to je da radjaju jaku i cvstu decu - Fridrih Niche (Sa one strane Dobra i Zla)

Po mogucstvu sve grandovce,padavicare,metalce,frikove postaviti kao ukras na putu izmedju Kapue i Rima ...mene postaviti na pocasno mesto ...

Razapeti

A kakva je to estetika gole zene? Zar covjek ne postaje lijep kroz patnju (stoji u Rodjenju tragedije)?
Sta imaju zivotinjski instinkti ili osjecanje prijatnosti i zadovoljavanja niskih instinkata dekadenata sa istinskom ljepotom?

Pa samo kad bi se ukinula zabrana rasizma(Grci su vjerovali u rasu), vecina tih "ljepotica" ne bi bila nigdje.

A kakva je to estetika gole zene? Zar covjek ne postaje lijep kroz patnju (stoji u Rodjenju tragedije)?
Sta imaju zivotinjski instinkti ili osjecanje prijatnosti i zadovoljavanja niskih instinkata dekadenata sa istinskom ljepotom?

Pa samo kad bi se ukinula zabrana rasizma(Grci su vjerovali u rasu), vecina tih "ljepotica" ne bi bila nigdje.

eh kolega
estetika je sustina svega
ako ste kojom nesrecom obuveni njome kroz ceo zivot da vam sugerise sve sto radite
onda vam spasa nema
pa bila to zena ili nesto kompleksnije kao patnja koju spomenuste
covek je ako ga posmatramo iz bilo koje vizure animalno bice
ako tu animalnost u sebi pomiri sa estetikom ili dozivljajem lepote
onda nastaje problem sa njim jer ni jedno ni drugo se na da raciom kontrolisati
tako treba i posmatrati ljude
taj eklekticizam sukoba animalnog i onog suprotnog je i izvoriste svega po meni
kreacije ili razaranja, stvaranja odnosno unistenja
rodjenje i smrt je vezano za zenu i njenu nagotu
bas kao i patnja
a patnja i bol su pokretaci pozitivnog ma sta ko mislio

Ne pricam ja o patnji nesposobnih ljudi, nego o onoj "bez koje se moze" - herojskoj.

Bice ili bit covjeka nisu zivotinjski instinkti. I kastriran covjek moze da zivi.

Vecina "ljudi" ne moze da polozi ni kvalifikacioni ispit za ulazak u ljudski rod, ako je istinski covjek onaj kojem BICE prebiva u glavi, a taj se zove anthros+oppos=opazati i misliti.

Ostalo su prave zivotinje, insekti i biljke. "Nema razlike u odijevanju!"

ja pricam o kreativnoj patnji
iz koje se nesto radja
korisno, okrepljujuce, stvaralacki konstruktivno
covek jeste zivotinja ma sta ti mislio
samo mozak ga odvaja o ostatka tog sveta
primera koliko zelis
npr.gomila gde preovladavaju nagoni za prezivljavanjem
analiziraj ih i shvatices da samo jedan promil tad reaguje mozgom

Pa lakse je reci da ima mnogo zivotinja koje lice na ljude, nego da je covjek tipicno prisiljen da "prezivljava". Nisu ljudine bez veze trosili citave zivote na to da smisle nadcovjeka, jer covjeka vise ne mogu da smisle.

Fridrih Niche kaze da - Sve velike stvari isprva moraju da nose uzasne & zastrasujuce maske kako bi se ugravirale u srce covecanstva "

Fridrih Niche kaze - "Da ako dan prodje,a ti nisi zaigrao i zaplesao...slobodno ga otpisi kao neprozivljen ..."

...prema tome Dance(cita se danse...francuski sa jakim naglaskom na prvom slogu) ...or at list,band your knees ...na muziku po zelji,na pure joy...kao dolazak proleca ...

Fridrih Niche kaze(parafraza) - "Hebes knigu koja u sebi nema ni jednu jedinu shalu ..."

aludirajuci na Bibliju & u pravu je ...

Tolicko za sada ...

U potpisu pseudo Dionizije

Poslednja izmena:
Po mom misljenju ono sto cete sada da vidite nije nista drugo nego slika prilika kako na forumu tako i u nasim realnim svijetovima, dakle okruzenju oko nas svugdje u Evropi i sire...

"Pitomo varvarstvo
Fakticko varvarstvo Evrope - i u porastu:
zaglupljivanje ("Englez" postavljajuci se kao normalni covjek) poruznjavanje ("japanizam") (revoltirajuci plebejac) porast ropskih vrlina i njihovih vrijednosti ("Kinez")
umjetnost kao neuroticko stanje kod umjetnika, sredstvo ludila: zadovoljstvo u cinjenicnom (gubitak ideala)
Nijemci kao pratioci (u politici centralizacije monarhistickog, kao Richelieu: u filozofiji sa Kantom skepsa (u korist postenjacke i sluzbenicke vrline), sa Hegelom panteizam u korist klanjanja drzavi, sa Sopenhauerom pesimizam u korist hriscanske mistike "Paskalizam"), losa ishrana cijelog evropskog juga.
Englesko bolje drustvo prednjaci kroz ishranu,
"dobri covjek" kao stadna zivotinja, pretvoren iz grabljivice,
istorijska bolest kao nedostatak tvoracke idealizujuce snage - preostaje "pravicnost" i "nestetnost" u ociglednom smislu.
To je pitomo varvarstvo koje se navlaci(kao oblaci).
priznavanje glupih, zena itd."

Mislim, koliko god da se nekome ne svidjalo ovo, ipak morate priznati da i ovaj forum a i citava krstarica vrvi od onih koji upravljaju ovim mjestom i javljaju se neprozvani za rijec mada nemaju nikakvog drugog autoriteta sem "autoriteta" sile ili dolaze do "autoriteta"(sile) uvlaceci se onima koji je imaju. Tu su svakako svi pobornici zena, Kineza, ruznih ljudi, glupih (koliko se samo puta desi da neko pocne temu "jesam li ja glupa/koliko smo glupi/kako objektivno znati da li smo glupi?" - opsesija gluposcu, a to je znak da se glupost uvukla u "autoritete").

U stanju bi oni bili da banuju i Nicea i Sopenhauera i Platona i Makijavelija i sve ostale, "samo da igramo, Jano".

Originalni tekst iz 1884:

Die zahme Barbarei
Die thatsächliche Barbarei Europa’s-und zunehmend:
die Verdummung (“der Engländer” als Normal-Mensch sich anlegend) die Verhäßlichung (“Japanisme”) (der revoltirende Plebejer) die Zunahme der sklavischen Tugenden und ihrer Werthe (“der Chinese”)
die Kunst als neurotischer Zustand bei den Künstlern, Mittel des Wahnsinns: die Lust an dem Thatsächlichen (Verlust des Ideals)
die Deutschen als Nachzügler (in der Politik der Centralisation des Monarchischen, wie Richelieu: in der Philosophie mit Kant Skepsis (zu Gunsten der Biedermännerei und Beamten-Tugend), mit Hegel Pantheism zu Gunsten der Staats-Anbetung, mit Schopenhauer Pessimism (zu Gunsten der christlichen Mystik “Pascalismus”),
die schlechte Ernährung des ganzen europäischen Südens. England’s bessere Gesellschaft ist durch Ernährung voran,
“der gute Mensch” als das Heerdenvieh, aus dem Raubthier umgewandelt,
die historische Krankheit als Mangel der bildenden idealen Kraft-“Gerechtigkeit” bleibt übrig und “Unschädlichkeit” im äußerlichen Sinne.
Es ist die zahme Barbarei, die heraufzieht!
die Geltung der Dummen, der Frauen usw.

Sta je Nice kao filozof mozemo videti iz njegovog prvog dela "Rodjenje tragedije" gde je parafrazirao Sopenhuerovo ucenje o umetnosti, pre svega metafiziku muzike. Tu mozes videti sta je NIce kao filozof. Posle toga, njegova sledeca dela postaju sasvim drugacija, kao da se desila neka velika promena u zivotu koja je poremetila ceo njegov duhovni sklop.. a desila se. Nice je posetio javnu kucu i dobio sifilis ( u to doba neizleciva bolest), tako da u svom njegovom kasnijem delu mozemo pratiti krik ocajnika, genija suocenog sa propascu. Od tada njegova dela su protest protiv sistema, protiv celog sveta, svih dotadasnjih vrednosti..protiv samog zivota ...svega. Nihilizam. Sve pisano u gomili aforizama , metafora, alegorija o svemu i svacemu. Naravno da u svemu tome, a posle Sopenhauera i njemu su ostale samo parafraze. Nema tu cvrstog i razumljivog filozofskog sistema koji bi bio osnova necijeg filozofskog znanja. A ipak mnogi se prvo susretnu upravo sa Niceovim delima i sta takvi mogu saznati o filozofiji iz gomile aforizama osim da je filozofija eto samo prosipanje necijih misli kako im se cefne a jos ako su nihilisti dobijaju mogucnost da pod plastom filozofije iskazuju svoje frustracije. Tako da su takvi potpuno zateceni kada in se iznese neki filozofski dokaz...pravo filozofsko znanje koje ima potvrdu istinitosti. Oni su zateceni i ne mogu da veruju da filozofija ima dokaze i da nije prazno blebetanje. Epa ima! I to kakve dokaze.!
Neki su me pitali sta da prvo nabave od filozofskih dela i po pravilu im preporucim Sopenhauera ..ali zapravo prvo i osnovo delo koje bi svako morao da ima jeste Barklijeva "Tri dijaloga izmedju Filasa i Hilonusa". To je osnova koja objasnjava i dokazuje idealnu prirodu opazajnog sveta. Prosto je neshvatljivo da 300 godina posle toga ljudi, pa i vecina filozofa, za Barklija jedva da su culi, iako je to delo neprikosnoveno i trebalo bi biti organon sve filozofije i sveg ljudskog misljenja.

Vesnavrindavan
da da a nice vidis ti to..ja sam se cudila odakle je dobio sifilis mozga kad ono odatle..a jel to bilo posle one salome...jer znam da je ona njega ipak nekako slomila na neki nacin..mozda ne namjerno ali def je ona bila prekretnica..on je posle raskida sa njom..tj sa tim prijateljstvom jer oni nijesu bili u vezi...za 10 dana napisao tako je govorio zaratustra...
bas me zanima kada je otisao u taj bordel i kad se to desilo...jer to nijesam znala..a citah o njemu da vidim sta je i kako je zivio i radio...i odn a11 zadnjih godin u totalnom ludilu.strasno.
Ja sam na taj podatak naisao u knjizi Lorensa Gejna "Introducing Nietzsche" gde se kaze da je kao student posetio javnu kucu gde je zaradio i sifilis.

Takodje, Vagner u jednom pismu Niceovom lekaru pise da se njegov prijatelj preterano odaje masturbaciji!

Nemam ja nista protiv NIcea...samo ukazujem da je pogresno uzeti tu filozofiju za neciji jedini uvid u filozofiju uopste..sto dovodi do toga da ljudi pomisle da je filozofija te tako u dokolici iznosenje svojih misljenja o svetu i zivotu a kako se kome cefne, bez obaveze dokazivanja ili ukazivanja na potvdu istinitosti toga bilo u posrednom bilo u neposrednom iskustvu sto Nice ne radi. On vice na sav glas, menja sve vrednosti. On zeli da "okreci Beograd" kao u onom nasem filmu ne znam kojem. Ali ne daje dokaze, ne ukazuje na osnov tih svojih misljenja. Metafore, pesme, analogije...eto to je Nice. Zato je on koristan tek kao parafrazista.
Meni njegovo delo ponekad sluzi tek da mi da temu o kojoj bih razmisljao a cije objasnjenje mogu potraziti tek u Sopenhaurovoj filozofiji.

Poslednja izmena od moderatora:
Eh,kad neko budali,a misli da filozofira! Fihte je sasvim dobro rekao da kakav je neko covek takva mu je i filozofija.To se oziman,u potpunosti odnosi na tebe. Sada,u nedostatku filozofskih argumenata,ti pises o tome kako je Nice dobio sifilis u javnoj kuci ?! Jos,ilustracija (ogavna,srecom neko pametan te je spasio pa izbrisao tu budalastinu),kao dokaz?! Pa i L.Gejn (koji,gle,sada za tebe nije "mutitelj vode",a pre toga behu za tebe i Hajdeger ,Fink,itd-"mutitelji vode") je sada autoritet za tebe da rusis Nicea. Uskaces samom sebi u stomak,vidis li ?!
Pao si bas nisko,i samo mogu da te zalim. Tvoji klonovi nece primetiti tu razliku,ali,ona je ocita.
Besmisleno je da diskutujem sa tobom.Drzi se ti ipak tvojih tema,i ne padaj tako nisko.Prosto,savet.

Eh,kad neko budali,a misli da filozofira! Fihte je sasvim dobro rekao da kakav je neko covek takva mu je i filozofija.To se oziman,u potpunosti odnosi na tebe. Sada,u nedostatku filozofskih argumenata,ti pises o tome kako je Nice dobio sifilis u javnoj kuci ?! Jos,ilustracija (ogavna,srecom neko pametan te je spasio pa izbrisao tu budalastinu),kao dokaz?!

Šteta, pa su moderatori izbrisali ilustraciju Ničea u javnoj kuci. :D Bas je bila smesna! :lol:

Niče je bio ljubomoran na svoju majku, jer je ova, pišući ljubavne priče, u svoje vreme bila poznatija i cenjenija od njega samog(sebe je smatrao velikim filozofom).
Takođe je poznata činjenica da ga je razum totalno napustio, tj. tačnije, čovek je poludeo.

Back