gost 167296
Iskusan
- Poruka
- 5.962
A ja vidis prvi put cujem za taj izraz "artisticka metafizika". Evo ipak sam se raspitao i vidim da je taj izraz uveo Gligorije Zaječaranović u svom delu "Savremena filozofija" iz koga je ocito ucio i tvoj profesor dok niti on, niti taj Zajecaranovic izgleda nisu ni videli Niceova dela.
Nice jeste obradjivao u "Rodjenju tragedije" pitanje umetnosti ali je pri tome u potpunosti usvojio Sopenhaurov voluntarizam. . A reći "artisticka metafizika" ili metafizika umetnosti svejedno.. sta smo time rekli?. Da se Nice bavio problemom umetnosti u svom ranom periodu. Jeste bavio se, ali je pri tome pravac filozofije na koji se oslanjao bio voluntarizam. Imam utisak da tvoj profesor za voluntarizam nije ni cuo. I sta je onda treci period ako je prvi metafizika?
Kada imas takvog profesora onda nema pomoci. Ma sta napisala dzaba.
ps. Ne znam koliko ti je vazan taj rad i misljenje tog profesora ali imam utisak da on priznaje Zajecaranovica i njegovu Savremenu filozofiju pa ako ti je taj rad vazan i vredan truda nabavi u biblioteci : Zaječaranovič, Savremena filozofija .
Pozdrav!![]()
E,skroz si u pravu.Profesor pojma nema,filozofiju je sveo na diktiranje iz nekog prirucnika,od nas trazi da to nabubacimo napamet i to je cela filozofija. Zgrozila sam se.A i sad vidim koliko sam se presla sto sam uzela Fridriha Nicea kod njega,skroz mi je ubio svaku zelju i volju da radim taj rad. Mnogo bolje resenje bi bilo da sam uzela istu temu ali iz knjizevnosti.Al gotovo sad. Knjigu koju mi je tek sad dao,i napao me sto je nisam koristila - a on trebao da mi donese jos u januaru pa zaboravio, je Eugen Fink niceova filozofija,to je neka praistorijska knjga. A tek kad bi videli lekciju fridrih nice kako nam je obradio,ne bi ste verovali.Recenice skroz prepisane,delimicno kratke i jasne.
Za voluntarizam nije cuo.Zato me je i nakrpio.A meni je mnogo logicnije voluntarizam upravo zbog shopenhauera.A periodizaciju nam je ovako uradi
1. period - aristicka metafizika
2. period - (nema naziv) 1876-1882
3. period - (nema naziv) 1993-1900
I sad kad se covek potrudi i ne prepise sve iz knjiga,onda ne valja..