NEREJ
Aktivan član
- Poruka
- 1.735
Vec sam ti rekao da je Sopenhauer dosao do fundamenta stvari. Sam on je jednom izjavio da posle njega Sfinga moze da propadne u zemlju, jer su svi problemi filozofije reseni. I u tome je potpuno u pravu.
Medjutim sada se javlja problem sta sa filozofima posle njega, jer svi oni mogu biti samo njegovi parafrazisti. Istina je samo jedna, a Sopenhauer je prvi dosao do nje.
Tako da je potpuno jasno o cemu se tu radi kada je Nice u pitanju, a ono sto nije jasno kako odrasli ljudi ne mogu to da vide, vec poput dece misle da eto NIce je bio pod uticajem Sopenhauera u ranoj fazi da bi onda sa delom "Ljudsko, suvise ljudsko" naprasno se odvojio od njega i postao kao "originalni" filozof. Jeste originalan ali originalan parafrazista. I to ne umanjuje njegovu vrednost, a opet ponavljam smesno je sto neko takvu ociglednu "marketinsku" igru u cilju necijeg licnog uzdizanja i filozofskog"odrastanja" prihvata za istinu. Da Sopenhauer na univeriztetima ima ono mesto koje mu pripada a to je sam vrh ... ne bi bilo tako, ali bi onda ljudi mozda i dosli do istine, postali mudri , razmisiljali... a to vladaocima sveta nikako ne odgovara. Tako da je silom na "presto" filozofije podignuto nesto takvo kao Hegel i tamo stoji jos dan danas. A da bi savremena filozofija sa visina na koje su je podigli Kant i Sopenhauer danas spala na smesne rasprave o jeziku. Danasnja filozofija "novog svetskog poretka" jeste "Filozofija jezika".
Pa nije to problem.
Pravac u pivaru i resena stvar.
![]()
Cuj,i ti jos podrzavas tu Sopenhauerovu glupost da je posle njega resen svaki problem u filozofiji?! Znas li da to vodi ka nepotrebnosti filoozofije? A ti sam svojim pokusajima filozofiranja to negiras !
Dakle,posle Sopenhauera nije bilo filozofa? Nice je bio posle.On nije filozof?Kjerkegor,Huserl,Hajdeger,Sartr,Adorno,Habermas...itd.nisu filozofi? Nisu doneli nista novo? Tako dolazis i do negiranja tvog omiljenog filozofa Bergsona! Znaci ni Bergson nije doneo nista novo,nije filozof?
Tvoja filozofija ce te dovesti do toga da negiras moje postojanje,zar ne vidis?
Uostalom,ona ionako je opasno blizu teoriji odrazavanja.
Ali rec je o Niceu. I vec rekoh jednom,nismo ti i ja zakupili ovaj forum,da pustimo i druge malo da pisu?Mozda,ipak,jos ima filozofa,cak i posle Sopenhauera?

p.s.- I ja ne idem u pivaru,vec pivnicu! Mozda nije lose poznavati te filozofe jezika,gde spada i Nice.Istina,on nije samo to.