U besmisao, ja bih pre rekla. Zato što se znanje traži na pogrešnom mestu.
Које је то погрешно место, а које је место право за потрагу за знањем?
nisi me razumeo šta sam hteo
ukoliko nema krajnjeg saznanja dolazi do razmatranja, rasprave što u naučnim krugovima što eto u krugu paćenika poput nas.
priča dakle nije završena ali dogma je nepromenjiva "darvinova evolucija postoji" amin.
Дарвин је покушао да пружи објашњење на основу онога што му је у то време било на располагању, али је то било и недовољно и непрецизно, иако је пуно тога погодио, а пуно тога погрешио. Његова теорија је зато одавно превазиђена али то некако не успева да допре до свих оних који га саркастично спомињу данас иако данашња, савремена теорија еволуције скоро да нема везе с његовом тадашњом, као и Ламаркова нпр. И то највише захваљујући генетици која је еволуциону биологију револуционализовала.
i ko se protivi dogmi na lomaču jel tako. to se radi od kada je sveta i veka.
Можда у теократским друштвима али у науци не. Кад бисмо се тако обрачунавали с неистомишљеницима у науци, не би било оволико разузданих кренкова по нету који отворено шире псеудонаучне идеје и тврдње и доводе људе у заблуду.
prezentuješ bezbroj nekih radova koji su navodni dokazi koji moraju da se prihvate u suprotnom si otpadnik (što ti glista u kafani postavila klip da bolje pogledaš sebe).
Не, презентујем радове чије резултате не можеш да не прихватиш осим ако поричеш стварност, јер кад би лично спровео таква истраживања, дошао би до истих резултата. У том случају, да ли би одбио да прихватиш реалност и решења до којих си дошао самостално или би као разумно биће кориговао своја убеђења? Јер то је оно што научници раде, за разлику од догматичара.
zašto se ne raspravlja o 2+2 koliko je?
Није ти баш адекватно поређење. То је проста математика и ту нема око чега да се расправља; 2+2 може да буде само 4. Математика се не доказује него се математиком доказује.
i kako nije ubeđivanje ako stoji u školske udžbenike osnovne škole o teoriji koja se predstavlja kao istina.
Зато што не стоји у уџбеницима тек тако зато што је некоме прднуло на памет да без икаквих повода и доказа убеди неког у нешто, него зато што постоји море доказа који указују на исто. Предлажеш да их игноришемо и сложимо се да немамо појма како се живот развио у оволико данашњих врста? Јер другог смисленог објашњења једноставно нема, тј. има али доказа који иду прилог таквим објашњењима нема. Е, то би било право убеђивање - да учимо о нечему за шта немамо доказа. Учити да је 2 и 2 једнако 4 је примена математике, а учење да је 2 и 2 једнако све друго осим 4 је убеђивање уз игнорисање математичке реалности и чињеница.
i ladno mi kažeš boli kita nauku u šta ćeš verovati. da bi pojačali uvode novu disciplinu evoluciona biologija i jednog dana će biti obavezan predmet u oš.
Већ јесте обавезан предмет али не у нижем образовању него у вишем. Нема потребе у ОШ да постоји, поред биологије. То није нека одвојена дисциплина него биологија, као што биохемија није нека нова дисциплина него хемија. Само је ужа специјалност.
dakle zašto je potrebno nauci da te ubedi da nisi u pravu ako nemaš isto mišljenje sa njom.
znači o tome pričam a briga me hoćeš li verovati u kreaciju ili evoluciju i predstaviti svoju veru kao tačnu.
Зато што не можеш да будеш у праву ако се не водиш научним методама. Ако спроведеш истраживање без придржавања научне методологије, добићеш погрешне резултате. Ако се придржаваш научне методологије, добићеш тачне резултате. Ако те резултате игноришеш, то је исто као да си рекао ,,не интересују ме чињенице, моје мишљење је тачније". Као и тебе, и науку није брига у шта неко верује, све док то веровање не покушава да прикаже као тачно иако се с науком коси. Могу ја да верујем и да је 2 и 2 једнако 5 ако хоћу, али не могу да тврдим да сам у праву, а да математика није.
evo ti prvi vjerujes u to. Cim promoviras evoluciju po automatizmu vjerujes u to bez da si svjestan toga.
Не верујем ни у какву глупост о којој ти овде причаш, поготово не што се тиче свести мутација, јер тако нешто не постоји. Ниси у стању да нешто просто као што је природна селекција појмиш, него само некритички упијаш лапрдања неких дебила која читаш на интернету, као што потпуно некритички упијаш лапрдања о томе како је свет постао само зато јер тако пише у Курану. Ниси ништа бољи од свих оних којима је Библија доказ за стварање света, по томе сте једнаки.