sumljiv_tip
Domaćin
- Poruka
 - 3.735

To se i njemu osladila Dusanova titulacija?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Је ли то Славен рекао ? - мислим да је написао нешто сасвим друго:Mhm... A to sto se etnonim "Bugarim" pominje jednom za 500 godina na podruciju Makedonije ti ni najmanje ne smeta za tvoje tvrdnje?
Ne, ne. U Makedonii Brkić ne zna za Srbe. To je on dobro preneo, zaista.
Не граматички, али као реторичке фигуре имају исто значење и ефекат.Pridev i imenica su isto?
Понављам, Шулетић се од почетка оградио - рекавши да постоје 4 ствари које нису у складу са чињеницама из извора. Он сам не тврди ништа, већ напротив користи податке из извора да изнесе свој став - у науци став треба градити на основу поузданих извора, а не на тумачењима.Ja sam svakako beskrajno glup, ali ipak msm da je bolje da naoravimo transkript pa da vidimo da li Suletic tvrdi to sto ti tvrdis.
У ствари, он каже ово - „Титула српских архиепископа јасно изражава вољу српске јерархије за успостављење континуитета са средновековнoм српском патриаршије. То се нарочито види из употребe хоронима "Западно Поморије"Prema Patrijarsiji u doba Cara Dusana i prema, izmedju ostalog, i njegovoj tituli.
Је ли то Славен рекао ? - мислим да је написао нешто сасвим друго:
![]()
Не граматички, али као реторичке фигуре имају исто значење и ефекат.
Па не ја - ти волиш стално да цитираш Славена за добро и зло ....Pokusavas da podvalis nesto sto smo vec detaljno raspravili u vezi lociranja sta se podrazumevalo pod Makedonijom tada. Zar ne mislis da je to malo glupo s tvoje strane?
Убеђујеш сам себе или заиста мислиш да ми можеш објаснити нешто о граматици, стилистици, семантици?Vidis, jedno je kad je neko laik, a drugo je kad nesto laicki tumaci. Istoricar nije laik u svojoj struci, ali ako ne koristi metod svoje nauke, onda interpretira istoriju na laicki nacin, razumes?
И где је била Македонија у 18. веку? - није ли све од Скопља па јужно скоро до Јањине и источно до Сера и Драме?smo vec detaljno raspravili u vezi lociranja sta se podrazumevalo pod Makedonijom tada
Па не ја - ти волиш стално да цитираш Славена за добро и зло ....

И где је била Македонија у 18. веку? - није ли све од Скопља па јужно скоро до Јањине и источно до Сера и Драме?
Нисам се представљао као велики историчар - ово је прво, друго - шта мислиш да значе етноними Срби и Бугари у 16. -18. веку? Када ми одговориш- можемо да наставимо. Још једном те подсећам, тема није Македонија. Веома је срамно говорити о неком подручју, а да ни не знаш где се оно налази на карти.Cekaj, deklamujes sa za vajnog i velikog istoricara, a ne shvatas razliku izmedju srednjevekovne srpske titualacije, koju je preuzela i Pecka patrijarsija i Ohridska arhieskopija,
Dakle, u Makedoniji žive Grci, Turci i Bugari. Brkić pominje i Bugare turskog jezika, jer se bugarski uobičajeno govori u Makedoniji, a to su vrlo verovatno Pomaci...
Međutim, ono što moramo imati na umu jeste šta su granice Makedonije. Skoplje ne pripada Makedoniji. Makedonija se prostire Južno od Dardanije; grubo govoreći, to je teritorija južno od ove:
Па, или не читаш моје коментаре или си постао прави трол: Ја кажем да Шулетић баш „НИШТА НЕ ТВРДИ“.Pa jos ti to nije bilo dovoljno nego si kao kukavicije jaje pokusao to da stavis u usta Suletica, ono sto on nikad nije tvrdio
Нажалост, овде морам да те исправим :Malo je onda sumnjivo da slavisti kažu da je skopsko-kumanovski kraj i pre nego što je Kraljevina Srbija zauzela te teritorije, jezički uglavnom srpski
Па, размишљао сам како да ти одговорим да би си ме разумео у вези са овим спором око средњовековних етничких група.da, jos uvek cekam da mi objasnis kako se etnonim "Bugarin" pojavljuej celih jedan puta za vise stotina godina u Makedoniji.

Па, ова изјава Макса Вебера ставља ову и суседну тему у другу перспективу - са толиким бројем људи који покушавају да виде неко етно -национално јединство у средњем веку, било за коју државу - Србијa, Бугарскa итд.@Boris T Srbi imaju izgleda short attention span![]()
А који су то многи што виде оно што није постојалао?Па, ова изјава Макса Вебера ставља ову и суседну тему у другу перспективу - са толиким бројем људи који покушавају да виде неко етно -национално јединство у средњем веку, било за коју државу - Србијa, Бугарскa итд.
У ствари, Мак Вебер нам говори да су етницитет и етнија врло нејасни ствари, и да се земље средњег века могу посматрати само као верско, војно-племенско удружење без јасне етничке идентификације.
То није као да то не знамо - само што многи покушавају да виде што тамо није постојало у средњем веку.
Па, молим те, нема таквих података - Бркић каже "много Турака" и мешовито бугарско-српско становништво, колико, не знамо - остављамо Турке по страни и добијамо само Бугаре и Србе - ево ове релативне омере без мањина и већина.
Овде нема мојих аксиома, па као што видиш , прикупљам и анализирамо податке заједно.
И не знам зашто, и на основу којих доказа Срби треба да буду већина.
@sumljiv_tip
Па ако желиш, могу превести о провинцији Босни и о томе шта Бркић каже. Није ни чудо што нико никада није превео овај документ на српски језик - јер није прошао цензуру званичне српске и југословенске историографије из 19. и 20. века.У Босни се не помињу православне Србе већ само латинске хришћане (католике), Турци као и Бошњаци. Становништво Епира и Тесалије означено је као грчко-албанско. Осим тога, Охрид, Бркић је сместио у албанску провинцију са искључиво бугарским становништвом.
За тебе и @Kole11 овај материјал ће бити веома занимљив и забаван ....
Pogledajte prilog 1035942
Па, није важно где су живели већ колико их је било
Кад смо већ код Санџака, он је већи - први етно -статистички попис је из 1881 године - ево, чекам коментаре....Знам да ћеш сада рећи - "не важи - ово је 19. век .."Mnogo vise ima smisla tumaciti etnicki sastav celog Skopskog sandzaka.
Кад смо већ код Санџака, он је већи - први етно -статистички попис је из 1881 године - ево, чекам коментаре....Знам да ћеш сада рећи - "не важи - ово је 19. век .."
Pogledajte prilog 1036641
Скопски санџак не улази у Бугарски егзархат!!!!haha ma daj, samo su popisali ko je pripadao tadasnjoj Egzarhiji.
Бугарски је егзархат испословао код Порте, упркос отпору цариградске патријаршије, успостављање бугарских епископа у Струмици, Битољу и Дебру (1894-97). После 1897 добили су Срби за скопску епархију администратора (Фирмилијана Дражића), који је доцније (1902) добио митрополитско достојанство. После тешких борби добили су Срби митрополита и за велешко-дебарску епархију.pripadao tadasnjoj Egzarhiji.