Етнички састав и припадност Скопске епархије у саставу Пећке патријаршије 16-18 век

А зашто си мислиш да сам лаик? Само да те подсетим, имам 5 година на европским универзитетима у Брну и Прагу - такође сам студирао средњовековну и модерну европску историју ( мада не прoфилно). Шта си ти учио?

Zar se ad hominem argumenti racunaju u razumne naucne argumentacije?!

А са којом етницитетом то треба повезати? Са мађарским?
По женској крви Твртко је, дакле Немањић.

I on to pise jer je sentimentalan prema babi, ne zarad svoje titule na koju pretenduje?

Извините што упадам у вашу расправу о Бугарима и Србима, али приметио сам у Борисовом прилогу да Доротеј себе назива архиепископом Прве Јустинијане.

r99uFOL.jpg

Прва Јустинијана (Justiniana Prima) је позната као град који је подигао Јустинијан и да је била седиште архиепископије Диоцесе Дакије

3wWwQha.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Justiniana_Prima

t8xBv3a.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Diocese_of_Dacia

Мене занима да ли Доротеј полаже право на некакви континуитет све до Јустинијана и да ли себе сматра верским поглаваром територијe древне Диоцесе Дакије? То је била велика територија и укључавала је древну Диокљу, Дарданију, Средоземну Дакију, Приобалну Дакију и Мезију.
Па ево, нико не зна боље од Ивана Снегарова историју Охридске архиепископије:
Ohrid

"До 1450. године граница Охридске диоцесе код Оршове пролазила је реком Дунав и текла дуж јужних и источних падина Карпата, стигавши до извора река Серет и Прут, одакле се спустила до реке Дунав (западно од ушћа) ). на левој обали ове реке, која је пролазила њеном десном обалом између Лома и Орехова. Тако је у Охридској епархији Румунија ушла у своје границе до 1878. године као што и Буковину. Након што је молдавски војвода Стефан Велики освојио Килију и Четтеу Албу (Акерман) (26. јануара 1465), источна граница Охридске бискупије простирала се до ушћа Дунава и Дњестра, такоџе покривала Бесарабију"

"История на Охридската архиепископия-патриаршия"

Tом 2. Отъ падането ѝ подъ турцитѣ до нейното унищожение (1394–1767 г.)
Иван Снегаров

Poslednja izmena:
Znaci ipak su to samo tvoje tvrdnje bez naucne argumentacije?
Овде ми не треба научна аргументација, јер ја овде само преводим на твој матерњи језик оно што не можеш разумети из Шулетићевих речи..
а не можеш разумети јер немаш обучено аналитичко размишљање ...али то није срамота - није свака особа академски припремљена.

Poslednja izmena:
I on to pise jer je sentimentalan prema babi, ne zarad svoje titule na koju pretenduje?
Ови детаљи нису важни, али да ли је ово историјска чињеница и да ли је имао право на титулу? - Према Сима Ћирковићy - да, по теби - не .....

Мене занима да ли Доротеј полаже право на некакви континуитет све до Јустинијана
По мени, то нема никакве везе са каснијом (после 14. века) Охридском патријаршијом - Јован II Комнин је први употребио ту титулу - али ни на који начин ова титула није даље повезана са било каквим континуитетом од Јустинијана, иако ова титула остаје.

Па ево, нико не зна боље од Ивана Снегарова историју Охридске архиепископије:
Ohrid

"До 1450. године граница Охридске диоцесе код Оршове пролазила је реком Дунав и текла дуж јужних и источних падина Карпата, стигавши до извора река Серет и Прут, одакле се спустила до реке Дунав (западно од ушћа) ). на левој обали ове реке, која је пролазила њеном десном обалом између Лома и Орехова. Тако је у Охридској епархији Румунија ушла у своје границе до 1878. године као што и Буковину. Након што је молдавски војвода Стефан Велики освојио Килију и Четтеу Албу (Акерман) (26. јануара 1465), источна граница Охридске бискупије простирала се до ушћа Дунава и Дњестра, такоџе покривала Бесарабију"

"История на Охридската архиепископия-патриаршия"

Tом 2. Отъ падането ѝ подъ турцитѣ до нейното унищожение (1394–1767 г.)
Иван Снегаров
Хвала.

Остаје неодговорено питање зашто Доротеј себе назива архиепископом Прве Јустинијане и да ли се тим називом он позива на некакви континуитет све до Јустинијана? Такође древна Прва Јустинијана као седиште Диоцесе Дакије је старија од Охридске епархије, да не споменемо делимично преклапање територија.

Доротеј спомиња Прву Јустинијану а не спомиња Душанове црквене поглаваре. Зашто? Да није због тога што бар део православаца нису признавали Душановог патријарха?

Овде ми не треба научна аргументација, јер ја овде само преводим на твој матерњи језик оно што не можеш разумети из Шулетићевих речи..
а не можеш разумети јер немаш обучено аналитичко размишљање ...али то није срамота - није свака особа академски припремљена.

Smatras da bolje poznajes srpski od mene koji sam maternji govornik srpskog? Zar nije to malo pretenciozno? Pretpostavljam da si onda bar studirao negde srpski jezik i knjizevnost, kada vec mozes tako necuvene tvrdnje sa takvom lakocom da iznosis? Mogu da ti kazem, preslusaj Suletic opet i opet i opet.

PS Ako zelis moze da nacinimo ovde i transkript Suletica, pa da vidiko sta on to zaista kaze.

Хвала.

У међувремену, енглеска Википедија тврди да се Охридска Епархија првобитно називала Епархија Прве Јустинијане и целе Бугарске

EusONxn.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Archbishopric_of_Ohrid

Да ли то значи да се Доротеј себе сматрао архиепископом Охридске Епархије?

Ови детаљи нису важни, али да ли је ово историјска чињеница и да ли је имао право на титулу? - Према Сима Ћирковићy - да, по теби - не .....

Uh, znaci tu se radi ne o tituli koju preuzima, nego o Srbima ( fizicki ljudima srpskog roda ) koje preuzima?

Где сам написао да повезујем Бугаре 17. века са модерном бугарском нацијом?

Da citiram tebe uz jednu promenjenu imenicu.

"То он не говори - то је моја импликација, на основу онога што Boris тврди."

PS Ako zelis moze da nacinimo ovde i transkript Suletica, pa da vidiko sta on to zaista kaze.
Нема проблема у транскрипту или у ономе што Шулeтић каже на српском ... проблем је да ти то не разумеш ....

Da citiram tebe uz jednu promenjenu imenicu.

"То он не говори - то је моја импликација, на основу онога што Boris тврди."
А где ту има нешто за савремене Бугаре?
Погледај шта - већ си довољно загадио тему - немаш ли шта смислено да кажеш осим да се жалиш?

tituli koju preuzima, nego o Srbima ( fizicki ljudima srpskog roda ) koje preuzima
Па, немаш појма - краљевска титула се може упоредити са земљама, као што и народом (краљ Бугарске, али и краљ Бугара)

Па, немаш појма - краљевска титула се може упоредити са земљама, као што и народом (краљ Бугарске, али и краљ Бугара)

Mhm... A to sto se etnonim "Bugarim" pominje jednom za 500 godina na podruciju Makedonije ti ni najmanje ne smeta za tvoje tvrdnje?

Нема проблема у транскрипту или у ономе што Шулeтић каже на српском ... проблем је да ти то не разумеш ....

Ja sam svakako beskrajno glup, ali ipak msm da je bolje da naoravimo transkript pa da vidimo da li Suletic tvrdi to sto ti tvrdis.

Back