Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

Постоје записи из Римског и Византијског царства да су се Словени досељавали на Балкан.
Иначе, преко једног америчког форума сам у контакту са једним археологом и кренемо ми у причу о "најстаријим" народима са Балкана па ми је послао овај линк:
https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml
У суштини, само једна трећина Срба има гене прастановника Балкана што значи да смо Словени од којих су се неки мешали са локалцима.
To su gluposti.
Svi Srbi klasteruju genetski autosomalno, genetika se gleda autosomalno. Tako da je nemoguce da 1/3 Srba ima genetiku koju 2/3 Srba nemaju.
Postoji i zenska genetika i mitohondrijalne haplogrupe.
Ne samo da su Srbi starosedeoci, vec su i Madjari, Rumuni i Bugari.
Ovaj nas prostor je jako mali, cak mnogi naucnici ne shvataju koliko je mali ovaj prostor npr. od Austrije i istocne Nemacke, Ceske i Slovacke do Grcke i od Jadranske obale do Crnog Mora i Ukrajne.
Karpati se nalaze i jednim malim delom u Srbiji, npr. i Dinarske planine i Alpi se nalaze u malenoj Sloveniji.

RAtIRVQ.png

Poslednja izmena:
Evo i jednog Mikićevog rada o antropologiji Slovena na Balkanu, poredbeno, kad ga već pomenusmo.

Главни промашај овог рада је што се лептодолихоморфни тип (читај уско, шиљато лице, јајаста глава) повезује без остатка са Словенима.
А брахикефални тип (читај шире лице и округла и/или ћошкаста глава) са староседеоцима.

А знаш зашто је промашај ? Зато што и дан данас шиљати нису већина међу Словенима.

Главни промашај овог рада је што се лептодолихоморфни тип (читај уско, шиљато лице, јајаста глава) повезује без остатка са Словенима.
А брахикефални тип (читај шире лице и округла и/или ћошкаста глава) са староседеоцима.

А знаш зашто је промашај ? Зато што и дан данас шиљати нису већина међу Словенима.

Zašto pričaš o tome šta je danas?

Evo @Mrkalj i jednog Mikićevog rada o antropologiji Slovena na Balkanu, poredbeno, kad ga već pomenusmo.

Pogledajte prilog 622134
Pogledajte prilog 622135

Ovaj delić srednjovekovnim ostacima u Vinči mi je posebno zapao za oči:

Vinca.JPG

Ako u srednjovekovnoj vinčanskoj nekropoli postoji vrlo jasna diferencijacija još oko 1000. godine između autohtone brahimorfne populacije i leptodolihomorfnih došljaka (odnosno potomaka nekoliko vekova ranije doseljenog stanovništva) to je indicija da su još tada antropološke razlike, odnosno kulturološke, bile toliko značajne da nije bilo došlo do krupnijeg mešanja Slovena sa starosedeocima (bar prema tom nalazištu).

S druge strane, ako se udaljimo od Podunavlja i govorimo o istom sloju (IX-XI stoleće) kao npr. kod Ohridskog jezera na primeru nalazišta Radolište i Sveti Erazmo, dakle dalje od granične zone, dublje u kontinent ka jugu i ka primorskim pojasima, može se primetiti nešto veća homogenost i očigledni početak stapanja između starosedelaca i doseljenika sa severa. Što je i potpuno logično. A (srednjovekovna) Vinča pripada i onoj zoni koju pominje Lekizanov tekst koja je za slovenske doseljenike bila sporedna, tj. u izvesnom smislu pojas gde su se očuvali starosedeoci.

Rad o Mikićevim antropološkim ispitivanjima u Vinči u celini: http://www.mgb.org.rs/images/godisnjaci/GodisnjakXXXII/Godisnjak grada Beograda 1985-78-83.pdf

Inače, ovde se mogu nazreti (a znamo da je Mikić bio i njegova glavna inspiracija) osnovne konture misli iza ideja Tibora Živkovića i onog rada koji je spremao pred kraj svog života:

Чињеница да je тај староседелачки део становништва на југословенском тлу много више заступљен него што je то случај са осталим серијама западних и источних Словена на европском пространству, указује да je славизација на првом месту језички, a не биоантрополошки процес, како ce то врло често мисли. Јер, показало ce да су јасно издвојене групе средњовековног становништва после XI/XII века, значи неколико столећа после словенске експанзије, сачувале своје антрополошки аутохтоно порекло, тј. припадност динарском антрополошком типу.

Ono što ovde ostaje problem jeste: rešiti raskorak koji postoji između rezultata arheoloških i antropoloških istraživanja, s jedne, i pojedinih rezultata genetičke genealogije, sa druge strane. :think:

Poslednja izmena:
Ја сам дошао до закључка да су се Словени доселили током 6 и 7 века,
затекавши своје домаћине Славене којима су дошли на Славу.
Успут су на Слави распредали о 'истарази Потурица' ,
тј. проблему романизације. Препевао Његош у Горском Вјенцу.

Zašto pričaš o tome šta je danas?
Мењаш тезу, ево још једном :

Да допуним, ни у прошлости а ни данас међу Словенима лептодолихоморфни (нордијски, источнонордијски, ирански и сл.) тип није доминантан.
Има га наравно али је већина Словена балтички, источнобалтички, алпински, односно уопштено источноевропски кромањоски тип (мезо- и брахикефали, снажна грађа, широке, јаке, чврсте кости итд.).

Овако су Словене описивали и ромејски писци, Словенима су се арменоидни и медитераноидни Грци дивили као "високим и необично јаким људима", риђе косе. Тако су исто старогрчки писци описивали и Трачане.

Пример антрополошких типова дњепро-доњецке културе (између 4000 и 3000 година пре Христа) :

85fef60ecc5f.jpg

веза : http://www.arheo-news.ru/?p=45

Дакле, кромањонци широког лица, а тако стоји и у тексту на горе наведеној страни.

Дугоглави се појављују са културом линеране керамике (енг. corded ware или boat axe culture), око 2900 године пре Христа.

Мењаш тезу,

Ne, nego m nije jasno čemu poređenje kao da se kroz vekove i milenijume ne odvijaju nikakve promene. Mislim, nije da se sad nešto posebno razumem u ova pitanja, ali npr. već postavljasmo na ovu temu više puta sken Tandoorija Masale, o promenama u brahikefalnom indeksu kroz stoleća:

brahi.jpg

A drugo, Mikić lepo kaže da je kod ljudi dominantna pripadnost dinarskom antropološkom tipu, većinski govoreći. Gde je promašaj o kojem govoriš?

Чињеница да je тај староседелачки део становништва на југословенском тлу много више заступљен него што je то случај са осталим серијама

To nije cinjenica. To je necija teza, sa jedna strana strosjedioci a drugi dosljaci! I nije u redu patoloski lagati.

Teze o dosljacima i starosjediocima su uvjek pogresne.+.

Da li se sledeci izvori/citati mogu uzeti "zdravo za gotovo"?

URL:
https://historum.com/threads/revised-history-of-the-bulgarians-thracian-connection.60141/

- Ioannes Malalas: "The so called Achilles went with Atreidai and led his own army of three thousand men, then called Myrmidons and now Bulgarians"
- Johannes Tzetzes: ''Pyros and Akamas (native) of the Thracian Hellespont, Maronietza Evfimos son of Treziius, Pirehmie, who was of the Paeonians they were all from the Bulgarians, from those of the river Axios, also called Vardar."
- Michael Attaleiates: History - ''the Moesi ... are certainly Bulgarians who later received their new name ... Bulgarians Myrmidons ..."
- ''Bulgarians who are named Thracians according to the previous (old) monuments'' - „Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum“ - Fulcher of Chartres, a French priest (a description of the first crusade in 1096).

Ioannes Zonaras Lexicon

Paeonians. Latin tribe or Thracian people; Macedonians

moTGLF1.jpg

Zonaras also classifed these peoples as follows:

Dacians => Pechenegs
Illyrians => Barbarians, Thracians, even Bulgarians
Pannonians => Bulgarians

Ne, nego m nije jasno čemu poređenje kao da se kroz vekove i milenijume ne odvijaju nikakve promene. Mislim, nije da se sad nešto posebno razumem u ova pitanja, ali npr. već postavljasmo na ovu temu više puta sken Tandoorija Masale, o promenama u brahikefalnom indeksu kroz stoleća:

A drugo, Mikić lepo kaže da je kod ljudi dominantna pripadnost dinarskom antropološkom tipu, većinski govoreći. Gde je promašaj o kojem govoriš?

Да, о променама кефаличних индекса сам већ полемисао са Tandoori-јем, има пар година, кад је изнео ту тезу на теми "ББ школа вс новоромантичари".

Тада сам му тражио и да ми објасни механизам по којем потомци робусног кромагноида кроз неколико генерација постају грацилни нордиди.
Никад нисам добио одговор.

Постоје разни разлози како се кефалични индекси мењају, од природних узрока (промена климе, геомагнетог поља, исхрана итд) до укрштања.
Научници још нису утврдили поуздан разлог, али је мени најлогичније укрштање. Дакле кад се укрсте краткоглави и дугоглави, њихова ће деца носити генетско наслеђе и једних и других. Ако је на пример било више краткоглавих, онда ће се и рађати више потомака са краћим главама, али је због рецесивног гена могуће да се, с времена на време, од 2 краткоглава родитеља роди и дугоглаво дете.

Промашај је иначе што Микић доводи дугоглавост у везу са словенским пореклом, као што сам ти већ написао.

Тада сам му тражио и да ми објасни механизам по којем потомци робусног кромагноида кроз неколико генерација постају грацилни нордиди.
Никад нисам добио одговор.
Najbolje što postoji i nastavak priče u suprotnom smeru.
Nikad i nećeš dobiti odgovor, u pitanju je samo prevara sa određenim brojem iskopanih lobanja na različitim mestima, datiranih u to vreme, mogu to da budu domaći, ali pre bi to mogli da budu stranci koji su tu izginuli. Dakle, više dokaz da je bilo rata, nego dokaz za mešanje rasa.

Glede debate kratkoglavost starosjedilaca Balkana vs dugoglavost doseljenih Slovena, moram priznati da mi preslobodno djeluje tako jasno diferencirana podjela.

Nadjoh sledeće kod Dvornikovića

Као јужни огранак Прасловена преци Југословена имали су, дакле, своју постојбину у Карпатима и око Карпата.
Из тога би излазила карактеролошки важна чињеница: нису били низиски, мочварни Словени, бар не сви. И једна важна
антрополошка чињеница намеће се овде у наш видокруг: да нису ти јужни-северни Словени већ из те карпатске области
понели и нешто од горштачког динарског расног елемента који доцније, по доласку на Балкан тако снажно избија, разуме се
уз јак прилив и балканског динарског елемента који је ту већ био одавно пре доласка Словена? Конвергенција историских и
антрополошких података у овој иначе толико мутној епохи наводи нас на ову помисао, иако је доказати не можемо.
Да се већ од преисториских времена у Карпатима налазила јака антрополошка енклава динарске или динароидне расе, утврђен је факат,
исто као што је утврђен и факат старих карпатских српских и хрватских држава.
Истина, многи расни историци истичу да је расна метаморфоза
ксантодоли-хокефалних нордиских Југословена по доласку на Балкан јаче приметљива тек у каснијем средњем веку. Али, ми смо већ навели
разлоге зашто у неки јачи нордизам ни у тих Јужних Словена не верујемо: јак лапоноидни, боље источно-балтички елеменат и међу данашњим
Југословенима говори противу тога. И карпатски Словени изгледа да су примили оно нешто "с истока Европе" пре но што су се попели на
карпатске венце и доцније, преко Паноније и Дакије, допрли у срце Балкана.

В. Дворниковић

Ovaj citat je kopiran sa drugog foruma, ne mogu da nadjem odakle je tako da ne garantujem za njega. Na tragu ovih tvrdnji, iz Karakterologije Jugoslovena

dvornikovic karakterologija.jpg

Ne znam, ako je krajnji rezultat 70% dinaroidnih Jugoslovena u 20 vijeku, nešto dinaroidnosti je moralo stići i sa sjevera, po meni značajan postotak.

Pogledajte prilog 624429

Šta predstavlja ovaj dijagram?

Не слажем се да је генетски микс Срба више од половине словенски. Генетски микс Срба се поклапа и са Италијанцима отприлике исто толико колико се поклапа са Пољацима. А нико не говори да су Јужни Словени дошли из Италије.

buZZGNS.jpg

Ne postoje dokazi ni u pisanim izvorima ni u arheološkim nalazima o migraciji Slovena na Balkan. Jedini dokaz predstavlja Porfirogenitov spis, DAI.

Kurta, 2020.

EasyCapture1.jpg

Ali Porfirogenitov narativ beskrajno zanimljivo predstavlja usmenu tradiciju X veka.

Za njega su Huni V veka zapravo Avari, a Avari su Sloveni. Tako ispada da je Atila u stvari bio Sloven.
Dalje, Porfirogenit kaže da su Sloveni sredinom V veka zauzeli Dalmaciju. Znamo da su to uradili Ostrogoti, tako da ispada da su i Ostrogoti Sloveni.

Izgleda da su dalmatinske srednjevekovne hronike koje su Gote smatrale Slovenima bile inspirisane Porfirogenitom......

Back