Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

Написао сам ти све то што си поменуо мени није исто ако би реконструисали лозу 200 година пре Вишеславаса именима.
Шта би за тебе било онда исто да је 21. век да сунце сија излази и залази и све је као и обично?

У том смислу ни проналазак Атлантиде и ванземаљаца не би ништа променило не би имали наративне изворе о сеоби Срба и Хрвата ето.

Ono o čemu pričamo jeste o vizantijskom istoriografskom mračnom veku, u kojem nema savremenih izvora o seobi Hrvata i Srba, niti uopšteno apsolutno ikakvih spomena Srba i Hrvata u romejskim narativnim izvorima pre Porfirogenita.

Kakve veze imaju ta potpuno efemerna otkrića, ne znam. Hrvatska arheologija je začajno ispred srpske; oni stalno kopaju nešto. Pronašli su i jedan natpis na osnovu kojeg su neki pretpostavili postojanje nekakve kraljice Domaslave. Nijedno otkriće nije ništa to promenilo, niti će promeniti u budućnosti. Zapravo si i sam sebi odgovorio, šaljivo se izrazivši da ni otkriće Atlantide ili vanzemaljaca isto ništa ne bi promenilo. I to je tačno.

Jedino što bi promenilo jeste da otkrijemo neki nepoznati narativni izvor, a to je nešto u suštini gotovo nezamislivo.

Screenshot_2024_0227_014757.png

Колико се сећам ограничио си се на недвосмислено име не оно што личи у том контексту ја нисам помиеао његове Сурфе ка Србе.

Али хајде да одговорим.Pogledajte prilog 1505559
Pogledajte prilog 1505560
Pogledajte prilog 1505561

Pretpostaviću ovde da si sad malo krenuo da troluješ. :lol:

P. S. Ne piše kralj Alfred Veliki Surfe, već Surpe, i sasvim je izvesno da je reč o (severnim) Srbima.

Pretpostaviću ovde da si sad malo krenuo da troluješ. :lol:

То није троловање већ ништа постојеће не доводи у етимолошку везу са Хрватима никако.
Исто кажем Сурфе његове такође нисам помињао због твоје опаске о Баварском географу стриктно Србе не нешто што личи и подсећа но ово што си поставио нити личи нити подсећа нити етимолошки нити на било који начин повезује.

Пре ћеш наћи везу са Хорњи или Горани Брђани Хорњи тако нешто.

То није троловање већ ништа постојеће не доводи у етимолошку везу са Хрватима никако.
Исто кажем Сурфе његове такође нисам помињао због твоје опаске о Баварском географу стриктно Србе не нешто што личи и подсећа но ово што си поставио нити личи нити подсећа нити етимолошки нити на било који начин повезује.

Пре ћеш наћи везу са Хорњи или Горани Брђани Хорњи тако нешто.

Ne spominje Surfe nigde i ovo nije nikakva moja teza. O tome da je Alfred spomenuo severne Srbe i Hrvate pisali su mnogi. Pisao je i Relja Novaković (celu raspravu specifično o Srbima kod kralja Alfreda),

Reljica.jpg

https://imus.org.rs/wp-content/uploads/2016/09/z-88.pdf

pisao je i Predrag Komatina. Pisao je i Marko Gavrilović u raspravi o Srbima u Dalimilovoj hronici.

MarkoGavrilovic.jpg

https://www.iib.ac.rs/istorijskicasopis/assets/files/69(2020).pdf

Ovo su stvari dosta poznate i ne znam kako tačno zamišljaš da se može shvatiti navođenje postojanja plemena u južnoj Americi se kao čisto trolovanje.

Ne spominje Surfe nigde i ovo nije nikakva moja teza. O tome da je Alfred spomenuo severne Srbe i Hrvate pisali su mnogi. Pisao je i Relja Novaković,

Pogledajte prilog 1505579

pisao je i Predrag Komatina. Pisao je i Marko Gavrilović u raspravi o Srbima u Dalimilovoj hronici.

Pogledajte prilog 1505577

Ovo su stvari dosta poznate i ne znam kako tačno zamišljaš da se može shvatiti navođenje postojanja plemena u južnoj Americi se kao čisto trolovanje.
Ма наводио сам сву етимологију имена коју сам нашао то ,грчки ,латински ,санскрит ,енгкески све.
Ове Сурпе или Супице би могле бити беке норвешке скандинавске колоније.

Не знам којим језиком је писао тада енглески краљ али ово је тотално неписмено и неприменљиво и за Србе и за Хрвате.

Ne znam kako ne znaš, kada je vrlo jasno bilo navedeno ovde, a i iz poste logike bi mogao da zaključiš da je reč o staroengleskom jeziku. E sad, da li bi trebalo više uzdati se u profesionalce koji proučavaju ovo i pišu, ili tebe koji si kao argument da ovo nisu Hrvati naveo pleme u južnoj Americi i posle čak tvrdio da to nije trolovanje. :D Mislim da je nepotrebno istaći šta je odgovor.

Nisam postavio tačno šta piše samo još Komatina:

Komatina1.jpg

https://dais.sanu.ac.rs/handle/123456789/14610

U suštini u nabrajanju izvora koji pominju severne Hrvate Komatina piše isto što i Gavrilović, s tim što Gavrilović jedino prilaže još i jevrejsku hroniku Sefer Josipon iz X st. iz južne Italije.

Ne spominje Surfe nigde i ovo nije nikakva moja teza. O tome da je Alfred spomenuo severne Srbe i Hrvate pisali su mnogi. Pisao je i Relja Novaković (celu raspravu specifično o Srbima kod kralja Alfreda),

Хориготи и Хороти сигутно нису.
Ово из 971.бих волео прочитати боље ово би личило само бих волео видети све шта пише.

Иначе тај део је чудно написан ако је добро преведен "Када су живели иза Баварске дакле ту не помиње садашње време јер стоји услов да се односи на време када су тамо живели онда их опет доводи у везу са Отоном који је његов савременик.

Хориготи и Хороти сигутно нису.

Zašto? Komplementarno je drugim izvorima, kao što je npr. jervrejska hronika Josipon. Pominju se tu Moravci i Srbi; uklapa se sa drugim saznanjima, delimično i sa Porfirogenitom, da su to upravo niko drugi do (severni) Hrvati.

Ово из 971.бих волео прочитати боље ово би личило само бих волео видети све шта пише.

Evo ti Hrvata iz starog slovenskog Žitija o Sv. Vaclavu.

VaclavuLegenda.jpg

Dragomira.jpg

https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/213192/mod_resource/content/0/Legenda_o_svatem_Vaclavu.pdf

Nakon što je Vaclav bio ubijen 935. godine, njegova mati Dragomira je pobegla i sklonila se kod Hrvata.

Za pretpostaviti je da su to isti Hrvati koji se pominju u osnivačkoj povelji Praške arhiepiskopije nešto kasnije.

P. S. Evo ovde i u ćiriličkom, crkvenoslovenskom originalu, uz prevode na moderni češki i na nemački jezik:

(И) оубоѣв'ши же се оуб'ен'ѣ, оубѣ = / жа в Хр'вати.

http://www.styrsch.de/layout4.html

Poslednja izmena:

Problem je da li su ti Hrvati, sem imena, na bilo koji drugi način povezani sa balkanskim Hrvatima. Pre DNK istraživanja vladao je konsenzus da balkanski Srbi imaju vezu sa Sorbima u današnjoj Nemačkoj ali DNK analizama ta teorija je pala u vodu i sam izvor srpske zajednice na Balkanu, ako se gleda kroz I2 Y3120 je prilično tajanstven. Slično je i sa Hrvatima. Ti mitski Hrvati imaju samo nominalnu bliskost sa balkanskim Hrvatima. Mi nemamo DNK rezultate centralnoevropskih Hrvata, bilo današnje bilo prošle populacije koja bi se mogla uporediti sa današnjom hrvatskom populacijom koja je opet vrlo šarolika.

Zanimljivo je da za sad, u rezultatima drevne DNK iz vremena seobe naroda nije pronađena haplogrupa I2a Y3120 već samo različite grane R1a haplogrupe. verujem da bi prvi I2a rezultati na prostoru današnje Hrvatske (ustvari Dalmacije, pošto su Bosna i Slavonija drugi par opanaka) mogli biti pronađeni tek posle 900. godine početkom gibanja srspskog naroda na zapad pod pritiskom Bugara.

Evo ti Hrvata iz starog slovenskog Žitija o Sv. Vaclavu.
Pre će biti da se majka Dragomira sklonila u deo koji se zove Harvati, geografski pojam a ne etnonim. DALIMIlova hronika lepo objašnjava pojmove koji nas interesuju.. U okviru srbske zemlje odn. Srbskog
Naroda postoji i oblast naziva Harvati, iz koje je čovek po imenu Čeh morao da pobegne i osnuje novu zajednicu, koja će postati Češka jednog dana.
9581980_orig.jpg

Sv. Vaclav je unuk Srbkinje Sv. LJudmile.

Prilozi

• 1709068670569.png
    1709068670569.png
    466,5 KB · Pregleda: 2
Pre će biti da se majka Dragomira sklonila u deo koji se zove Harvati, geografski pojam a ne etnonim.

Naravno da jeste reč o geografskom pojmu. Nema nikakve razlike u tome. Kada se govori o sklanjanju u neku zemlju, kraj nekog plemena itd. ne postoje apsolutno nikakve razlike između etnonima i topoonima. Stoga je potpuno pogrešno reći da je jedno, a ne drugo, zato što je oba.

Mislim, zar je moguće da se o ovako banalnim stvarima diskutuje? Ako se žena sklonila znači da je otišla iz jedne lokacije u drugu... :roll:

Poslednja izmena:
Za pretpostaviti je da su to isti Hrvati koji se pominju u osnivačkoj povelji Praške arhiepiskopije nešto kasnije.
Naravno da jeste reč o geografskom pojmu.
??????? Odluči se!
Nema nikakve razlike u tome. Kada se govori o sklanjanju u neku zemlju, kraj nekog plemena itd. ne postoje apsolutno nikakve razlike između etnonima i topoonima. Stoga je potpuno pogrešno reći da je jedno, a ne drugo, zato što je oba.

Mislim, zar je moguće da se o ovako banalnim stvarima diskutuje? Ako se žena sklonila znači da je otišla iz jedne lokacije u drugu...
Tvoje hrvatoljublje granica nema.

Pre će biti da se majka Dragomira sklonila u deo koji se zove Harvati, geografski pojam a ne etnonim. DALIMIlova hronika lepo objašnjava pojmove koji nas interesuju.. U okviru srbske zemlje odn. Srbskog
Naroda postoji i oblast naziva Harvati, iz koje je čovek po imenu Čeh morao da pobegne i osnuje novu zajednicu, koja će postati Češka jednog dana.
9581980_orig.jpg

Sv. Vaclav je unuk Srbkinje Sv. LJudmile.
I u toj "Hrvatskoj", na nekom kršu karpatskom, živi narod Srba.
Vidi br. 13
9637055_orig.jpg

UKRATKO, Dragomira se sklonila kod Srba, koji živeše na obroncima Karpata. Obronci su nazvani Hrvati.
Verovatno se radi o planinskim krševima, kako sugeriše naziv hrbati=grbavi=krbavi = grebeni
i sl.

Poslednja izmena:
I u toj "Hrvatskoj", na nekom kršu karpatskom, živi narod Srba.
Vidi br. 13
9637055_orig.jpg

Ovo je sada mali povijesni trenutak, da sumiram priču od Srbkinje Sv. Ljudmile, njenog unuka Sv. Vaclava do Dalimilove hronike:
Gorštački krajolik "Harvati", nastanjen Srbima, nalazio se na terenu današnje Poljske.. Omedjuje ga tok reke Visle, današnji nacionalni park Kre(m)pak, opet u Poljskoj i Karpati.
Krepak park

Jedan Srbin, po imenu Čeh, sudeći po najstarijoj češkoj hronici, živeo je na terenu današnje Poljske, i po njegovom imenu novo osnovana zajednica na drugoj, zapadni joj, lokaciji imaće češko ime

Poslednja izmena:
Vidi br. 13
9637055_orig.jpg

UKRATKO, Dragomira se sklonila kod Srba, koji živeše na obroncima Karpata. Obronci su nazvani Hrvati.
Verovatno se radi o planinskim krševima, kako sugeriše naziv hrbati=grbavi=krbavi = grebeni
i sl.
Ovo je sada mali povijesni trenutak, da sumiram priču od Srbkinje Sv. Ljudmile, njenog unuka Sv. Vaclava do Dalimilove hronike:
Gorštački krajolik "Harvati", nastanjen Srbima, nalazio se na terenu današnje Poljske.. Omedjuje ga tok reke Visle, današnji nacionalni park Kre(mh)pak, opet u Poljskoj i Karpati.
Krepak park
A sto se tice Dalimila, hrvatska nauka druge polovine 19.veka iz doba njihove nacionalne renesanse je prihvatala stav da je rec o Hrvatskoj u srpskim zemljama. Ali avaj, pojedini stanovnici danasnje Srbije su ekstremniji od njih.....

A sto se tice Dalimila, hrvatska nauka druge polovine 19.veka iz doba njihove nacionalne renesanse je prihvatala stav da je rec o Hrvatskoj u srpskim zemljama.

Ahhhahahahahhaa :hahaha: Ijao bože. Je li to možda i Ante Starčević srbovao. Ovo ti je, verujem, novi rekord za najnetačniju tvrdnju na Krstarici. :lol:

Back