Pumpaj Pumpanović Pumpanov
Zaslužan član
- Poruka
- 100.001
Ти добро знаш у колико бечких докумената, пре 1878 год. (а и других) срећемо назив Илири за Србе. Па и сам Људевит Гај предлаже да се за књижевни језик Хрвата узме "илирски или ти српски језик".
Звали су неки и после 1878. године; никаква прекретница то није.
Не знам како то можеш да игноришеш, можда зато што је то противтежа изворима које ти наводиш.
Не игноришем ништа од тога. Проблем је у томе што ти мислиш да то значи да су ти људи сматрали да су Илири били Срби...а то знаш...како? Па у огромној већини тога нико појма није имао за древне Илире. Ми тек у скорије време заиста истински откривамо старе предримске културе, било да причамо о Галима или Трачанима. Када неко тамо записује, појма он нема то уопште на виду, већ из просто традиционалних разлога (западне) Јужне Словене назива илирским именом. Не знам, мени делује као да се константно заборавља де је овде био Илирик.

Није никаква противтежа било чему што сам написао. И друго...историја је препуна ироније, па тако и у овом случају. Да је ико старим Србима XIX столећа казао да ће неко бранити и истицати илирско име као пожељно за који век, можда би одустали и од стварања модерне српске државе. У то време, укључив и оно на које ти сматраш, термин Илир био је средство с једне стране прозелитизма Римокатоличке цркве, тј. пропаганде Ватикана, а са друге десрбизације; однарођивања Срба ради укидања њихове самосталне државности и националне посебности и утапање у неку већу државотворну заједницу, у којој би унијаћење било прелазни корак на путу ка потпуном покатоличавању. Постављао сам већ на форум овде доста цитата учених Срба који су се свесрдно борили против илирског имена. Нпр. Вук Караџић:
Вук Стефановић Караџић:А осим тога, кад би ова разлика у говору могла бити довољан узрок да се они који говоре дита, вира, симе не могу звати Срби, како би се онда чакавци (који говоре дите, вира, симе) и кекавци (који говоре дете, вера семе) и мало прије поменути штокавци (који говоре дијете, вјера, сјеме) сви заједно могли звати Хрвати? Да реко да су Илири, Илирци, тол и је мртво и тамно име, које данас не значи ништа; јер сад сви знатнији историци доказују да стари Илири нијесу били Славени, и тако би се они тијем именом само зато називали што живе у земљи која се негда звала Илирик, по чему би се и остали сви народи који у староме Илирику данас живе (нпр. Бугари, Арнаути, Цинцари итд.) исто тако звати могли.

Данас је врло популарна теорија код теоретичара завере да је стара српска научна елита из предјугословенског периода била школована по западњачким центрима, те да су готово као у служби Хабзбуршке монархије или неког другог радили, па тако и тврдили ове ствари, наводно против српских интереса. Не улазећи сад у појединости тих заблуда које отписују једну читаву армију људи која је радила између 1804. и 1918. године готово као парче тоалет папира, мислим да је сада барем, после толико година, више него јасно ко је био у праву и кога је требало слушати. Илирство (илирско име, као нешто што би код у првом реду римокатолика који су или слабије изграђене националне свести, или непотпуне српске, односно нешто треће слично, било прихваћено) је било не само то што су стари Срби упозоравали, већ и својеврсна функција прелазног ка кроатизацији. И тачно се то и догодило; то је био стуб коначне етногенезе Хрвата и стварања савремене хрватске нације.
Потпуно је парадоксално, да не кажем смехотресно, што се у 21. веку налазе неки људи, који се баш и не могу прозвати некаквим кроатофилима и који подсећају и истичу на историјске изворе који сведоче о негирању и сузбијању Српства. Замислите да сада неко крене истицати са поносом историјске изворе који Србе зову пежоративно Власима и тврдити како се игнорише што је Хусеин-капетан Градашчевић тим влашким ђаволима претио говорећи колико је његова сабља натопљена српском крвљу, или да убацимо неке ствари из пречанских крајева о набијањима на колац. Е, сад се то толико игнорише, па треба да имамо на уму да су Срби заправо Власи. И да сада на основу тога (без икакве критике тих конкретних извора у којима је српски живаљ називан влашким именом) попуњавамо фикцијом причу да су, рецимо, Срби заправо изворно били неко романско племе које је дошло из Италије скупа са Римљанима или шта ли већ друго падне коме на памет.
P. S. Ово није тема Бечко-берлинска vs...ако се заиста жели направити дистинкција, онда нема ни места причати о аргументима друге стране. Постављач теме је врло јасно ово отворио као тему за доказе о насељавању Словена на Балканско полуострво; тако да је игнорисање како ти кажеш сасвим природно овде, јер уопште није ни тема.
Добро, видим да бираш питања на која ћеш одговорити, дижем руке од тога.
Стално се служиш цитатима, да то желим ја бих ишао у библиотеку или бих гуглао, а не бих био на овом форуму.
Од силних цитата, не видим тебе нити твоје мишљење.
На науци нико не цитира уџбенике, већ свако износи своје мишљење, иначе у шта би се претворио тај пдф.
Зато ослободи свој ум па пиши.
Овај...да ли си уопште прочитао поруку коју си цитирао, искрено?

У њој се не налази ни један једини цитат; само дословно моје мишљење.

Дао сам ти и врло прецизно одговор свој на оба твоја питања:
1) Није тачно да нема директних (претпостављам да си мислио ближих времену, савремених) писаних извора. Ираклије није писао уопште, тако да је бесмислено питати зашто није написао нешто о сеоби Словена
2) Етничка скупина из перцепције странаца (која није нужно била етнички, па ни лингвистички хомогена целина), која ће по генези и ширењу словенске писмености у IX ст. прихватити и аутоидентификацијски словенски етноним (свакако до XII столећа) односно свест о колективној припадности читаве словенске расе...опширније ми се не да сада поновно куцати; врати се на поруку још једном ако те заиста интересује шта је моје мишљење у вези тих почетних процеса етногенезе Јужних Словена у првим столећима њиховог историјског трајања
Poslednja izmena: