Pozdrav svima
12.06.17 predao papire u DE
10.08.17 su mi stigli papiri(pred ugovor,Bundesagentur fur Arbeit,Gewerbe--Anmeldung)
20.08.17 aplicirao u amb.
08.03.18 stigao termin za
12.03.18 ambasada
05.04.18 javili da je viza odobrena
ovo je ukratko moj put od 10 nepunih meseci cekanja
za one koji zele malo vise da saznaju sta da ocekuju,bicu malo opsirniji;
vozac sam,aplicirao po 26.2,nemam cod 95,neznam Nemacki,sam sam popunjavao zahtev kako sam znao i umeo,nisam koristio nikakve agencije,slozio papire po informatoru.moram da napomenem da sam sve slozio kako su oni napisali i nisam imao nikakvih prodlema u amb.kada mi je stigao mail za termin,obavezno se mora potvrditi dolazak o zak. vreme.,12.03 u 7:45 sam imao zakazano,tamo je vec bilo desetak ljudi cekalo ispred amb Kanade,posto je nem amb.u renoviranju.cekali smo da nas prozovu,u jednom redu su bili oni koji su dosli po vize,a drugi red mi sto tek predajemo papire.sve je islo dosta brzo i organizovano.kada sam prozvan pokazao sam coveku na ulazu odstampan termin za dolazak koji su mi oni poslali na mail(to je kao neka ulaznica).odlazis do cuvara,prolazis kroz one senzore,da vide imas li nesto nedozvoljeno kod sebe i ako je sve ok odlazis na prvi izdvojeni salter gde te ceka jedna gospodja koja ti slaze papire.ona govori sta da joj das i rasporedjuje na gomilu.napisacu redom kako sam slagao papire i svaki papir original + 2 fotokopijedstampan zakazan termin,2 informator po 26.2 potpisana,pasos+2fotokopije svih str.koje nisu prazne,2 zahteva za izd.nac.vize popunjena na nem ili eng+3 fotografije koe sam samo zakacio spajalicom,bundesgentur(sa njihovog biroa)koji mi je istekao jer sam cekao duze od 6 mes+2 fotok.,pred ugovor potpisan+2 fotok(posto sam dugo cekao ja sam nakon 6 mes.trazio da mi posalju novi ugovor sa novijim datumom,sto su i uradili iako mi u starom ugovoru nije napomenuto kada isti istice)poneo sam i stari i novi i oba predao potpisana sa 2 fotok.;diploma vozaca+2 fotok overene apostil.;listig penz.soc+2 fotok.;geverbe(prihod,rashod firme)+2 fotok;voz.dozvola+2fotok.;kartica vozaca+2fotok.Kada sam zavrsio na prvom salteru ta gospodja mi je rekla na koji salter sledeci da odem. ne mogu da se setim jel bio B ili D salter.temo me opet ceke druga gospodja i predajem joj sve ovo sto mi je slozila gospodja sa prvog saltera. moja je bila greska sto kuci nisam fotokopirao voz.dozvolu i karticu vozaca(dig.tah).gospodja mi kaze da dok ona radi moje papire izadjem napolje fotokopiram pa se vratim i donesem joj i ne moram zuriti jer ona ima sigurno 20-30 min.posla oko mojih papira.50 m.od amb ima kopirnica,kopiram i vratim se na isti salter.pita me znam li nemacki,kazem samo iz skole,pita imam li u novom ugovoru da se firma obavezuje za kod 95,kazem imam samo u bundesgentur fur arbeit.ona kaze,ali to ti je isteklo piosto traje 6 mes,ato je proslo.pitam jel to problem,kaze ne bi trebao biti problem jer tvoj poslodavac zna da po zakonu MORA da ti obezbedi cod95 u roku od 6 mes. dam 75e,gospodja mi kaze da kada me budu pozvali obavezno ponesem sa sobom putno zdravstveno osig.za 6 mes;.od datuma kada budem trazio da mi krene osig.,od tada mi i vazi viza. moram da kazem da su u amb. svi bili izuzetno prijatni i na svako moje pitanje detaljno odgovorili vise puta ako treba.nakon 24 dana(05.04) na mob.tel.mi javljaju da mi je viza odobrena,da mogu doci po nju izmedju 8 i9 h pon,uto,sre,cet kada hocu.
ovako je bilo kod mene.dali je sve bilo ispravno ili ne,ja to ne znam,ali znam da me viza ceka,pa se nadam da ce ovo moje pisanje barem jos nekom pomoci da mu olaksa put do vize. jos samo da napomenem da sam od pocetka krenuo sa 26.2 i drzao se toga do samog kraja,iako su mi oni slali meil za noks1-2,ja sam sve isao po 26.2.pozdrav i zelim vam da istrajete u tome sto radite
pozz molim te javi mi se na meil ako si raspolozan da mi das par informacija. jelenajovanovic078@gmail.com