Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti odluci kako mislis da je najbolje.
Evo ti copy-paste sa sajta Nemacke ambasade:

Ukoliko menjate oblast zaposlenja (npr. Vaša diploma je iz oblasti metalne struke a željeno zaposlenje u ugostiteljstvu bez dokaza o završenom obrazovanju u ugostiteljstvu) Vaš termin zakazujete u kategoriji 1-2 NOKS-liste.

Pažnja:

Pogrešno zakazivanje termina sa očiglednim ciljem boljeg plasiranja na listi smatra se davanjem lažnih podataka u postupku obrade i dovodi do odbijanja zahteva.
Kako ljudi ne kontaju nije mi jasno,kljuc svega je sta ti pise u ugovoru tj.koje radno mesto dobijas u Nemackoj, ako ti pise u ugovoru sobarica to je pomocno osoblje i normalno da ne treba nikakva diploma i ides na noks 1-2,mozes zavrsiti 10 fakulteta i biti magistar nauka,doktor sta vec a sta ti vredi ako si dobio posao sobarice.

Tako je, originalan potpisan ugovor poslodavac šalje na kućnu adresu, ne prihvataju skeniran i odštampan ugovor. Dobio sam ugovor, ali na njemu nema pečata.

Da li je to sa ugovorm sigurno proverena informacija,obzirom da su meni poslali mejlom,skenirao,odstampao u boji i potpisao,ponovo skenirao i poslao nazad da imaju za Bundes agenturu.Firma mi je rekla da samo taj papir od Bundes agenture koji vise ne vazi od 1.11.2017. salju postom ,koji sam i dobio,a ugovor je ovaj,skeniran i odstampan u boji i ja ga samo potpisao i da je merodavan u ambasadi.

Da li je to sa ugovorm sigurno proverena informacija,obzirom da su meni poslali mejlom,skenirao,odstampao u boji i potpisao,ponovo skenirao i poslao nazad da imaju za Bundes agenturu.Firma mi je rekla da samo taj papir od Bundes agenture koji vise ne vazi od 1.11.2017. salju postom ,koji sam i dobio,a ugovor je ovaj,skeniran i odstampan u boji i ja ga samo potpisao i da je merodavan u ambasadi.

U potrebnim dokumentima za vizu po NOKS 6-8 stoji ovo:

Potpisani ugovor o radu
(i/ili ugovor o delu)
Original + 2 fotokopije

Original znaci da nije kopiran, skeniran, odstampan.. vec da mozes da osetis pod prstom otisak olovke gde je potpis.

Poslodavcu je prihvatljivo i skenirano kao dokaz da prihvatas ugovor, ali kad odes tamo da radis potpisaces im i original.

Pozdrav,

Pre neki dan pisao ovde jedan clan da je pogresio Noks i nisu ga pustili ni da udje u ambasadu...Vi imate srednju zavresenu ali posto vam se ne poklala skolovanje sa poslom koji cete obavljati u De vi ste trebali se registrovati po Noksu 1-2...[/

Na pocetku kad su uveli ove NOKSove, ja sam takodje pogresila, umjesto 1 -2, registrovala sam se za Noks 3-5, takodje sam pisala u grupi, i mene su pustili, predala sam papire i sad cekam, nadam se da ce sve proci kako treba. Mada ovi moji poslodavci, par stvaki koje treba da stoje u ugovoru nisu naveli, tako da ko zna sta ce biti na kraju... pisite ambasadi i objasnite, i ja sam tako, oni su mi rekli kad dobijem termin, da dodje i zena ce mi sve objasniti na salteru... ja sam i taj mail odstampala i ponela, mada mi ga zena na salteru nije uzela... Sretno svima, i koliko sam ja uspjela vidjeti sve je individualno i sreca. Pozdrav

U potrebnim dokumentima za vizu po NOKS 6-8 stoji ovo:

Potpisani ugovor o radu
(i/ili ugovor o delu)
Original + 2 fotokopije

Original znaci da nije kopiran, skeniran, odstampan.. vec da mozes da osetis pod prstom otisak olovke gde je potpis.

Poslodavcu je prihvatljivo i skenirano kao dokaz da prihvatas ugovor, ali kad odes tamo da radis potpisaces im i original.

Pozdrav,

To znam da kad odem u Nemacku da cu da ispotpisujem sve po redu,nego za ambasadu su mi rekli da je dovoljno skeniran i odstampan ugovor u boji.

Zavisi na koju "Visu skolu" mislis. Nekadasnje tzv. Vise su od negde 2006-7-8 god, odnosno otkada je krenula Bolonja i ako su dobile akreditaciju, postale "Visoke skole" i skolovanje na njima traje 3 godine. Nakon zavrsetka se dobija zvanje "Strukovni...", odnosno tzv. Bachelor diploma. I mnoge takve visokoskolske ustanove na Anabinu imaju rejting H+/-. I trebalo bi da se one racunaju po NOKS 6-8.
U slucaju da ste zavrsili nekadasnju Visu pre stupanja Bolonje, onda mislim da je na Anabinu njihov rejting H-, sto vas automatski obara za radnu vizu. Ali najbolje to proveriti na Anabinu..

edit: Evo na ttattjaninom linku ima lepo tabelarno objasnjeno

Pozz druze, vidim da si u toku price,pa ako moze savet.Pre mesec Dana registrovao Sam se za termin po noks 3-5(SSS).Ugovor koji sam dobio je za poziciju bravara,a of diploma imam kurs bravara, automehanicar (SSS) I zavrsena visoka tehnicka(Strukovni inz masinstva).Bojim se da Sam promasio noks I da ce me odbiti)???

Pozz druze, vidim da si u toku price,pa ako moze savet.Pre mesec Dana registrovao Sam se za termin po noks 3-5(SSS).Ugovor koji sam dobio je za poziciju bravara,a of diploma imam kurs bravara, automehanicar (SSS) I zavrsena visoka tehnicka(Strukovni inz masinstva).Bojim se da Sam promasio noks I da ce me odbiti)???
Da promasili ste,bravar je noks 1-2,ako vam pise u ugovoru da ste bravar dakle prilozicete tu diplomu za bravara,to tako funcionira provereno.

Zdravo! Treba mi pomoc oko zakazivanja termina. Na sajtu ambasade sam ispunila prijavu za termin i sacuvala podatke. Nije mi stigao nikakav odgovor da sam uspesno zakazala termin,niti odg E-mailom. Da li tako treba ili nisam uopste ni poslala prijavu?
Zahvaljujem unapred
Ako ti je dosao povratni email sa registarskim brojem to je to;sad cekas mesecima drugi email sa datumom termina,to tako ide.

Zdravo! Treba mi pomoc oko zakazivanja termina. Na sajtu ambasade sam ispunila prijavu za termin i sacuvala podatke. Nije mi stigao nikakav odgovor da sam uspesno zakazala termin,niti odg E-mailom. Da li tako treba ili nisam uopste ni poslala prijavu?
Zahvaljujem unapred

Ako nije stigao povratni mejl u roku od 30 minuta niste registrovani. Proverite svako sanduče u mejlu, ako ga stvarno nema ponovite registraciju.
PS nekada preko telefona ne prihvata registraciju. Pokušajte sa računara, tu ste 100% sigurni

Hvala na brzim odgovoru.Ne postoji ni mrvica sanse da da mozda prihvate zbog ostalih diploma koje su iz oblasti masinstva?
pa sta ako ti i prihvate neku drugu diplomu,ti poneses tu za bravara sto imas to prolazi sigurno,jer tebi u ugovoru stoji bravar,ti sad mozes ponjeti i diplomu fakultetsku iz oblasti masinstva ali ti ostajes nok 1-2 radi ponudjenog radno mesta u Nemackoj.

Diploma ing mašinstva vas vodi do toga da ste prekvalifikovani za to radno mesto i bila bi odbijenica, a diploma sss koja pripada kvalifikaciji za Noks 3-5 vam se ne poklapa ni približno sa poslom bravara. Nažalost, morate promeniti registraciju u niži Noks.

Izvinite što ću vas sad iskoristiti za svoje neko razmišljanje, ali ovo je žalosno. Vi sa vašom visokom diplomom za koju, verujem, ste uložili mnogo i truda i vremena i odricanja sada morate pripasti najnižem rangu radnika koji apliciraju za vizu.
Gledaj Srbijo, samo gledaj.....
Nadam se da je planirate poneti sa sobom u Nemačku i nostrifikovati, jer je ovo tuga.

Diploma ing mašinstva vas vodi do toga da ste prekvalifikovani za to radno mesto i bila bi odbijenica, a diploma sss koja pripada kvalifikaciji za Noks 3-5 vam se ne poklapa ni približno sa poslom bravara. Nažalost, morate promeniti registraciju u niži Noks.

Izvinite što ću vas sad iskoristiti za svoje neko razmišljanje, ali ovo je žalosno. Vi sa vašom visokom diplomom za koju, verujem, ste uložili mnogo i truda i vremena i odricanja sada morate pripasti najnižem rangu radnika koji apliciraju za vizu.
Gledaj Srbijo, samo gledaj.....
Nadam se da je planirate poneti sa sobom u Nemačku i nostrifikovati, jer je ovo tuga.

Nazalost druze,I g... bi jeo po nemackoj nego inz u Srbiji...Hvala na razumevanju..Da,ponecu je sa sobom svakako.Srdacan pozdrav

- - - - - - - - - -

Hvala svima na odgovorima,msm da cu stonirati registraciju I registrovati pod Noks 1-2:(

Nazalost druze,I g... bi jeo po nemackoj nego inz u Srbiji...Hvala na razumevanju..Da,ponecu je sa sobom svakako.Srdacan pozdrav

- - - - - - - - - -

Hvala svima na odgovorima,msm da cu stonirati registraciju I registrovati pod Noks 1-2:(

Druze. Zasto da ides NOKS 1-2 cekas 8 meseci. Da li mozes da nadjes drugog poslodavca iz svoje struke. Ako si automehanicar po struci trazi neki servis da ti pravi ugovor a tamo kad odes na tu vizu u odjelu za strance promenis radno mesto i radis drugi posao.
A visoko si obrazovan. Zasto cak ne gledas ove firme sto su jake da ti naprave ugovor da radis u nekoj firmi autoindustriji itd....

To je sve izvodljivo ako imas znanje i volje...

Pozdrav svima na forumu.Potrebna mi je pomoć oko popunjavanja zahteva za nacionalnu vizu.Sta napisati u rubriku:
1. Da li ste već ranije boravili u saveznoj republici nemačkoj? Da li treba navesti mesec i godinu za boravak kod roditelja u poseti ili navesti mesec i godinu kad sam imao boravisnu vizu tj. Aufenthaltstitel?
2. Kako ćete biti smesteni? Posto ću biti smešten kod roditelja u četvoro sobnom stanu od 85 kvadrata da li da obeležim stan sa 4 sobe, Zajednicki smeštaj ili drugi smeštaj ( navesti koji ): Kod roditelja?
3. Svrha boravka u saveznoj republici nemačkoj? Na zahtevu nigde ne piše Ausbildung ( stručno obrazovanje ). Da li treba obeleziti druga svrha ( navest koju ): Ausbildung für ...?
Hvala svima koji na pomoći!!!

Ali ali... nije mi jasno kako se može registrovati za bravara po NOKS 1-2 kad je to NOKS 3-5! Osim ako u ugovoru nije navedeno da je radno mesto POMOĆNIK bravara. Mislim da su svi zanati kod njih NOKS 3-5 pa i sertifikovani zavarivači.
Rekao bih da ćeš pogrešiti. Ne može diploma srednje škole automehaničara jer se ne poklapa zanimanje, ne može kurs, a vidim da si prekvalifikovan i sa diplomom inženjera. Vidi ako može da ti piše helfer posle glavnog zanimanja u ugovoru.
Ko zna više neka napiše

Pozdrav svima na forumu.Potrebna mi je pomoć oko popunjavanja zahteva za nacionalnu vizu.Sta napisati u rubriku:
1. Da li ste već ranije boravili u saveznoj republici nemačkoj? Da li treba navesti mesec i godinu za boravak kod roditelja u poseti ili navesti mesec i godinu kad sam imao boravisnu vizu tj. Aufenthaltstitel?
2. Kako ćete biti smesteni? Posto ću biti smešten kod roditelja u četvoro sobnom stanu od 85 kvadrata da li da obeležim stan sa 4 sobe, Zajednicki smeštaj ili drugi smeštaj ( navesti koji ): Kod roditelja?
3. Svrha boravka u saveznoj republici nemačkoj? Na zahtevu nigde ne piše Ausbildung ( stručno obrazovanje ). Da li treba obeleziti druga svrha ( navest koju ): Ausbildung für ...?
Hvala svima koji na pomoći!!!

1. Moraćeš ovo navesti, jer si imao Aufenthalt i pronaći će te u sistemu svakako.
2. Napišeš adresu gore, čekiraš drugi smeštaj, napišeš kod roditelja.
3. Upravo tako kako si napisao

1. Moraćeš ovo navesti, jer si imao Aufenthalt i pronaći će te u sistemu svakako.
2. Napišeš adresu gore, čekiraš drugi smeštaj, napišeš kod roditelja.
3. Upravo tako kako si napisao

Hvala klepetalo na pomoći!!! Znaci pod jedan pišem samo od kad do kad sam imao boravisnu vizu a boravak kao turista ne treba i ako sam se prijavljivanje u opstinu na tu adresu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back