Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima
12.06.17 predao papire u DE
10.08.17 su mi stigli papiri(pred ugovor,Bundesagentur fur Arbeit,Gewerbe--Anmeldung)
20.08.17 aplicirao u amb.
08.03.18 stigao termin za
12.03.18 ambasada
05.04.18 javili da je viza odobrena

ovo je ukratko moj put od 10 nepunih meseci cekanja

za one koji zele malo vise da saznaju sta da ocekuju,bicu malo opsirniji;
vozac sam,aplicirao po 26.2,nemam cod 95,neznam Nemacki,sam sam popunjavao zahtev kako sam znao i umeo,nisam koristio nikakve agencije,slozio papire po informatoru.moram da napomenem da sam sve slozio kako su oni napisali i nisam imao nikakvih prodlema u amb.kada mi je stigao mail za termin,obavezno se mora potvrditi dolazak o zak. vreme.,12.03 u 7:45 sam imao zakazano,tamo je vec bilo desetak ljudi cekalo ispred amb Kanade,posto je nem amb.u renoviranju.cekali smo da nas prozovu,u jednom redu su bili oni koji su dosli po vize,a drugi red mi sto tek predajemo papire.sve je islo dosta brzo i organizovano.kada sam prozvan pokazao sam coveku na ulazu odstampan termin za dolazak koji su mi oni poslali na mail(to je kao neka ulaznica).odlazis do cuvara,prolazis kroz one senzore,da vide imas li nesto nedozvoljeno kod sebe i ako je sve ok odlazis na prvi izdvojeni salter gde te ceka jedna gospodja koja ti slaze papire.ona govori sta da joj das i rasporedjuje na gomilu.napisacu redom kako sam slagao papire i svaki papir original + 2 fotokopije:odstampan zakazan termin,2 informator po 26.2 potpisana,pasos+2fotokopije svih str.koje nisu prazne,2 zahteva za izd.nac.vize popunjena na nem ili eng+3 fotografije koe sam samo zakacio spajalicom,bundesgentur(sa njihovog biroa)koji mi je istekao jer sam cekao duze od 6 mes+2 fotok.,pred ugovor potpisan+2 fotok(posto sam dugo cekao ja sam nakon 6 mes.trazio da mi posalju novi ugovor sa novijim datumom,sto su i uradili iako mi u starom ugovoru nije napomenuto kada isti istice)poneo sam i stari i novi i oba predao potpisana sa 2 fotok.;diploma vozaca+2 fotok overene apostil.;listig penz.soc+2 fotok.;geverbe(prihod,rashod firme)+2 fotok;voz.dozvola+2fotok.;kartica vozaca+2fotok.Kada sam zavrsio na prvom salteru ta gospodja mi je rekla na koji salter sledeci da odem. ne mogu da se setim jel bio B ili D salter.temo me opet ceke druga gospodja i predajem joj sve ovo sto mi je slozila gospodja sa prvog saltera. moja je bila greska sto kuci nisam fotokopirao voz.dozvolu i karticu vozaca(dig.tah).gospodja mi kaze da dok ona radi moje papire izadjem napolje fotokopiram pa se vratim i donesem joj i ne moram zuriti jer ona ima sigurno 20-30 min.posla oko mojih papira.50 m.od amb ima kopirnica,kopiram i vratim se na isti salter.pita me znam li nemacki,kazem samo iz skole,pita imam li u novom ugovoru da se firma obavezuje za kod 95,kazem imam samo u bundesgentur fur arbeit.ona kaze,ali to ti je isteklo piosto traje 6 mes,ato je proslo.pitam jel to problem,kaze ne bi trebao biti problem jer tvoj poslodavac zna da po zakonu MORA da ti obezbedi cod95 u roku od 6 mes. dam 75e,gospodja mi kaze da kada me budu pozvali obavezno ponesem sa sobom putno zdravstveno osig.za 6 mes;.od datuma kada budem trazio da mi krene osig.,od tada mi i vazi viza. moram da kazem da su u amb. svi bili izuzetno prijatni i na svako moje pitanje detaljno odgovorili vise puta ako treba.nakon 24 dana(05.04) na mob.tel.mi javljaju da mi je viza odobrena,da mogu doci po nju izmedju 8 i9 h pon,uto,sre,cet kada hocu.
ovako je bilo kod mene.dali je sve bilo ispravno ili ne,ja to ne znam,ali znam da me viza ceka,pa se nadam da ce ovo moje pisanje barem jos nekom pomoci da mu olaksa put do vize. jos samo da napomenem da sam od pocetka krenuo sa 26.2 i drzao se toga do samog kraja,iako su mi oni slali meil za noks1-2,ja sam sve isao po 26.2.pozdrav i zelim vam da istrajete u tome sto radite

pozz molim te javi mi se na meil ako si raspolozan da mi das par informacija. jelenajovanovic078@gmail.com

Pozdrav svima,
Da podelim sa vama, posto sam citala ovaj forum dok sam skupljala dokumenta za vizu. Predala sam po NOKS 6-8. Sve sam sama popunila, sela sam 2 sata na miru i popunila obrazac. Dok sam cekala za termin polozila sam B1 i prilozila sam sertifikat (mislim da je Nemci drze do toga da govoris njihov jezik). Na predaji dokumenata me je sluzbenica zapitala na nemackom : vidim da znate nemacki? I ja sam joj odgovorila na nemackom.
- aplicirala za termin 12.01. (odmah mi je stigao mail da sam se registrovala za termin)
- dodela termina je stigla 8.03. ( cetvrtak )
- termin je bio 3.04. utorak
- telefonski poziv da sam dobila vizu je bio 12.04.
Dakle od trenutka predaje do obavestenja da sam dobila proslo je 6 radnih dana ( bio je Uskrs).
Da li neko moze da mi kaze:
- da li sami mozemo da stavimo termin u osiguranju ( koji ce biti unet na radnu dozvolu) kada pocinje da nam vazi radna dozvola? Meni u ugovoru pise pocetak rada 2.7. Da li mogu da stavim osiguranje od 15.06 - pa da mi radna dozvola bude od 15.06? Otisla bih ranije da predam za Blue card, otvorim racun u banci itd.
- ko je poslednji dobio termin za spajanje porodice, procitala sam da su dodeljeni za one koji su aplicirali do 25.12?
- od kada stigne mail za spajanje porodice, kada je otprilike termin ? ( u mom slucaju radne vize bilo je 3 nedelje do termina)
- da li za spajanje porodice moram da prilozim 3 platna listica? Da li mogu umesto toga da prilozim garantno pismo od rodjaka - nemackih drzavljana da garantuju za dete ?
Ja sam samohrani roditelj i predala sam za sina koji ima 2 godine. Zelim da on krene sa mnom. Hvala svima unapred na odgovorima.

Pišite mejl Ambasadi, objasnite situaciju, na srpskom slobodno, vrlo je moguće da dobijte vanredni termin za dete, jer ste samohrana majka i dete je veoma malo. Obavezno im navedite registracioni broj za termin deteta, verujem da će brzo stići odgovor.

1. Krstićem obeležite "razveden" na prvoj strani zahteva i ne pišete podatke supruge jer je bivša
2.navedete podatke oca osim poslednjeg pitanja "mesto stanovanja", tu pišete tot i godinu kada je preminuo
3.ne stavljate Krstić
4.pisete od 2018 do (ostaje prazno)
5.da
6. Stavite da, jer ćete pri podizanju vize priložiti putno osiguranje. Ovo i nije toliko bitno, procedura se zna

Hvala puno

Pozdrav svima, imam nekoliko pitanja u vezi popunjavanja zahteva

2.Da li moram navesti podatke za oca iako je preminuo
- imala sam isti slucaj, navela sam njegove podatke, i napisala sam da je preminuo i koje godine

3.Ima rubrika u kojoj piše "ne nameravam se zadržavati u Nemačkoj duže od 12 meseci"...nameravam se zadržati duže,znači tu ne stavljam krstić?
- ovu rubriku sam ostavila praznu i rekla sam da nameravam da se zadrzim duze jer imam ugovor na neodredjeno. Sluzbenica mi je rekla da je to u redu.

5.U rubrici iz kojih ću se sredstava izdržavati pretpostavljam da upisujem od plate?
- da, od plate

Hvala puno

Dobro vece svima!Nova samba forumu!
Danima već čitam forume. Interesuje me sljedeće, aplicirala sam za termin 01.12.2017.po NOKSU 3-5, imam završenu srednju školu, ugovor i radno mesto imam u oblasti spremanja- čišćenja. Stan obezbedjen(ugovor sklopljen sa stanodavcem),dodatni posao i ugovor za taj posao takodje spreman... Moje pitanje glasi , može li biti problema radi Noks podele? I ima li neko informaciju do kojeg datuma su stigli sa delenjem termina? I naravno Licna iskustva ili neki dobronamjeran savet. Hvala

Pozdrav svima! Aplicirao sam za radnu vizu po noksu 1-2 ,zavrsio sam gimnaziju a imam ugovor za bravara .E SAD zamolio bih za jednu informaciju da li trebam diplomu gimnazije da prevodim i da nosim uz ostala dokumenta na termin ili to samo ko ima nesto od strucne dokumentacije vezane za to zanimanje

POŽELJNO je ako imate neki sertifikat, radno iskustvo itd za bravara.
A diplomu gimnazije ostavite kod kuće kad krenete za Nemačku :)
Srećno!

Danima već čitam forume. Interesuje me sljedeće, aplicirala sam za termin 01.12.2017.po NOKSU 3-5, imam završenu srednju školu, ugovor i radno mesto imam u oblasti spremanja- čišćenja. Stan obezbedjen(ugovor sklopljen sa stanodavcem),dodatni posao i ugovor za taj posao takodje spreman... Moje pitanje glasi , može li biti problema radi Noks podele? I ima li neko informaciju do kojeg datuma su stigli sa delenjem termina? I naravno Licna iskustva ili neki dobronamjeran savet. Hvala

Pre neki dan pisao ovde jedan clan da je pogresio Noks i nisu ga pustili ni da udje u ambasadu...Vi imate srednju zavresenu ali posto vam se ne poklala skolovanje sa poslom koji cete obavljati u De vi ste trebali se registrovati po Noksu 1-2...

Pogresan NOKS. Koje si zanimanje? Sta si od skole zavrsio?

Stoniraj i podnesi zahtev za noks 1-2.

Pogresan NOKS. Koje si zanimanje? Sta si od skole zavrsio?

Stoniraj i podnesi zahtev za noks 1-2.
Srednju trgovačku skolu sam završila, ugovor i posao me čeka u staračkom domu, sobarica-spremačica . Napominjem da posedujem certifikat o stručnom osposobljavanju za sobaricu.
Da li treba da prevedem certifikat?
Da li da prikazujem diplomu od srednje škole? Stvarno ne bih stornirala zahtev! Nisam aplicirala za Nox 6-8.. Stvarno neznam šta raditi... I ponovo ima li neko informaciju koji datum je u toku za Nox 3-5?

Srednju trgovačku skolu sam završila, ugovor i posao me čeka u staračkom domu, sobarica-spremačica . Napominjem da posedujem certifikat o stručnom osposobljavanju za sobaricu.
Da li da prikazujem diplomu od srednje škole? Stvarno ne bih stornirala zahtev! Nisam aplicirala za Nox 6-8.. Stvarno neznam šta raditi... I ponovo ima li neko informaciju koji datum je u toku za Nox 3-5?

Postoje 3 moguća ishoda u vašem slučaju:
1. Najbolji - Prihvate vam registraciju uprkos pogrešnom NOKS-u. Ne znam koliko je ovo realno s obzirom na to da su jednog člana pre nedelju dana odbili iako je odabrao pogrešnu PODKATEGORIJU u okviru ispravnog NOKS-a.
2. Najrealniji - Odbiju vam zahtev i morate da se prijavite opet. U ovom slučaju gubite još malo vremena do dodele termina. (mislim da su za NOKS 3-5 stigli do nekog datuma u decembru).
3. Najgori - Odbiju vas i kazne vas zabranom sledeće registracije u narednih 6 meseci.

Pretpostavljam da strucno osposobljavanje za sobaricu nije cetvorogodisnje skolovanje tako da sigurno ne pripadate Noksu 3-5 ...

Zavisi na koju "Visu skolu" mislis. Nekadasnje tzv. Vise su od negde 2006-7-8 god, odnosno otkada je krenula Bolonja i ako su dobile akreditaciju, postale "Visoke skole" i skolovanje na njima traje 3 godine. Nakon zavrsetka se dobija zvanje "Strukovni...", odnosno tzv. Bachelor diploma. I mnoge takve visokoskolske ustanove na Anabinu imaju rejting H+/-. I trebalo bi da se one racunaju po NOKS 6-8.
U slucaju da ste zavrsili nekadasnju Visu pre stupanja Bolonje, onda mislim da je na Anabinu njihov rejting H-, sto vas automatski obara za radnu vizu. Ali najbolje to proveriti na Anabinu..

edit: Evo na ttattjaninom linku ima lepo tabelarno objasnjeno

Poslednja izmena:

Ti odluci kako mislis da je najbolje.
Evo ti copy-paste sa sajta Nemacke ambasade:

Ukoliko menjate oblast zaposlenja (npr. Vaša diploma je iz oblasti metalne struke a željeno zaposlenje u ugostiteljstvu bez dokaza o završenom obrazovanju u ugostiteljstvu) Vaš termin zakazujete u kategoriji 1-2 NOKS-liste.

Pažnja:

Pogrešno zakazivanje termina sa očiglednim ciljem boljeg plasiranja na listi smatra se davanjem lažnih podataka u postupku obrade i dovodi do odbijanja zahteva.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back