Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. Moraćeš ovo navesti, jer si imao Aufenthalt i pronaći će te u sistemu svakako.
2. Napišeš adresu gore, čekiraš drugi smeštaj, napišeš kod roditelja.
3. Upravo tako kako si napisao

Hvala klepetalo na pomoći!!! Znaci pod jedan pišem samo od kad do kad sam imao boravisnu vizu a boravak kao turista ne treba i ako sam se prijavljivanje u opstinu na tu adresu?

Pišeš zadnjih 5 boravaka koliko i imas prostora za pisanje u zahtevu. Bolje pisati nego da prave problem zbog sitnice.

- - - - - - - - - -

Ali ali... nije mi jasno kako se može registrovati za bravara po NOKS 1-2 kad je to NOKS 3-5! Osim ako u ugovoru nije navedeno da je radno mesto POMOĆNIK bravara. Mislim da su svi zanati kod njih NOKS 3-5 pa i sertifikovani zavarivači.
Rekao bih da ćeš pogrešiti. Ne može diploma srednje škole automehaničara jer se ne poklapa zanimanje, ne može kurs, a vidim da si prekvalifikovan i sa diplomom inženjera. Vidi ako može da ti piše helfer posle glavnog zanimanja u ugovoru.
Ko zna više neka napiše
U pravu je Sstrelac, ne može stajati u ugovoru da si majstor bravar. Mora biti pomoćnik

Ali ali... nije mi jasno kako se može registrovati za bravara po NOKS 1-2 kad je to NOKS 3-5! Osim ako u ugovoru nije navedeno da je radno mesto POMOĆNIK bravara. Mislim da su svi zanati kod njih NOKS 3-5 pa i sertifikovani zavarivači.
Rekao bih da ćeš pogrešiti. Ne može diploma srednje škole automehaničara jer se ne poklapa zanimanje, ne može kurs, a vidim da si prekvalifikovan i sa diplomom inženjera. Vidi ako može da ti piše helfer posle glavnog zanimanja u ugovoru.
Ko zna više neka napiše

Ovo je za sve koji pitaju u vezi NOKS-a,ne mogu da verujem,sve lepo pise na sajtu ambasade,udjete na vize,pa na zaposljavanje,pa na modul zakazivanja termina gde pise i ovo:
→ modul za zakazivanje termina: REGISTRACIJA / LISTA ČEKANJA ZA ZANIMANJA SA
KVALIFIKACIJAMA / SREDNJOM STRUČNOM SPREMOM PREMA NOKS-u 3-5 (završeno 3-/4-godišnje srednje stručno obrazovanje/završeno više stručno obrazovanje) i profesionalni vozači, bravari/zavarivači sa certifikatom

- moja se stručna sprema NE poklapa sa novim(planiranim) zanimanjem u

Nemačkoj (npr. metalna struka>>ugostiteljstvo, ugostiteljstvo>>

visokogradnja itd.)

→ modul za zakazivanje termina: REGISTRACIJA / LISTA ČEKANJA ZA ZANIMANJA SA KVALIFIKACIJAMA PREMA NOKS-u 1-2 (do dve godine stručne spreme)
Znaci: svaki posao tj. zanimanje koje imate u ugovoru a ne poklapa se s vasom strukom iz diplome spada u NOKS 1-2 !!!

Znaci: svaki posao tj. zanimanje koje imate u ugovoru a ne poklapa se s vasom strukom iz diplome spada u NOKS 1-2 !!!

Čekaj, hoćeš da kažeš da za svako zanimanje iz NOKS 3-5 ako podneseš diplomu iz zanimanja koje se ne poklapa u ugovoru, spada u NOKS 1-2?
Da pojednostavim, ako je u ugovoru posao mašinskog tehničara (kako se zove na nemačkom ne znam) a ja imam diplomu ekonomskog tehničara, onda podnosim NOKS 1-2? Pa to bi bilo super, jezik umesto B1 treba A1... Ne verujem u to.

Čekaj, hoćeš da kažeš da za svako zanimanje iz NOKS 3-5 ako podneseš diplomu iz zanimanja koje se ne poklapa u ugovoru, spada u NOKS 1-2?
Da pojednostavim, ako je u ugovoru posao mašinskog tehničara (kako se zove na nemačkom ne znam) a ja imam diplomu ekonomskog tehničara, onda podnosim NOKS 1-2? Pa to bi bilo super, jezik umesto B1 treba A1... Ne verujem u to.
Nekvalifikovani radnici i zanatlije spadaju u noks 1-2 i to je to.

pa prekopirao sam sa sajta ambasade,lepo pise i lepo sam napisao kako da otvorite ako ne znate.

Da li poslodavac moze da ubrza termin....mislim moze li da reaguje iz Nemacke

Nažalost, ne može. Dobiće odgovor da je zbog povećanog broja zahteva vreme čekanja duže i da ne mogu ništa da urade po tom pitanju niti da daju procenu kada ćete doći na red.

Ali vas ništa ne košta da probate. Možda i pomogne nešto.

Poslednja izmena:
Imam pitanje ko moze sa sigurnoscu da mi kaze.Koliko jos mogu ostati u eu usao sam prvi put 1.8.2017.,izasao 6.10.2017.ponovo usao 28.12.2017.pa izasao 17.1.2018,pa usao sada 13.3.2018.Koliko jos mogu ostati?Znam da se gleda u poslednjih 180 da mogu biti 90 ako sam ja dobro izracunao imao bih punih 90 dana 20 maja ili gresim??
Ovde ti niko nemoze nista sa sigurnoscu reci,ako si tako izbrojo to je to ali bolje izaci par dana ranije.

Pozdrav forumasima

Molima bih da ukoliko ima neko slicno iskustvo podijeli svoje misljenje. Profesor sam Engleskoj jezika i knjizevnosti (bachelor po bolonji). Po anabinu,fakultet/odsjek su H+, priznati. Uprkos tome ja sam trazila da mi se od Ministarstva obrazovanja izda uvjerenje o ekvivalentnosti diplome po njemackom sistemu obrazovanja (u postupku je). Do sada sam imala dvije ponude za posao, nakon uspjesno obavljenih intervjua. Jedna pozicija je ''english speaking educator'' u ustavnovi predskolskog obrazovanja a druga ''english teacher'' u osnovnoj skoli. Interesuje me u kojoj kategoriji se trebam registrovati za termin? Da li se registrujem u kategoriji visokokvalifikovanog kadra ili po stavu 26 zapadnoevropske odredbe? U pitanju je rezervacija termina u Ambasadi u Sarajevu. Ono sto me zbunilo je sljedece. Slala sam upit i ambasadi vezano za isto pitanje. Od jednog sluzbenika sam dobila odgovor da se registrujem u kategoriji zapadnoevropske odredbe jer po njemu/njoj to nije rad u struci dok od druge da se registrujem u kategoriji visokokvalifikovanog kadra. Po uvjerenju o kompetencijama univerziteta na kojem sam diplomirala, ja sam strucna da radim u svim ustanovama obrazovnog karaktera. Molila bih sve clanove ukoliko imaju iskustvo u ovom ili slicnom slucaju da podijelje samnom informacije.

Hvala svima.

Hello koleginice, nadam se da si uspjela da se registrujes i rijesis dilemu? Ja kojoj god skoli da se javim , kazu trenutno im ne treba radnika... Pozdrav ;)

Pišeš zadnjih 5 boravaka koliko i imas prostora za pisanje u zahtevu. Bolje pisati nego da prave problem zbog sitnice.

Znaci prvo napisem da sam imao Aufenthaltstitel od 1981 do 1985 u prvom mestu pa od 1985 do 1992 u drugom mestu pa onda boravak kao turista na 3 meseca 2015,2016 i 2017 ili zadnjih 5 boravka kao turista na 3 meseca do 2017?

Ijuuuu nisam znala da si otišao toliko daleko u prošlost. Izvinjavam se ja onda, nisam dobro razumela.
Pišeš zadnjih 5 poseta Nemačkoj iz pasoša. Dakle, ako si 5 puta bio u ovoj godini, onda pišeš tih 5 puta, nebitno da li si svih 5 puta bio u 2018. ili par puta 2017. Ali poslednjih 5 poseta se piše, nema potrebe pisati ono od pre 30 i kusur godina.

Poslednja izmena:
Izvini mozes meni da kazes sta da nosim sa sobom.Ja sam pravnik 6 stepen i imam diplomu srednje ekonomske skole.Imam ugovor plegehlifkraft,koji ce naravno isteci pa cu traziti novi.imam sertifikat sa narodnog univerziteta i 170 sati prakse iz starackog doma.sta da trazim da mi napisu u novom ugovoru.i kako to prekvalifikovan.nije mi logicno.ja sam doduse nov na ovom sajtu.zato i pitam.mora covek neku diplomu da ponese.sta da kazu tamo vidi ovaj nema ni srednju.skolu.hvala unapred.pozdrav

Jeste, u pravu je Conexion Wien.

Ako si SSS vodoinstalater, a ideš da radiš kao bravar, ti si NOKS 1-2 i pomoćnik bravara u ugovoru.
Ako si SSS elektrotehničar a ideš kao mašinac (nebitno koji smer), opet si NOKS 1-2 i u ugovoru pomoćnik mašinca
Ako si ekonomski tehničar, a ideš raditi kao konobar opet ista priča

Da ne nabrajam sad ovde sto primera, jeste tako. Čim se SSS ne poklapa sa radnim mestom u ugovoru to je NOKS 1-2

- - - - - - - - - -

Imam pitanje ko moze sa sigurnoscu da mi kaze.Koliko jos mogu ostati u eu usao sam prvi put 1.8.2017.,izasao 6.10.2017.ponovo usao 28.12.2017.pa izasao 17.1.2018,pa usao sada 13.3.2018.Koliko jos mogu ostati?Znam da se gleda u poslednjih 180 da mogu biti 90 ako sam ja dobro izracunao imao bih punih 90 dana 20 maja ili gresim??

Sa sigurnošću šengen-calculator pokazuje da je punih 90 dana 20.05.2018.
Preporuka: Izadjite iz EU najkasnije 19.05.2018.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back