Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
Pošto je ovo uvek interesantna tema, mogli bi ovde da razmenimo informacije i iskustva oko dobijanja radne/boravišne vize u Nemačkoj na osnovu zanimanja - dakle, ne na osnovu braka, spajanja porodice, itd, to je druga problematika, nego na osnovu direktnog zaposlenja. Često čitam raznorazne gluposti i "čuo sam da..." poluistine na ovu temu, pa rekoh, da pomognem sa pravim i proverenim informacijama :mrgreen:


Za radne/boravišne dozvole u Nemačkoj, postoje tri grupe:

1. Grupa "praktično bilo ko":

U Nemačku, od 01.01.2016 može da ode bilo koji državljanin Srbije, Bosne, Makedonije, itd, bez obzira na obrazovanje (ok, ne baš - podrazumeva se bar srednjoškolsko obrazovanje, ali smer nije bitan):

- Nađete posao u Nemačkoj koji odgovara vašoj školskoj spremi, odnosno zanimanju (pekar, lekar, apotekar, kolar, stolar, ... ), i potpišete ugovor o zaposlenju sa poslodavcem

- Ili nađete ponudu za Berufsausbildung (učenje zanata, odnosno poziva od 3-4 godine, uobičajena kvalifikacija u D). Učenje zanata je plaćeno u Nemačkoj (zavisno od zanimanja, branše i dela Nemačke, kao i firme plata za šegrta može da varira, ali postoje zakonski minimumi). Generalno, možete da računate na oko 700-800 evra mesečno u prvoj godini zanata, do oko 1000 evra i više u završnoj godini, zavisno od smera. U celoj Nemačkoj, u svim zanimanjima i firmama, prosečna plata za šegrta (Auszubildende, popularno "Azubi") je bila oko 820e u zapadnom delu Nemačke. Vrlo su dobro plaćeni šegrti na raznim građevinarskim poslovima, u trećoj godini zanata im je prosečna "plata" bila 1220 evra, u četvrtoj čak 1380 evra (!) U metalskim pozivima je šegrtska plata oko 890e u Nordrhein-Westfallenu, odnosno 960e u Baden-Württembergu. Sa završenim zanatom u Nemačkoj nećete imati apsolutno nikakvih problema da nađete dalji, "pravi" posao, a i radna/boravišna viza je praktično zagarantovana (nema provere EU interesenata, nema čekanja, nema prevoda, apostila, legalizovanja ili provere ekvivalencije, itd.). Treba znati: za učenje zanata ne postoji maksimalna starost, pa i u Nemačkoj nije neuobičajeno da se stariji (25, 35 ili čak preko 40 ili 50!) odluče da promene zanimanje, i da krenu na neki drugi zanat.

- Sa platom koja je uobičajena, dakle nije značajno niža od srednje plate uobičajene za to zanimanje, branšu i deo Nemačke

- Sačekate proveru Bundesagentur für Arbeit (biro za zapošljavanje) da li su uslovi odgovarajući i u skladu sa zakonom (plata, radno vreme, odmor, itd), i da li za to zanimanje postoji zainteresovani Nemac ili građanin EU. Ovo može biti prepreka, ali, ako je vaš budući poslodavac voljan, ovo se uglavnom lako zaobilazi. Obično se daje oglas u lokalnoj Agentur für Arbeit na par nedelja (ili je oglas već išao), onda poslodavac potvrdi da ti što su se javili ne ispunjavaju uslove, i to je to.

- Položite nemački jezik na nivou A1 (Goethe institut u Beogradu, Sarajevu, plus dodatni centri širom Srbije i Bosne, kao i ostalih exYU država). Nivo A1 je minimalni nivo bilo kog, pa i nemačkog jezika, i svodi se na to da ste u stanju da vodite vrlo jednostavnu konverzaciju, dakle razumete i govorite jezik na osnovnom nivou.

- Ako je sve ok, dobija se radna, odnosno boravišna viza

Detaljan opis procedure na srpskom i nemačkom može da se vidi ovde.
Inače, ove "olakšice od 01.01.2016" su uvedene da bi se motivisali lažni azilanti iz Srbije, Bosne i ostalih Balkanskih država da dobiju radne/boravišne vize na legalan način. Ali, procedura nije ograničena samo na azilante, već je može proći bilo ko, bez obzira da li je nekad bio azilant, ili čak na crno u Nemačkoj.
2. Grupa "deficitarna zanimanja" (bez fakultetske diplome)

Ako imate potrebne kvalifikacije (i zaista ste radili, tj. imate radno iskustvo na tim poslovima) u jednom od deficitarnih zanimanja u Nemačkoj, možete dobiti radnu/boravišnu vizu bez većih problema:

- Pošaljete dokaz o vašem zanatu/stručnoj spremi na evaluaciju u Nemačku (1-2 meseca)

- Položite nemački jezik na nivou B1 (Goethe institut u Beogradu, Sarajevu, plus dodatni centri širom Srbije i Bosne, kao i ostalih exYU država)

- Pronađete vaše zanimanje, odnosno spremu na tzv. "Pozitivnoj listi zanimanja" - pažnja, ona se svakih mesec-dva dana ažurira! Zanimanja koja se u ovom trenutku (april 2016) nalaze na ovoj listi su (na primer): metalski radnik, CAD konstruktori u mašinstvu, mašinski tehničari, autogeni i svi drugi varioci, ronioci, mehatroničari, elektroničari i tehnolozi za automatizaciju, građevinski i drugi električari, električari za postavljanje gromobrana, sve vrste elektroničara i elektrotehničara, majstori zidarstva, krovopokrivači, majstori za klimatizaciju i hlađenje, IT specijalisti, programeri, sistemski programeri i slično, radnici na železnici, specijalisti za negovanje bolesnih i starih lica, medicinske sestre i negovatelji u svim oblicima, tehničari za aparate za sluh, ortopediju, optičari... (ovo su samo neka zanimanja iz liste iz aprila 2016, za celu i pre svega aktuelnu listu pogledajte link "pozitivna lista")

- Nađete posao u Nemačkoj i potpišete ugovor o zaposlenju sa poslodavcem. Posao mora da bude iz okvira vašeg zanimanja, i da ima uslove koji odgovaraju uslovima za taj i slične poslove u tom delu Nemačke (plata, radno vreme, benficije, odmor, prekovremeno, itd).

- Za deficitarna zanimanja sa pozitivne liste nema nikakve dalje provere - odnesete dokumente u konzulat, i gotovo - posle par nedelja dobijate radnu/boravišnu vizu
3. Grupa visokokvalifikovani (sa visokoškolskim obrazovanjem) - program "Plava karta" ("Blue card")

Ako imate završen fakultet, možete odmah zatražiti radnu/boravišnu vizu za Nemačku, pod uslovom da:

- Ako je, u Anabin bazi podataka, vaš fakultet označen sa H+ i vaša diploma ima priznati nivo od minimum A3 (što odgovara bachelor diplomi), onda vam ne trebaju dodatne provere, odnosno evaluacija. Ako fakultet nije H+ ili diploma nije bar na nivou A3, onda morate da prođete evaluaciju Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB), da bi se videlo da li je diploma ekvivalentna nekoj priznatoj diplomi na nivou od bar A3, tj. da li je uopšte vredna nešto.

- Diplome sa "institucija" koje su označene sa H- ne morate slati na evaluaciju, one nisu vredne papira na kome su naštampane, odnosno nisu u pitanju visokoškolske ustanove i diplome, iako oni sami tvrde da jesu. Koliko sam ja do sada video, svi državni fakulteti u Srbiji imaju oznaku H+, dok su recimo svi privatni fakulteti u Srbiji označeni kao H+/-, što znači da nisu direktno priznati, ili nisu sve diplome odnosno smerovi direktno priznati, što dalje znači da se diploma obavezno mora slati na evaluaciju. Informacije za Bosnu, Makedoniju ili Crnu Goru nemam, to bi neko odande mogao da dopuni.

- Nađete posao u Nemačkoj, koji odgovara vašem obrazovanju (znači, nema ono, "doktor sam nauka, ali idem da perem tanjire dok se ne snađem" ;) ), i za koji je plata najmanje 49.600 evra godišnje (bruto, naravno - na Zapadu se plata uvek izražava kao bruto, jer koliki je neto zavisi samo od vaših privatnih stvari, tipa brak, deca, i sa tim nema poslodavac ništa)

- Ako je zanimanje u grupi "deficitarna zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem" (u ova spadaju diplomci fakulteta prirodnih nauka, matematike, inženjeri, lekari i IT/programeri), onda je minimalna godišnja plata 38.688 evra

- Položite nemački jezik na nivou B1 (Goethe institut u Beogradu, Sarajevu, plus dodatni centri širom Srbije i Bosne, kao i ostalih exYU država)

- To je to - odnesete dokumente u konzulat, i za par nedelja imate radnu/boravišnu vizu.U svakom slučaju, kada dobijete radnu, odnosno boravišnu vizu, i vaš supružnik i deca imaju odmah pravo na radne/boravišne vize. Postoji par dodatnih uslova:

- Supružnik mora da položi nemački jezik na nivou A1

- Deca moraju da budu maloletna, ne moraju da polažu nemački jezik


Dodatak:

Opis poznavanja nemačkog jezika na nivou A1, direktno od Goethe instituta:

"Kandidat razume i koristi poznate, svakodnevne izraze i sasvim jednostavne rečenice, koje se odnose na zadovoljavanje konkretnih potreba. U stanju je da predstavi sebe i druge, da postavi drugim osobama pitanja o njihovoj ličnosti - na primer gde žive, kakve ljude poznaju ili šta poseduju - kao i da sam odgovori na takva pitanja. U stanju je da se sporazume na jednostavan način, ako sagovornici govore sporo i jasno, i ako su spremni da mu pomognu."


Opis poznavanja nemačkog jezika na nivou B1:

"Kandidat je u stanju da razume glavne sadržaje, kada se upotrebljava jasan standardni jezik i kada se radi o poznatim sadržajima vezanim za posao, školu, slobodno vreme itd. U stanju je da se snađe u najvećem broju situacija sa kojima se susreće tokom putovanja u zemljama nemačkog govornog područja. U stanju je da se jasno i smisleno izrazi o poznatim temama i oblastima ličnog interesovanja. U stanju je da govori o iskustvima i doživljajima, da opiše svoje snove, nade i ciljeve, i da ukratko obrazloži svoje planove i stavove."
 
Poslednja izmena:

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
Lista poziva u kojima nedostaje kvalifikovana radna snaga u Nemačkoj (Positivliste - Zuwanderung in Ausbildungsberufe), od 05.04.2016 (trenutno važeća, update svakih par meseci):

Berufsgattung (Klassifikation der Berufe 2010) - Anforderungsniveau
24412 Metallbau *2 - Fachkraft
24413 Metallbau *3 - Spezialist
24422 Schweiß-, Verbindungstechnik *2 - Fachkraft
24423 Schweiß-, Verbindungstechnik *3 - Spezialist
24432 Industrietaucher/innen u.a. *2 - Fachkraft
24493 Aufsicht - Metallbau und Schweißtechnik *3 -Spezialist
26112 Berufe in der Mechatronik 2 - Fachkraft
26113 Berufe in der Mechatronik 3 - Spezialist
26122 Berufe in der Automatisierungstechnik 2 - Fachkraft
26123 Berufe in der Automatisierungstechnik 3 - Spezialist
26212 Berufe in der Bauelektrik 2 - Fachkraft
26222 Berufe in der Elektromaschinentechnik 2 - Fachkraft
26252 Berufe in der elektrischen Betriebstechnik 2 - Fachkraft
26262 Berufe Leitungsinstallation,-wartung 2 - Fachkraft
26303 Berufe in der Elektrotechnik (ohne Spezialisierung) 3 - Spezialist
26393 Aufsicht - Elektrotechnik 3 - Spezialist
32103 Hochbau (o.S.) *3 - Spezialist
32113 Beton- und Stahlbetonbau *3 - Spezialist
32123 Maurerhandwerk *3 - Spezialist
32193 Aufsicht – Hochbau *3 - Spezialist
34202 Berufe in der Klempnerei (ohne Spezialisierung) 2 - Fachkraft
34212 Berufe Sanitär-, Heizungs-, Klimatechnik 2 - Fachkraft
34213 Berufe Sanitär-, Heizungs-, Klimatechnik 3 - Spezialist
34232 Berufe in der Kältetechnik 2 - Fachkraft
34293 Aufsichtskräfte - Klempnerei, Sanitär, Heizung, Klima 3 - Spezialist
43413 Softwareentwicklung * 3 - Spezialist
43423 Programmierung * 3 - Spezialist
51113 Berufe im technischen Eisenbahnbetrieb 3 - Spezialist
51222 Berufe in der Überwachung und Wartung der Eisenbahninfrastruktur 2 - Fachkraft
51522 Berufe Überwachung des Eisenbahnverkehrsbetriebs 2 - Fachkraft
52202 Triebfahrzeugführer Eisenbahnverkehr 2 - Fachkraft
81302 Berufe Gesundheits-, Krankenpflege (ohne Spezialisierung) 2 - Fachkraft
81313 Berufe in der Fachkrankenpflege 3 - Spezialist
81332 Berufe operations-/med.-techn. Assistenz 2 - Fachkraft
82102 / 82182 Berufe in der Altenpflege 2 - Fachkraft
82183 Berufe in der Altenpflege 3 - Spezialist
82512 Berufe in der Orthopädie -, Rehatechnik 2 - Fachkraft
82532 Berufe in der Hörgeräteakustik 2 - Fachkraft
82513 Berufe in der Orthopädie -, Rehatechnik 3 - Spezialist
82593 Meister Orthopädie, Rehatechnik und Hörgeräteakustik sowie Augenoptik **ausgenommen sind Medizintechnik und Zahntechnik

Za proceduru dobijanja radne/boravišne vize za ova zanimanja pogledajte moju prvu poruku u ovoj temi - odeljak "Grupa 2 - deficitarna zanimanja".

Interesantno je da su trenutno na listi i zanimanja programera i generalno zanimanja iz domena razvoja softvera, što pruža mogućnost legalnog dobijanja radne/boravišne vize za sve programere u Srbiji koji se ne kvalifikuju za Plavu kartu, dakle i za one bez završenog fakulteta.
 
Poslednja izmena:

iivana29

Početnik
Poruka
8
Pozz svima.Imam pitanje u vezi posla u Nemackoj!Gazda je predao zahtev u Arbeitsagentur.de gde me hoce zaposliti u njegovoj firmi ali su mu nakon dve nedelje poceli slati pisma i druge radnike iz EU.Kako da insistira bas za mene sta bi trebao da uradi?Ako neko moze dati neke informacije sta i kako dalje javite...pozz
 

canavaro

Aktivan član
Poruka
1.513
Pozz svima.Imam pitanje u vezi posla u Nemackoj!Gazda je predao zahtev u Arbeitsagentur.de gde me hoce zaposliti u njegovoj firmi ali su mu nakon dve nedelje poceli slati pisma i druge radnike iz EU.Kako da insistira bas za mene sta bi trebao da uradi?Ako neko moze dati neke informacije sta i kako dalje javite...pozz

ne znam kakva je firma, cime se bavi i sta bi konkretno trebalo da bude tvoj posao, ali moze da pokusa da naznaci da mu treba radnik koji perfektno prica srpski jezik zbog npr. planiranja sirenja posla na srpko trziste ili nesto slicno.
 

iivana29

Početnik
Poruka
8
Hvala na odgovoru,probacemo i to ali je u pitanju firma koja se bavi odrzavanjem dvorista uredjenjem zgrada i tako to, neznam kako bi to islo sa sirenjem trzista po Srbiji,ali videcemo.Da li bi bilo dobro dobro da kaze da je davao oglase i da se niko nije javljao ili da je bilo par ljudi koji su radili (probni rad)ali da nakon izvesnog vremena ne zele dalje, ili su bolesni, ili im je naporno a njemu treba ozbiljan radnik u kome vidi mene itd.....?Pozzzz
 

Nikola Laban

Početnik
Poruka
1
Iz Kragujevca sam pasos NON EU.Bio sam u Nemackoj kod poslodavca u pitanju je transportna firma posao vozaca.Poslodavac mi je ponudio ugovor i poslao zahtev birou za moje radno mesto 19 septembra 2016 god.U principu kazu da imaju problem sa radnom snagom i da su pokusavali da zaposle nemce ali niko se nejavlja na oglas i da su meni vrata otvorena ukoliko se odobri radno mesto.
E sad moje pitanje je posto sam morao da se vratim kuci, koliko traje odprilike ta provera tj. koliko se ceka na odgovor od biroa ukoliko je neko vec prolazio tu proceduru.Hvala.
 

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
E sad moje pitanje je posto sam morao da se vratim kuci, koliko traje odprilike ta provera tj. koliko se ceka na odgovor od biroa ukoliko je neko vec prolazio tu proceduru.Hvala.

Ja lično pretpostavljam da to uveliko zavisi od internog opterećenja datog Biroa, a i od inicijative onog službenika kome je tvoj sločuja zapao. Biroi u mnogoljudnim delovima gradova sa siromašnijom strukturom stanovništva (čitaj: geto) imaju puno "klijenata", pa samim tim stvari traju duže. Oni po zabitima u provinciji uglavnom imaju znatno niže opterećenje, pa je i obrada obično brža.

Koliko sam čuo u jednom slučaju koji mi je poznat, službenica u Birou, na slučaju jednog mog poznanika, je tvrdila da provera traje "minimum 3 meseca, a može i duže, ako neki preduslovi od strane poslodavca nisu ispunjeni". E sad, koliko je ovo deo tačno u opštem slučaju, teško je reći... Problem je u tome što neki interni propisi važe samo za određene Biroe, neki važe samo za određeni Bundesland, i tako dalje, može se desiti da 2 Biroa u susednim opštinama imaju sasvim drugačiju praksu obrade.
 
Poslednja izmena:

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
Jel može neko da mi odgovori da li je ovlašćenje za zaposlenje i probni rad nemačkog biroa za zapošljavanje radna dozvola ili ne?
Suprug je dobio ugovor sa nemačkom firmom i pomenuto ovlašćenje. Da li je to dovoljno za dobijanje radne vize?

Hmm, možeš li da napišeš tačno ime tog dokumenta na nemačkom?

"Ovlašćenje za zaposlenje" zvuči malo... čudno. Možda misliš na onu 6-mesečnu vizu za traženje posla u D?
 

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
Einstellungszusage und Arbeitsvorvertrag

Ok, to nije baš "ovlašćenje za zaposlenje", već se radi o dve stvari - "obećanju o zaposlenju", odnosno potvrdi da je poslodavac spreman da zaposli nekog (Einstellungszusage), i o predugovoru o radu/zaposlenju (Arbeitsvorvertrag).

Sami po sebi, ovi dokumenti nisu radna viza niti boravišna dozvola za Nemačku. Oni su samo jedan od preduslova da se radna/boravišna viza dobije, a koji još preduslovi moraju da se ispune, to zavisi od tipa vize koju tvoj suprug želi/može da dobije:

- Ako je u pitanju Blue Card, onda on još mora da položi nemački na nivou B1, da poseduje visokoškolsku diplomu na nivou A3, dobijenu od H+ institucije, i da ugovor glasi na godišnju platu od min. 49.600 evra, odnosno min. 38.688 evra ako je u pitanju MINT visokoškolska diploma plus medicina (recimo lekar, inženjer mašinstva, elektrotehnike, matematičar, programer, fizičar, geolog,...)

- Ako je u pitanju zanimanje za koje nije potrebna visokoškolska kvalifikacija, onda on još mora da položi nemački na nivou B1 i da mu se zanimanje (i obrazovanje, odnosno izučeni zanat, kao i radno iskustvo) nalazi na zvaničnoj listi deficitarnih zanimanja u Nemačkoj (ažurira se svakih 3-6 meseci)

- Ako je u pitanju zanimanje koje nije na listi deficitarnih zanimanja, onda on još mora da položi nemački na nivou A1, i da Agentur für Arbeit (Biro za zapošljavanje) pokrene proceduru i na kraju izda potvrdu da za taj posao ne može da se nađe, odnosno nije zainteresovan niko iz EU. Ovo mora da se radi zajedno sa poslodavcem, koji mora posao da oglašava određeno vreme, da dokaže da je pozvao min. X kandidata iz EU na razgovore (uključujući one koje sam Biro šalje), i da pismeno obrazloži zašto dotični kandidati iz EU ne odgovaraju.

Tek onda su preduslovi za radnu, odnosno boravišnu dozvolu ispunjeni. Za spajanje porodica, i supružnik mora da položi nemački na nivou od A1.
 
Poslednja izmena:

Mihajlo75

Početnik
Poruka
2
Samo da napomenem prednosti Blue Card-a: supruznik ne mora da zna nemacki. Mozete da pogledate sajt: http://www.bluecard-eu.de/eu-blue-card-germany/:

"...
Do spouses need to have proof of German language knowledge?
The spouse is not required to have proof of German language knowledge. Even simple knowledge of the German language is not necessary for marriage partners.
..."
 

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
Samo da napomenem prednosti Blue Card-a: supruznik ne mora da zna nemacki. Mozete da pogledate sajt: http://www.bluecard-eu.de/eu-blue-card-germany/:

"...
Do spouses need to have proof of German language knowledge?
The spouse is not required to have proof of German language knowledge. Even simple knowledge of the German language is not necessary for marriage partners.
..."


Da, to je jedini izuzetak. Za sve ostale tipove boravišnih viza važi da, pri spajanju porodice, supružnik mora da ima položen nemački jezik barem na nivou A1 (u Goethe Institutu).
 

IvanC035

Početnik
Poruka
1
Da, to je jedini izuzetak. Za sve ostale tipove boravišnih viza važi da, pri spajanju porodice, supružnik mora da ima položen nemački jezik barem na nivou A1 (u Goethe Institutu).[/QUO

U nemackoj ambasadi u bg-u priznaju i sertifikate sa ÖSD-a i TELC-a.

Nego, jel zna mozda neko koliko je potrebno minimum novca po clanu porodice mescno za spajanje porodice?
Konkretno za Bavarsku.
Nigde nemogu da dodjem do te informacije.
Hhvala unapred.
 

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
U nemackoj ambasadi u bg-u priznaju i sertifikate sa ÖSD-a i TELC-a.

Ok, hvala za informaciju :)


Nego, jel zna mozda neko koliko je potrebno minimum novca po clanu porodice mescno za spajanje porodice?
Konkretno za Bavarsku.
Nigde nemogu da dodjem do te informacije.
Hhvala unapred.

Problem je u tome što ne postoji tačno određena granica, već se radi o "otprilike računu" sa nekim predispozicijama, plus je službenicima u Ausländeramt-u ostavljena i određena sloboda pri odlučivanju, tako da oni ovu "otprilike" granicu mogu da "pomere" na gore ili dole, zavisno od okolnosti.

Generalno, to se zove "Ausländerrechtlicher Bedarf" i računa se tako da pri spajanju porodica doseljeni ne ostanu državi na grbači ;)


"Otprilike račun" ide ovako - postoje određeni "Regelsätze" odnosno "Regelbedarf" (osnovne potrebe) koji se sabiraju (inače, isto kao i za Hartz IV):

Potreba ("Regelbedarf")od 2016.od 2017.
Odrasla samostalna ili samohrana osoba404409
Odrasli ispod 24 godine ili sa maloletnim partnerom324327
Odrasle osobe u braku ili u zajednici364368
Deca mlađa od 6 godina237237
Deca od 6 do 13 godina270291
Deca od 14 do 17306311


Pa onda sabereš lepo, zavisno koliko i da li ima dece, itd. Na ovo se dodaje još i zaista plaćena visina kirije (tzv. "topla") (Miete warm) u stanu u kome će se živeti. Ovo je kirija koja uključuje i režijske troškove, dakle grejanje, voda, kanalizacija, đubre, gas, itd. Naravno, ovo varira drastično, od slučaja do slučaja.

Primer:

Neko bi da dovede ženu i dvoje dece (5 i 15 godina), živeće se u stanu sa "toplom" kirijom od 600e:

- Muž: 368e
- Žena: 368e
- Dete 5 godina: 237e
- Dete 15 godina: 311e
- Kirija: 600e

Ukupno: 1.884e

Dakle, neto primanja moraju da budu barem 1.884e.

U ovo treba odmah uračunati i promenu Steuerklasse - kada je čovek sam, obično je u Steuerklasse I (najviši porez), kada dovede supružnika, obično je onaj sa višim primanjima onda u Steuerklasse III, a drugi supružnik u Steuerklase V ako ima posao. Time je porez značajno niži, odnosno neto primanja su viša za oboje, a posebno za klasu III).

Dalje, u "neto primanja" se računa i Kindergeld (koji, jel'da, sleduje kada su i deca u Nemačkoj):

- Za prvo i drugo dete: po 190e (od 2017, po 192e)
- Za treće dete: 196e (od 2017, 198e)
- Za četvrto i svako dalje dete: 221e (od 2017, 223e)

Tako da, u mom primeru od gore, neto plata mora da bude barem 1.884e minus 2 x Kindergeld (192e od 2017.), odnosno 1.884e - 384e = 1.500e


***

Inače, postoji još i granica, odnosno minimalna površina stana koja mora biti ispunjena ako se radi Famillienzusammenführung:

- Stan mora da ima kuhinju, kupatilo i WC (može i kombinacija kupatilo/wc)
- Za svaku osobu ispod 6 godina, minimalno 10 kvm.
- Za svaku osobu preko 6 godina, minimalno 12 kvm.
- U površinu se računaju cela površina stana, uključujući i kuhinju, kupatilo i ostale pomoćne prostorije, ali ne i balkoni, terase i podrumi.
- Odstupanje do 10% "na dole" je prihvatljivo

Dakle, za gornji primer za dvoje odraslih, dete 5 i dete 15 godina, minimalna površina stana je 12 + 12 + 12 + 10 = 46 kvm, a tolerisalo bi se već i od 41.5 kvm.
 
Poslednja izmena:

Dijana Ćuni

Početnik
Poruka
13
Pozdrav. Da li je moguce zaposliti se u nemackoj a da nije posao u struci i nespada u grupu deficiranih zanimanja(zavrsena skola elektroinstalatera). Mi smo pronasli poslodavca koji bi zaposlio. E sad ako to moze tako onsa ukoliko oni odobre dozvolu za rad, mi sa potrebnom dokumentacijom mozemo predati vizu? Ako sam dobro shvatila sve. Da napomenem suprug odlicno zna nemacki ziveo je tamo pre nekih 12godina(kao azilant sa roditeljima). Da li postoji mogucnost za posao da sve bude legalno? Hvala vam :-)
 

Stefan Mihajlovic

Početnik
Poruka
35
Pozdrav svima drustvo! :)

Citam ovu temu i jako sam zainteresovan ako bi neko od vas mogao da mi kaze nesto vise o ovoj 1. tacki odlaska u Nemacku. Ja sam zavrsio srednju skolu kao Automehanicar (3 godine) i vrlo rado bih otisao na Ucenje Zanata da radim kao segrt. Naucim jos i usavrsim posao,malo budem placen ali da posle par godina mogu da ocekujem bar posao u toj struci kao Majstor. Imam 22 godine i govorim Engleski (B2 nivo) i Nemacki (B1 nivo) . Svaka informacija mi je dobro dosla, kakve su sanse za mene? Gde da se raspitam vise o tome?

Hvala vam unapred i svaka cast za pokretaca ove teme.Puno lepih informacija je dao ! :)
 

canavaro

Aktivan član
Poruka
1.513
@stefan

nisam bas ubedjen da je tvoja namera ostvariva, a i da teoretski postoji mogucnost da se dobije neka viza za tu svrhu, ne verujem da bi u praksi proslo, posto ne znam nikoga ko je dosao iz Srbije u Nemacku da bi radio Ausbildung.

neznam koliko trenutno imas iskustva i da li bi eventualno neki poslodavac mogao da ima neke koristi of rebe, ali ono sto tebi predlazem je da se raspitas da li je tvoje zanimanje trenutno na pozitivnoj lisi (posto se lista zanimanja povremeno menja), ako jeste onda sastavis CV na nemackim i saljes, saljes, saljes... ako od nekog servisa dobijes konkretnu ponudu, sa tim ugovorom bi trebalo da dobijes vizu, da mozes da pocnes da radis.

ovo sa ucenjem zanata, sve i da se izrealizuje, od cega bi ziveo te 3 god.!? kada se ide na Ausbildung dobija se 600-700e mesecno!
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top