Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko ja znam,apostil moze samo sud da overi,a notar...pa notari su za overu kopija,ugovora i ostalih gluposti koje su se radile na salterima opstina i mesnih zajednica,ako se moglo tada dobiti na tim salterima apostil,onda se i sada moze dobiti kod notara apostil,a posto salteri nisu mogli dati apostil nego samo sud...eto logike za ovo cesto pitanje oko apostila.

Tako je, apostil pecat se dobija uglavnom u sudskoj upravi i podrazumeva potpis predsednika suda. Ja sam inace radio u Osnovnom sudu i ne znam da li notar daje apostil, ali bez obzira i da daje u sudu je mnogo bolje jer u sudskoj upravi nema saltera niti guzve, jedino se mora sacekati ako predsednik suda nije tu da potpise. Bitno je cekanja u redu nema jedino je relativno skup, ne znam tacno, ali bese nesto oko 2-3000 dinara...

postovani, vidim da se ovih dana pise o noksu 1-2... ja sam se registrovao za termin 2.11.17... sad me zanima dal neko moze da mi pomogne oko tih diploma kurseva i ostalog.. trebao bih da radim dao masinista(tako mi pise u ugovoru) u izgradnji parkova i zelenila i tako tih stvari... stvar je u tome sto bih vozio neke gradjevinske masine, u ovde u srb sam to radio i imam iskustva, imam sertifikat o strucnom osposobljavanju za rad na utovarivacu... da li mislite da mi je taj sertifikat potreban i da li mi treba bilo koja skola imajuci u vidi da se u ugovoru ne spominje ni jedna radna masina niiti radno mesto rukovaoca gradjevinskom mehanizacijom, vec samo masinista u zemljanim radovima...a pritom ne pise ni da sam bilo kakav pomocnik jer gazda kaze da nema sanse da tako dobijem vizu...molim za pomoooc

Pozdrav svima, imam nekoliko pitanja u vezi dokumentacije za dobijanja radne vize za medicinske tehnicare. Naime u informatoru stoji:
1. Pasos i 2 fotokopije Da li treba da budu prevedene na Nemacki i da li treba da budu overene i gde,
2. 2 obrazca zahteva za nacionalne vize gde se to nabavlja,
3. 3 fotografije 2 se lepe na ovim zahtevima predpostavljam,
4. taksa 75€ gde se i kada placa ,
5. potvrda Savezne agencije to valjda vise ne treba od 01.01.2017. kako sam razumeo
6. Potvrda GIZ-a mi valjda ne treba jer sam sam ucio jezik
7. ugovor o radu i 2 fotokopije jer se fotokopije overavaju ili ne i gde
8. Dokaz o strucnoj kvalifikaciji i 2 fotokopije jer tu treba samo diploma ili i uverenje i fotokopije da li se overavaju i gde takodje sam ovde negde sam procitao da treba apostil i sta je to,
9. Potvrda o znanju Nemackog jezika i 2 fotokopije da li se i one overavaju i gde
Hvala unapred na odgovorima.

1. Ne treba overeno, samo kopije prve stranice gde je slika + stranice sa pečatima
2. Obrasci se skinu sa sajta Ambasade u pdf formatu i zovu se "zahtev za dobijanje vize radi dugoročnog boravka preko 90 dana"
3. Dve fotografije se zalepe na obrasce, a treća se zakači za pasoš spajalicom (ne heftalicom)
4. Taksa se plaća u ambasadi na samom šalteru
5. Ne treba od 1.11.2017
6. Ne znam, ima ovde medicinara pa ce se javiti neko da odgovori
7. Ne overavaju se
8. O apostilu se priča na forumu već par stranica unazad, iščitajte malo. Apostil je pečat iz suda, koji potvrđuje da vam je dokument punovažan i verodostojan. Košta oko 2-3 hiljade.
9. Ne overavaju se

U principu se overavaju samo diplome. Ostalo se kopira. Sve o tome,već sam napisala, pročitajte par stranica unazad, biće sve mnogo jasnije.

- - - - - - - - - -

Pitanja za sve na forumu . Osoba x je dobila ugovor na godinu dana 01.09 .2017 do 01.09.2018 na osnovu istog je dobila i saglasnost , rezervisala termin u Novembru i dalje ceka , radi se o pflegehelferin noks 1-2 . U mediuvremenu je dobila ponudu za isti posao sa vecim primanjima . Dali moze kada dobije termin umesto starog ugovora i saglasnosti da ponese novi ugovor . Prvi ugovor je 1900 brutto a novi je 2500 druga ustanova isti grad .Hvala .

Može. Ne prikazuje ništa od starog poslodavca, vec taj novi ugovor.

- - - - - - - - - -

Dobar dan svima,htela bih da pitam kako mogu da se informisem da li sam dobila vizu?Isto tako me zanima na koji nacin ste obavesteni vi koji ste dobili ulaznu vizu?Ja sam predala za spajanje porodice,suprugu su trazili dopunu dokumentacije koju je on predao u Ausländerbehörde,rekli su za do 15 dana odgovor.Danas je 15-ti dan i nista..Šta da radim?Hvala

Možete slati mejl Ambasadi da pitate, ali mislim da vam je jedino rešenje u tom slučaju da sačekate. A može i on otići do Ausländerbehörde i pitati sta se dešava.

Cao treba mi pomoc,upravo prikupljam papire za ambasadu za vozaca B kategorije,ali sam termin zakazao za profesionalnog vozaca pa ne znam dal sam pogresio jer nije bila opcija i da li mozes da mi kazes sta si sve od papira prikupio i naravno svi ostali koji imate korisne informacije...hvala u napred ☺☺☺
Pogresio si noks. Profesionalni vozaci su vozaci C, CE,D,DE kategorija. Licno sam odbio ugovor Deutschland Posta gde su mi ponudili da budem vozac B kategorije samo iz razloga sto su mi rekli da se prijavim po noksu 1-2 gde je cekanje predugo.

E sad jedna stavka koja bi mogla biti vazna za sve nas. Koja je caka oko izjavljivanja u prijavnom obrazcu DA LI ZADRZAVAMO PREDHODNO MESTO (adresu) BORAVKA,ili ce nam biti boravak (adresa) u DE.Da li neko ima siguran info o cemu se radi.Logicki,po meni,da ne postoji neka caka,to pitanje nebi ni bilo u obrazcu.Ajde da raspravimo o tome i resimo dilemu sto pre,pozdrav za sve.

E sad jedna stavka koja bi mogla biti vazna za sve nas. Koja je caka oko izjavljivanja u prijavnom obrazcu DA LI ZADRZAVAMO PREDHODNO MESTO (adresu) BORAVKA,ili ce nam biti boravak (adresa) u DE.Da li neko ima siguran info o cemu se radi.Logicki,po meni,da ne postoji neka caka,to pitanje nebi ni bilo u obrazcu.Ajde da raspravimo o tome i resimo dilemu sto pre,pozdrav za sve.

Znam pouzdano informaciju od prijateljice koja je dobila vizu i to polje treba stiklirati sa NE zadrzavas predhodno prebivaliste...bas sam sa njom pre nego sto je otisla prodiskutovao o tome,prijavljujes se na novoj adresi u DE....to je njen slucaj i tako je proslo,a mozda ima i drugih iskustava

Znam pouzdano informaciju od prijateljice koja je dobila vizu i to polje treba stiklirati sa NE zadrzavas predhodno prebivaliste...bas sam sa njom pre nego sto je otisla prodiskutovao o tome,prijavljujes se na novoj adresi u DE....to je njen slucaj i tako je proslo,a mozda ima i drugih iskustava

Ima ovde na forumu su postavili dva obrazsca kako se popunjava I to agencija je popunila formular I naravno naplatila 2000 upisuje se trenutna adresa na kojoj ste prijavljeni malo pretrazite forum

Ja sam napisao iskustvo prijateljice koja je tako popunila i dobila vizu a sad mozda moze i tako...

To nije uopšte bitna stavka u zahtevu. Znam nekoliko ljudi, različito to čekirali i dobili svi vizu (radnu). Ni ne treba da se piše adresa, nego samo čekirati JA ili NEIN. Normalno je da ćeš imati boravak u De i posle izvesnog vremena si zakonski obavezan odjaviti adresu u SRB, osim ako se ne vratiš kući. Konkretno, ja sam juče bila na terminu za spajanje, obeležila da ne zadržavam adresu u SRB, proverila u agenciji da li sam dobro popunila i sve bilo ok.

Ako neko slabije zna nemački, ovi okačeni obrasci se popunjavaju tako što samo prepisujete podatke iz već postojećih dokumenata koje nosite na termin.
Osim toga, za državljanstvo pišete "SERBISCH", za državu rodjenja "REPUBLIK SERBIA", za od kad do kad ćete boraviti u De, osim ako ugovor nije ograničen datumima, pišete ili datum termina ili neki skoriji datum ili samo 2018. Ako nemate predvidjenu adresu u De pišete adresu firme.
Ako nekom još nešto nije jasno pišite....

Pozdrav svima, imam dva pitanja pa ako neko zna odgovor bio bih mu zahvalan :)
Koje je otprilike očekivano vreme za termin NOKS 6-8? Znam da zavisi od slučaja do slučaja ali otprilike. Drugo pitanje bi bilo, ukoliko ugovor od poslodavca odgovara svemu šta se traži (radno vreme, godišnja bruto plata itd.) mogu li mi praviti problem zato što mi je diploma Visoke škole a ne fakulteta, i u pitanju je H+/-? Da, pročitao sam prvu stranicu da ukoliko je H+/- radi se nostrifikacija, ali iskreno čuo sam da to i ne mora biti presudno ukoliko je deficitarno zanimanje u pitanju i ukoliko je ugovor dobar. Hvala :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back