Pozdrav svima, imam nekoliko pitanja u vezi dokumentacije za dobijanja radne vize za medicinske tehnicare. Naime u informatoru stoji:
1. Pasos i 2 fotokopije Da li treba da budu prevedene na Nemacki i da li treba da budu overene i gde,
2. 2 obrazca zahteva za nacionalne vize gde se to nabavlja,
3. 3 fotografije 2 se lepe na ovim zahtevima predpostavljam,
4. taksa 75€ gde se i kada placa ,
5. potvrda Savezne agencije to valjda vise ne treba od 01.01.2017. kako sam razumeo
6. Potvrda GIZ-a mi valjda ne treba jer sam sam ucio jezik
7. ugovor o radu i 2 fotokopije jer se fotokopije overavaju ili ne i gde
8. Dokaz o strucnoj kvalifikaciji i 2 fotokopije jer tu treba samo diploma ili i uverenje i fotokopije da li se overavaju i gde takodje sam ovde negde sam procitao da treba apostil i sta je to,
9. Potvrda o znanju Nemackog jezika i 2 fotokopije da li se i one overavaju i gde
Hvala unapred na odgovorima.
1. Ne treba overeno, samo kopije prve stranice gde je slika + stranice sa pečatima
2. Obrasci se skinu sa sajta Ambasade u pdf formatu i zovu se "zahtev za dobijanje vize radi dugoročnog boravka preko 90 dana"
3. Dve fotografije se zalepe na obrasce, a treća se zakači za pasoš spajalicom (ne heftalicom)
4. Taksa se plaća u ambasadi na samom šalteru
5. Ne treba od 1.11.2017
6. Ne znam, ima ovde medicinara pa ce se javiti neko da odgovori
7. Ne overavaju se
8. O apostilu se priča na forumu već par stranica unazad, iščitajte malo. Apostil je pečat iz suda, koji potvrđuje da vam je dokument punovažan i verodostojan. Košta oko 2-3 hiljade.
9. Ne overavaju se
U principu se overavaju samo diplome. Ostalo se kopira. Sve o tome,već sam napisala, pročitajte par stranica unazad, biće sve mnogo jasnije.
- - - - - - - - - -
Pitanja za sve na forumu . Osoba x je dobila ugovor na godinu dana 01.09 .2017 do 01.09.2018 na osnovu istog je dobila i saglasnost , rezervisala termin u Novembru i dalje ceka , radi se o pflegehelferin noks 1-2 . U mediuvremenu je dobila ponudu za isti posao sa vecim primanjima . Dali moze kada dobije termin umesto starog ugovora i saglasnosti da ponese novi ugovor . Prvi ugovor je 1900 brutto a novi je 2500 druga ustanova isti grad .Hvala .
Može. Ne prikazuje ništa od starog poslodavca, vec taj novi ugovor.
- - - - - - - - - -
Dobar dan svima,htela bih da pitam kako mogu da se informisem da li sam dobila vizu?Isto tako me zanima na koji nacin ste obavesteni vi koji ste dobili ulaznu vizu?Ja sam predala za spajanje porodice,suprugu su trazili dopunu dokumentacije koju je on predao u Ausländerbehörde,rekli su za do 15 dana odgovor.Danas je 15-ti dan i nista..Šta da radim?Hvala
Možete slati mejl Ambasadi da pitate, ali mislim da vam je jedino rešenje u tom slučaju da sačekate. A može i on otići do Ausländerbehörde i pitati sta se dešava.