Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postovani forumasi,

Malo sam pogledao po forumu, ali ne nadjoh bas jasan odgovor oko znanja nemackog jezika.

Naime, treba da apliciram za "plavi karton" gde se navodi da ce sva komunikacija biti na nemackom jeziku, I da je potrebno minimalno znanje A1 nemackog jezika, ali moj poslodavac sa kojim sam sklopio ugovor na neodredjeno vreme uopste ni jednom nije naveo da je potrebno znanje jezika.

Dakle, da li je OBAVEZNO imati diplomu polozenog kursa nemackog jezika nivoa A1, ili bilo kog koji se navodi?

Unapred hvala na odgovorima.

jel ti ne govoris nemacki ili samo nemas sertifikat?

Zakonski nije ukinuto kao ni termini u Beogradu gde se ceka trenutno skoro dve godine, na terminu u Beogradu se pojavi 10-20 max osoba. Pre dve godine kada sam pravio vizu cekalo se od 20-40 dana, i dnevno je na viziranju bilo oko 200 osoba. Matematika je jasna o cemu se radi...da se vratim na vase pitanje. Prijavom boravka-rad u inostranstvu imate pravo posle sest meseci da konkurisete za termin u nemackoj ambasadi u zemlji koja je clanica eu. Konkretno ja sam proverio u nemackoj ambasadi u hrvatskoj u aprilu mesecu ove godine, na sajtu ambasade u Zagrebu vreme cekanja na termin je 10-12 dana, i odlucio da se zaposlim privremeno i uzmem termin u ambasadi, sad kad sam otisao na sajt Nem. amb. u Zagrebu. vreme cekanja u hrvatskoj vise od deset meseci. Verovatno je i u drugim drzavama tako.Zakljucak se sam namece....sve je po zakonu ali su nam svagde zatvorili vrata. Da neduzim cinjenica je da u Hrvatskoj nemozes se zaposliti ako nije deficitarno zanimanje i ima ogranicen broj, tako da sve je to laz i obmana. A ovu informaciju mozete i sami na sajtu ambasade u Zagrebu da proverite.
Hvala Vam puno na odgovoru, najbolje je iz iskustva.

Cak su napisali ako hoces vizu za trazenje posla moras certifikat jezika B1 da prilozis da bih mogao dobiti tu vizu,jednostavno su rekli da su se se zasitili uvozom nekvalifikovane radne snage i starijih radnika sa Balkana i jednom recju uvode red i polako zatvaraju kapiju jer oni prosto biraju ljude ispod 45 godina, najsposobnije,strucne i ljude sa vec poprilicnim znanjem jezika sto je ocigledno.
Moram Vas razuveriti već jednom u te vaše stavove, da su svi ljudi nekvalifikovani, nesposobni i sa slabim znanjem jezika ili bez diplome o položenom jeziku (mislim na one koji su se registrovali pod Noks-om 1-2)! Poći ću od sebe i mojih prijateljica koje su se registrovale pod tim noksom! Bukvalno smo na granici sa godinama (45), sve imamo sertifikate B1, neke i B2, sa puno radnog iskustva, u punoj snazi ć, sa srednjim i višim obrazovanjem! Noks pod kojim smo se registrovale je odredio posao, odnosno zanimanje kojim bi se tamo bavile. Nemojte generalizovati stvari. To sto tako piše u novom zakonu, ne znači da je napravljena pravilna raspodela, a što se tiče tih zanimanja (nekvalifikovanih), verujte, veća je potreba za njima nego ovih drugih, ako ne jednako! Ovo vam pričam iz iskustva i mog boravka tamo.

Moram Vas razuveriti već jednom u te vaše stavove, da su svi ljudi nekvalifikovani, nesposobni i sa slabim znanjem jezika ili bez diplome o položenom jeziku (mislim na one koji su se registrovali pod Noks-om 1-2)! Poći ću od sebe i mojih prijateljica koje su se registrovale pod tim noksom! Bukvalno smo na granici sa godinama (45), sve imamo sertifikate B1, neke i B2, sa puno radnog iskustva, u punoj snazi ć, sa srednjim i višim obrazovanjem! Noks pod kojim smo se registrovale je odredio posao, odnosno zanimanje kojim bi se tamo bavile. Nemojte generalizovati stvari. To sto tako piše u novom zakonu, ne znači da je napravljena pravilna raspodela, a što se tiče tih zanimanja (nekvalifikovanih), verujte, veća je potreba za njima nego ovih drugih, ako ne jednako! Ovo vam pričam iz iskustva i mog boravka tamo.
To nisu moji stavovi to su stavovi Nemacke vlade i to imate na zvanicnom sajtu Bundestaga,kao i te stavove nemackih politicara i ja sam vam napiso tj.preveo samo sta tamo pise u tom novom zakonu koji startuje od 01.03.2020 kao i stavove vlasti.A dali je napravljena pravilna raspodela ka sto kazete naravno da nije ali jednostavno tu mi nista ne mozemo jer Nemci rade kako njima odogovara a ne kako mi hocemo.Imate novi zakon sa novim pravilima koji je i ozvanicen na sajtu Nemacke vlade a ne na nekom tabloidnom mediju,glupo je sad opet da pisem sta stoji u njemu vec sam pisao o tome svako moze otici i procitati ali ako treba ponovo cu napisati u detalje kome moze pomoci.Lep pozdrav iz Stuttgarta.

Poslednja izmena:
NOVI ZAKON JE OZVANICEN NA SAJTU BUNDESTAGA NEMACKE VLADE,STARTUJE OD 01.03.2020.PRAVILA SU SLEDECA DA BI SE APLICIRALO ZA VIZU PO TOM ZAKONU,OSNOVNE ODREDBE NOVOG ZAKONA :

1.U Nemačku od 01.03.2020 po novom zakonu može da ode drzavljanin bilo koje zemlje u svetu ako je kvalifikovan radnik tj.ako za to zanimanje sto ide da radi poseduje odgovarajucu diplomu nostrifikovanu i priznatu u Republici Nemackoj.

2.Poznavanje,certifikat jezika na nivou B1 je minimum a za neka zanimanja i B2 da bi se moglo aplicirati za vizu.

3.Osobe iznad 45 godina moraju imati minimum 3685 eura bruto platu da bih mogle aplicirati za vizu.

4.Viza za trazenje posla-potreban certifikat jezika B1 i dovoljno racuna u banci da se mozete za to vreme izdrzavati.

Nekvalifikovana radna snaga ne moze aplicirati za vizu po ovom zakonu tj.noks 1-2 po ovom zakonu ne postoji.
Termini i vize ce se resavati mnogo brze nego do sada,tako bar stoji napisano u jednom delu ovog zakona.

Sve ovo preuzeto sa zvanicnog sajta Nemacke vlade Bundestaga!!!

Poslednja izmena:
To nisu moji stavovi to su stavovi Nemacke vlade i to imate na zvanicnom sajtu Bundestaga,kao i te stavove nemackih politicara i ja sam vam napiso tj.preveo samo sta tamo pise u tom novom zakonu koji startuje od 01.03.2020 kao i stavove vlasti.A dali je napravljena pravilna raspodela ka sto kazete naravno da nije ali jednostavno tu mi nista ne mozemo jer Nemci rade kako njima odogovara a ne kako mi hocemo.Imate novi zakon sa novim pravilima koji je i ozvanicen na sajtu Nemacke vlade a ne na nekom tabloidnom mediju,glupo je sad opet da pisem sta stoji u njemu vec sam pisao o tome svako moze otici i procitati ali ako treba ponovo cu napisati u detalje kome moze pomoci.Lep pozdrav iz Stuttgarta.
Zakone svi možemo pročitati, čitala sam ih i ja naravno. Ja sam se samo pozvalala na vaše generalisanje ljudi koji spadaju u Noks-1-2. Lep pozdrav i vama.

Zakone svi možemo pročitati, čitala sam ih i ja naravno. Ja sam se samo pozvalala na vaše generalisanje ljudi koji spadaju u Noks-1-2. Lep pozdrav i vama.
Bez uvrede ali tomas je potpuno u pravu,jer i sam sam citao u Bildu tekst da im je dosta vise nekvalifikovanih radnika sa Balkana i starijih radnika koji su dosli tj.boje se da ce bzo pasti na teret drzave,jednostavno im se moze biraju ljude sad sa ovim novim zakonom i ukidaju noks 1-2, sve to pise od tomasa uistinu.

NOVI ZAKON JE OZVANICEN NA SAJTU BUNDESTAGA NEMACKE VLADE,STARTUJE OD 01.03.2020.PRAVILA SU SLEDECA DA BI SE APLICIRALO ZA VIZU PO TOM ZAKONU,OSNOVNE ODREDBE NOVOG ZAKONA :

1.U Nemačku od 01.03.2020 po novom zakonu može da ode drzavljanin bilo koje zemlje u svetu ako je kvalifikovan radnik tj.ako za to zanimanje sto ide da radi poseduje odgovarajucu diplomu nostrifikovanu i priznatu u Republici Nemackoj.

2.Poznavanje,certifikat jezika na nivou B1 je minimum a za neka zanimanja i B2 da bi se moglo aplicirati za vizu.

3.Osobe iznad 45 godina moraju imati minimum 3685 eura bruto platu da bih mogle aplicirati za vizu.

4.Viza za trazenje posla-potreban certifikat jezika B1 i dovoljno racuna u banci da se mozete za to vreme izdrzavati.

Nekvalifikovana radna snaga ne moze aplicirati za vizu po ovom zakonu tj.noks 1-2 po ovom zakonu ne postoji.
Termini i vize ce se resavati mnogo brze nego do sada,tako bar stoji napisano u jednom delu ovog zakona.

Sve ovo preuzeto sa zvanicnog sajta Nemacke vlade Bundestaga!!!
Jedna agencija je rekla mom drugaru da ce se od 01.03.2020 po tom novom zakonu viza i termin resavati za desetak dana u posebnom odelenju ambasade za novi zakon ako imas svu potrebnu papirologiju spremnu a sad mi je potpuno jasno i zasto kad procitam stavke tog novog zakona.Jer ukidaju noks 1-2 gde je bilo sigurno najvise prijavljenih,uvode certifikat jezika b1 za sve sto treba bas vremena da se polozi i retki ga imaju,mora svako u Nemackoj da nostrifikuje diplomu sto se more priznatai da ce za ljude za srednjim skolama biti problema oko ujednicavanja diplome i retki su to resili,i na kraju osobama iznad 45 godina uveli minimum 3685 eura bruto sto i retki visokovalifikivani mogu dostici, stvarno su ga poostrili do maksimale.

Poslednja izmena:
Jedna agencija je rekla mom drugaru da ce se od 01.03.2020 po tom novom zakonu viza i termin resavati za desetak dana u posebnom odelenju ambasade za novi zakon ako imas svu potrebnu papirologiju spremnu a sad mi je potpuno jasno i zasto kad procitam stavke tog novog zakona.Jer ukidaju noks 1-2 gde je bilo sigurno najvise prijavljenih,uvode certifikat jezika b1 za sve sto treba bas vremena da se polozi i retki ga imaju,mora svako u Nemackoj da nostrifikuje diplomu sto se more priznatai da ce za ljude za srednjim skolama biti problema oko ujednicavanja diplome i retki su to resili,i na kraju osobama iznad 45 godina uveli minimum 3685 eura bruto sto i retki visokovalifikivani mogu dostici, stvarno su ga poostrili do maksimale.
Slobodno mozemo reci: Ko je otisao, otisao.
Ne verujem da ce vise od 5% kvalifikovanih ispuniti ove uslove.

Mene zanima, recimo da neko hoće da se prijavi po novom zakonu, a hoće da radi u Nemačkoj kao recimo čistač, ili neki posao za koji ne treba nikakva diploma itd. Šta se dešava u tom slučaju?
'' ...ako je kvalifikovan radnik tj.ako za to zanimanje sto ide da radi poseduje odgovarajucu diplomu nostrifikovanu i priznatu u Republici Nemackoj. ''

Ako ima EU pasoš može da ide da čisti, ako nema onda sedi kući. Vrlo jednostavno.

Po novom zakonu Nemačka prima radnike koji će isključivo raditi u struci za koju su se školovali, i uz to moraju tu diplomu da nostrifikuju u pokrajini u kojoj hoće da rade i sve ostalo što novi zakon propisuje. Što znači da će vrlo verovatno morati da dodatno polažu neke ispite razlike kako bi nostrifikovali diplomu, o svom trošku naravno.

Ako ima EU pasoš može da ide da čisti, ako nema onda sedi kući. Vrlo jednostavno.

Po novom zakonu Nemačka prima radnike koji će isključivo raditi u struci za koju su se školovali, i uz to moraju tu diplomu da nostrifikuju u pokrajini u kojoj hoće da rade i sve ostalo što novi zakon propisuje. Što znači da će vrlo verovatno morati da dodatno polažu neke ispite razlike kako bi nostrifikovali diplomu, o svom trošku naravno.
Upravo to,ali pazi do sad smo samo mi tj.zemlje Zapadnog Balkana imali najbolje uslove za dolazk u Nemacku izuzimajuci zemlje Eu,sad od 01.03.2020 Nemci otvaraju vrata celom svetu to su bukvalno milijarde ljudii,konkurencija ce biti ogromna,tako da ce sa vremenom kako se trziste rada bude popunjavalo uvoditi i nove mere i prepreke do konacnog zatvaranja kapije.

Kako se odvija situacija mi koji smo aplicirali pocetkom ove godine 1-2 nemamo sanse pretpostavljam. A polaganje b1 za 15 dana.
Zakon sadasnji za Zapadni Balkan je trenutno na razmatranju u Nemackoj to se moze pronaci u njihovim medijima,da li ce ga oni ostaviti do kraja 2020 kao sto je i predvidjen ili ce ga do tad u nekom trenutku ponistiti,sta ce odluciti za ljude koji su se prijavili jer nece svi stici termine da zavrse do kraja te 2020 ,to je sve jos otvoreno,po nekim pravilima a i tako bi trebalo i da bude oni bih sve one koji su se prijavili po tom zakonu trebali da im omoguce da i odu po tim starim pravilama,medjutim poznajuci Nemce sve je moguce,za to sve ostaje da se vidi.

Citam sve ovo i ne mogu da verujem za pojedine komentare ove.
Prvo kako smo mi neki cudan nadrod, polovina ovih odavde koja je vec u DE kao da namerno siri pesimizam i ljudima koji su jos na cekanju za termin na neki nacin ne zeli da uspeju u svojoj nameri da odu.
Drugo kao da su oni pisali novi zakon koji stupa 01.03.2020. pa poznaju svaki njegov detalj, od toga ko moze sve u Nemacku, sa kojim diplomama, koje dodatne ispite mora da polaze i slicno.
Trece, ovaj forum je napravljen kako bi jedni drugima pomagali, davali savete i upucivali ih sta treba da rade na putu ka svom cilju.
Niko od nas ne moze 100% da tvrdi sta nam taj zakon donosi, prvo su rekli da stupa od 1. Januara, pa sad od 1. Marta, ne kazem da nece, ali oni to stalno menjaju, nikad se ne zna. Stari zakon vazi do kraja 2020. mozda posle isteka roka bude i ukinut, mozda ga i produze, postoje neke price, ko je citao malo sire od ovog foruma, znace se u Decembru mesecu. Ne kazem, mozda i ne produze ali ne namecite svoje stavove drugim ljudima, svako neka misli na svoj nacin ali ne da ubedjuje druge u to.

Pozdrav

Koliko se ceka na dobijanje termina od dana kada se "uspesno" prodje process prijavljivanja?
(mislim, preko web sajta sam popunio osnovne podatke (Ime, Prezima, br. pasosa, koliko lica ce doci da preda dokumente) I dobio sam info da ce mi poslati povratnu informaciju sa datumom kada ce biti termin).

Unapred hvala za info.
Za plavu kartu i noks 6-8 se ceka trenutno do 3 meseca,npr.u apriliu ove godine je moj drugar termin za plavu kartu dobijo za 28 dana i vizu za 7 dana,sad se ceka malo vise.

U obrascu / zahtevu za izdavanje vize (Plava karta - NOKS 6-8), pod tackom 9 - "Svrha boravka", se navodi jedno pitanje koje me buni:
"Nameravam da ne boravim na teritoriji Savezne Republike Nemačke duže od dvanaest meseci i podnosim zahtev za izdavanje vize koja važi za čitavo vreme mog boravka"

Moja namera (a i u skladu sa potpisanim ugovorom na neodredjeno vreme) je da svakako imam pravo boravka i rada duze od 12 (dvanaest) meseci, pa je u suprotnosti sa ovim.
Da li, ako otvoreno kazete da zelite da ostanete (bezmalo dozivotno) moze da oteza process dobijanja vize ili to ima veze sa necim drugim?

Druga stvar, gde se trazi da se navede 5 poslednjih boravaka u Nemackoj… da li se tu racuna I vreme koje provedete u tranzitu tokom putovanja negde drugo (mislim na boravak na aerodromu) ili su to samo boravci (pa makar i tranzitni) ako prolazite kroz teritoriju Nemacke vozom / vozilom.

Unapred hvala na razjasnjenjima!

3 meseca cela procedura ili samo da dobijem termin u kome cu podneti zahtev za vizu?
Do 3 mescea dobijas termin i predajes papirologiju,meill za termin ce ti stici otprilike 7 dana pre termina sa njegovim datumom odrzavanja i ti ces da potvrdis da dolazis na termin,posle toga cekas da ti jave telefonom jeli viza odobrena,to cekanje moze potrajati u proseku od 7 dana do mesec sto se tice plave karte.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back