Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja takodje nemam nista licno niti losu nameru ni prema kome,ali" to sto se deli noks za 1-2 ne znaci nista.Koliko sam primetila,a to je bitno: da se termini svakako dele.Pa sad...neko pre neko posle.Bitno je dobiti i termin a i naravno vizu.Ja mislim.
Nego ima li da iko zna odg.na moje pitanje? Dodatno pitanje: kako i gde popuniti informator? Trazi se pisanje koliko sam videla na nem.ili engleskom jeziku.Hvala...
Stvarno, evo ne znam...

Informator imas na sajtu ambasade. Dvojezican je (DE i SRB). Nemas skoro nista da popunjavas na jeziku, vec podaci tipa datumi i slicno. Mozda 2-3 reci na DE.

Ja se iskreno pitam, da li ljudi zaista misle da ce se od 2019-e nesto bitno promeniti? Pogotovo da bude u nasu korist? Mislim ne znam, mozda Deda Mraz stvarno i postoji...?

Evo ja sam cuo (ili sam mozda sanjao, nisam sad vise siguran) da vize od januara nece trebati. Moze da ode ko hoce. Ugovor za posao ne treba, vec samo onako sa ulice usetate gde zelite da radite. Na primer, gradjevinac ode u bolnicu, udje na odeljenje i odmah dobija status hirurga. Drzava mu isti dan uplati 30.000 evra na racun. Ako zna da klima glavom dok ne razume sta mu Nemac prica dobija dodanih 10.000 evra i to o'ma. Mislim, ipak se covek potrudio da dodje u tu Nemacku.

Zenu, decu (svoju ili tudju, nije bitno) i neogranicen broj ljubavnica moze odmah da dovede sa sobom, mada se savetuje da zenu i ljubavnice dovede u dva poteza, da ne bude svadje :)

Mada, sve mi se vise cini da je ovo bio san. Ko ce ga znati vise...

Informator imas na sajtu ambasade. Dvojezican je (DE i SRB). Nemas skoro nista da popunjavas na jeziku, vec podaci tipa datumi i slicno. Mozda 2-3 reci na DE.

Ja se iskreno pitam, da li ljudi zaista misle da ce se od 2019-e nesto bitno promeniti? Pogotovo da bude u nasu korist? Mislim ne znam, mozda Deda Mraz stvarno i postoji...?

Evo ja sam cuo (ili sam mozda sanjao, nisam sad vise siguran) da vize od januara nece trebati. Moze da ode ko hoce. Ugovor za posao ne treba, vec samo onako sa ulice usetate gde zelite da radite. Na primer, gradjevinac ode u bolnicu, udje na odeljenje i odmah dobija status hirurga. Drzava mu isti dan uplati 30.000 evra na racun. Ako zna da klima glavom dok ne razume sta mu Nemac prica dobija dodanih 10.000 evra i to o'ma. Mislim, ipak se covek potrudio da dodje u tu Nemacku.

Zenu, decu (svoju ili tudju, nije bitno) i neogranicen broj ljubavnica moze odmah da dovede sa sobom, mada se savetuje da zenu i ljubavnice dovede u dva poteza, da ne bude svadje :)

Kako god bilo da bilo,san ili java,ti
Si me nasmejao.I hvala ti na kvadrat...
Pozz, ziv ti nama bio i jos lepse snove "snio!"
I naravno ostvario!

Druze razvalio si sa ovim tekstom...svaka cast..

Hahaha,genijalno! Slatko sam se nasmejao...dokle ce ljudi vise da pricaju o ukidanju viza i odakle im ta ideja nemam pojma..u predlogu zakona je sve jasno definisano i ne znam gde pise bilo sta o ukidanju viza.

Aj posto sam dobre volje
Još jedno novo pravilo je da osobe koji imaju stručnu spremu posao mogu da traže i u Nemačkoj - dakle ne moraju da imaju ugovor o radu pre nego što uđu u Nemačku.

To mozes i sada. Ali ajde, neka to bude prednost - potrosis 200 evra na put i jos 1,500 tamo da nadjes posao. Iako si to mogao preko racunara i interneta da odradis i od kuce, za DZ.

Dobijes ugovor za posao, direktno u Nemackoj - i sta je onda procedura? Sa tim papirom u rukama, ugovorom - sta radis?

http://idemousvijet.com/njemacka/ei...8nFL-0n9WEdmVuAAo_JaW-6Vzn4oKwalinvzzVfUUB7wo
Einwanderungsgesetz / Zakon o imigraciji

Odavno je tražen, sada postoji nacrt zakona o imigraciji. Između ostalog, trebalo bi olakšati strancima bez diplome koji rade u Njemačkoj. (Alex Krämer, ARD Capital Studio)
Nema velikih iznenađenja kod pripreme zakona. Zbog toga što provodi ono što su relevantna ministarstva već dogovorila početkom listopada u temeljima Zakona o useljeništvu.

Ovo su najvaznije tocke novog zakona o useljeništvu:

1) stručnom radnom osoblju iz država koje nisu članice EU če biti dopušteno da uđu u Njemačku za šest mjeseci da bi pronašlo sebi posao.

2) u buduće ce osobe ciji se boravak trenutno tolerira (Azil) biti sigurni od deportacije ako su dobro integrirani i imaju posao.

3) domaći radnici imaju prioritet nad stranim radnicima (podnositeljima zahtjeva za rad u njemačkoj) i nesmiju biti jeftina konkurencija.

4) preduvjeti za ulaz u njemačku zbog traženje posla mora biti dovoljna stručna kvalifikacija.

5) preduvjeti za ulaz u njemačku zbog traženje posla dovoljno poznavanje njemačkog jezika.

6) stručno radno osoblje mora da svoj boravak samo u Njemačkoj da financira.

7) stručno radno osoblje nema pravo na socijalne naknade ili davanja.

8) Njemačka vlada ima pravo da blokira određene sektore stranim stručnim radnicima, primjerice kada se gospodarska situacija pogorša i više nema potrebe u takvim područjima.

Dali to znaci da ce mo mi koji vec imamo ugovore i cekamo na termin morati ponovo da apliciramo (NOKS3-5)?
Da li se po novom zakonu uopste aplicira preko ambasade?
Hvala unapred na odgovoru.

Aj posto sam dobre volje
Još jedno novo pravilo je da osobe koji imaju stručnu spremu posao mogu da traže i u Nemačkoj - dakle ne moraju da imaju ugovor o radu pre nego što uđu u Nemačku.

Viza za trazenje posla vazi 6 meseci,ali kao sto neko rece to mozemo i kao turisti da trazimo.za to vreme moras imati novca da se izdrzavas,sto je normalno. Olaksica je sto nece proveravati da li za to mesto za koje konkurises postoji kandidat iz nemacke ili eu,a to je znalo da se otegne po par meseci.olaksica je sto necemo morati da nostrifikujemo diplome pre odlaska itd...ali sve u svemu radne/boravisne vize se ne ukidaju.

1. 19 decembra nije nikakvo glasanje zakona nego rasprava u kabinetu o detaljima novog zakona, opet. Samo konkretnije. Nista nisam nasao da je nesto definitivno.
Bundestag jos nije stavio decembar na red, bar ne na sajtu. Dok se to ne pojavi ne verujem medijima za bilo kakvo glasanje.

Novine pisu i obecavaju ali ovde je kljuc svega
Pogledajte sami -
https://www.bundestag.de/tagesordnung?week=48&year=2018

Ja bih voleo da ga sutra glasaju ako mogu, ali dok se ovde ne pojavi nema nista od toga, cekamo. Te stvari umeju da se odlazu.

2. Non eu gradjani imaju pravo bez vize da ostanu 3 meseca unutar 6 meseci.
Kome cete vi da dokazete da idete da trazite posao i smete da ostanete tamo 6 meseci bez vize koju ste dobili u ambasadi?
Bice dobar dan ja dosao i ostajem 6 meseci u sengen zoni navodno trazim posao? Iz trece zemlje bez vize da ostanete 6 meseci uzastopno? Ne.
Treba vam potvrda za to, treba da dokazete da imate novac na racunu i da imate ostalo sto traze. Dakle neki uslov mora da se ispuni.
Ambasadu necete zaobici za prvu vizu. Ugovor vam nece trebati za tu vizu ali ovo ostalo, svakako. Zivi bili pa videli.

Izvor
https://www.tagesschau.de/inland/hintergrund-einwanderungsgesetz-101.html
Pod naslovom Arbeitssuche
Kljucna recenica - Vor der Einreise muss nachgewiesen werden, dass der Lebensunterhalt gesichert ist.
Pre putovanja morate dokazati da mozete da se izdrzavate itd itd

Sve ovo, cela ova prica je strasno dobra za ljude koji imaju imaju jezik/novac/ugovor.
Daj boze da sve bude kako novine kazu, oni koji su sposobni treba da budu srecni.

Poslednja izmena:
Aj posto sam dobre volje
To ti se odnosi na vizu od 6 meseci koju dobijas za trazenje posla. Kad dobijes ugovor opet ides preko ambasade ili nadlezne ustanove u nemackoj da trazis radnu/boravisnu vizu,samo sto bi trebalo sve to kratko da traje zbog svih tih izmena. Citaj pazljivo tekst,nemoj da dovodis ljude koji prate forum u zabludu. Vec sam cuo da su neki stornirali prijave za termin zbog tih dezinformacija o ukidanju viza a ljudi cekali vise od pola godine na taj termin.

Tacno tako. Pojedinci pisu gluposti pa dovode ljude u zabludu. Bez vize nema ni rada u Nemackoj a i ostalim clanicama EU. Preporucujem svima da se o svemu informisu preko sajtova i institucija za tu namenu a ne da slusaju tumacenja pojedinaca sa foruma. Kod nas u Srbiji svako tumaci zakone na svoj nacin i kako on zeli pa bi sad i Nemacke zakone tako tumacili.

Nepismen narod, vecinom. Tako je kako je. Vlada raspolozenje da ce ljudi moci da samo sednu na avion ili u auto sa pasosem u dzepu i gotovo. Sto je predaleko od istine.

Poslednja izmena:
To sto se trenutno moze procitati na raznim nemackim sajtovima je jednostavno predlog novog zakona, kako ce definitvno izgledati zakon to ce se znati negde pred katolicki bozic. U predlogu postoje nekoliko olaksanja koja nisu jasno definisana, zato i jeste samo predlog. Npr. to sa mogucnoscu trazenja posla u trajanju od 6 meseci uopste nije jasno kako ce se dokazivati i koji su uslovi. Koja ce procedura biti ubuduce za dobijanje radne i boravisne dozvole isto nije nista konkretizivano. Neverujem da ce nemci jednostavno da kazu" e ljudi, dodjite, nadjite posao pa ce mo da vam izdajemo sve sto treba".

To ti se odnosi na vizu od 6 meseci koju dobijas za trazenje posla. Kad dobijes ugovor opet ides preko ambasade ili nadlezne ustanove u nemackoj da trazis radnu/boravisnu vizu,samo sto bi trebalo sve to kratko da traje zbog svih tih izmena. Citaj pazljivo tekst,nemoj da dovodis ljude koji prate forum u zabludu. Vec sam cuo da su neki stornirali prijave za termin zbog tih dezinformacija o ukidanju viza a ljudi cekali vise od pola godine na taj termin.
Jbt ovakve uslove nemaju ni gradjani EU.Ma mi smo nebeski narod...

1. 19 decembra nije nikakvo glasanje zakona nego rasprava u kabinetu o detaljima novog zakona, opet. Samo konkretnije. Nista nisam nasao da je nesto definitivno.
Bundestag jos nije stavio decembar na red, bar ne na sajtu. Dok se to ne pojavi ne verujem medijima za bilo kakvo glasanje.

Novine pisu i obecavaju ali ovde je kljuc svega
Pogledajte sami -
https://www.bundestag.de/tagesordnung?week=48&year=2018

Ja bih voleo da ga sutra glasaju ako mogu, ali dok se ovde ne pojavi nema nista od toga, cekamo. Te stvari umeju da se odlazu.

2. Non eu gradjani imaju pravo bez vize da ostanu 3 meseca unutar 6 meseci.
Kome cete vi da dokazete da idete da trazite posao i smete da ostanete tamo 6 meseci bez vize koju ste dobili u ambasadi?
Bice dobar dan ja dosao i ostajem 6 meseci u sengen zoni navodno trazim posao? Iz trece zemlje bez vize da ostanete 6 meseci uzastopno? Ne.
Treba vam potvrda za to, treba da dokazete da imate novac na racunu i da imate ostalo sto traze. Dakle neki uslov mora da se ispuni.
Ambasadu necete zaobici za prvu vizu. Ugovor vam nece trebati za tu vizu ali ovo ostalo, svakako. Zivi bili pa videli.

Izvor
https://www.tagesschau.de/inland/hintergrund-einwanderungsgesetz-101.html
Pod naslovom Arbeitssuche
Kljucna recenica - Vor der Einreise muss nachgewiesen werden, dass der Lebensunterhalt gesichert ist.
Pre putovanja morate dokazati da mozete da se izdrzavate itd itd

Sve ovo, cela ova prica je strasno dobra za ljude koji imaju imaju jezik/novac/ugovor.
Daj boze da sve bude kako novine kazu, oni koji su sposobni treba da budu srecni.

Tacno tako. Pojedinci pisu gluposti pa dovode ljude u zabludu. Bez vize nema ni rada u Nemackoj a i ostalim clanicama EU. Preporucujem svima da se o svemu informisu preko sajtova i institucija za tu namenu a ne da slusaju tumacenja pojedinaca sa foruma. Kod nas u Srbiji svako tumaci zakone na svoj nacin i kako on zeli pa bi sad i Nemacke zakone tako tumacili.

Misha665 oprosti, editovao sam svoj post nekoliko puta dok sam sve izvore ubacio i slicno, ako nije problem da obrises ili editujes ovo moje sto si bacio pod navode da ne bude zabune. Hvala

Nema problema. Reseno. Usput,hvala sto delis informacije koje su od znacaja svima nama,pogotovo sto je sve to realno a nisu neke bajke kao sto se moze procitati na forumu i koje samo nanose stetu.

To sto se trenutno moze procitati na raznim nemackim sajtovima je jednostavno predlog novog zakona, kako ce definitvno izgledati zakon to ce se znati negde pred katolicki bozic. U predlogu postoje nekoliko olaksanja koja nisu jasno definisana, zato i jeste samo predlog. Npr. to sa mogucnoscu trazenja posla u trajanju od 6 meseci uopste nije jasno kako ce se dokazivati i koji su uslovi. Koja ce procedura biti ubuduce za dobijanje radne i boravisne dozvole isto nije nista konkretizivano. Neverujem da ce nemci jednostavno da kazu" e ljudi, dodjite, nadjite posao pa ce mo da vam izdajemo sve sto treba".
Oni stim zakonom pozivaju sve da dodju koji hoce da rade naravno da je tako,to je useljenicki zakon tipa koje imaju vec razvijene zemlje npr.Norveska,Svedska itd.i da bi otiso kod njih da radis u te zemlje kad dobijes ugovor o radu kad se sve dogovoris sa poslodavcem ceka se viza tj.boravisna i radna dozvola za te zemlje max. dva meseca i to je to.Sad ovim novim useljenickim zakonom Nemaca ce da se smanji to cekanje za vize ako budu potrebne na sami munimum,iz razloga sto se nece vrsiti provere u Nemackoj imali neki kandidat iz Eu za to radno mesto,drugo mocices da radis dok ti se diploma ne usaglasi sa njihovm,jezik ces moci da ucis u Nemackoj,kao sto je reseno u Svedskoj,Norveskj itd.,a mnogi su se vec i raspitivali po Nemackim opstinama i receno im je da postojati i velika mogucnost u 2019 u Svabij sve da se zavrsi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back