Pozdrav svima, aplicirala sam za termin za dobijanje radne/boravisne vize za stomatolosku sestru- tehnicara. Zanima me da li neko na forumu ima informacije vezano za ovu struku. Konkretno me zanima da li je neophodno pribaviti nostrifikaciju odnosno licencu, jer u informatoru pise da je neophodno pribaviti istu za sva zanimanja u medicini, ali sam na internetu pronasla da moja struka spada u listu neregulisanih profesija za koje nije neophodno imati nostrifikaciju. Poslala sam mejl komori u Nemackoj gde su mi dali informaciju da mi nije neophodna nostrifikacija za rad ali da bi bilo pozeljno da je odradim zbog lakseg pronalazenja posla itd... Molila bih vas da mi pomognete ukoliko imate iskustva sa ovim problememom jer ne bih zelela da posle ovolikog cekanja budem vracena ili odbijena jer nisam pribavila potrebnu dokumentaciju. Unapred zahvalna.
Pa kako ces" nabaviti" ovde nostrifikaciju? Nostrif.se dobija tako sto se u nemackoj polaze drzavni ispit pred komisijom ili se odradjuje visemesecna praksa. Licencu imaju samo radnici sa preko pet god.radnog staza.
Ti treba da - nadjes poslodavca, dobijes ugovor, polozos test jezika tj nivo koji ti traze i nabavis ostala dokumenta iz informatora, bez licence, jer ako si pocetnik ne mozes je ni imati( ako imas manje od 2-5 god radnog staza)

kad ono mrtvo more