Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobio termin za spajanje .
Poslato 12.01. dobio mail pre neki dan za 06.06.
Već sam pisao i hoću da Vam prenesem utiske. Supruga je otišla regularno( 01.12) preko projekta i bila je sada posle polaganja B2 na odmoru. Smršala je 16 kg od tuge koja se pretvorila u poludepresiju za decom i porodicom . Nije lako ,spremite se na poteškoće.Sada traži stan koga je teško naći i ako ga ne nađe ,prolongiraće nas za par meseci.
Molim stare forumaše da mi pomognu .Nisam siguran za osiguranje kada treba da izvadim za sebe i našu decu i kakav je test u ambasadi koji se popunjava. Nadam se da će moja porodica biti na okupu u što skorije vreme da mi supruga ne bi "odlepila" .
Hvala

Već sam pisao i hoću da Vam prenesem utiske. Supruga je otišla regularno( 01.12) preko projekta i bila je sada posle polaganja B2 na odmoru. Smršala je 16 kg od tuge koja se pretvorila u poludepresiju za decom i porodicom . Nije lako ,spremite se na poteškoće.Sada traži stan koga je teško naći i ako ga ne nađe ,prolongiraće nas za par meseci.
Molim stare forumaše da mi pomognu .Nisam siguran za osiguranje kada treba da izvadim za sebe i našu decu i kakav je test u ambasadi koji se popunjava. Nadam se da će moja porodica biti na okupu u što skorije vreme da mi supruga ne bi "odlepila" .
Hvala

Moji ucenici su imali razlicita iskustva sto se tice jezika u ambasadi pri spajanju porodice. Samo jednog su pitali kada se vencao, koliko su u vezi bili, neka putovanja na kojima su bili.
Ostale tipa kada si rodjen, koliko jabuka ima na slici i slicno. Sto se tice jezika za spajanje nije problem, ako imate A1. Na nemackom Vas nece pitati van predvidjenog fonda reci od Nivoa A1.
Mogu Vas na srpskom pitati ostalo, ali s obzirom da imate vec decu, mislim da ih licni podaci nece zanimati.
A sto se tice stana, neka pokusa da joj neka koleginica ustupi ugovor, da promene u agenciji da je na njeno ime, pa kada dobijete vizu, onda opet vrati na ime koleginice. Potrebno je 12 kvadrata po osobi.
Osiguranje kada Vam odobre vizu.

Cao ljudi,
Moj decko se prijavio 26og januara za NOKS 3-5 s obzirom da ima zavrsenu srednju i visu skolu ali ide da radi kao gradjevinski majstor, a za tu struku nema diplomu. Danas smo slucajno videli na sajtu da pise, da ako neko ima diplomu za jednu struku a ide da radi nesto sasvim drugo, gde nema zavrsenu diplomu, onda treba da se prijavi za NOKS 1-2. :/
Da li mislite da ce to praviti problem, s obzirom da se onda najverovatnije prijavio za pogresan NOKS? Da li se nekom od vas slicno desilo? Ako stoniramo termin i prijavimo za 1-2, to znaci jos dodatnih 9 meseci cekanja. :
Pozdrav
Sto puta je pisano o tome pa davl ponovim,bitno je sta mu pise u ugovoru,ako ide kao majstor onda mora priloziti odgovarajucu diplomu za taj zanat i to je noks 3-5,ako ide kao nekvalifikiovani radnik ako mu to pise u ugovoru noks 1-2,znaci ako je kvalfikovan majstor mora da ima tu diplomu za radno mesto sto mu pise u ugovoru,i nema druge,provereno.

NOKS 6-8, znate li koliko se otprilike ceka za vizu za obrazovanje? Posto je semestar uveliko poceo, ne znam da li da ostanem kod kuce par dana ili da dam nekom ovlascenje da podje na viziranje...

Koliko ste dugo cekali na Termin?
Mozes da ovlastis nekog kod notara da podigne / vizira pasos, a mogu i pored toga da traze licno, jer osiguranje putno se daje neposredno pred put/viziranje.
Ja cekam termin od 08.02., i nista, a semestar uveliko poceo.

- - - - - - - - - -

Ima li sta danas....dele li termine?

Ne zelim da sam negativna, ali do 08.06.su podelili termine. Ali javljaju dve nedelje unapred, onda nece sigurno do 20.maja deliti termine za jun.
Ako neko misli da gresim, a daj Boze da gresim, neka se javi. I ja sam u istom sosu.

Ljudi sad nesto citam potvrdu mejla za prijavu na termin i stoji mi ovako

REGISTRACIJA / LISTA ČEKANJA ZA ZANIMANJA SA
KVALIFIKACIJAMA / SREDNJOM STRUČNOM SPREMOM PREMA NOKS-u 3-5 (završeno 3-/4-godišnje srednje stručno obrazovanje/završeno više stručno obrazovanje) i profesionalni vozači, bravari/zavarivači sa certifikatom

zasto se pominju ovde i vozaci? Ja sam htela noks 3-5, jesam li se dobro prijavila?

Dobra prijava. Ne brini.

Koliko ste dugo cekali na Termin?
Mozes da ovlastis nekog kod notara da podigne / vizira pasos, a mogu i pored toga da traze licno, jer osiguranje putno se daje neposredno pred put/viziranje.
Ja cekam termin od 08.02., i nista, a semestar uveliko poceo.

Prijavila se 29.01, stigao mejl u petak, termin 14.05.

E sad, ja sam vec ovde na faksu, jer prosto, morala sam da dodjem, ali cu uzeti sledecu nedelju slobodnu i biti kod kuce do subote, pa se sve nadam da ce biti viza do tada (optimisticno racunam da ce je odobriti), a vec sam uzela ono bilateralrno osiguranje i imam potvrdu odavde o tome, jer nisam mogla da se uselim u dom bez nje :)

Zdravo svima,

aplicirao sam po NOKS 6-8, čekam termin....
Interesuje me da li još uvek ne prave problem ukoliko nemam sertifikat o poznavanju nemačkog jer poslodavac to ne traži?
Odnosno da li mi je potrebna eksplicitno objašnjenje poslodavca da nije neophodno poznavanje nemačkog za obavljanje posla?

Hvala.

Potrebno je da vam poslodavac napise potvrdu da vam poznavanje nemackog jezika nije potrebno i onda to dostavljate ambasadi, tako mi je receno u mail-u od strane ambasade!

Hvala

Oliverko, ima i nas koji smo ovde odlepili čekajući. Kao što su ti rekli, osiguranje vadiš tek kad te ambasada pozove na viziranje pasoša.
Ceo razgovor u ambasadi teče na srpskom, osim ako sam ne "okreneš " na nemački, onda se svašta očekuje (lično videla par pametnjakovića). Test od 7-8 pitanja je kao za malu decu. Bez brige !

Prijavila sam se za NOKS 6-8. U informatoru ne pise da mi treba nemacki, jel treba nesto da prikazem ipak ili..? Poslodavac ne trazi nemacki.
Imam ugovor na neodredjeno i u vezi osiguranja ne znam sta da radim. U ugovoru mi nista ne pise a devojka iz HR iz moje firme mi je rekla da osiguranje nije automatsko i da kad dodjem imam zakonsku obavezu da to odradim. Sta mislite sta treba da uradim?
Hvala vam puno!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back