trigeminus
Zainteresovan član
- Poruka
- 291
Ako moram da biram-Obrenovici.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Лепо речено.Nisam ovde davao glas, jer su obe dinastije upravo nerazdvojni deo srpske istorije. Da nije bilo Vožda Karađorđa, ne bi bilo ni Kneza Miloša. Vojnička hrabrost onog prvog i diplomatska mudrost ovog potonjeg, ono su što u zajedničkom dejstvu, u kritičnim periodima može da spase Srbiju. Danas se u jednoj od obnovljenih Kraljevskih banja Srbije - Ribarskoj Banji - tik jedan pored drugog nalaze sedeći na klupi, Knez Miloš Obrenović i Kralj Petar I Karađorđević
С обзиром на околности у којима је рођен и живео, он је - одличан.U principu se slažem Njegovo Kralkevsko Visočanstvo, Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević bi morao pokazati više odlučnosti i energije jasno svima reći šta želi i šta Srbija u tom cilju mora da radi. Inače, njemu sposobnost delovanja i smisao za organizaciju života i humanitarni rad uopšte ne manjkaju. Pokazao je to naročito u zadnjih osam godina, živeći i radeći pre svega u Beogradu.
Краљ Милутин је у ствари бољи и значајнији краљ од Душана.Inače, po meni, dva su najsjajnija vladara u srpskoj istoriji: Car Stefan Dušan i Kralj Petar I Karađorđević. Oba su od Srbije stvorili veliku i prosperitetnu srpsku carsku i kraljevsku državu.
Дис је много више и боље изразио то поетско виђење живота о ком говориш у неким другим, бољим и значајнијим песмама. А "Наши дани" је пре свега директни одраз ондашњих друштвених прилика.Jeste, ali je Disova pesma zapravo POETSKO VIĐENJE života kao takvog, a ne kritika života u Srbiji toga vremena. Ako želimo da Disovoj pesmi pripišemo svojstvo kritike, onda se ona pre odnosi na naše vreme, zadnjih dvadesetak Godina, nego na doba u kojem je nastala. Nemojmo mešati istoriju, poeziju i politiku. Na koga bi se onda odnosila Zmajeva JUTUTUNSKA JUHAHAHA, nastala za vreme vladavine OBRENOVIĆA?
Дис је много више и боље изразио то поетско виђење живота о ком говориш у неким другим, бољим и значајнијим песмама. А "Наши дани" је пре свега директни одраз ондашњих друштвених прилика.
Али, пошто се неке ствари код нас заправо уопште не мењају, или мењају врло мало, онда можемо рећи да "Наши дани" важе и за данашње доба, као и "Јутутунска...", уосталом.
П. С.
О томе, како се код неке ствари уопште не мењају, и још много тога из београдске и српске историје свесрдно препоручујем одличну књигу Дубравке Стојановић "Калдрма и асфалт" .
Тачно, али краљ Милан упркос свој својој мушичавости има доста заслуга.Значи, били Обреновићи и Карађорђевићи, исто ти се 'вата. Краљ Милан Обреновић је поред осталог водио и изгубио један сасвим непотребан рат са Бугарском. Имао је среће како је прошао, мада је морао да абдицира у корист свог незрелог сина, који је начином своје владавине и неуважавањем неких битних околности (пре свега честе уставне промене и апсолутистички начин владања, што је за Обреновиће било тако карактеристично, затим игнорисање реалног расположења у народу, узимање дворске даме своје мајке за супругу и јачање војних кругова), чак дао одређен допринос мајском преврату.
То је тачно. Али, Александар је , ако је већ правио Југославију, што је само по себи грешка, читаву ствар требало да постави на другачијим основама.Карађорђевићи (Краљ Петар Први поготово, који је добио све ратове које је водио), нису губили ни ратове ни територије.
Да, али мора се заправо одвојити време Титове Југославије, од онога после. Није све морало баш тако да се догоди деведесетих 20. в.Што су они створили и у аманет оставили, то су све изгубили заправо БРОЗОВИ И МИЛОШЕВИЋЕВИ КОМУНИСТИ И СОЦИЈАЛИСТИ током пола века своје једноумне и тиранске владавине и у последњој деценији двадесетог века.
Vise mi je muka od Kosovske bitke, 1389 godine i svih ostalih mitova vezano za taj period istorie!Moj imenjak Lazar je bio velicina za ludake!Sta je uradio pametno za svoj narod- poveo ih je i uludo izginuse svi!Sve sto smo dobili je jadna legenda o tome!I dosta vise sa tom bitnkom, mnoge bitke su daleko znacajnije od ove!
da se vratimo na temu...Obrenovici!!
U principu se slažem Njegovo Kralkevsko Visočanstvo, Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević bi morao pokazati više odlučnosti i energije jasno svima reći šta želi i šta Srbija u tom cilju mora da radi. Inače, njemu sposobnost delovanja i smisao za organizaciju života i humanitarni rad uopšte ne manjkaju. Pokazao je to naročito u zadnjih osam godina, živeći i radeći pre svega u Beogradu.
Inače, po meni, dva su najsjajnija vladara u srpskoj istoriji: Car Stefan Dušan i Kralj Petar I Karađorđević. Oba su od Srbije stvorili veliku i prosperitetnu srpsku carsku i kraljevsku državu.
Zeleni Lave odabrao si dve gromade iza kojih nastade pustos. Iza Dusana 5 vekova ropstva pod Turcima, iza Petra Kraljevina SHS iz koje jos nikako da izadjemo.
OK je da ti se svidja puno hektara, mi Srbi smo seljacki narod ali nemoj dodavati prosperitetnu - na sve jade sto pregurasmo iza ova dva, kako kazes velikana.
Moj glas
Obrenovici,
Nemanjici,
Karadjordjevici.
Za to su najmanje krivi Car Dušan i Kralj Petar I Karađorđević. Oni su Srbiji pružili najviše i najbolje što se pružiti moglo. Što smo zatim to izgubili, krivca treba tražiti u našem mentalitetu i poslovičnom nesnalaženju pred izazovima politike i istorije, koji su nam se kao naciji i pojedincima vazda postavljali. Odmah bi nas zatim potresli međusobni sukobi, svađe i nadmurivanja, često i oko sitnica života, pa se odmah neminovno desi šta se desi.
Nemoj da te ovo čudi. Nije ništa neobično ili neočekivano. Mi naime nemamo snage ni dostojanstva da bismo negovali ono što nam je u nasleđe ostavljeno.
Inače, izbor dinastija ti je kompletan i veoma dobar, ja se sa njim slažem i isti u celosti podržavam.
Uglavnom se slažem.Lave nismo se razumeli.
Dusanovo osvajanje hektara od Vizantije koja u to vreme nestaje pred naletima Turaka me nije impresioniralo. Vrednost toga postoji samo za njega kao vladara. Nikakvu novu vrednost ta osvajanja nisu donela ni za Srbe ni za svet. I Dusanova Srbija i Vizantija su u krajnjoj liniji samo Vizantija u sirem (sistemskom) smislu reci.
Trajnost njegovog dela ne pripisujem nesposobnosti Srba. Srbi su sjajni i umeju sto sta, zao mi je da tako lose mislis o njima. Svoje nasledje pred Turcima nisu ocuvali ni jaci od Srba pa potpuno nepotrebno podcenjujes Srbe. Lazar je ucinio sto se dalo uciniti posle Dusanovog nepotrebnog arcenja energije u besmislena osvajanja.
Petar Karadjordjevic je doveden na vlast pred smrt, za tih par godina njegove vlade dobismo sankcije AU monarhije, cijom smo pomocu i nastali, i dva Balkanska rata. Usli smo u sukobe iz kojih jos ne umemo naci izlaz. Trajnost - posledice njegovog dela su na nas uzas i zalost veca no sto zelimo. Bioloska steta naneta srpskom narodu u tim ratovima je nepovratna. Sve ostalo je mitomanija i selektivno tumacenje istorije za sopstvene potrebe.
Inace zaista me nista vise ne iznenadjuje pa ni tako povrsno tumacenje istorije na koje masovno nailazim suvise cesto.
Izbor dinastija kako kazes nije izbor vec redosled po znacaju dobrobiti koju su ostvarili za Srbe.
Obrenovici (Srbija izdvojena iz Turske)
Nemanjici (Srbija izdvojena iz opadajuce, pritom srodne Vizantije ali i Vera i prva drzava)
-
-
Karadjordjevici (Totalni krah i iscrpljenje Srbije i srpskog naroda cak i van Srbije)
nadam se da je ovako jasnije
Uglavnom se slažem.
Samo bih napomenuo da nije bilo Karađorđevića ne bi bilo ni Obrenovića.
I to da Petar I Karađorđević nije imao mnogo izbora, a u onome što je radio dobro se snašao.
Hoću da kažem da sankcije AU i rat AU protiv Srbije nije bio njegov izbor.
Uglavnom se slažem.
Samo bih napomenuo da nije bilo Karađorđevića ne bi bilo ni Obrenovića.
I to da Petar I Karađorđević nije imao mnogo izbora, a u onome što je radio dobro se snašao.
Hoću da kažem da sankcije AU i rat AU protiv Srbije nije bio njegov izbor.
Žalosno je da se na srpskim forumima mogu pročitati ovakve nebuloze.Vise mi je muka od Kosovske bitke, 1389 godine i svih ostalih mitova vezano za taj period istorie!Moj imenjak Lazar je bio velicina za ludake!Sta je uradio pametno za svoj narod- poveo ih je i uludo izginuse svi!Sve sto smo dobili je jadna legenda o tome!I dosta vise sa tom bitnkom, mnoge bitke su daleko znacajnije od ove!
da se vratimo na temu...Obrenovici!!
Žalosno je da se na srpskim forumima mogu pročitati ovakve nebuloze.
Nemam reči.
Zeleni Lave teras me da stalno pisem
- Molim te ne koristi velika slova za naglasavanje necega u tekstu. U ovakvoj prepisci to je isto kao da vices kada govoris sa nekim, nepristojno je. Jos kada - ja prvi - bude to vikanje dajes nam dojam da
smo u obdanistu u redu za uzinu![]()
- umesto klupe u Ribarskoj banji vise cenim zivu rec nekoga iz dinastije Karadjordjevic. Cekamo tu rec 106 godina i cekacemo se jos. Naravno mislim na ubistvo iz 1903.
Na kraju ispravka:
Karadjordjevici su danas jedina ziva Kraljevska dinastija Srbije i nastavljaci njene tradicije. Prema tradiciji Srbije i Kraljevskoj porodici. Svako ko je rodjen i zivi u njoj, ko drzi do nje, Pravoslavne vere i srpske tradicije trebao bi da se odnosi sa postovanjem (Ljubav i bratstvo ne idu pod moranje).
Ono dosledni, sto sam ti izbacio, morace da dokazu ponovo posle bega od 41 (Pavle je morao da ostane sa nama i podeli nasu sudbinu). Time nisu ucinili zlo samo sebi vec i nama koji cemo ih kada budu spremni podrzati, kao sto su i nasi stari ranije cinili i kada je trebalo, a bogami i kada nije. U medjuvremenu ostaje nam svima da treniramo![]()