"Deda Mraz" i kompani

procitaj neke grimove bajke...mene je odusevila bajkabademovo drvo. ali takvu verziju nikad ne bih pricala svom detetu, sada. mozda kada bude tinejdzer :)
Јесте, само деца имају друкчију перцепцију и машту од нас одраслих, па Грим са 5 није исто што за нас старије, кад разложимо ствари и сазнамо свашта о животу у међувремену. Није ствар у томе да на тај начин заштитиш дете, моје је мишљење, јер је заштита немогућа. Ја о својим ирационалним страховима нисам причао са родитељима јер ме, у пар покушаја да објасним, нису узимали за озбиљно, али сам им се навлачио у кревет кад год сам се уплашио од злих снова. Богами, био сам и не баш тако мали кад сам долазио са њима да спавам у кревету усред ноћи.
Моји клинци су били прво задивљени цртежима, а онда им је то било и остало забавно. Кад нису знали да читају, онда су ме терали да им читам, шта пише, шта пише, а има толико књига, има једна о дневицима чудовишта, где на пример Дракула каже ух, опет сам устао касно, како незгодно, морам сат на поправку да дам или вештица каже, заказати састанак у 13часова са бићима којима се укрштају небески путеви моје метле и мог пута и тако све неке веселе ствари. Шта је још фора, рекла је већ Новембар, поента свих прича је да се у свакој невеољи користи мозак и размисли како да се надмудри и превазиђе неповољна и незгодна ситуација. Свима нам је стало да деца размисле, не срљају, буду сигурна да је решење у коришћењу "кликера". Старији клинац зна за Ержебет Батори јер то знају и неки са којима се дружи.

Коначно, то што децу терамо да једу грашак или сир, можда им је 10 пута страшније него што можемо уопште да замислимо, страшније и од прича о Дракули.
Не верујем да постоји дете којима чудовишта нису занимљива, па помешано са страхом и привлачним да знају о томе више, али да ли ће да причају о томе или неће са нама, зависи како се поставимо. Али, гарантовано, сви желимо да останемо у контакту са тим да знамо како нам деца размишљају и докле си "стигла"

Да, Мина је у праву, баба-рога, милиција или како ја некад претим, Васа Стајић, нису баш неко решење хах..али ако ради и не срљају из страха под ауто, размисле кад прелазе улицу, постигли смо ко Ирци, сврху :))))

Јесте, само деца имају друкчију перцепцију и машту од нас одраслих, па Грим са 5 није исто што за нас старије, кад разложимо ствари и сазнамо свашта о животу у међувремену. Није ствар у томе да на тај начин заштитиш дете, моје је мишљење, јер је заштита немогућа. Ја о својим ирационалним страховима нисам причао са родитељима јер ме, у пар покушаја да објасним, нису узимали за озбиљно, али сам им се навлачио у кревет кад год сам се уплашио од злих снова. Богами, био сам и не баш тако мали кад сам долазио са њима да спавам у кревету усред ноћи.
Моји клинци су били прво задивљени цртежима, а онда им је то било и остало забавно. Кад нису знали да читају, онда су ме терали да им читам, шта пише, шта пише, а има толико књига, има једна о дневицима чудовишта, где на пример Дракула каже ух, опет сам устао касно, како незгодно, морам сат на поправку да дам или вештица каже, заказати састанак у 13часова са бићима којима се укрштају небески путеви моје метле и мог пута и тако све неке веселе ствари. Шта је још фора, рекла је већ Новембар, поента свих прича је да се у свакој невеољи користи мозак и размисли како да се надмудри и превазиђе неповољна и незгодна ситуација. Свима нам је стало да деца размисле, не срљају, буду сигурна да је решење у коришћењу "кликера". Старији клинац зна за Ержебет Батори јер то знају и неки са којима се дружи.

Коначно, то што децу терамо да једу грашак или сир, можда им је 10 пута страшније него што можемо уопште да замислимо, страшније и од прича о Дракули.
Не верујем да постоји дете којима чудовишта нису занимљива, па помешано са страхом и привлачним да знају о томе више, али да ли ће да причају о томе или неће са нама, зависи како се поставимо. Али, гарантовано, сви желимо да останемо у контакту са тим да знамо како нам деца размишљају и докле си "стигла"

Да, Мина је у праву, баба-рога, милиција или како ја некад претим, Васа Стајић, нису баш неко решење хах..али ако ради и не срљају из страха под ауто, размисле кад прелазе улицу, постигли смо ко Ирци, сврху :))))
jel mislis da grsim sto ne dam jos uvek detetu tu knjigu o cudesnim stvorenjima? iam tu bas zastrasujucih ilustracija...npr kiklop kojeg se bas plasi ima neku caku kada povuces neki jezicak otvori mu se stomak a u stomakuglave koje je pojeo. msm bas onako grozna iluztracija. a sto se tice erzebet batori, cenim da ti je dete starije, bar preko 10g?

Ирис, не мислим да било ког греши, али мислим само да превелико усмеравање не води неком добитку. Јесте, сарији пуних11, млађи је још у вртићу.
Имамо у фамилији дете које не занимају ни диносауруси, што већина дечака воли, па онда ништа што има призвук језе, наизглед агресивних ствари, Јагодица Бобица рулз и са 10 година, никада се није играо трансформертима, блејдовима и сл. Не значи да он не негује агресију, имао сам ја пар пута прилику да је видим, не значи ни да се не плаши врло рационалних ствари, али може дете да расте и без неке приче и да уопште жели да му се чита, га гледа софт хорор филмове, може да гледа Пинк, може и поред тога да одрасте, фала Богу. . Које дете занима, нема скривених тајни. Питање да ли ће то да прође са 5 или са 14.

Страшне ствари ће видети на киоску у пролазу, у новинама, ТВ-у.

Poslednja izmena:
ja sam te pitala za iskreno misljenje da li mislis da gresim sto sam mu sklonila tu knjigu, koja ga plasi ali i budi radoznalost?
moze da odraste, pitanje je kako ce da odraste. svi ti sadrzaji koje porvenstveno mi roditleji serviramodeci uticu na razvoj njihovih licnosti. znam ja da ce dete odrasti i na pinku, i na hororima, i na jagodici bobici, pitanje je kakav ce covek postati. svako zeli da mu dete odraste u normalnog, jakog coveka, i ja zelim da povedem racuna o detaljima kako bih dala dobar temelj mom detetu. onaj deo podrastanja na koji ja mogu da uticem zelim da uticem najbolje moguce. mozda preterujem sa detaljima...

:think: pretpostavljam da se steta nece napraviti ako se s tim grozotama pocne onda kada je dete dovoljno spremno za to....ja sam sina, kad je odrastao dovoljno, uvek upozoravala ako bi poceo neki film koji je strasan ili ako vidim scenu koja moze jako da ga uznemiri, upozorim ga i dam mu da sam odluci da li da je gleda....on godinama bez problema moze da gleda te gluposti i ne boji se....

ja imam traume od hickokovog filma ptice, ako se tako zove, mislim da sam ga gledala kod tetke dok sam bila neki od nizih razreda osnovne skole
ni dan danas ne smem da pogledam neki horor, a i ako gledam, posle se nocima jedva uspavljujem :eek:

:think: pretpostavljam da se steta nece napraviti ako se s tim grozotama pocne onda kada je dete dovoljno spremno za to....ja sam sina, kad je odrastao dovoljno, uvek upozoravala ako bi poceo neki film koji je strasan ili ako vidim scenu koja moze jako da ga uznemiri, upozorim ga i dam mu da sam odluci da li da je gleda....on godinama bez problema moze da gleda te gluposti i ne boji se....

pa vidis ja ne znam koliko su takvi sdrzaji dobri za dete i kako uticu na odredjeni uzrast deteta. mislim to je sad jedan primer, sa mnogim stvarima ne znas kada je tacno dete spremno da se upozna jer jedna ista stvar moze drugacije da utice na dete u razlicitom uzrastu. nemoj pogresno da me shvatis ali mene plasi i cinjenica da bi moje dete moglo da gleda takve sadrzaje sada u ovom uzrastu bez problema. msm zaista da li je to dobro? moj problem je sto se konkretno takvih sadrzaja tice sto ja ne znam da i je dobro pustiti ga da gleda ok ne ogugla (sto mozda moze negativno da se odrazi na kreiranje moral
nih normi) ili da ga sklanjam od toga ( sto moze za posledicu da ima nepoverenje, iracionalni strah koji dugo traje, ili pak preteranu vezanost za roditelja)
kazem ne znam mozda ja previse paranoisem i opterecujem se glupostima... :lol:

pa vidis ja ne znam koliko su takvi sdrzaji dobri za dete i kako uticu na odredjeni uzrast deteta. mislim to je sad jedan primer, sa mnogim stvarima ne znas kada je tacno dete spremno da se upozna jer jedna ista stvar moze drugacije da utice na dete u razlicitom uzrastu. nemoj pogresno da me shvatis ali mene plasi i cinjenica da bi moje dete moglo da gleda takve sadrzaje sada u ovom uzrastu bez problema. msm zaista da li je to dobro? moj problem je sto se konkretno takvih sadrzaja tice sto ja ne znam da i je dobro pustiti ga da gleda ok ne ogugla (sto mozda moze negativno da se odrazi na kreiranje moral
nih normi) ili da ga sklanjam od toga ( sto moze za posledicu da ima nepoverenje, iracionalni strah koji dugo traje, ili pak preteranu vezanost za roditelja)

pa i ja sam dosta o tome razmisljala bas zato sto sam imala taj strah u detinjstvu koji mi je usadjen nenamerno od majke i namerno od sestre....ali, stvar je i do deteta, kad je bio manji radila sam kako sam ja mislila ali zadnjih par godina, negde od 5-tog razreda lepo ga pitam, nek sam odluci, takvo je dete da nece sebe da izlaze onome sto mu ne prija....i, uglavnom se sklanjao i nije hteo da gleda....kako raste sve manje tome pridaje znacaja, cak i ako je neka grozna scena on zna da to nije stvarna scena a i meni iz iskustav deluje da se ti strahovi prerastu tu oko neke 10-te godine, posle su to uglavnom sitnice....

nisu sva deca ista i ako nekom nesto smeta sa 9 god., njegovom vrsnjaku mozda ne smeta
jes da moj nema ni godinu dana, ali kako raste, ja se prilagodjavam njemu, a ne on meni ili mojoj paranoji
banalan primer - hrana
rekla sam da cu poslusati ono do 6 meseci iskljucivo dojenje, pa onda uvodjenje kasica
no on je vec sa 5 pokazao interesovanje i zelju pa smo ubrzo i krenuli

kontam da dete sve samo kaze, samo treba oslusnuti i razumeti :)

Iris, kao što je već više puta rečeno, deca doživljavaju takve sadržaje na sasvim drugi način nego odrasli.
Navešću primer mog bratanca, starog 9 godina. Gleda svakakve crtaće, filmove, roditelji njegovi imaju tu filozofiju da je realnost takva i da će mu učiniti medvedju uslugu ako ga previše štede i štite. Dobro, donekle su i u pravu, po mom mišljenju, a i on je stariji od tvojih i mojih klinaca, na primer. Dakle, gleda svašta, i lepo i ružno, i krvavo i strašno. Ima reakcije straha, ali više možda neke reakcije gadjenja. I priča o tome neko vreme, pola sata, sat, nakon odgledanog filma, i više ne. Ok, izneo je impresije, i ide dalje. A ima tu i sadržaja tipa ubistava, krvi i svega ostalog.
Medjutim, u konkretnoj situaciji, oni su itekako svesni šta je film, crtać, priča, a šta zbilja. Vraćao se iz škole, iz popodnevne smene, već je mrak bio pao. I, na žalost, prisustvovao je sceni kada auto gazi mače. Siroto dete danima nije prestalo da priča o tome, da plače povremeno, da sanja... i slično. Iako je i gore scene video u filmu, svestan je da je to samo film. A ovo je zbilja, realnost, to se zaista desilo. Trebalo mu je sigurno dve nedelje da to svari i prihvati i da o tome priča bez da mu zasija suzica u oku.
Dok film, tj. izmišljen sadržaj, komentariše - fuuuuj, bljaaaaaak i slično, uz gromoglasan smeh, naravno.

nisu sva deca ista i ako nekom nesto smeta sa 9 god., njegovom vrsnjaku mozda ne smeta
jes da moj nema ni godinu dana, ali kako raste, ja se prilagodjavam njemu, a ne on meni ili mojoj paranoji
banalan primer - hrana
rekla sam da cu poslusati ono do 6 meseci iskljucivo dojenje, pa onda uvodjenje kasica
no on je vec sa 5 pokazao interesovanje i zelju pa smo ubrzo i krenuli

kontam da dete sve samo kaze, samo treba oslusnuti i razumeti :)

Тако је, и ако жели да верује у Деда Мраза немој случајно да си га разуверавала :tiganj:

Ово чисто да се вратимо мало на тему :)

Back