"Deda Mraz" i kompani

"Već oko sedmog ili osmog meseca beba će početi da izgovara jednostavne reći poput “tata” a kasnije i “mama”.
Glas T je mnogo lakše za izgovor od M, i zato nemojte odmah da se vređate!
Učite svoju bebu onomatopejama životinja (na primer “kva, kva”) i ona će vam se spremno pridružiti.
Oko devetog ili desetog meseca beba će pokušati da izgovori reči kao što su “maca” ili “kuca”. Podstaknite je pravilnim izgovorom tih reči."

..evo bash mace i kuce, u ovom chlanku.. :)

http://www.mojabeba.rs/zdravlje/razvoj-govora/

..joj, chich.. :lol:
..moji su do rodjendana imali fond od pedesetak rechi..
..osim jakshe.. :P ..on je bio motorichki tip.. :lol:

Kaze moj pedja i mama, tata, baba, deda odavno... ali daleko je to od pravog dozivanja ili shvatanja znacenja te reci... vise je vezbanje i poneko slucajno pogadjanje, pogled u tatu kad izgovori ta-ta ta-ta...
Ima punih 9, i ne zna da kaze ni kuca ni maca...

ovi clankovi bas i nisu nesto na sta se bilo ko moze osloniti.

Dzon ima 6 meseci i daleko je od SVESNOG izgovaranja reci kuca uz prepoznavanje istog u knjizi ;)

..a kraju svakog chlanka o razvoju dece obichno pishe da se "svako dete indidualno razvija" i da su dati proseci
a dati su i signali koji su znak za uzbunu i posetu specijalisti..

..evo npr ovde je mozda jasnije http://www.roditelj.org/2010/08/13/razvoj-govora-i-jezika-kod-dece/

..pod govorom se ne podrazumeva brbljanje i gugutanje koje nam zalichi na rech, vec upravo svesno i dosledno
nazivanje stvari istom jezichkom konstrukcijom koja ne mora da bude ista kao rech koju mi koristimo.. :)

..i josh - dadin sin ima 6 meseci, ali ZA PAR meseci, kako napisah, kladim se da ce umeti da pokaze kucu u knjizi i kaze shta je to.. :)
..ako nishta drugo, statistika je na mojoj strani.. ;)

Onda cu ga zvati Dzon vunder kid ;)

Troje dece oko mene odraslo zadnjih godina, nijedno nije znalo reci KUCA sa svesnim prepoznavanjem izgovorene reci uz pokazivanje iste u knjizi.

Statistika sluzi za zavaravanje mase.
Kao sto na igrackama napisu 3+ a bebe realno pre 5-6 meseca ne umeju nikako da koriste kamoli se igraju ili upotrebljavaju tu igracku u svrhu kojoj je namenjena.

Moje čudo sutra u vrtiću ima slikanje sa Deda Mrazom, a imaće i predstavu, da li sutra, ili možda prekosutra.
Kad je čula da dolazi Deda Mraz, oduševila se. Kaže - pisala sam mu pismo ( uzelo dete papir i olovku i "pisalo" :lol: hijeroglifi su, ali valjda Deda Mraz ume da pročita :lol: ), a sad ću lepo ja njemu da kažem da mi donese loptice skočKice i bambi čokoladu... i kockice, ako bude imao parice da kupi :heart:

Moja devojcica je pre prvog rodjendana pricala "k'o matora", ali je prohodala tek sa 16 meseci. Na sistematskom pregledu sa 1,5 god je znala da kaze doktorki da "Mako Kon peva pesmu Cipeja", pa i da "otpeva" koji stih.
Cerka moje sestre je rodjena skoro u isto vreme kad i moja, i sa pune 2 god je umela da izgovori tek po koju rec, ali je umela da iznese stolicicu uz stepenice na sprat bez icije pomoci, dok je moja bila nesigurna i po ravnom...
Danas imaju po skoro 5 god i apsolutno su iste u svemu... jurnjavi, pricanju, visini, tezini... cemu god

Moja devojcica je pre prvog rodjendana pricala "k'o matora", ali je prohodala tek sa 16 meseci. Na sistematskom pregledu sa 1,5 god je znala da kaze doktorki da "Mako Kon peva pesmu Cipeja", pa i da "otpeva" koji stih.
Cerka moje sestre je rodjena skoro u isto vreme kad i moja, i sa pune 2 god je umela da izgovori tek po koju rec, ali je umela da iznese stolicicu uz stepenice na sprat bez icije pomoci, dok je moja bila nesigurna i po ravnom...
Danas imaju po skoro 5 god i apsolutno su iste u svemu... jurnjavi, pricanju, visini, tezini... cemu god

..ja imam tri "jezichare" i jednog "sportistu".. :lol:
..i hvala za post, pomislila sam da su samo moja deca umela da kazu KUCA pre rodjendana.. :lol:

Nema veze sa temom, ali i moja starija je pricala pre prvog rodjendana, ali prohodala sa godinu i 2 meseca (samostalno). Nije puzila, nije suskala nit' tepala. Mladja prohodala pre prvog rodjendana, ali kasnije progovorila, ima 3 godine i jos uvek govori dob'o, umesto dobro :) Dakle od jedne majke, a razliciti :)

..ja imam tri "jezichare" i jednog "sportistu".. :lol:
..i hvala za post, pomislila sam da su samo moja deca umela da kazu KUCA pre rodjendana.. :lol:

nema na cemu, zadovoljstvo mi je!
postavljc teme ce nas "razbiti", ali ja sad moram i ovo da napisem:
kad je moja curica bila beba, kad joj dosadi da lezi sama i pocne da negoduje ja doviknem "evo, evo" i ubrzo zatim dodjem da je uzmem. proslo neko vreme, ona pocne da dovikuje iz krevetica: "evo, evo"- kad hoce da je neko uzme! to su joj bile prve reci, sa oko 7 meseci

Juče gledah neki dečiji film i setim se ove teme. Lepo reče čovek (a objašnjavao je verovanje u deda mraza) : Da li je bolja laž koja izmami mali osmeh ili istina koja izmami malu suzu.

Ја сам увек за ситну лаж z:dm4:

Пре неки дан сам имала расправу са свекром око ове теме.

Стигао је поштом ћеркин поклон "од Деда Мраза" и његов коментар је био следећи: "Ја не знам до када ћете лагати дете, ја ћу сада да јој кажем да Деда Мраз не постоји и да јој ви купујете све ове поклоне! Дете не сме да се лаже".

На шта сам га љубазно замолила да се у ово не меша, јер је он имао прилике да чува своје дете како је хтео (мада му није лоше испао, морам да признам), а да нас сада пусти да васпитавамо своје дете онако како ми сматрамо да треба.

Била сам јако љута, јер сам имала утисак да жели да јој украде невиност, детињство и срећу када ујутро види поклон и каже: Значи, стварно сам била добра прошле године!

До следеће Нове године ће вероватно схватити и сама, али све док верује у Деда Мраза, ја јој веровање нећу развејавати, а то не дозвољавам ни другима.

Биће дана када ће јој сурова реалност свакодневно лупати шамаре, нека ужива док је мала.

331m6pf.jpg

Jeb'o roditelje koji žive film! Treba dete da zna za Deda Mraza, i treba jednom da se razočara. Ja se, na primer, nisam nešto posebno potresao, bilo mi je svejedno, mada mi je ponekad bilo krivo što je nisam dobijao neke igračke, već majice i čarape.
Deda Mraz izvorno nije naša tradicija, ali jebemumajku, ljudi, zar moramo sve živo da uništimo?! I rođendane pretvaramo u opštenarodna veselja i krštenja i slave i sve živo, samo da pokažemo koliko MI imamo para, koliko smo MI bogati. Nije fora pišati po sirotinji. PRAVDA ZA DEDA MRAZA!!!!!11!

Ha ha, od kuce krenula rasprava, a novka me je slatko nasmejala :zcepanje:
vidiš, nisam razmišljala o tome uopšte, već imamo onu kao knjižicu mekanu što pišti i zvecka i šuška, sa životinjama.. i ja kažem "Džone, ovo je maca, a ovo prase" :rumenka:
moraću sutra da mu objasnim da je to samo crtež, pa da mu pokažem fotografiju i onda ga iznesem napolje da vidi pravu kucu, nije fer da ga lažem! :zcepanje:

Džon već sklapa ba-ba, a mamu i tatu ne pominje :mrgreen:
S tim što sam ja čitala da u početku ide tako brbljanje, slog po slog, pa spajanje istih i da prvo "mama" i "tata" možda uopšte neće imati veze sa nama, pa da se ne duvamo.
Čičkava, verujem da će i kucu potrefiti, za moju bebu kažu da pored mene mora i na d... da progovori, ako nikako drugačije :eek:
Mislim, to je zbog mog brbljanja, volEm da pričam, pa to ti je.

Za dedicu se i ja raspravljam, pomenu sveki da bi mu kupila kostim crveni samo da ga slika, ali tata i mama ne daju :lol:
isto tako joj je krivo za tog deda mraza jer ovde u selu plaćaju tako nekom čikici da ide po kućama i donosi deci poklone, kako već to ide, s tim što sve roditelji plaćaju :lol:
rekoh, ako Džon zatraži dekicu, tata će se premaskirati i reći mu da je to u stvari on, ali eto, da mu udovolji :lol:

videh gore i ono oko laži i istine, da, pre ću reći istinu i dobiti suzu nego da na laž dobijem osmeh, a onda, kad se otkrije istina, 300 suza :aha:

a ovaj iznad mene.. da, pretvaraju tako slavlja u sr.anja, mi dete nećemo krstiti, rođendan će se organizpvati malo drugačije nego što je ovde uobičajeno (ovde posade klupe, stolove, decu i roditelje, pečenje i duvanski dim, psovke i rakiju u istoj prostoriji :roll: )
ja se sa suprugom dogovorih da proslava bude napolju (u dvorištu jer će biti jako toplo pa nema smisla strpati ljude u sobu) , on je zadužen za odrasle, ja za decu oko organizacije, da ne davim, poenta je da.. ne znam šta je poenta, neko je počeo, ja se nadovezala :lol:

ajd ćao :cao:

kad god gledamo tv, vidimo i deda mraza.. i onda baba vikne: vidi, deda mraz! a ja odmah dodam, bebac, šta smo rekli? deda mraz je lik iz priče, a ovo na reklami je neki lik koji se maskirao kao on :zcepanje:
mogu da zamislim kako to izgleda nekom sa strane, ali ja stvarno ne mogu da lažem ni bebu od 6 meseci
kontam da ću se truditi da mu objašnjavam stvari na nivou na kom će ih razumeti, ali bez trunčice laži :aha:

Kad sam ja bio dete, deda Mraz je bio sezonsko zanimanje. Odrasli ljudi imaju razna zanimanja i neće da daju bilo kome da radi bilo koji posao, nego prvo moraš da ideš u odgovarajuću "školu" i onda te odrasli proglase da si položio i da smeš da radiš taj posao. Npr. ne daju bilo kome ko naiđe sa ulice da čita vesti koje idu posle crtaća, ili da deci vadi krv kad su bolesna, itd. tako da ne daju ni bilo kome da bude deda Mraz, nego imaju neke svoje načine da među sobom izaberu nekoga ko stvarno ume da bude deda Mraz kako treba.

Inače mislim da je to sa zanimanjima i najbolji način da se objasni detetu. Nije deda Mraz iz vrtića/tržnog centra neki zli lažov koji voli da prevari jadnu nezaštićenu decu predstavljajući se da je neko ko nije, nego mu je to zanimanje i odrasli se slažu da to radi.

Kada sam imao recimo 6 godina, uspeo sam da nabedim tatu da odem sa njim po paketić kod njega na poslu i dali smo jednoj ženi kupon sa mojim godinama starosti i ona mi je dala paketić. Malo dalje je u nekoj sali bila priredba sa deda Mrazom gde su bila sasvim mala deca i hteo sam da pogledamo (iako se tata bunio) i deda Mraz je pevao pesmice sa decom (preko brda preko brega) i tata je krenuo da dobacuje "slabo ti pevaju zemljače" (mislim da je imao neke neraščišćene traume iz sopstvene mladosti :( ) pa me je živ stid pojeo (kao onog malog mačka čiji otac juri kengura pa stavlja papirnu kesu na glavu) tako da sam morao da izvedem tatu napolje da me ne bruka pred tom decom koja su htela da gledaju predstavu.
z:(

Back