"Deda Mraz" i kompani

....и ајде да се присетимо нашег детињства
ко је као дете имао деда мраза?
ја јесам
увек сам се радовала новој години јер је деда мраз носио поклоне
једне године имала са 6 пакетића :eek: од 6 различитих деда мразова
и сећам се да сам полсе око 10 год проверавала кришом дал ду мама и тата купили пакетић а они су и даље говорили да је од деда мраза :lol:
и у много лепом сећању ми је то време :super:

дада, да ли си ти имала деда мраза кад си била мал
шта су теби родитељи говорили

niti imam traume niti sam religiozna
samo smatram da deci ne treba stvarati iluzije
hoću ja da mu pričam bajke
ali i da razume šta su bajke

..mislish da zna da shta je bajka a shta nije..?
..po tvojoj pretpostavci, sa kliko godina dete to razume..?

ajd zaključak jedan
verovao ili ne u deda mraza
biće onakav kakav izabere da bude plus ono što mu je genetski "zapisano"

ako bude hteo da veruje, ne mogu to promeniti kao što ni vi ne možete ubediti dete da deda mraz postoji ako dete kaže da ne postoji :)

suština je prosta

nije deda mraz ključna stavka u vaspitanju

e bar je ovo ok sa moje strane, mislim

..pa nisam ja otvorila temu o njemu, ti si.. :)

otvorila sam temu jer sam radoznala :)
batine i deda mraz nisu iste stvari, samo sam se malo našalila
ne sećam se šta mi je mama pričala o deda mrazu pošto mi je veliki deo detinjstva izbrisan iz mozga
mislim da je mama imala većih problema i morala da razmišlja o tome kako da nam stvori uslove umesto da priča o deda mrazu
al' paketiće i jelku smo svake godine imali
to je bio NJEN izbor, mene niko nije pitao
mada sam tad volela to :think:

mislim, jesam li kod psihologa? :)
nije meni frka da kitimo jelku, ostavljamo paketiće, pa od baka će dobiti već ove godine :lol:
frka mi je da ga lažem, jeste, sine, deda mraz će ti doneti poklone pošto si bio dobar

Aktivno ucestvujem, oduvek, u svim situacijama koja razveseljuju decu. Novogodisnja euforija je jedna od tih.
Ne kapiram paniku od Deda Mraza, kad mu se deca toliko raduju. Nepotrebno je opterecivati sasvim malu decu dilemama koje imaju odrasli (reci ili ne ko je i sta Deda Mraz, postoji ili ne...)
Kako sam rodila svoju decu da im se radujem, a ne da ih gusim sopstvenim paranojama, uvek se upravljam prema njima: ono sto njima privlaci paznju, provocira njihovu kreativnost i krajnje, cini ih pozitivnim i puni im baterije dobrom energijom, ispirise i mene da zdusno ucestvujem u svemu tome.

Moja deca su sada velika... Dok su bili mali uvek smo Nove godine docekivali zajedno sa mojim sestrama, njihovim porodicama. Imamo zajedno sedmoro dece i ni za sta na svetu ne bih menjala taj odusevljeni izraz decjih lica kad u sneznom dvoristu skupljaju svoje paketice i posle pored kamina zajedno otvaraju i pokazuju ko je koju slikovnicu dobio, knjigu, bojanku, lampion za jelku, kapu i rukavice sto je nana isplela...
Kako su tacno u svojim glavicama dozivljavali Deda Mraza i kad su tacno promenili (ako su promenili) svoj pogled na dedicu, nije ni bitno... Meni je najbitnije da i dalje znaju da se raduju praznicima i porodicnim okupljanjima, da su naucili da za vreme praznika kad se daruje ne ocekuju samo sebi dar, nego se potrude i sami da (jednostavnim) darom iznenade sebi drage ljude.

p.s. ja sam inace udata za Deda Mraza. Moj sin je rodjen 01.01. posle ponoci. :heart:

z:dm:

otvorila sam temu jer sam radoznala :)
batine i deda mraz nisu iste stvari, samo sam se malo našalila
ne sećam se šta mi je mama pričala o deda mrazu pošto mi je veliki deo detinjstva izbrisan iz mozga
mislim da je mama imala većih problema i morala da razmišlja o tome kako da nam stvori uslove umesto da priča o deda mrazu
al' paketiće i jelku smo svake godine imali
to je bio NJEN izbor, mene niko nije pitao
mada sam tad volela to :think:

Sama si dala "tacan" odgovor na sopstvenu temu. :)
Treba dozvoliti deci da budu deca, samo to.

mislim, jesam li kod psihologa? :)
nije meni frka da kitimo jelku, ostavljamo paketiće, pa od baka će dobiti već ove godine :lol:
frka mi je da ga lažem, jeste, sine, deda mraz će ti doneti poklone pošto si bio dobar

nisi ali kad postavis temu koja se kosi sa uverenjima 90% ljudi moras da ocekujes i to da ce biti vrlo malo onih koji bi podrzali tvoj projekat "raskrinkati deda mraza" :lol:
frka ti da lazes malo detence? ok :lol: a jel mislis da ce on kad napuni 20 da ti zameri sto je verovao u deda mraza? mislim da nece, zato se opusti i "lazi" to dete slobodno, jer ce garantovano, to da mu bude jedna od najlepsih uspomena i secanja na detinjstvo

ja i dalje zameram kevi što me je krstila dok sam bila nesvesna same sebe pa je danas to glavni argument onima koji hoće da me ubede da nisam u pravu, 'jesi li krštena' -jesam, e pa onda si hrišćanka i treba da veruješ u boga
e pa gonite se

nisam znala da tako malo ima onih koji su protiv laganja o deda mrazu :mrgreen:

Dado, ne mozes da forsiras selektivnu istinu. Kako mislis da pricas pricu o pepeljugi? Jedino da ne pricas price do 5. godine. Da li ti znas kada dete shvata da postoji juce, danas i sutra? Sta je kobajagi a sta zapravo? Kazes da ne zelis da stvaras iluzije, kako ces objasniti ljubav? Prijateljstvo?
Mislim da ti svi govore isto. Nije ovde niko za ili protiv dedice, vec za ili protiv da dete ostane sto duze nevino i u blazenom neznanju za sve ono sto neminovno dolazi...

ja i dalje zameram kevi što me je krstila dok sam bila nesvesna same sebe pa je danas to glavni argument onima koji hoće da me ubede da nisam u pravu, 'jesi li krštena' -jesam, e pa onda si hrišćanka i treba da veruješ u boga
e pa gonite se

Sta je tebi tu tacno "laganje"?

Nisam ni ja znala da ima mladih mama koje ne prepoznaju momenat za igru i mastu sa svojom decom.
Dete ce Deda Mraza da vidi na tv-u, u vrticu, na trgu,....(Sta ces, da im trazis licnu kartu i poimenice ih predstavljas detetu, jer nisu Deda Mraz, a njihov imidz govori suprotno?) Dakle, jednako kao i klovnove, ili ulicne muzicare ili cistace cipela,... Pojma nemam zasto neko insistira da su nevidljivi ljudi koje srecemo na svakom koraku.
Ali ako je tvoja procena da ce detetu ( i tebi) biti lakse da negiras ono sto oci vide - tvoje dete, tvoj izbor.

e to je poenta, ja ne znam kad dete počinje da konta šta je realno, a šta ne pa zato i pitam kako ste i kad vi svojim klincima objašnjavali
ljubav i prijateljstvo nisu iluzije, sad si zašla u drugu temu, to se obično navodi kao argument tamo gde neko kaže da ne veruje u ono što sopstvenim očima ne vidi :)
nisam za to da držim dete u neznanju, treba znati da su neki ljudi zli, neki dobri i da je deda mraz izmišljen jer o tome pričamo

e to je poenta, ja ne znam kad dete počinje da konta šta je realno, a šta ne pa zato i pitam kako ste i kad vi svojim klincima objašnjavali
ljubav i prijateljstvo nisu iluzije, sad si zašla u drugu temu, to se obično navodi kao argument tamo gde neko kaže da ne veruje u ono što sopstvenim očima ne vidi :)
nisam za to da držim dete u neznanju, treba znati da su neki ljudi zli, neki dobri i da je deda mraz izmišljen jer o tome pričamo

Nek je i izmisljen, ali je njegova misija u duhu praznika, za decu. Ostavi po strani komercijalizaciju, jer sam sama pravila od shisharki iz dvorista novogodisnje ukrase, pa se deca radovala njima monogo vise, nego kad im neko kupi najskuplju igracku. Ne zelis da procitas istinske poruke iz nekih postova, jer se drzis povrsnog razglabanja o ne/postojanju Dedice.

A decu ne mozes da drzis "u neznanju" sve i da hoces; uverices se i sama. Jedino mozes da zivis u sopstvenoj zabludi da ona nesto ne znaju, samo zato sto im ti nisi saopstila.

Ja sam vec rekla moje miljenje i o deda mrazu i o tome da treba dete pripremiti za zivot, ali neke osnovne vrednosti nisu opipljive, one su iluzija. Dobrota je iluzija, ljubav, nada, vera. Samo sam odgovorila na ono sto si napisala "da neces detetu da razbijas iluzije, vec neces ni da ih stvaras". Deda mraz je samo jedna od njih, ali tu su i svi ostali praznici,paganski ili hriscanski, judejski, muslimanski. Ti bi da stvoris "neverujuceg", onog koji u sve sumnja i kom raj nije ni na nebu ni na zemlji? Jer, atesti veruju u raj koji je ovde, verujuci da je raj tamo, a covek koji ne veruje ni u sta nema ono najvaznije-nadu. Malo sam se rasplinula, ali to je moj stav o tome...

nećemo zalaziti u religiju, po tom pitanju sam jako osetljiva i "kratkofitiljna" :mrgreen:
modesti, pa poenta cele teme je (ne)verovanje u deda mraza, tema je površna, ne znam otkud ideja da se proširi na praznike, bajke, religiju..
ne mogu više da ponavljam, ne mislim ja da dete uskratim za praznike i to
već sam navela da ih možda neću obeležiti iz istog razloga kao vi, ali kao neki vid negovanja tradicije to dolazi u obzir - i slava i farbanje jaja, kićenje jelke - sve je to nešto što smo mi kao klinci imali pa sad prenosimo našima

samo mi je fascinantna činjenica da neka deca krenu u školu i misle da deda mraz postoji
to mi je isto kao kad mi tako dođe neko sa bebom koja priča i koja bi mogla na nošu, a nosi pelene "da bi uživala još malo jer neće večno biti beba"
nema smisla

i da, operisana sam od svake vrste laži, pa i dobronamerne, čak i kad bih detetu rekla da deda mraz postoji, provalio bi me za sekund jer n'umem da lažem
niti želim zato što "tako treba"

i ne mislim da će moj klinac biti zato lošiji ili siromašniji duhom i maštom

Opet cemo u krug!
Evo: setate gradom sa detetom i nasred trga 10 Deda Mraza stoji, prodavci novogodisnjih rekvizita... I dete kaze - mama, vidi koliko ih je! A ti - ma oni ne postoje!

Ja svojoj deci niti sam tvrdila da postoji, niti da ne postoji. Igrali smo se te igre koja ih uveseljava svake Nove godine: okitimo jelku, kucu, zamotamo zajedno neke paketice za goste, mesimo kolace... I sada ce tako da bude. A hteli ili ne, Deda Mraz se pojavi na lampionima, ukrasnoj hartiji, ili kutiji za kolace. Kako ga izuzimas iz praznicne atmosfere?

Ti to "ne/verovanje" tretiras na vrlo cudan nacin... nije Deda Mraz religija, opusti se. :)

ima vremena kad ce saznati da je to sve izmisljeno
to nekako ide samo od sebe kako dete odrasta

jos ne znam nikoga ko je ostao obelezen jer je kao mali verovao u dedu koji ga jednom godisnje obraduje poklonima
bas naprotiv
upravo takve stvari detinjstvo cine lepim

a religija i bajke za decu su 2 razlicite stvari
prvo ne volim, a drugo volim i dan danas jer mi budi najlepse uspomene

onda, dete koje u skolu krece sa verom u dedu i dete koje je u peleni zbog lenjosti roditelja...nije uporedivo... :)

uostalom, bebac je jos mali...videces za koju godinu kad bude dosao taj period, kako ces i sta ces....
decu te stvari raduju...i ne vidim zasto bi im oduzimali to(ponovljeno po ko zna koji put)

Meni je to sve lepo, iako nisam vise dete i nemam decu propisno okitim jelkicu, stavim
po koji ukras...napravim neku kompoziciju od starih razglednica i dobijem pokloncic i isto
tako neku sitnicu priredim i drugima...sve pod okriljem Debelog Deke...

I za Uskrs svi imamo svoja gnezda sa travom i jajima i slatkisima....

I da, kao mala...uopste mi nije bilo bitno postoji li on ili ne i ko ostavlja te paketice...vec pocetkom decembra nas je
hvatala euforija oko svega toga i zeljno cekanje otvaranja poklona...

ja sam raskrinkala isusa ali deda mraza ne :)
kad je pitala,kad sam videla da je pocela da sumnja rekla sam tacno je,ne postoji
ali dok je verovala meni je bilo drago da ima neku svoju magiju
idi bre,pa ona je nama pricala kako su puzevi "ovako pritisnuli bravu i usli i crtali flomasterima iza sporeta i po posteljini" pa bre da nema deda mraza ne bi bilo ni tih puzeva ni mnogih drugih stvari :)

e pa gonite se

Mislis da je cin krstenja na tebe sudbinski uticao?

Preterujes. Razmisli malo o tome sta kome zameras i zasto. i odvoji se od seoskih prica

Back