"Deda Mraz" i kompani

Тачно, слажем се. А ни не верујем да ће те посебно слушати. Једино што можеш да добијеш својим "истинама" је да дете о томе неће да разговара са тобом, Па сад, кад се нагомила много тема са којима деца не могу да разговарају са родитељима, то свакако није нешто добро.

Мојим клинцима нико посебно није причао о гоблинима, духовима, а сад овај мали шврћа каже да би он желео у Трансилванију, да види то тамо где је био Дракула. Као, зашто на море, може тамо, чуо је и то му се допада. Нисмо му ми говорили, нешто се не сећам да сам помињао Транс.
Увек су се хватали за играчке и књиге које имају неку дозу "страве". Потпуно природно за децу.
to je zbog crtaca...mnogo forsisraju vampire...poceli su sa tinejdzerima, a sada presli na malisane. i moje dete isto to gleda, ali on ima strah iako sam mu sasvim razumno objasnila ko je bio grof drakula i zbog cega je nastala legenda i vampirima. :lol:
da te pitam, posto i moje dete cesto poseze za takvim sadrzajima a plasi se. kako odagnati taj strah....ja sam mislila da je najbolje objasniti detetu da takve stvari ne postoje i zasto su nastale price o njima. medjtuim i pored mojih pokusaja da mu razumno, realno objasnim za neke stvari on se i dalje plasi. savet.

...sad nesto razmisljam...ja se i ne secam da mi je neko rekao da verujem u Deda Mraza, niti se secam da ga je neko "raskrinkao"...kada sam bila dete jednostavno je bio tu u odredjeno doba godine...kad sam porasla, otisao je...bez price, pompe ili bilo kakvih negativnih tragova...osim divnih uspomena, i leptirica u stomaku i dan-danas kada dolaze praznici... :heart:

reci mi, je l' mu fali nešto? mislim, kad me već svi napadaju da sam sebična, a znam one koji iz sebičluka rade suprotno - sine, donela te roda i ne pitaj više - samo kako ne bi probali da mu na drugi način objasne odakle on ovde :aha:

slazem se potpuno sa ovim, ali istotako mislim da je svet maste jako bitan deo detinjstva. ne treba im to oduzimati. treba da imaju svoj mali svet u koji mogu da pobegnu kad god pozele. mislim da je surovo tako agresivno dete iscupati odatle. salzem se da na decija pitanja treba odgovarati jasno i onako kako zaista jeste, ali ne treba im oduzimati najlepsi deo detinjstva.

otvorila sam temu jer sam radoznala :)
batine i deda mraz nisu iste stvari, samo sam se malo našalila
ne sećam se šta mi je mama pričala o deda mrazu pošto mi je veliki deo detinjstva izbrisan iz mozga
mislim da je mama imala većih problema i morala da razmišlja o tome kako da nam stvori uslove umesto da priča o deda mrazu
al' paketiće i jelku smo svake godine imali
to je bio NJEN izbor, mene niko nije pitao
mada sam tad volela to :think:
dada...mislim da ti zbog nekih svojih losih iskustava iz detinjstva zelis da na ovaj nacin "zastitis" dete od istih...ali mozda da ga prvo "pitas" sta ono zeli ;)

ма да
ај да га питамо које пелене више воли
која му кремица више одговара
и у коју би школу ишо
мој старији син је јасно и гласно изјавио да не жели да иде у школу
шта мислите, да му испуним жељу?

мала деца немају баш много права на избор
што је дете млађе, то је више ствари о којима родитељ одлучује уместо детета
и ако се детету ускрати деда мраз то ће опет бити одлука родитеља не деетета
не кажем да је неопходан ал у свету где је деда мраз малте не на сваком кораку, не вреди ни крити га од детета...

ма да
ај да га питамо које пелене више воли
која му кремица више одговара
и у коју би школу ишо
мој старији син је јасно и гласно изјавио да не жели да иде у школу
шта мислите, да му испуним жељу?

мала деца немају баш много права на избор
што је дете млађе, то је више ствари о којима родитељ одлучује уместо детета
и ако се детету ускрати деда мраз то ће опет бити одлука родитеља не деетета
не кажем да је неопходан ал у свету где је деда мраз малте не на сваком кораку, не вреди ни крити га од детета...

mislim da sam upotrebila navodnike. mislila sam na osetiti svoje dete i sta ono zaista zeli i sta je dobro za njega, prilagoditi se njemu a ne silom ga cupati iz nevinosti. najlakse je imati odnos prema detetu kao prema necemu sto je u tvoje vlasnistvo, pa donositi odluke umesto njega jer ono nista ne zna. nisu deca roboti, lutke.
svima nam izgleda treba malo vise dubine...

to je zbog crtaca...mnogo forsisraju vampire...poceli su sa tinejdzerima, a sada presli na malisane. i moje dete isto to gleda, ali on ima strah iako sam mu sasvim razumno objasnila ko je bio grof drakula i zbog cega je nastala legenda i vampirima. :lol:
da te pitam, posto i moje dete cesto poseze za takvim sadrzajima a plasi se. kako odagnati taj strah....ja sam mislila da je najbolje objasniti detetu da takve stvari ne postoje i zasto su nastale price o njima. medjtuim i pored mojih pokusaja da mu razumno, realno objasnim za neke stvari on se i dalje plasi. savet.

Добро јутро!

Ирис, не знам шта да ти кажем поводом тог рационалног објашњења да духови и вампири не постоје.

Као мала сам молила баку да ми прича "страшне приче" и не могу ти описати осећај. У исто време занимљиво и застрашујуће.

Али, тај страх узима данак. Дуго нисам смела увече да прођем кроз двориште сама.

Тај ирационални страх ме и данас понекад хвата када сам код куће сама и гледам неки "страшан филм".

Једноставно, то је проста хемијска реакција која дође пре него што ти сопствени разум објасни да је ирационално.

Зато, немојте деци много дозвољавати да слушају и читају о томе кад су мала, вероватно то другачије доживљавају него кад одрасту.

Исто као и са бајкама :)

takodje kada sam bila mala obozavala sam te strasne price, ali sito kao ti sam se dugo bojala, do te mere da sam u tinejdzerskom uzrastu, mislim, postala paranoicna. moja mama je takodje bila razumna, racionalna, i njena objasnjenja su se svodila na - to ne postoji, to su gluposti. i gotovo. nista dublje. jednostavno je izbegavala takve sadrzaje, ona mi nije pricala strasne price, sama sam tragala za njima, za strasnim mestima...
e sad ja ne znam da li pravim istu gresku. s tim sto se ja ipak trudim da mu zaista objasnim (sto moja majka nije radila) sta su ta bica, ko ih je stvorio. ali on se i dalje boji...primetila sam da muje godilo kada sam jednom prilikom onako u sali rekla - ma kakva cudovista, ma samo da dodje ima da ga ovako, i onako, ma ne sme vama niko bre da pridje...e tu se nasmejao i opustio. mozda mu je potreban taj neki osecaj zastite, da sam ja uvek tu...ali opet to mi je mac sa dve ostrice, da ne pocne da se oseca sigurno samo uz mene, i na neki nacin da se previse "veze", pa da ne zna da funkcionise kada je sam. zelim da ga naucim da je dovoljno jak i kada je sam. ali kako?
ne znam sta mi je pametno raditi, ne bih volela da taj njegov strah u kasnijem uzrastu predje u neku vrstu paranoje.

imamo jednu knjigu...cudesna stvorenja. ilustracije u toj knjizi su bas onako zastrasujuce...knjiga jeste zanimljiva ali nije za njegov uzrast. medjutim on je knjigu video...ja am knjigu, kada sam videla kakve su u stvari ilustracije u pitanju sklonila i rekla da ce dobiti kada krene u skolu. medjutim on stalno pita za tu knjigu, a jako se plasi tog kiklopa na prvoj strani...ali je non stop trazi i trazi..nije je dobio. mozda je to upravo greska. mozda rtreba da mu dam, pa ce oguglati :lol: opet ne znam ni koliko je to dobro sto se psihickog razvoja tice.

..iris, dechje poimanje strashnog je sasvim razlichito od nasheg..
..zato ih je teshko podrzati u prevazilazenju strahova, nekad jednostavno nismo sigurni shta je to chega se boje, pa mashimo poentu pokushajima..

..deca sve shto chuju i vide boje sopstvenim iskustvom, koje je malo, malecko..
..zato im nije strashan vuk koji je pojeo baku, to je samo nepravda i izaziva frustraciju i zelju za kaznjavanjem vuka, a ne strah..
..nema tu krvi, zuba, rezanja, napada vuka - samo dodje i proguta je.. :)

..ali im je jako strashno da ih neko/neshto nepoznato gleda ispod kreveta, iz shpajza, iz podruma,
zato shto ne znaju shta je (seti se svojih strahova, nikada to nije bilo domashtano i detaljno u tvojoj glavi, uvek je bilo samo TO :eek: )
i zato shto ne znaju shta sledi, shta ce se dogoditi..
..i nema boga da poveruju da toga nema..mozesh sto puta da proverish sa njima, eventualno ce poverovati da se nece pojaviti kad je mama tu,
sto mu dodje josh gore.. :lol:

..dok si mu prichala bajke i priche, ako si ga pazljivo posmatrala, mogla si da vidish sve faze suochavanja sa strahom i prevazilazenja istog,
ponovo i ponovo, svaki put kad je prichash..deca znaju instiktivno da se strahovi tako prevazilaze, priblizavanjem i istrajavanjem u ishchekivanju da
to strashno dobije shta zasluzuje, da bi se doshlo do olakshanja..

..neka "bica" nemaju tu fazu razreshenja u nashoj sadashnjosti, popularni vampiri i chuda iz crtaca..
..moracesh da odgledash dosta epizoda, da pohvatash sve trenutke kada zloca dobije svoje i ponavljash ih besomuchno.. :lol:

..a shto se tiche onih koji nisu zloce, ali ih se dete plashi, (moj sin se plashio majmuna, svih boja vrsta i velichina, zivih, crtanih, plishanih.. :roll:)
ostaje ti samo da insistirash na "jadan on, kako je ruzan, ali je dobar, on uvek....(pa spomenesh ili izmislish gomilu primera gde je to jadno bice bilo dobro, hrabro, plemenito, shtitilo drugog (to je posebno efikasno).. :lol: )

..ovo je iz mog iskustva, ako se setim josh necheg pametnog napisacu, ako ti zatreba neshto konkretnije, pitaj da smislimo taktiku.. :)

pa ja sad ne znam...ja upravo na osnovu mog iskustva kada sam bila dete (ako ga se dobro secam, a veruj mi trudim se da ga se sto jasnije setim) kada su ti iracionalni strahovi u pitanju pokusavam da reagujem pravilno. ja mislim da bi meni pomoglo da mi je majka objasnila zasto tvrdi da to ne postoji...doduse bila sam starija tada, mozda nekih 8-9g. kako ne pricamo neke narocite price kada su ta nevidljiva stvorenja u pitanu, sta tacno mislis kada kazes da ponavljam price kako je to zlo stvorenje dobila sta zasluzuje? imas li neku adekvatnu pricu da preporucis? ili mislis da mu govorim cesce kako cu ja oterati ta cudovista koja dolaze? kao sto rekoh mislim da to nije bas dobro...

pa ja sad ne znam...ja upravo na osnovu mog iskustva kada sam bila dete (ako ga se dobro secam, a veruj mi trudim se da ga se sto jasnije setim) kada su ti iracionalni strahovi u pitanju pokusavam da reagujem pravilno. ja mislim da bi meni pomoglo da mi je majka objasnila zasto tvrdi da to ne postoji...doduse bila sam starija tada, mozda nekih 8-9g. kako ne pricamo neke narocite price kada su ta nevidljiva stvorenja u pitanu, sta tacno mislis kada kazes da ponavljam price kako je to zlo stvorenje dobila sta zasluzuje? imas li neku adekvatnu pricu da preporucis? ili mislis da mu govorim cesce kako cu ja oterati ta cudovista koja dolaze? kao sto rekoh mislim da to nije bas dobro...

..mislila sam na sve one uobichajene priche i bajke koje si mu prichala ili chitala kad je bio mali/manji..
..najklasichnije, crvenkapa, pepeljuga, vuk i sedam jarica, ma sve ostale - tu uvek nevaljalac dobije shta je zasluzio..
..kad prichate o ovim novim zlocama koje ga plashe, obavezno zavrshite razgovor spominjanjem kako je tad i tad loshe prishao zato shto je zloca..
..naravno da nisam mislila da ga posednesh da mu izmishljash priche o njima, nego u razgovorima, kad god vidish da se umusio i paranoishe, a i ovako..

..i ne treba ti da ga oterash, rekoh to vec, ali ako te bash uvuche kroz razgovor u to, insistiraj da ste zajedno, da ce on da ovo, a ti ono,
( i tata i brat i tetka i komshija omiljeni, i vaspitachica moze
ako ima omiljenu igrachku moze i ona da uchestvuje..) :D
..igrajte se, ako vam legne u trenutku, "shta bi XY (chudovishte)" radilo kad bi otishlo u..ili kod.." stavljajte ga u svakodnevne situacije,
pusti ga nek se smeje kako bi izgledao XY u kupovini u tempu ili u parku na sankama ili kad bi morao da vozi kola ili u autobusu ili na plazi ili bil shta shto mu je blisko
(izbegavaj kucu i vrtic, naravno, toga mu je verovatno dosta :lol:)
i obavezno zavrshavajte tako shto mu se svi smeju, ili neshto zezne, ili ga srede na ovaj ili onaj nachin (kupci, prodavachice, deca u parku, putnici u autobusu, josh bolje ako i on "uchestvuje" )
ili na drugi nachin bude u njegovoj glavi "kaznjen"..

..deci treba krug, celina, zashto-zato, uzrok i posledica, suochavanje i pobedjivanje,
a neke od stvari koje ih brinu su nam toliko daleko, da ih jedva prepoznajemo kao moguci problem u njihovim glavama..

:think: bas volim praznicnu atmosferu ali nikad nisam potencirala te price oko postojanja deda mraza....kad me je dete pitalo da li on postoji ja sam mu rekla da ne postoji to je to....deda mraz je bio simbol kicenja, jelke, poklona, fine hrane i topline porodice, smejao se kad kazem da mu je deda mraz ostavio poklon ispod jelke i pitao me je kako je deda mraz usao kod nas kad nemamo dimnjak :))), a bio je par godina....isto tako ga nikad nisam plasila babarogama, vesticama, niti nestvarnim bicima....mozda sam mu time ubila mastu, ko to zna, ali ja cu opet tako i sa drugim detetom.....

..mislila sam na sve one uobichajene priche i bajke koje si mu prichala ili chitala kad je bio mali/manji..
..najklasichnije, crvenkapa, pepeljuga, vuk i sedam jarica, ma sve ostale - tu uvek nevaljalac dobije shta je zasluzio..
..kad prichate o ovim novim zlocama koje ga plashe, obavezno zavrshite razgovor spominjanjem kako je tad i tad loshe prishao zato shto je zloca..
..naravno da nisam mislila da ga posednesh da mu izmishljash priche o njima, nego u razgovorima, kad god vidish da se umusio i paranoishe, a i ovako..

..i ne treba ti da ga oterash, rekoh to vec, ali ako te bash uvuche kroz razgovor u to, insistiraj da ste zajedno, da ce on da ovo, a ti ono,
( i tata i brat i tetka i komshija omiljeni, i vaspitachica moze
ako ima omiljenu igrachku moze i ona da uchestvuje..) :D
..igrajte se, ako vam legne u trenutku, "shta bi XY (chudovishte)" radilo kad bi otishlo u..ili kod.." stavljajte ga u svakodnevne situacije,
pusti ga nek se smeje kako bi izgledao XY u kupovini u tempu ili u parku na sankama ili kad bi morao da vozi kola ili u autobusu ili na plazi ili bil shta shto mu je blisko
(izbegavaj kucu i vrtic, naravno, toga mu je verovatno dosta :lol:)
i obavezno zavrshavajte tako shto mu se svi smeju, ili neshto zezne, ili ga srede na ovaj ili onaj nachin (kupci, prodavachice, deca u parku, putnici u autobusu, josh bolje ako i on "uchestvuje" )

ili na drugi nachin bude u njegovoj glavi "kaznjen"..

..deci treba krug, celina, zashto-zato, uzrok i posledica, suochavanje i pobedjivanje,
a neke od stvari koje ih brinu su nam toliko daleko, da ih jedva prepoznajemo kao moguci problem u njihovim glavama..
:klap: odlicna ideja...ovoga se ne bih setila. bas si mi pomogla hvala. probacemo nadam se da ce delovati. super!

Е, пазите причу, препричавам једну ирску причу о бауку.
Ишао један дечко усред црне ноћи, као катран, кроз шуму. Није било звезда, ни месеца, шума је била густа. Одједном испред њега искочи баук. Имао је очи које су гореле, масну косу до колена, а нокте на ногама је имао дуге и савијене као удице. Капи крви су му капале из уста која су биле препуне оштрих зуба као ајкуле.
Дечак је рекао: не плашим те се, бауче.
А баук је рекао: требало би, дЈечаче.
И смазао га.
Рационализујте причу :)))
То је цела прича.

Ово је цела њихова, ирска прича за децу пред спавање. Нема разраде. Па, могу. Овде немате причу о злу и добру, које није црно-бела него потпуно огољено зло које вреба да поједе несмотрено дете. То су обичне приче које сви имају: ко се смуца сам по шуми ноћу (граду, згради итд) страдаће од злог бића, у подруму живи биће које ће да те поједе ако ниси добар, ако не једеш, ако не спаваш... Ништа битно. Али је сам опис тих злих бића грозан деци и то не може да се рационализује.
Деца морају да прерасту тај страх. И одрасли се плаше злих, непостојећих бића, па гледали сте онај јутјуб снимак о духу невојчице са лутком у лифту, пословна зграда, у Бразилу?? Какав страх и паника :)))
Ирске приче за децу о духовима и зомбијима имају на пример поуку да та бића могу да буду племенита.
Сећам се да сам им читао о неком дечаку кога су зли маћеха и очух стално злостављали. Дечак је често лутао по гробљу.
Једног дана је померио надгробни камен и ослободио духа. Дечак му је рекао да га сташно муче код куће, злостављају и не дају му да једе.
Е, онда је дух себи одломио сопствену ногу и рекао дечаку да однесе овим да скувају од ње чорбу хаха..
Кад су ови видели, преплашили су се, а онда их је дух и додатно преплашио касније кад се појавио. И ту имамо регуларно зло биће за већину људи, како га они доживљавају, као заштитника и онога који је племенит и добар.
Ето, сва та бића не морају да буду нужно зла, а те језовите приче су маштовитије од "уобичајених", духовите су, а онда скоро увек имају и + поруку.

:neutral: ne slazem se....meni su citane price bez selekcije od malih nogu i imala sam strahove dok nisam duboko zagazila u pubertet.....sestra me je iz fazona odvela sa 7-8 godian da gledam drakulu u bioskop i posle sam se godinama bojala da spavam sama nocu...zarekla sam se da to ja mom sinu nema sanse da priredim i uspela sam....te faze plasenja od mraka, koje-kakvih bica sa onoga sveta nismo ni imali a on je sad 13 godina i problem je resen....

Ма, знаш шта, ове твоје приче су и мени језиве, а камоли детету од 5 година.

Па не бих могла после да је извучем испод кревета и не би макла из куће по ноћи.

А да ти не причам о страшним сновима које после има.

Ево ти примера: има око 2 године и буди се у сред ноћи плачући. На питање зашто плачеш, пита ме да ли га и ја видим. Кога? Великог црвеног пса који је глицнуо за гузу :sad2:

Тог дана је гледала Клифорда у коме нема ничег страшног, сем што је он заиста огроман црвени пас (а добрица).

Какви бауци, па то да јој испричам не би заспала до краја живота :eek:

:neutral: ne slazem se....meni su citane price bez selekcije od malih nogu i imala sam strahove dok nisam duboko zagazila u pubertet.....sestra me je iz fazona odvela sa 7-8 godian da gledam drakulu u bioskop i posle sam se godinama bojala da spavam sama nocu...zarekla sam se da to ja mom sinu nema sanse da priredim i uspela sam....te faze plasenja od mraka, koje-kakvih bica sa onoga sveta nismo ni imali a on je sad 13 godina i problem je resen....

Ја сам у том узрасту гледала Лептирицу и тај страх ме држао дуго, дуго (просто ме срамота да кажем).

Зато мојој ћери не причам такве приче.

Нема разлога плашити децу бауцима, вампирима, аждајама и сл.

Нарочито не полицајцима и Циганима, који ће одвести дете које није добро ;)

Али, Деда Мраз и Божић Бата су увек добродошли.:)

Ово је цела њихова, ирска прича за децу пред спавање. Нема разраде. Па, могу. Овде немате причу о злу и добру, које није црно-бела него потпуно огољено зло које вреба да поједе несмотрено дете. То су обичне приче које сви имају: ко се смуца сам по шуми ноћу (граду, згради итд) страдаће од злог бића, у подруму живи биће које ће да те поједе ако ниси добар, ако не једеш, ако не спаваш... Ништа битно. Али је сам опис тих злих бића грозан деци и то не може да се рационализује.
Деца морају да прерасту тај страх. И одрасли се плаше злих, непостојећих бића, па гледали сте онај јутјуб снимак о духу невојчице са лутком у лифту, пословна зграда, у Бразилу?? Какав страх и паника :)))
Ирске приче за децу о духовима и зомбијима имају на пример поуку да та бића могу да буду племенита.
Сећам се да сам им читао о неком дечаку кога су зли маћеха и очух стално злостављали. Дечак је често лутао по гробљу.
Једног дана је померио надгробни камен и ослободио духа. Дечак му је рекао да га сташно муче код куће, злостављају и не дају му да једе.
Е, онда је дух себи одломио сопствену ногу и рекао дечаку да однесе овим да скувају од ње чорбу хаха..
Кад су ови видели, преплашили су се, а онда их је дух и додатно преплашио касније кад се појавио. И ту имамо регуларно зло биће за већину људи, како га они доживљавају, као заштитника и онога који је племенит и добар.
Ето, сва та бића не морају да буду нужно зла, а те језовите приче су маштовитије од "уобичајених", духовите су, а онда скоро увек имају и + поруку.

procitaj neke grimove bajke...mene je odusevila bajkabademovo drvo. ali takvu verziju nikad ne bih pricala svom detetu, sada. mozda kada bude tinejdzer :)

..bajke se ne mogu posmatrati van konteksta vremena, a bogami i mesta, tj regiona iz kog potichu..
..stari irci nisu bash vodali decu za ruchice, niti su im bili na oku 24/7, pa su bauk iz mrachne shume, azdaja iz bunara i slichni "pomagachi"
u sachuvavanju zive glave podmlatka imali svoju ulogu..

..i danas roditelji prenaglashavaju opasnosti realnog zivota, mrachno stepenishte zgrade, lift, ulica tj saobracaj, lopovi i manijaci,
iz istog razloga, koliko su puta deca opomenuta u svim mogucim varijantama,
od racionalnih objashnjenja do anegdotalnih strahota, rekao bi chovek da je nesreca neminovnost, a ne mogucnost,
a i kad decu pitate slichan je utisak..
..mislim, 99% dece je u shumi jednom godishnje, a u mrachnoj shumi jednom do puberteta :lol:
za razliku od malih iraca iz 15-og veka, njima je sve od kuce i bashte nadalje bilo realna opasnost..
..a nije bilo pametno plashiti ih vukom, pojava vuka kod dece treba da izazove povik na oruzje :lol: a ne paralisanost od straha..

:lol: odlicna si.
da te pitam. kako upozoriti dete od 6-7 godina na opasnost od nepoznatih ljudi? ja sam mom detetu vrlo jasno rekla koga treba da se kloni i zasto. navela par situacija i rekla mu da nikako ne naseda na price koje moze da cuje od nepoznate osobe. da li treba biti konkretan u takvim situacijama ili?

:lol: odlicna si.
da te pitam. kako upozoriti dete od 6-7 godina na opasnost od nepoznatih ljudi? ja sam mom detetu vrlo jasno rekla koga treba da se kloni i zasto. navela par situacija i rekla mu da nikako ne naseda na price koje moze da cuje od nepoznate osobe. da li treba biti konkretan u takvim situacijama ili?

..pa tako.. nemoj da mu detaljishesh, kazi mu da nisu svi ljudi dobri i da mogu da ga ukradu i odvedu ili da ga povrede..to je dovoljno..

..obavezno pokushaj da mu dash konkretne smernice shta da radi u situacijama kada ga startuje IKO nepoznat,
ako ga neko neshto pita nek odgovori, ali
ako ga zove da mu pokaze gde je neshto (ulica, zgrada itd) ili da mu pomogne neshto (da ponese, pomeri, otvori)
da kaze da ce da pozove mamu (tatu, komshiju, nekog) da mu pomognu i da to i uradi, odmah i svaki put (mozda cesh morati da pomazesh nekim nepoznatim neki put,
ali ebiga, bolje tako.. :lol: )
a ako ga zove da udje u auto da ga pita/pokaze/da neshto - da se okrene i trchi kuci ili medju ljude iz tih stopa..

..za njegov uzrast, kad je sam bez nekog poznatog u blizini ipak retko i kratko i obichno ispred kuce/zgrade, mislim da je to dovoljno..

Back