Nije mi jasno kako vratiti autoritet. Koje ideje imate.
To je kao da kazes, nahranio bih gladne u africi. Iskorijenio bih nasilje i slicno. Kako?
Roditelji isto govore. Djecija prava su nam oduzela autoritet.
Ja u to ne vjerujem. Ili znas ili ne znas da gradis autoritet. Kako roditelj, tako i nastavnik.
Kroz citavo osnovno i srednje skolovanje, mi smo imali svega nekoliko nastavnika/profesora koji su znali da se nametnu svakoj generaciji. I djake je bilo stamota da im smetaju, da budu kritikovani. I ti ljudi nisu ni tukli, ni slali da klece na kukuruzu, ni izbacivali. Jesu razmjestali po klupama djake i to u osnovnoj. I opetsa istom tom djecom si imao druge kojima su mast vadili.
Danas se sve vise oslanjamo na strucnjake. Treba da se uvede vise pedagoga, vise psiholova...sve to porucuje da nastavnik nije strucan. A strucan je. Nastavnik treba da vrati samopouzdanje. Da smije da djeluje. Zasto bi nastavnik odgovarao u ponoc u nekoj viber grupi. Koji strucnjak treba ovoj uciteljici koja je tokom ovog zlocina malisanima rekla da traje neka vjezba i odvela djecu u park, pored kolona hitnih i policije, gdje su djeca nesvjesna desavanja sacekala roditelje.
Toj zeni, koja tu djecu voli kao rodjena majka, koja voli svoj posao, ne treba strucnjak.
Neophodno je prekinuti rak ranu prosvete a to je stranacki kadar u rukovodstvu. Koliko ce nastavnika doci u bg 26. pod rpijetnjom otkazom?