Da li ako nemamo faks nemamo i kritičko razmišljanje?

• Začetnik teme Začetnik teme ss77e
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Inspirisan pisanjem nasih forumaskih drugara koji pljuju po univerzitetskom obrazovanju ( a da sami nikada tamo nisi privirili) bacih pogled na cene strudija na privatnim univerzitetima, specijano na studije o zastiti zivotne sredine. Pa tako na Union-u te studije na bechelor nivou kostaju 1500 eura po godini, sto sa 4 god studija i svim ostalim troskovima izadje 6500-7000 eura za diplomu BSc. Sto je ipak nize od 10 hiljada za diplomu strukovnog inzenjera u skoli u Pozarevcu.

Sta moze nesudjeni student za razliku u skolarini? Moze da da kesh profesorima za ispite te ne mora da uci, moze da plati neku prostitutku da dize noge umesto nje/njega profesorima te ne mora da uci... ybt, sve se svodi na to da ljudi ne moraju da uce. To je sustina cele nase price, kako biti moodo a da ne ucis, jer je ucenje gubljenje vremena i odlika neinteligencije.

Da s osvrnem na temu, obrazovaniji su u proseku skloniji kritičkom mišljenju što ne znači da oni samo sa srednjom nemaju kritičke mišljenje kao i da oni sa fakultetom obavezno imaju. Takođe, kritičko mišljenje često ume da se iskrivi i ode u svoju suprotnost pa imamo fakultetski obrazovane ljudi koji su protiv vakcinacije zemlje.
Kritičko mišljenje nije baš tako jednostavna stvar, dve osobe mogu imati razvijeno kritičko mišljenje a da se ne slažu oko nečeg. Ne znam da li postoje testovi koji mere kritičko mišljenje? Sećam se da sam svojevremeno radio neki reasoning test, test racionalnog mišljenja ili tako nešto i imao maksimalan skor. To nije isto što i IQ test, tako da ni kritičko mišljenje ne treba sasvim poistovećivati sa inteligencijom.

Da s osvrnem na temu, obrazovaniji su u proseku skloniji kritičkom mišljenju što ne znači da oni samo sa srednjom nemaju kritičke mišljenje kao i da oni sa fakultetom obavezno imaju. Takođe, kritičko mišljenje često ume da se iskrivi i ode u svoju suprotnost pa imamo fakultetski obrazovane ljudi koji su protiv vakcinacije zemlje.
Ниси пратио.
Наука не значи да ако си против вакцинације да не поштујеш нешто што сви морају да признају.
Поента је у аргументованом разговору а не у паушалном оцењивању да ли је неко за или против.
Академски образовани грађани образлажу да су против нечега због или за нешто због, али не аргументима типа "гледао сам на јутјубу звучи уверљиво" већ то иде мало другачије.
Стога не видим зашто је чудно да је неко лекар а да је против вакцинације ? Можда није у питању свака врста вакцине, овако вадимо ствари из контекста и правимо незгодну и нејасну ситуацију.

Dosta vidim kako se spominje da ljudi bez faksa ne mogu da imaju kritičko razmišljanje? Pogotovo mlađe generacije o tome pričaju i vređaju one bez faksa? Staviti etiku da si glup i da ne možeš da se boriš za promene ukoliko nisi akademski građanin?

E sad mi objasnite zašto je to tako?
Mozda zato sto proteste nisu poveli kmetovi radnici vec studenti.

Da bar.
Već pravni uzaludni.
Osim ako uđem u neku stranku, onda više ništa nije bitno.
Neki nas covek utekao iz Srbije jos u vreme kad je JNA opsedala Vukovar, nije lose stajao ni u '80-tim, poceo da se bavi preduzimackim poslom u gradjevini i namlatio se kinte samo tako. Posao je nasledio od oca koji je iznenada umro, te je zabatalio studije Arhitekture na BU relativno u ranoj fazi studija. Zavrsi on sa porodicom u Torontu i tamo pocne da radi sta se ima, pa je na kraju i iseljenju postao preduzimac.

No, zelja za diplomom ga nije napustala, sad vec iz imaginarnog razloga, tokom godina je odlazio u Srbiju, polagao ispite, upisivao godine i na kraju diplomirao negde oko 2015, u 53-54-toj godini zivota. Napravio je zurku zay.ebavanja za svoju diplomu, uramio je diplomu i okacio na zid kuce u Mississaugi. Sa tom diplomom nista ne moze ni u Kanadi ni u Srbiji, inace. No, mora se priznati da je bio uporan.

Neki nas covek utekao iz Srbije jos u vreme kad je JNA opsedala Vukovar, nije lose stajao ni u '80-tim, poceo da se bavi preduzimackim poslom u gradjevini i namlatio se kinte samo tako. Posao je nasledio od oca koji je iznenada umro, te je zabatalio studije Arhitekture na BU relativno u ranoj fazi studija. Zavrsi on sa porodicom u Torontu i tamo pocne da radi sta se ima, pa je na kraju i iseljenju postao preduzimac.

No, zelja za diplomom ga nije napustala, sad vec iz imaginarnog razloga, tokom godina je odlazio u Srbiju, polagao ispite, upisivao godine i na kraju diplomirao negde oko 2015, u 53-54-toj godini zivota. Napravio je zurku zay.ebavanja za svoju diplomu, uramio je diplomu i okacio na zid kuce u Mississaugi. Sa tom diplomom nista ne moze ni u Kanadi ni u Srbiji, inace. No, mora se priznati da je bio uporan.
Nekako mislim da bi tako i ja.
Bez obzira na to da postignem sve, što je tom čovjeku pošlo za rukom, o čemu mnogi diljem svijeta sanjaju... ukoliko uračunamo sve za čime ljudi sanjaju... ispada da se sve svodi na to biti u stanju obitelji priskrbiti zdjelu hrane ili ne, a već to je velika stvar.
Ja, do sada, nisam roditeljima priskrbio zdjelu hrane, uz najmizerniju crkavicu od njihove penzije, još uvijek se hrane sami.

E sad ne možeš da se izvadiš na prste 😄
Tema: Svaki posao nosi odgovornost ali tema je kritičko mišljenje i za to su zadužene uglavnom društvene nauke (minus pravo, pravo ne znam dal može da se ugura međ' nauke).
Koje vađenje na prste? Koje kritično razmišljanje ljudi u Srbiji koji su završili društvene smerove? Pa sam tom diplomom bilo kojih društvenih nauka su najviše kod nas i zajebali celu državu i društvo. Evo ti ga predsednik i bukvalno jedno 70% političara koji palamude samo. Čemu služi kritičko mišljenje nekog besposličara kome treba stranka i familija da bi se ugurao negde? Matematičar ili fizičar nema kritičko mišljenje? Ko ga ima? Da nisu paraziti sa dramskih umetnosti? Nemoj da se zajebavamo. Svako ko sa svojom diplomom iz Srbije ne može da radi u Holandiji, Nemačkoj, SAD, Australiji i bilo gde gde se ceni znanje bolje bi bilo da ćuti i pokrije se ušima i sa svojim kritičkim mišljenjem može jedino da bude bot neke stranke. Evo ceo svet se otima za srpske pravnike, ekonomiste, sociologe, dramaturge i tako te. Sa tim diplomama iz Srbije može na zapadu da se čisti ulica.

Sinko, iz tebe provejava takva mrznja ka toj zeni da je to zabrinjavajuce, nije lepo da pises o nekoj anonimnoj osobi na takav nacin, pogotovo o zeni.
Pa ako si privatnik, nevezan za TE sta te boli rasplodni organ ko tamo i na kakav nacin radi? Kao referent zastite na radu ne moze nikakav posao da ti namesti u TE, plus ne trza na tebe...
Boli me jer kao privatnik ja finansiram ološ da ima od čega da živi. Privatni sektor sve finansira i od tog sektora zive svi palamudi i stranački botovi i intelektualci na baterije iz državne službe. A ako nisi čuo muškarci i zene su jednaki tako da se i žene smeju slobodno pozivati za nepotizam, korupciju, nesposobnost, i bilo koje nepočinstvo. Zbog takvih ološa i parazita bilo muških ili ženskih smo mi ovde. Zašto nije lepo pozivati bilo koga ko je parazit? Baš naprotiv treba svakoga sa državnom platom popljuvati prvom prilikom kad se pravi pametan. Opet ti glupim forama ne trza ne tebe i tako to. Pa mi normalni ne juricamo za drocama sa državnih jasli, to je za školovani i devijantni stranacki kadar.

Poslednja izmena:
Ово највише говори о теби и са ким се ти дружиш. Изгледа нико од твојих пријатеља нема факултет. Што није ништа лоше. Лоше је што се теби огадио факултет о коме не знаш ништа
Kako bi mi se ogadio ako ne na osnovu licnog iskustva i toga kakvi su ostali oko mene? Svi imaju i teski su tupsoni.

Шта имају, мегатренд, вишу пословну или приватни правни факултет ?
Da to imaju bili bi elita a i ja... mada sve je relativno, inace fakulteti su pre svega namenjeni devojkama koje ih vise i upisuju i generalno su uspesnije u skolama od decaka. Sad u kakvoj je to vezi sa kritickim razmisljanjem? I zene su u proseku pametnije od muskaraca, ali muskarci imaju karijere i kefalo za posao.
A da li su visokoobrazovane zene pametnije i uspesnije od srednje obrazovanih? Ne bih bas rekao...

Da to imaju bili bi elita a i ja... mada sve je relativno, inace fakulteti su pre svega namenjeni devojkama koje ih vise i upisuju i generalno su uspesnije u skolama od decaka. Sad u kakvoj je to vezi sa kritickim razmisljanjem? I zene su u proseku pametnije od muskaraca, ali muskarci imaju karijere i kefalo za posao.
A da li su visokoobrazovane zene pametnije i uspesnije od srednje obrazovanih? Ne bih bas rekao...
Значи погодио сам. То је та варијанта, Сингидунум, Мегатренд и приватни правни.

Значи погодио сам. То је та варијанта, Сингидунум, Мегатренд и приватни правни.
Kazem, ti fakulteti su elitni u odnosu na drzavne klosarske na kojima se studira po 15 godina, svako ko ih zavrsi treba da se ponosi time sto nije isao na drzavni. Mada nikakav fakultet nije za pravi ponos, idealno obrazovanje je srednja strucna ili visa skola...

Kazem, ti fakulteti su elitni u odnosu na drzavne klosarske na kojima se studira po 15 godina, svako ko ih zavrsi treba da se ponosi time sto nije isao na drzavni. Mada nikakav fakultet nije za pravi ponos, idealno obrazovanje je srednja strucna ili visa skola...
Све ти се помешало у глави.
Не знам где си читао о томе како се студира али погрешно си чуо и читао.

Све ти се помешало у глави.
Не знам где си читао о томе како се студира али погрешно си чуо и читао.
Prosek studiranja na drzavnim fakultetima dok su bili zahtevni je bio desetak godina. Sad kad vise nisu toliko zahtevni se malo smanjio, ali je i "znanje" koje se stice u rangu osnovne skole. Ali tu nikad nije ni bilo znanja koliko god da se uci, samo borba za papir.

Dakle slozicemo se da je osnovna skola debilana, da je gimnazija debilana, samim tim i fakultet mora biti debilana ako je gimnazija priprema za njega...

E sad sto se tice samog razmisljanja... na opste obrazovanje realno vise utice gimnazija kao takva od velike vecine fakulteta, a i teze je biti odlican djak u gimnaziji nego zavrsiti mnoge.

Koje vađenje na prste? Koje kritično razmišljanje ljudi u Srbiji koji su završili društvene smerove? Pa sam tom diplomom bilo kojih društvenih nauka su najviše kod nas i zajebali celu državu i društvo. Evo ti ga predsednik i bukvalno jedno 70% političara koji palamude samo. Čemu služi kritičko mišljenje nekog besposličara kome treba stranka i familija da bi se ugurao negde? Matematičar ili fizičar nema kritičko mišljenje? Ko ga ima? Da nisu paraziti sa dramskih umetnosti? Nemoj da se zajebavamo. Svako ko sa svojom diplomom iz Srbije ne može da radi u Holandiji, Nemačkoj, SAD, Australiji i bilo gde gde se ceni znanje bolje bi bilo da ćuti i pokrije se ušima i sa svojim kritičkim mišljenjem može jedino da bude bot neke stranke. Evo ceo svet se otima za srpske pravnike, ekonomiste, sociologe, dramaturge i tako te. Sa tim diplomama iz Srbije može na zapadu da se čisti ulica.
Ala si ti isključiv i ostrašćen. Kao da se na takvim fakultetima ne stiče znanje i da sociolozi nisu potrebni društvu ili da dramaturgija ne vredi ili da ekonomisti ne rade u lrivatnom sektoru. Inače, imam kolege s Ekonomskog koji su u inostranstvu i lepo im ide. Kakvo crno čišćenje ulica. Znam čak i neke pravnike koji su otišli i rade po firmama.
Možeš imati kritičko mišljenje šta god da završiš. Kakvo crno botovanje.
Lep pozdrav.

Poslednja izmena:
Prosek studiranja na drzavnim fakultetima dok su bili zahtevni je bio desetak godina. Sad kad vise nisu toliko zahtevni se malo smanjio,
Мало ? Четворогодишње студије, ко не заврши за девет година губи право на даље студирање.
Заборавио си да је данас мастер обавезан за посао. Некада се студирало по десет година јер је професор пуштао два студента од 100 пријављених на испиту. И на крају (по старом), имаш 7 - 1 степен.
Данас је студирање много скупље него некад, скраћено је. И плус годину дана на мастеру. И тек после пет година се има 7 - 1 степен.

Заборавио си да је данас мастер обавезан за посао.
Koji posao? Obavezan je prosveti, sto je glupost, nekad su u osnovnim skolama radili sa visom pedagoskom. Zamisli tu sramotu zavrsis master na biologiji i zaposlis se kao vaspitacica u obdanistu.
Данас је студирање много скупље него некад, скраћено је.
Skuplje nego u Jugoslaviji ali jeftinije nego dosovsko, sad i u apsolutnim brojevima, da ne racunamo sto su skolarine zanemarljivo rasle.
Некада се студирало по десет година јер је професор пуштао два студента од 100 пријављених на испиту. И на крају (по старом), имаш 7 - 1 степен.
To je bilo pravo blokiranje...

Koji posao? Obavezan je prosveti, sto je glupost, nekad su u osnovnim skolama radili sa visom pedagoskom.
Било који. Види се да ниси студирао по болоњи. Питај неке који јесу да ти објасне зашто 90% студената иде на мастер студије. Можда зато што је без мастера 6 степен образовања. Тј. није једнако школи пре болоње.
Skuplje nego u Jugoslaviji ali jeftinije nego dosovsko, sad i u apsolutnim brojevima, da ne racunamo sto su skolarine zanemarljivo rasle.
Па Ђинђић је увео то скупо студирање а СПС је деведесетих примао по 2000 бруцоша на Правном у Београду на јефтино студирање. Не треба толико кадрова али ко те пита. Битно да свака кућа има студента.
To je bilo pravo blokiranje...
Иживљавање. Не блокирање. Захваљујући Вућичевим штанц-диплома установама, сад свако може да заврши приватни факултет који реално не служи ничему.

Poslednja izmena:
Било који. Види се да ниси студирао по болоњи. Питај неке који јесу да ти објасне зашто 90% студената иде на мастер студије. Можда зато што је без мастера 6 степен образовања. Тј. није једнако школи пре болоње.
Jesam ali svakako ne ide 90%, pa dovoljno je samo pogledati koliko ima mesta i uporediti.

Jesam ali svakako ne ide 90%, pa dovoljno je samo pogledati koliko ima mesta i uporediti.
Иде, ниси студирао па не знаш.
Психологија чак обезбеђује буџет на мастеру свима који су на основним студијама били на буџету (што иначе многи факултети не раде). Политичке науке немају буџет на мастеру на свим смеровима. Поједини смерови су све самофинансирајући кандидати.
Сад ти је мастер ништа. Да би био помоћник у настави на факултету мораш уписати докторске студије.
А пошто је много факултета укинуло дипломски рад, мастер рад је једино озбиљно дело за све који никада по плану и програму дипломски рад нису ни имали.
Имали су семинарске радове које не рачунам.
Мастер је еквивалентно старим четворогодишњим студијама зато се и завршава.

Back