„Niko neće ići u Brisel prvi put u poslednjih 13 ili 14 godina“: Srbija neće imati predstavnika na Samitu EU, Vučić kaže da je on sam tako odlučio

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
93.868

„Niko neće ići u Brisel prvi put u poslednjih 13 ili 14 godina“: Srbija neće imati predstavnika na Samitu EU, Vučić kaže da je on sam tako odlučio​

Srbija sutra neće imati predstavnika na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je gostujući na RTS rekao da „ni on, ni niko drugi“ neće otići sutra u Brisel, navodeći da je razgovarao sa brojnim evropskim liderima i da je zahvalan na poštovanju koju su prema Srbiji pokazali Ursula fon der Lajen i Antonio Košta.

„Prvi put u poslednjih 13 ili 14 godina ni ja, ni bilo ko drugi, nećemo otići na tu međuvladinu konferenciju. Niko neće predstavljati Republiku Srbiju, tako da će Zapadni Balkan biti bez Republike Srbije“, rekao je predsednik za RTS.

Prema njegovim rečima, to radi zbog građana Srbije, bez obzira što zna da će to naići na kritike u Briselu.

Naglasio je da je sam doneo tu odluku i da Vlada ne treba da trpi bilo kakve pritiske zbog toga.

Mislim da time štitim Srbiju i njene interese. Srbija je na svojoj strani, ma koliko se to ne sviđalo Vašingtonu, Briselu ili Moskvi, kazao je Vučić i dodao da ćemo ostati na evropskom putu sve dok je on predsednik, a nakon toga, dodao je, „videćemo“.

https://nova.rs/vesti/politika/srbi...u-eu-vucic-najavio-da-niko-nece-ici-u-brisel/

Nema cveća za Ursulu.

Odlukom da niko ne ide u Brisel, Srbija se sama isključuje iz zvaničnih kanala EU, a saradnja se svesno premešta u zonu ličnih, neformalnih i netransparentnih dogovora. Dogovori će se, naravno, voditi iza zatvorenih vrata, a građani će o njima biti obavešteni onoliko koliko Vučić proceni da treba i onda kada njemu odgovara.

Tako država prestaje da postoji kao sistem, a postaje lična imovina, gde se međunarodni odnosi vode kao kafanski aranžmani, bez zapisnika, bez kontrole i bez odgovornosti.

Srbija se time ne "štiti", nego se pretvara u privatnu prćiju u kojoj predsednik odlučuje kad ima sastanak, kad se duri, kad ne ide u Brisel i kad će "videti šta dalje". EU put se formalno pominje, ali se suštinski suspenduje dok traje lična taktika, lični inat i lična trgovina.

„Niko neće ići u Brisel prvi put u poslednjih 13 ili 14 godina“: Srbija neće imati predstavnika na Samitu EU, Vučić kaže da je on sam tako odlučio​

Srbija sutra neće imati predstavnika na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je gostujući na RTS rekao da „ni on, ni niko drugi“ neće otići sutra u Brisel, navodeći da je razgovarao sa brojnim evropskim liderima i da je zahvalan na poštovanju koju su prema Srbiji pokazali Ursula fon der Lajen i Antonio Košta.

„Prvi put u poslednjih 13 ili 14 godina ni ja, ni bilo ko drugi, nećemo otići na tu međuvladinu konferenciju. Niko neće predstavljati Republiku Srbiju, tako da će Zapadni Balkan biti bez Republike Srbije“, rekao je predsednik za RTS.

Prema njegovim rečima, to radi zbog građana Srbije, bez obzira što zna da će to naići na kritike u Briselu.

Naglasio je da je sam doneo tu odluku i da Vlada ne treba da trpi bilo kakve pritiske zbog toga.

Mislim da time štitim Srbiju i njene interese. Srbija je na svojoj strani, ma koliko se to ne sviđalo Vašingtonu, Briselu ili Moskvi, kazao je Vučić i dodao da ćemo ostati na evropskom putu sve dok je on predsednik, a nakon toga, dodao je, „videćemo“.

https://nova.rs/vesti/politika/srbi...u-eu-vucic-najavio-da-niko-nece-ici-u-brisel/

Nema cveća za Ursulu.

Ide li Turska na te Samite EU , a kandidat za članstvo je već 50 godina ?
download.png

SRBIJA ŠTO PRE se navikne i POČNE DA ŽIVI SA TIM da joj je EU komšija i strana država, tim pre će da krene da napreduje.

A Vučić je napravio najgoru moguću grešku koja je upropastila Srbiju, a to je da je uteraao Srbiju u ponašanje kao da je član EU i da ima njihove obaveze, a da u stvari je EU samo strana država sa kojom se Srbija graniči i ništa više od toga.

Kad bi se tako ponašale Norveška, Švajcarska, Britanija, Island, Turska da imaju obaveze i ponašanje EU dok u stvari nisu njihovi članovi propali bi najgore tako da kamen na kamenu od tih država nebi ostao

Tako bre.

happy peter pan GIF

Nema cveća za Ursulu.

Dosadilo mu da sam sebi trazi stolicu po hodnicima...😕

...

Samit Briksa je prirodni habitat cacija, ali problem sto ne smeju da skupe jajca junacka da tamo odu.
Samit BRIKS-a bi bilo prirodno mesto za pripadnike organizovane kriminalne grupe, ali fakat da se oni posle ubistva jednog njihovog člana u Moskvi plaše Rusa. Mislim da u Moskvu bezbrižno da idu smeju još samo Vulin i Bajatović kao provereni ruski kadrovi.

Ide li Turska na te Samite EU , a kandidat za članstvo je već 50 godina ?
Pogledajte prilog 1833675

SRBIJA ŠTO PRE se navikne i POČNE DA ŽIVI SA TIM da joj je EU komšija i strana država, tim pre će da krene da napreduje.

A Vučić je napravio najgoru moguću grešku koja je upropastila Srbiju, a to je da je uteraao Srbiju u ponašanje kao da je član EU i da ima njihove obaveze, a da u stvari je EU samo strana država sa kojom se Srbija graniči i ništa više od toga.

Kad bi se tako ponašale Norveška, Švajcarska, Britanija, Island, Turska da imaju obaveze i ponašanje EU dok u stvari nisu njihovi članovi propali bi najgore tako da kamen na kamenu od tih država nebi ostao
Komentar koji pokazuje nesvjesnost pozicije Srbije i politike koju vodi.
Vjerojatno se javljaš iz SAD-a i na zidu držiš Putina. Nema drugog objašnjenja.

KOMŠIĆ OTPUTOVAO U BRUXELLES: Vučića neće sresti ni na hodniku...

Tokom plenarnog sastanka i radne večere, bit će razgovarano о produbljivanju saradnje, ekonomskom i investicionom planu.

zeljko_k_1_1.jpg

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na samitu Evropska unija – zapadni Balkan, koji će biti održan danas u sjedištu Evropskog vijeća u Briselu.

Samit okuplja lidere država članica Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana s ciljem razmatranja ključnih pitanja regionalne saradnje, napretka procesa evropskih integracija te izazova savremenog geopolitičkog okruženja.

Tokom plenarnog sastanka i radne večere, bit će razgovarano о produbljivanju saradnje, ekonomskom i investicionom planu, Zelenoj i Digitalnoj agendi, zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, borbi protiv hibridnih prijetnji te o pitanjima migracija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, "Slobodna Bosna" izvijestila je kako na samitu EU neće biti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je gostujući na RTS rekao da „ni on, ni niko drugi“ neće otići u Bruxelles, navodeći da je razgovarao sa brojnim europskim liderima i da je zahvalan na poštovanju koju su prema Srbiji pokazali Ursula von der Leyen i António Costa.

„Prvi put u poslednjih 13 ili 14 godina ni ja, ni bilo ko drugi, nećemo otići na tu međuvladinu konferenciju. Niko neće predstavljati Republiku Srbiju, tako da će Zapadni Balkan biti bez Republike Srbije“, rekao je Vučić za RTS.

Kazao je da je sam donio tu odluku i da Vlada ne treba da trpi bilo kakve pritiske zbog toga.

-Mislim da time štitim Srbiju i njene interese. Srbija je na svojoj strani, ma koliko se to ne sviđalo Washingtonu, Bruxellesu ili Moskvi, kazao je Vučić.

BURNO U BRUXELLESU: "Bosna i Hercegovina da što prije pristupi ograničenoj izbornoj i ustavnoj reformi..."​

Hrvatska pozdravlja tekst zaključaka danskog predsjedništva o proširenju u kojem se ističe važnost poštovanja ugovora o sukcesiji bivše Jugoslavije te se poziva Bosnu i Hercegovinu da provede ograničenu ustavnu i izbornu reformu.

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove država članica, nisu mogli usvojiti zaključke zbog nedostatka konsenzusa jer se Mađarska protivi dijelu teksta koji govori o Ukrajini. Stoga je prijedlog usvojen u obliku zaključaka predsjedništva koje podržava 26 članica.

“Nama je posebno važno što se u zaključcima ukazuje na važnost dobrosusjedskih odnosa i rješavanja svih pitanja vezanih uz prošlost te nam je drago što se u tekstu spominje sporazum o sukcesiji koji obvezuje sve države sljednice bivše države”, izjavila je državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova RH Andreja Metelko Zgombić.

Istaknula je da su zaključci o Bosni i Hercegovini znatno ojačani. “S obzirom na predstojeće izbore 2026. na nekoliko je mjesta ukazano na potrebu jačanja integriteta izbornog procesa i provedbe, između ostaloga i odluka Ustavnog suda BiH”, dodala je.

-Ustavni sud je 2016. u predmetu “Ljubić” naveo da je načelo konstitutivnosti u BiH natkrovljujuće i da ono podrazumijeva da u Domu naroda moraju sjediti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda. U više navrata u zastupnički klub Hrvata birani su izaslanici koji nisu birani voljom hrvatskog naroda, navodi Hina.

“U zaključcima se poziva Bosna i Hercegovina da što prije pristupi ograničenoj izbornoj i ustavnoj reformi. Posebno se ističe da ta izborna reforma trebala ukloniti sve oblike diskriminacije i nejednakosti.Također se spominje da odluke Ustavnog suda BiH nisu do kraja provedene, a ono što mi smatramo posebno važnim jest da se BiH poziva da u razdoblju do promjene izbornog zakona ne poduzima radnje koje bi na bilo koji način onemogućila ili otežala kasnije provedbu tih odluka Ustavnog suda”, kaže Metelko.

Demokratska fronta, stranka Željka Komšića, predložila je za člana Predsjedništva BiH Slavena Kovačevića, Komšićevog savjetnika, podsjeća Hina.

(SB)

Back