Da sam ja "neko"

RiadaT.

Buduća legenda
Poruka
43.592
1.vratila bih autoritet nastavnika
2.zabranila roditeljima da komentiraju i da se miješaju u stručni rad nastavnika (metode rada, ocjenjivanje) jer ima ko o tome vodi računa (zamisli da mi nastavnici komentiramo kako oni obavljaju svoje poslove)
3. ukinula bih redovno ocjenjivanje, a uvela završne provjere znanja na polugodištima ( ko ne zadovolji morao bi pohađati dopunsku nastavu)
4.učenici bi dnevno imali najvise 3 predmeta ( blok časovi)
5..bile bi obavezne tuš kabine uz sale za Tjelesni odgoj
6.za vrijeme malih i velikih odmora obavezno bi dežurni učenici birali i puštali muziku
7.časovi bi trajali 40 minuta, a veliki odmor 30
8.. ukinula bih sve viber i ine grupe roditelja odjeljenja
9.zabranila bih učenicima unošenje mobilnih aparata u učionice (ormarići, pa odložiti)
10.uvela obavezujuće posjete pozorišnim predstavama
11.u osnovnim školama uvela bih video nadzor u učionicama, na hodniku, u wc-u sem u kabinama
12.u osnovnim školama obavezne radne uniforme (kecelje ili nešto drugo po izboru djece)
13.svi učenici bi išli na ekskurzije (finansijski brinu Ministarstvo za obrazovanje, kulturu, soc.skrb i lokalna zajednica/Općine te najmanji dio roditelji)

3. ukinula bih redovno ocjenjivanje, a uvela završne provjere znanja na polugodištima ( ko ne zadovolji morao bi pohađati dopunsku nastavu)
Previše bi bilo stresno za decu.
Mislim da 3 predmeta ne bi mogli pokriti sve što je potrebno da nauče.

Sve ostalo je ok.

+
Širi dijapazon izbornih predmeta, raznovrsne sekcije u sklopu škole, npr. za vajarstvo, baštovanstvo, brigu o životinjama, fotografiju, domaćinstvo, za pojedine zanate, sa mogućnošću da dete svakog ponedeljka, ili bar svakog sledećeg meseca izrazi želju da isproba nešto drugo i novo;
Da škola sarađuje sa drugim školama, pa i ustanovama druge vrste i svrhe, i sa onima koji bi rado podelili svoje talente i veštine sa njima;
Da nekim svojim plemenitim aktivnostima u sklopu škole mogu čak i džeparac ili...npr. važne poene, plusiće, zvezdice, da zarade, da mogu da se njima pohvale pred nastavnicima onih predmeta u kojima možda nisu najbolji.
Od svake škole bih napravila pravi dečiji vrt u kom se stiču i praktično primenljiva znanja i jaki motivi pored svega knjiškog i dosta apstraktnog, da uposle i ručice, da manifestuju svoju kreativnost i vide svojih ruku delo, pronađu hobi, a možda i baš svoj poziv, nešto što bi sa ljubavlju radili čitav svoj život.

Teško ostvarljivo, ali to je samo "da sam ja NEKO", a nisam.

Meni je uvek u školi bilo stresnije kad ispituju na kraju celo gradivo. To me uvek nerviralo. Ovako se podstiču radne navike kad se ispituje samo po jedan deo.
Učenje i priprema za ispitivanje su individualni procesi, i ono što može biti stresno za jednu osobu može biti motivišuće za drugu.
Kroz ocjenjivanje na polugodištima učenici se uče upravljanju vremenom, organizaciji materijala i pripremi za zahtevnije situacije kao što su provjere na kraju polugodišta.

Učenje i priprema za ispitivanje su individualni procesi, i ono što može biti stresno za jednu osobu može biti motivišuće za drugu.
Kroz ocjenjivanje na polugodištima učenici se uče upravljanju vremenom, organizaciji materijala i pripremi za zahtevnije situacije kao što su provjere na kraju polugodišta.
Ne slažem se, ne tvrdim da sam u pravu, pričam samo iz svog iskustva.

2.zabranila roditeljima da komentiraju i da se miješaju u stručni rad nastavnika (metode rada, ocjenjivanje) jer ima ko o tome vodi računa (zamisli da mi nastavnici komentiramo kako oni obavljaju svoje poslove)
6.za vrijeme malih i velikih odmora obavezno bi dežurni učenici birali i puštali muziku
9.zabranila bih učenicima unošenje mobilnih aparata u učionice (ormarići, pa odložiti)
11.u osnovnim školama uvela bih video nadzor u učionicama, na hodniku, u wc-u sem u kabinama
12.u osnovnim školama obavezne radne uniforme (kecelje ili nešto drugo po izboru djece)
13.svi učenici bi išli na ekskurzije (finansijski brinu Ministarstvo za obrazovanje, kulturu, soc.skrb i lokalna zajednica/Općine te najmanji dio roditelji)

А ко ће донети промене, након преврата?!? И ко ће пуч да изведе или слобода пада смарса?!?

То што би сте Ви, јесте што не би ЕУ, која нам пише регулативу

А ко ће донети промене, након преврата?!? И ко ће пуч да изведе или слобода пада смарса?!?

Razumijem da izražavate frustraciju i nezadovoljstvo političkom situacijom i spoljnim faktorima koji mogu uticati na donošenje promjena. Međutim,važno je imati u vidu da promjene u obrazovanju i društvu zahtijevaju i zajedničke napore svih, poput angažmana roditelja, nastavnika i same zajednice.

Razumijem da izražavate frustraciju i nezadovoljstvo političkom situacijom i spoljnim faktorima koji mogu uticati na donošenje promjena. Međutim,važno je imati u vidu da promjene u obrazovanju i društvu zahtijevaju i zajedničke napore svih, poput angažmana roditelja, nastavnika i same zajednice.

Какве промене бурне са пушком или мирне промене, јер вршиоци моћи разоружавају се идејама и предлозима, па их напрасно прихватају због прелепих речи??

Budući da je ova tema pod obrazovanjem ja ni u jednoj tački nisam video da se govori o obrazovanju,
Da sam ja neko školu bih ofarbao u žuto. Da li to ima veze sa obrazovanjem? Nema.
Mi možemo da opisujemo zgradu pozorišta ali ako ne spomenemo predstavu i glumce promašili smo temu.

Promene mogu doneti samo čisti idealisti, ljudi koji ionako nisu navikli, nisu se navukli, nisu mogli biti navučeni na profit od svojih ideja i intencija da stvari poboljšaju.
Decom treba da se bave ljudi koji u njima vide ono što je, kroz seriju i film prikazano, video profesor Kosta Vujić.
Jeeeste romantizovano, jeeste komercijalizovano, ali gledajući takav sadržaj se prisećam iz kakvih pobuda sam oduvek želela da deci budem rame, ruka, leđa, i zašto je to bezdan u koji bih sipala sve što znam.
Hoću decu da podržavam i pratim u tome što postaju, a imam velike nade i velika očekivanja.
Ne treba decom da se bavi neko ko o njima ništa ne zna, ko ih, na kraju krajeva, ne osluškuje, ne prati u kom smeru idu.
Idu u nekom smeru, ali prosvetni radnik je tu da ih podlakti, malo ponekad jače stegne po nadlaktici, malo njihovu nezadrživu silu kroti i uspokojava, da se nauče strpljenju... a ko je dat, dat je, za njega brane nema.

Poslednja izmena:

Back