Khal Drogo
Elita
- Poruka
- 17.468
Теофилакт Симоката Склавене и Гете у истом одломку помиње у трећој и седмој књизи, а у шестој књизи (овдје) на стр.232 помиње Склавене и гетски рат;
а како то Витби преводи
Витби даје своје објашњење да је гетски рат
Да ли овдје можемо закључити са Симоката поистовјећује Гете и Склавене (Словене)? Мислим да не, Римљани рат настављају и изнад Дунава (данашња источна Румунија) на простору који су историјски насељавали Гети, у земљи Гета, и мислим да је то разлог зашто Симоката користи појам гетски рат.
а како то Витби преводи
Приск је изјавио да се рат против Склавена наставља, јер споразумом и примирјем са Аварима није завршио гетски рат.(13) Then, after the termination of this speech, although the force was distressed by the address, Priscus granted pardon to boldness and forgiveness to barbarian words. (14) Therefore, he offered no rebuttal to rashness, but declared that he was undertaking war against the Sclavenes, for the agreement and truce with the Avars had not in fact concluded the Getic war as well.40 (7.1) On the twelfth day the general constructed ships and crossed the river. On hearing that Ardagastus was sending the Sclavene hordes abroad to obtain booty, he delivered his attack in the middle of the night. (2) And so Ardagastus bidding farewell to the visions of dreams and brought round from sleep by the increasing clamour, mounted an unsaddled mare and made his flight. Now the barbarian fell in with Romans and, dismounting from the mare, engaged in hand-to-hand fighting.
Витби даје своје објашњење да је гетски рат
заправо словенски рат. Даље примјећује да су словенска племена доњег Дунава била у најбољем случају под лабавом аварском контролом, а аварско-римски уговор 598. посебно је дозволио Римљанима да пређу Дунав да би се борили против Словена.40 i.e. the Slav war. The Slav tribes of the lower Danube were, at best, only loosely under Avar control, and the Avar-Roman treaty of 598 specifically allowed the Romans to cross the Danube to fight the Slavs.
Да ли овдје можемо закључити са Симоката поистовјећује Гете и Склавене (Словене)? Мислим да не, Римљани рат настављају и изнад Дунава (данашња источна Румунија) на простору који су историјски насељавали Гети, у земљи Гета, и мислим да је то разлог зашто Симоката користи појам гетски рат.