Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.548
Vizantijska vojska se povlači sa Balkana oko 620. godine i ostaje samo u nekim gradovima, Solunu, Atini, Patrasu....Zaleđe je potpuno van kontrole vlasti na čitavom Balkanu.Θεοτόκε βοήθει Πέτρῳ ἐπισκόπῳ Εὐχαΐτων.
Theotokos, help Peter, bishop of Euchaita.
Ево онда још једног Словена.
А за Даргаскава не написах да је грчко име, него да је дотични Даргаскав Грк-Ромеј.
Поиграо сам се са монголским пореклом имена.
Sklaveni su prisutni u Makedoniji, oko Soluna i na Peloponezu.
U Tesaliji i Heladi, dakle oblastima centralne i južne Grčke bez Peloponeza, u VII i VIII veku, nisu zabeleženi Sklaveni, i ove oblasti ostaju lojalne centralnoj vlasti.
Na poziv centralne vlasti ovi grđani se organizuju u polititičko-vojnu jedinicu, Temu, pod nazivom Helada, na čijem čelu je strateg a po pojedinim oblastima vlast nose arhonti.
Sve ovo ne bi bilo čudno da si ti u pravu i da su ti arhonti Grci-Romeji. Ali ti nisi u pravu, jer svi, apsilutno svi naučnici se slažu da su ovi arhonti Sloveni. Tu postoji konsenzus. Ne mogu Tihomir i Akamir da budu Grci. Petar je internacionalno ime, potiče iz Biblije, svi su ga koristili. Grk bi bio Petros, Kao što su Aleksandar i Filip u grčkim izvorima Aleksandros i Filipos. U vezi Dargaslava, nisi mi odgovorio na pitanje zašto mi Arsu ne zovemo Arška nego Raška?
Kada bi ti bio u pravu pa su neki od njih Grci, to bi bilo još zanimnljivije jer bi svedočilo o nekakvom slovensko-grčkom jedinstvu bez prisile države.
Tu nalazim zanimljivost u vezi tvoje teme. Ovde je reč o ljudima koji nisu Sklaveni iz izvora, pokršteni su i civilizovani mnogo pre Sklavena i njihovo poreklo je tabu tema. Moderni naučnici ih zovu Slovenima i po inerciji izjednačavaju sa Sklavenima, ali oni imaju jedno bitno drugačiju karakteristiku za razliku od Sklavena, nisu u sukobu sa državom!
Dok ih naučnici samo prosto registruju, jedino Ikonomid daje objašnjenje : Mora da je proces hristijanizacije započeo više od 100 godina ranije nego kada je to zvanično saopšteno u vreme Vasilija.
Čak se ni Kurta nije usudio da komentariše njihovo bitisanje, ali javlja mi se da će to uskoro učiniti

Ti nama kažeš da su oni svi Grci-Romeji i ideš mimo naučnog konsenzusa. Samo mi odgovri da li su i Tihomir i Akamir Grci-Romeji? Ne zaboravi Strojimira, možda je i on iz iste ekipe, ko nam garantuje da i on nije živeo u Tesaliji.