Јорданес пише како се Венети углавном називају Словенима и Антима, а Прокопије из Цезареје записао је како Анти и Словени говоре истим језиком. Јорданес их на грчком назива Σκλάβοι, Σκλαβηνοί, Σκλαυηνοί, Σθλαβηνοί, и Σκλαβῖνοι, дочим Прокопије на латинском Sclaveni, то користе као етноним и нигде се код њих не налази у значењу 'роб'. Наведени облици без сумње потичу од прасловенскога *Slawǣnæ које је каснијим развојем постало посведочено Slověne тј. Словѣне.
Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 9
Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 15-16
А ако хоћеш да Дабрагезоса и дружину (Ч(Х)атсон, Валтунг, Ардагастос, Пеирагастос, Мусокиус, Соуароунас, Тунгло, Пербундос, Клукос, Идаризос, Даурентијус, Мезамир, Боз, Валук и Калагаст) прогласиш Словенима, онда то мораш и да поткрепиш, још нечим, а не само тврдом вером, зато што имена нису словенска него се јасно дају намирисати германска и туранска имена.
Ја одговорих, а сад ти, али без кружног агумента (Склави су Словени зато што су Словени).
Како и на основу чега је извршена позитивна идентификација Склава (Склабеноа) као Словена у класичној историјској школи?
Из Јорданесове каже, не може да се закључи ништа о језику Склавена, Анта и Венета.
Баш ништа.
А ти ако мислиш да може, а ти то и образложи.
У Прокопијевој кажи такође нема ничега што прецизно одређује језички афинитет Склавена и Анта.
Верују у духове и нимфе и приносе жртве. Дакле Германи су у питању. Или Словени? Или Германи? Или Балти? Или сви заједно?
Верују у громовника. Германи су значи сигурно. Или Словени? Или Балти? Или сви заједно? Или Германи и Балти ?
Еј, каже да оба народа имају исти језик ,варварски.
Али није јасно да ли се то односи на један,а међусобно различит језик, за сваку групу појединачно или да обе групе говоре исти језик.
Како из овога закључујеш да се ради о словенском језику?
Можда човек каже да Анти говоре андинским језиком, а Склавени германским или дачким?
Опет ништа.
А Анди постоје и данас али су Кавкасци, а не Словени.
Нагласи ми где се то у овим записима назире словенски језик.
Ја то не видим.
Дакле Склавени су Словени зато што су Словени, је твој одговор.
Чиста вера је дакле у питању.
А дружина са чудним именима те и даље чека.
А како би Прокопије звао Мемелуке?
Да их не би, можда, звао Сервусима упркос томе што се зову Мемелуцима?
А Мемелуци су робови и идентитет им произилази из сталешко-кастинских ограничења, а не из језичких ограничења.
А то што су асимиловани је природно.
Мисирци, и данас, за некога ко је светлијег тена и косе, кажу да има турске крви.
It is clear that the term Sclaveni designated the Slavs.
Ма на основу чега?
Сличност израза је главни аргумент?
А Франци и Французи.
Пази сад ово.
Шта би ти мислио да ја напишем ово?
Јасно је да израз Франци означава Французе.
Једине назнаке језичког афинитета Склава можеш назрети помоћу њихових имена и имена племена.
Сагудати и Ринхини.
Па ј.б.о.т. како ова имена указују на Словене?
Како?