Ima li idealne kriscanske doktrine? Vjerujem da nema, zato smo se izdjelili na toliko crkava. Mislim da je grijeh vjerovati da je neka doktrina, koju su ljudi stvorili u svom umu, jedino ispravna. Vjerovanje je u sv. trojicu ili u sv. trojstvo ima razlicitih tumacenja. Iako imamo najbolje namjere, nama ljudima je to tesko razumiti i predociti, jer kod nasih bica ne biva tako. Nemojmo se tvrdoglavo svadjati oko necega u sta mozemo tesko doprijeti. Vjerujem da ni sam Stvoritelj to od nas ne ocekuje, do postenja, paznje, ljubavi, tolerancije i postivanja Tvorca i njegovog djela.
Da li smo cesto zrtve raznih uplitanja i spletkarenja? Jesmo. Da li je Biblija izgubila preciznost u prijevodima. Vjerovatno, mozemo u to i da se uverimo uporedbom, starijih i novijih prevoda. Da barem i 10% onoga sto se moze jasno razumijeti i praktikujemo, bilo bi dobro.
Da li treba da istrazujemo sta je istina. Da, ali i tada moramo biti svjesni da moze odvesti u stramputicu.
Ja bih licno volio da znam (da li smo prevareni), zasto su imena Tvorca i Pomazanika, promjenuta u nedavnoj proslosti i ne predsavljaju nista(?) u nasim jezicima?
Zasto i danas, oni koji poznaju hibru ili aramejski jezik ne znaju tacno da navedu ta imena? Yahve, Yehova, Yehoveshoua i sl?
Da li su Apostoli koji su pisali evandjelja ikada hodali (ili su ih napisali nakon smrti Pomazanika i kada) sa sinom Tvorca?
Da li su rimske vjerske vodje odlucivale koji apokrifi ce uci u Bibliju, a koji ne?
Da li je postojala liturgija u prvim apostolskim crkvama?
Zasto nam se predstavlja da je Pomazanik bio bjele puti?
Ako uzmemo da je King James jedna od najboljih i najcescih prevoda Biblije (sa grckog? i latinskog), kako da znamo da je i ona tacna, jer je on pisao i knjige suprotne Bibliji, ili je bio nemoralan?