Да ли су адвентисти хришћани?

Да ли су адвентисти (суботари) хришћани? Који су то хришћани светковали суботу до 19. века?
Адвентизам или ишчекивање Христовог другог доласка би требао бити заједнички за све хришћане, али ми се чини да су се код верске заједнице која себе назива адвентистима (Хришћанска адвентистичка црква, колоквијално "суботари") главна тежишта и празници хришћанства заменили светковањем суботе, проучавање дела њихове пророчице Елен Вајт и опседнутост здрављем (брига за тело). Зато ми се оправданим чини питање: да ли су адвентисти уопште хришћани или неки рубни хришћани?
Da. Adventisti su Hrišćani jer slede Hrista. Ništa oni nisu uveli čega u Pismu nema...za razliku od mnogih drugih... To što ti mnogi drugi rade Bog strogo zabranjuje i te prakse koju sprovode u Pismu nema...
Pa čak ni subota nije greh ukoliko član te crkve živi moralnim čistim životom.
Ja smatram i vidim da je subota nepotrebna...Ali ko sam ja da sudim nekom što smatra da je subota potrebna. Jel' Apostol kaže ''da vas niko ne osuđuje za subotu''...pa kako Vi smete da sudite kada Bog u Pismu kaže, da vas niko ne osuđuje?!
Ima i druga stvar, koja je poznata zrelim Hrišćanima i koju mnogi ne mogu pravilno svariti....a to je onaj deo da je nekom greh i jelo ako smatra da je greh...namerno neću staviti stih, a zreli će znati o čemu pričam...
Ništa Adventisti nisu izmislili, niti je Elen njihov temelj...temelj im je Hrist...i sama Elen kao i svi se spašavaju preko Hrista...pa ako se spašavaju preko Hrista, šta su nego Hrišćani?!

Poslednja izmena:
Satana je prvi i poslednji koji ima ovakvu ulogu...
Iznesi dokaza iz Svetog Pisma ili priznaj da su te slagali !
nakon toga nikad niko neće biti u njegovoj ulozi...
Iznesi dokaza iz Pisma da je on o sebi to rekao ili priznaj da su te sagali !
Ne mora da piše jer je negativac i sporedni lik...ali je činjenica ovo što sam rekao...
Iznesi dokaze ili priznaj da filozofiras ( da ne koristim grublje reci ) !

Да ли су адвентисти (суботари) хришћани? Који су то хришћани светковали суботу до 19. века?
Адвентизам или ишчекивање Христовог другог доласка би требао бити заједнички за све хришћане, али ми се чини да су се код верске заједнице која себе назива адвентистима (Хришћанска адвентистичка црква, колоквијално "суботари") главна тежишта и празници хришћанства заменили светковањем суботе, проучавање дела њихове пророчице Елен Вајт и опседнутост здрављем (брига за тело). Зато ми се оправданим чини питање: да ли су адвентисти уопште хришћани или неки рубни хришћани?
+++
Из истих кругова су поникли и адвентисти и Јеховини сведоци. Јеховини сведоци чак ни не признају Исуса Христа за правог Бога. Он је по њима само Божји син. Дух Свети није Господ, Бог. Нема код њих Свете Тројице. Елен Вајт је имала таква веровања. После адвентисти прихватају тринитаризам (веру у Свету Тројицу као једног Бога у три лица). Ако су пророци надахнути од Бога да објављује Божије истине и упозорења, како онда може неко од њих да греши. Како их онда надахњује Бог који никада не греши? Или нешто не ваља са Богом или са пророцима, конкретно наведеном пророчицом Елен Вајт.
ako su im jevrejski atributi (biblija, isus, .........) literatura, onda su valjda hriscani.

ASD svakako nisu hrišćani osim po njihovom uverenju.

Zaklinjanje u šarlatanku koja se za života samoproklamovala kao prorocica i neštedimice prepisivala odakle je stigla ono što joj je neki bog "projavio" je čista farsa. Opstaju i dalje samo zato što neko od lakovernih i dalje uzima 10% bruto na šta se obavezuju zakletvom pri krštavanju.

Piramidalna šema sa verskom maskom.

Pitam te gde Hrist za sebe kaže da je Bog.

Ne interesuje mene ničije rešavanje rebusa po Pismu.
Šta Hrist za sebe kaže, ko je On?...isključivo to me interesuje, kao Hristovog sledbenika...
Mislis kao Jehovinog sledbenika? Što bi neko verovao u stvorenog arhađela kad ima Jehovu, i to još od Abrahama?:mrgreen:

Kad ti je već sola skritura argument kao i ostalim farisejima i sadukejima, a gde ti to eksplicitno piše "nemoj primati transfuziju"? Ili "ne služi vojni rok"? Te rebuse te nije mrzelo da rešavaš?

Iznesi dokaza iz Svetog Pisma ili priznaj da su te slagali !

Iznesi dokaza iz Pisma da je on o sebi to rekao ili priznaj da su te sagali !

Iznesi dokaze ili priznaj da filozofiras ( da ne koristim grublje reci ) !
Niko me ništa nije slagao...i evo priznajem da filozofiram...
Ali moja filozofija ne menja činjenicu da je satana prvi i poslednji...

Mislis kao Jehovinog sledbenika? Što bi neko verovao u stvorenog arhađela kad ima Jehovu, i to još od Abrahama?:mrgreen:

Kad ti je već sola skritura argument kao i ostalim farisejima i sadukejima, a gde ti to eksplicitno piše "nemoj primati transfuziju"? Ili "ne služi vojni rok"? Te rebuse te nije mrzelo da rešavaš?
Nađi mi jednog ovde na forumu da nije dobio odgovor na bilo koje pitanje...makar i odgovor da ne znam...
Veoma rado ću i tebi odgovoriti...Ali bi voleo da idemo redom...zato te molim za odgovor.

Ako si sledbenik Hrista i Hristovog učenja, daj mi njegove reči iz kojih se jasno vidi da je Bog?

Ne interesuje me šta kažu Apostoli niti bilo ko drugi...temelj je Hrist. Pa sad da vidimo da li zidamo na Njegovom temelju ili nečijem drugom...

Ako si sledbenik Hrista i Hristovog učenja, daj mi njegove reči iz kojih se jasno vidi da je Bog?

Ne interesuje me šta kažu Apostoli niti bilo ko drugi...temelj je Hrist. Pa sad da vidimo da li zidamo na Njegovom temelju ili nečijem drugom...
Pa već sam ti dao, al ajde: "Ja i Otac jedno smo".

Toliko je bilo dovoljno i farisejima onog vremena da potegnu kamenje jer se "gradi da je Bog". A na šta si ti to eksplicitnu izjavu nazidao?

Iznesi dokaza iz Pisma ili priznaj da te slagali !!!
Evo pa čitaj.
1. Mojsijeva 3,1Ali zmija bješe lukava mimo sve zvijeri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakoga drveta u vrtu?
1. Mojsijeva 3,2A žena reče zmiji: mi jedemo roda sa svakoga drveta u vrtu;
1. Mojsijeva 3,3Samo roda s onoga drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.
1. Mojsijeva 3,4A zmija reče ženi: nećete vi umrijeti;
1. Mojsijeva 3,5Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati što je dobro što li zlo.

Sad mi reci da li je ikad iko pre njega bio u Edenu i da li će ikad iko biti?
Ako nije, a nije...on je prvi i poslednji...

Pa već sam ti dao, al ajde: "Ja i Otac jedno smo".

Toliko je bilo dovoljno i farisejima onog vremena da potegnu kamenje jer se "gradi da je Bog". A na šta si ti to eksplicitnu izjavu nazidao?
I to ti je glavni argument iz Hristovih usta da je Bog?

Iz Hristovih usta da je Božiji Sin imamo... ali da je Bog nemamo.
I baš me briga šta su Jevreji predpostavili, fokus stavljam na ono što Hrist jasnim rečima govori o sebi...I to je eksplicitna izjava kojoj verujem...
Jer ako Hrist kaže...''Idite i naučite sve ljude da drže ono što sam vam zapovedio''...jel' rekao da je Bog?...nije...jel' rekao da je Božji Sin?...jeste.
Tačka zdravo.
Ja sam Hrišćanin jer Hristu verujem. Ne mogu biti Hrišćanin ako verujem nešto što Hrist nikada nije pomenuo...
To je moj temelj...Hristova jasna reč...

Drugo.
Hrist i Otac jesu jedno. Ali ne u tom smislu da su jedno biće...jednako po autoritetu...jer onda bi Hrist bio šarlatan jer jasno govori suprotno.
Ako je potrebno mogu malo duže o ovom.

Da se radi o Porodičnom, ideološkom i svakom drugom jedinstvu, govori i sam Hrist rečima da i svi mi ako prihvatimo reč koju je doneo možemo biti jedno sa njim i Ocem...u jedinstvu sa njima...
Potvrda za ovo ti je i bračna zajednica, jer dvoje i ako su jedno telo...nisu bukvalno jedno telo...

I to ti je glavni argument iz Hristovih usta da je Bog?
Pa to je On izgovorio... Pametnom dovoljno.
to je eksplicitna izjava kojoj verujem...
Jer ako Hrist kaže...''Idite i naučite sve ljude da drže ono što sam vam zapovedio''...jel' rekao da je Bog?...nije...jel' rekao da je Božji Sin?...jeste.
Tačka zdravo.
Kakve blage veze ova izjava ima sa pitanjem da li je on Bog??? Evo ja ti zapovedam, ne lupetaj cicalino!!! I sad to je dokaz da ja nisam Bog nego Sin?:hahaha:
Drugo.
Hrist i Otac jesu jedno. Ali ne u tom smislu da su jedno biće...jednako po autoritetu...jer onda bi Hrist bio šarlatan jer jasno govori suprotno.
Ako je potrebno mogu malo duže o ovom.
Ahhaha...pa nije rekao da je jednak nego da je jedno sa Ocem. I gde je izjavio tim rečima, da je jednak po autoritetu? Da niste prepravili i to mesto šarlatani Jehovini?:mrgreen:
Da se radi o Porodičnom, ideološkom i svakom drugom jedinstvu, govori i sam Hrist rečima da i svi mi ako prihvatimo reč koju je doneo možemo biti jedno sa njim i Ocem...u jedinstvu sa njima...
Potvrda za ovo ti je i bračna zajednica, jer dvoje i ako su jedno telo...nisu bukvalno jedno telo...
Nakaradna i deplasirana paralela ali sa jednim zrncem istine...
Ako si u svojoj porodici sin svoga oca, a on je čovek, ne možeš ti biti magarac. Osim što si to po svom verskom ubeđenju. Tačka zdravo.:bye:

Evo pa čitaj.
1. Mojsijeva 3,1Ali zmija bješe lukava mimo sve zvijeri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakoga drveta u vrtu?
1. Mojsijeva 3,2A žena reče zmiji: mi jedemo roda sa svakoga drveta u vrtu;
1. Mojsijeva 3,3Samo roda s onoga drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.
1. Mojsijeva 3,4A zmija reče ženi: nećete vi umrijeti;
1. Mojsijeva 3,5Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati što je dobro što li zlo.

Sad mi reci da li je ikad iko pre njega bio u Edenu i da li će ikad iko biti?
Ako nije, a nije...on je prvi i poslednji...
Niko ti nije potrazio filozofiranje vec iskljucivo jasne i konkretne dokaze iz Svetog Pisma,onakve kao sto ih daju hriscani !
Jel imas takvih citata ili nemas ???

Niko ti nije potrazio filozofiranje vec iskljucivo jasne i konkretne dokaze iz Svetog Pisma,onakve kao sto ih daju hriscani !
Jel imas takvih citata ili nemas ???
Kakva filozofija dragi moj Robi.

Je li još neko bio u Edenu osim lažova i da li će ikad iko biti?
Dao sam ti Biblijski izveštaj iz kog se vidi da niko drugi od anđela nije bio niti će biti...

Kakva filozofija dragi moj Robi.

Je li još neko bio u Edenu osim lažova i da li će ikad iko biti?
Pa jel on ikad sam o sebi rekao da je prvi i poslednji,to te pitam ?????
Dao sam ti Biblijski izveštaj iz kog se vidi da niko drugi od anđela nije bio niti će biti...
Ponavljam - dali je u Svetom Pismu iko osim Gospoda Hrista u NZ-u i Boga u SZ-tu o sebi rekao da je ujedno i PRVI I POSLEDNJI ????

Pa to je On izgovorio... Pametnom dovoljno.
Ovo je jedino što je Hrist izgovorio o svojoj prirodi...
Jovan 10,36Kako vi govorite onome kojega otac posveti i posla na svijet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: ja sam sin Božij?

Ja te pitam gde kaže da je Bog?! Nigde. Jer da kaže veoma rado bi Ti to citirao.

Umesto direktnih Hristovih reči, ti mi daješ svoje lične pretpostavke. Mene to ne zanima...niti tvoje pretpostavke niti bilo čije. Bio sam jasan na početku. Verujem Hristu više nego bilo kome drugom...On me spašava, zato me On i uči...

Nije meni problem i da uđemo dublje u analizu, pa i da ti citiram Hrista, da ne bi ispalo da ja nešto izmišljam...pa ću tako u buduće i raditi.

Kažeš ''ja i Otac jedno smo''...po tebi znači da su isto biće...jedan Bog.
Ako je tako, onda Hrist ne zna šta priča...

Recimo ovde...
Marko 13,32A o danu tome ili o času niko ne zna, ni anđeli koji su na nebesima, ni sin, do ototac.
Znam, sada ćeš reći...ali On to priča zato što je u telu...kada ponovo uzme duhovno obličje, znaće.

Ali da nije tako Hrist demantuje u sledećem stihu, gde kaže da ne može nešto uraditi u nebeskoj slavi...
Matej 20,23....ali da sjedete s desne strane meni i s lijeve, ne mogu ja dati, nego kome je ugotovio otac moj.

Svako ko sluša isključivo Hrista vidi da Hrist...ne zna sve, ne može sve...što se nikako ne bi moglo reći da jeste bukvalno jedno biće sa Ocem. Naprotiv, sebe odvaja od Oca.
Kao recimo i ovde...
Jovan 14,28.... jer je otac moj veći od mene.

Sada se pitam, ko sme drugačije da uči?! Kakve veze taj sa Hristom ima kada ne sluša Hrista?!

Šta onda znače Hristove reči ''ja i Otac jedno smo''...?
Znače da su u jedinstvu, baš kao što muž i žena nisu više dva tela već jedno...ali ne bukvalno.

Da je ovako evo i dokaz...
Jovan 17,21Da svi jedno budu, kao ti, oče, što si u meni i ja u tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svijet vjeruje da si me ti poslao.
Ima još mnogo mesta gde Hrist govori da svi Mi možemo biti jedno sa njim i Ocem...ali to nas ne čini Bogovima...naprotiv, čini nas jedinstvenom zajednicom...Teokratskom zajednicom, gde je Bog glava Hristu, a Hrist glava crkvi...itd..kao što Pavle govori.
Razumeš sada šta znači to jedinstvo?
Mogu da se potrudim pa da ti nađem još jasnije Hristove reči...
Kakve blage veze ova izjava ima sa pitanjem da li je on Bog??? Evo ja ti zapovedam, ne lupetaj cicalino!!! I sad to je dokaz da ja nisam Bog nego Sin?:hahaha:
Ima velikeaveze a evo i kako.

Pošalje Bog Sina i kaže
Marko 9,7....ovo je sin moj ljubazni; njega poslušajte.

I Hrist se predstavi i kaže...''Ja sam Sin Božji''...a ljudi posle mnogo vekova kažu, Hrist je ''Bog Sin''...
Samim tim ne slušaju ni Hrista ni Oca...Jel' da?!

Onda nas i ne čudi kada Hrist kaže...''idite od mene nikada vas nisam poznavao''...

Ja ne znam na šta bi pre stavio akcenat u stihu po Marku iznad...da li na ''ovo je Sin moj''...ili na ovo..''njega poslušajte''...
Ali od početka mi je fokus bio na ovom drugom pa ću se na njemu i zadržat.

Hrist kaže
Jovan 6,63....Riječi koje vam ja rekoh duh su i život su.

Pa opet kaže
Jovan 17,3A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.

Znači, ne postoji drugi put, ne postoji druga reč, ne postoji niko ko bolje zna od Hrista, ko je Otac a ko je Sin...U ostalim, Hrist se zato i rodio, da nam kaže da znamo...On je svetlost...
Zato i zapoveda svojim učenicima...

Matej 28,19Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime oca i sina i svetoga Duha,
Matej 28,20Učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin.

Ako je ključ za spasenje u njegovim rečima, zato te i pitam gde se Hrist Bogom predstavio?

Jel' vidiš gore da ako ne upoznaš Sina i Oca...nema života.
Kako se neko može Hristovim sledbenikom nazvati a nisu mu Hristove reči temelj?

Ako jesu temelj, pokaži mi te Hristove reči...jer ja nikom drugom ne verujem...jer me niko drugi ne spašava...
A ne verujem jer Hrist zapoveda da se ne sme drugačije učiti...kao što ti citirah...

Nakaradna i deplasirana paralela ali sa jednim zrncem istine...
Ako si u svojoj porodici sin svoga oca, a on je čovek, ne možeš ti biti magarac. Osim što si to po svom verskom ubeđenju. Tačka zdravo.:bye:
Dobro, objasni mi ovo..
Jov 1,6A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona.

Da li su svi sinovi Božiji po tvom Bogovi...jer šta bi drugo mogli biti?

Umesto direktnih Hristovih reči, ti mi daješ svoje lične pretpostavke. Mene to ne zanima...niti tvoje pretpostavke niti bilo čije.ti
Dokle bi trebao da ponavljam stih da je jedno sa Ocem?

A iskrivljena i mentalno poremećena pretpostavka je Russellovo ucenje koje proturaš kao papagaj iz kule, i svodi se na ovakvu analogiju:

Ako meni kažeš da si ti Perin sin a Pera je čovek, onda ti za mene nisi čovek, nego si sin, šta god to značilo i niukom slučaju ni ne možeš biti čovek!:hahaha: A samo zato što ti sam nisi za sebe decidno rekao da si čovek, tim rečima.:rotf:

Retardacija do bola....

Ima još jedno dobro mesto ( nemam vremena za citat, pa prepricavam): Filip traži Hristu da vidi Oca a On mu odgovori, toliko sam sa vama i ti me ne vidiš...?

Kao što rekoh, pametnom dovoljno, tačka zdravo.

Back