Да ли су адвентисти хришћани?

Ima li idealne kriscanske doktrine? Vjerujem da nema, zato smo se izdjelili na toliko crkava. Mislim da je grijeh vjerovati da je neka doktrina, koju su ljudi stvorili u svom umu, jedino ispravna. Vjerovanje je u sv. trojicu ili u sv. trojstvo ima razlicitih tumacenja. Iako imamo najbolje namjere, nama ljudima je to tesko razumiti i predociti, jer kod nasih bica ne biva tako. Nemojmo se tvrdoglavo svadjati oko necega u sta mozemo tesko doprijeti. Vjerujem da ni sam Stvoritelj to od nas ne ocekuje, do postenja, paznje, ljubavi, tolerancije i postivanja Tvorca i njegovog djela.
Da li smo cesto zrtve raznih uplitanja i spletkarenja? Jesmo. Da li je Biblija izgubila preciznost u prijevodima. Vjerovatno, mozemo u to i da se uverimo uporedbom, starijih i novijih prevoda. Da barem i 10% onoga sto se moze jasno razumijeti i praktikujemo, bilo bi dobro.

Da li treba da istrazujemo sta je istina. Da, ali i tada moramo biti svjesni da moze odvesti u stramputicu.

Ja bih licno volio da znam (da li smo prevareni), zasto su imena Tvorca i Pomazanika, promjenuta u nedavnoj proslosti i ne predsavljaju nista(?) u nasim jezicima?
Zasto i danas, oni koji poznaju hibru ili aramejski jezik ne znaju tacno da navedu ta imena? Yahve, Yehova, Yehoveshoua i sl?
Da li su Apostoli koji su pisali evandjelja ikada hodali (ili su ih napisali nakon smrti Pomazanika i kada) sa sinom Tvorca?
Da li su rimske vjerske vodje odlucivale koji apokrifi ce uci u Bibliju, a koji ne?
Da li je postojala liturgija u prvim apostolskim crkvama?
Zasto nam se predstavlja da je Pomazanik bio bjele puti?
Ako uzmemo da je King James jedna od najboljih i najcescih prevoda Biblije (sa grckog? i latinskog), kako da znamo da je i ona tacna, jer je on pisao i knjige suprotne Bibliji, ili je bio nemoralan?
Pravoslavlje je idealna hrišćanska doktrina (verovanje je poput najčistojeg kristala i blešti poput Sunca), originalno apostolski verovanje, ali su pravoslavne crkve upale u zamku nacionalizma (etnofiletizma), služenja državi (vlastima) i samozadovoljnost (ne misionare).

Apostoli su vjerovali da je Isus Bog i tako ga nazivali, zašto ti ne vjeruješ kao apostoli?

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

Tit 2,13: iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.
Apostoli nikada Isusa nisu oslovili Bogom...pa ni ovde gde si citirao...

Hajde se još jednom usredsredi bar na minut...ne uče Apostoli Hrista ko je On, već Hrist uči Apostole ko je On...

Ovo je mnogo mnogo važno ako hoćeš da znaš istinu. Ne može biti jači argument ono što bilo ko uči ili kaže, od Hristove reči. Jer ako pre nekom drugom veruješ, kako se možeš Hristovim sledbenikom zvati.

Gore iznad sam ti pokazao da jedine reči koje Hrist izgovora o svojoj prirodi, jesu ove...''Ja sam Sin Božji''...

Apostoli i svi ostali koji slušaju Hrista samo tako i veruju...jer su tako naučeni od samog Hrista...
Evo ti par primera.

Filip
Djela apostolska 8,37A Filip mu reče: ako vjeruješ od svega srca svojega, možeš. A on odgovarajući reče: vjerujem da je Isus Hristos sin Božij

Marta
Jovan 11,27Reče mu: da, Gospode! ja vjerovah da si ti Hristos sin Božij koji je trebalo da dođe na svijet.

Petar
Matej 16,16A Simon Petar odgovori i reče: ti si Hristos, sin Boga živoga.

Narod
Matej 14,33A koji bijahu u lađi pristupiše i pokloniše mu se govoreći: vaistinu ti si sin Božij.

Natanailo
Jovan 1,49Odgovori Natanailo i reče mu: Ravi! ti si sin Božij, ti si car Izrailjev.

Marta
Jovan 11,27Reče mu: da, Gospode! ja vjerovah da si ti Hristos sin Božij koji je trebalo da dođe na svijet.

Jevreji
Jovan 19,7Odgovoriše mu Jevreji: mi imamo zakon i po zakonu našemu valja da umre, jer načini sebe sinom Božijim.

Silvan i Timotej
2. Korincanima 1,19Jer sin Božij Isus Hristos, kojega mi vama pripovijedasmo ja i Silvan i Timotije, ne bi da i ne, nego u njemu bi da.

Jovan krstitelj
Jovan 1,34I ja vidjeh i zasvjedočih da je ovaj sin Božij.

Marko
Marko 1,1Početak jevanđelja Isusa Hrista sina Božijega.

Isto govore i anđeli koji su pali
Marko 3,11I dusi nečisti kad ga viđahu, pripadahu k njemu i vikahu govoreći: ti si sin Božij.
Marko 5,7I povikavši iza glasa reče: šta je tebi do mene, Isuse sine Boga višnjega? Zaklinjem te Bogom, ne muči me.

Sad mi reci bilo koju ličnost iz Novog Zaveta i ja ću ti pokazati da veruje da je Hrist Sin Boga Živoga.
Zašto svi oni tako veruju?...pa zato što su tako naučeni...Sam Hrist je tako učio.
I veruj mi...ja se ne usuđujem ići preko reči Isusa Hrista. Ako je On moj spasitelj, On je i moj učitelj...

E sad razmisli o jednom pitanju.
Čiji je Isus Sin?...ko je taj Bog?...

Ranije sam ti ukazao na Hristove reči u Jovanu 17.3...Ali najbolje da ih citiram...
Jovan 17,3A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.

Jel' vidiš Ti dvojicu kao i Ja?
Odgovor mi ko je taj jedan Bog što šalje Isusa?

Zar Hrist za života nije istupio zube pričajući o tom Bogu?! Jeste...I Apostoli to dobro znaju...

E sad pogledaj poslanice i formalne pozdrave koji se nalaze na početku svake poslanice...

Evo samo neke.
Rimljanima 1,7Svima koji su u Rimu, ljubaznima Bogu, i pozvanima svetima: blagodat vam i mir od Boga oca našega i Gospoda Isusa Hrista.
1. Korincanima 1,3Blagodat vam i mir od Boga oca našega i Gospoda Isusa Hrista.
Galatima 1,3Blagodat vam i mir od Boga oca i Gospoda našega Isusa Hrista,
Kolosanima 1,2Svetima koji su u Kolosima i vjernoj braći u Hristu Isusu: blagodat vam i mir od Boga oca našega i Gospoda Isusa Hrista.
Titu 1,4Titu, pravome sinu po vjeri nas obojice, blagodat, milost, mir od Boga oca i Gospoda Isusa Hrista, spasa našega.

I evo i tvog stiha
Titu 2,13Čekajući blažena nada i javljanja slave velikoga Boga i spasa našega Isusa Hrista,

Da li ti je sada jasnije?
Uvek i uvek imenica Bog ide uz Oca a Gospod uz Hrista...Nikada obratno.
Zato u Pismu i nemaš zapisano... ''Bog Hrist'' jer niko tako ne veruje...Hrist je Gospod i Božji Sin...
To je ono što Apostol veruju, zato tako i pišu...

Nastaviću za Tomu...

Apostoli nikada Isusa nisu oslovili Bogom...pa ni ovde gde si citirao...

Kako možeš ovako bezočno lagati!?

Ispod mojih citata iz Svetog pisma, ovih:

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

Tit 2,13: iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Ti bez srama napišeš - Apostoli nikada Isusa nisu oslovili Bogom.

Ti bez srama napišeš - Apostoli nikada Isusa nisu oslovili Bogom.
Izvini, ali ja tu ne vidim da piše Hrist Bog.
Nema toga ni na jednom mestu.

Objasnio sam ti stih iz poslanice Titu...
Evo sada za Tomu.

U predhodnom postu sam ti pokazao šta Hristovi učenici veruju...i svi kažu...''ti si Hrist Sin Boga Živoga''...svi i nikako drugačije.
Ukazah ti na veliku rupu u tvom učenju...a to je Bog Otac...Ne može Hrist biti Bog Otac, kada je On Bog Sin...
Ko je onda Bog Otac?

Zar i pored četiri jevanđelja nisi upoznao Boga Oca, a to je Hristov glavni cilj?!
Činjenica je da ne pokazuje sebe kao Boga Oca, već nekog drugog....Apostoli to dobro znaju, što sam ti i pokazao iznad u Poslanicama i bratskim pozdravima...

Imaj ovo u vidu dok ti pričam o Tomi...

Njih 12 šeta pored Hrista i On im kaže da će u Jerusalimu postradati i da će nakon tri dana ustati...
Kada je ustao kaže ovo...
Jovan 20,17Reče joj Isus: ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k ocu svojemu; nego idi k braći mojoj, i kaži im: vraćam se k ocu svojemu i ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu.

Hrist se vraća Bogu koji ga je poslao.
Vraća se Bogu i Ocu o kome je učio...
Apostoli tog Boga dobro znaju. Sada Marija ima zadatak da ode i da im javi da je njihov Gospod ustao...
Neminovno je da Apostoli znaju ko je Hrista vaskrsao, jer to sami kažu...
Djela apostolska 3,13Bog Avraamov i Isakov i Jakovljev, Bog otaca našijeh, proslavi sina svojega Isusa, kojega vi predadoste i odrekoste ga se pred licem Pilatovijem kad on sudi da ga pusti.
Djela apostolska 3,14A vi sveca i pravednika odrekoste se, i isprosiste čovjeka krvnika da vam pokloni;
Djela apostolska 3,15A načelnika života ubiste, kojega Bog vasksre iz mrtvijeh, čemu smo mi svjedoci.

Ove reči iznad su Petrove.
Toma to dobro zna i zna ko je vaskrsao njegovog Gospoda. Zato od radosti i usklikuje ''Gospod moj (Isus) i Bog moj (Otac)''... jer zna da je Bog Otac vaskrsao Isusa...
Ili Ti misliš da ne bi bio zahvalan Bogu Ocu što je podigao njegovog Gospoda Isusa?!
Da li bi ti klicao ka Bogu da si bio tu?
Siguran sam da bi.

Da si Ti u pravu i da se Tomine reči odnose na Hrista...zar ne misliš da bi Poslanice, koje su pisane posle ovog događaja, bile prepune reči...Bog naš Isus Hrist?
Ja sam siguran da Bi. Ali tako nisu zapisali ni jednom.
Naprotiv, pokazao sam ti u predhodnom postu kako su pozdravljali...Bog Otac i Gospod naš Isus Hrist...

Uostalom i taj izveštaj o Tomi je isključivo zapisan iz jednog razloga...a Pismo kaže i kog...

Jovan 20,31A ovo se napisaše, da vjerujete da Isus jest Hristos sin Božij, i da vjerujući imate život u ime njegovo.

Najstarijim orginalom.
Maki priznaje Božje ime Jehova, ali kaže da njegovoj crkvi i njemu nije to važno.
I ja priznajem ime Jehova za starozavetno Božije ime. Ili neku od njegovih varijacija poput Jahve ili Jahu, ali mi to ništa ne znači. Bog je za mene Sveta Trojica (Otac, Sin i Sveti Duh). Gospod Bog ili samo Bog.
+++
A što se tiče "Svetog pisma prevod Novi svet", koji je delo Jehovinih svedoka. Pre sam ga hvalio kao dobar savremeni prevod. Nakon detaljnijeg proučavanja sam zaključio ovo: previše se prepričava, a neka mesta definitivno ne odgovaraju originalu.

I ja priznajem ime Jehova za starozavetno Božije ime. Ili neku od njegovih varijacija poput Jahve ili Jahu, ali mi to ništa ne znači. Bog je za mene Sveta Trojica (Otac, Sin i Sveti Duh). Gospod Bog ili samo Bog.
+++
A što se tiče "Svetog pisma prevod Novi svet", koji je delo Jehovinih svedoka. Pre sam ga hvalio kao dobar savremeni prevod. Nakon detaljnijeg proučavanja sam zaključio ovo: previše se prepričava, a neka mesta definitivno ne odgovaraju originalu.
Svako ima pravo sa svojim životom da radi šta hoće.
Ja ću da vratim Jehovu tamo gde Jehova želi i neću biti uz one koji hoće da brišu i menjaju što Bog dade da se zapiše. Moš misliti koliki je greh izbrisati Božje ime tamo gde je sam Bog rekao da stoji... Misle ako umesto Jehova stave 'Gospod' da će izbrisati Jehovu...Neće...sebe će izbrisati iz knjige života...
Eto zašto Ti veruješ u Trojicu...zato što nemaš Jehovu na mestu gde po Bogu treba da bude...

Svako ima pravo sa svojim životom da radi šta hoće.
Ja ću da vratim Jehovu tamo gde Jehova želi i neću biti uz one koji hoće da brišu i menjaju što Bog dade da se zapiše. Moš misliti koliki je greh izbrisati Božje ime tamo gde je sam Bog rekao da stoji... Misle ako umesto Jehova stave 'Gospod' da će izbrisati Jehovu...Neće...sebe će izbrisati iz knjige života...
Eto zašto Ti veruješ u Trojicu...zato što nemaš Jehovu na mestu gde po Bogu treba da bude...
Jevreji su se imali toliko strahopoštovanje prema Božjem imenu da ga nisu ni izgovarali, već su kad su čitali svete spise ili pominjali Boga govorili: Bog, Gospod, Svesilni. I to se nastavilo i među nama hrišćanima. A vi Jehova, Jehova, Jehova i gde treba i gde ne treba (npr. u Novom zavetu). Bogohulite.

Jevreji su se imali toliko strahopoštovanje prema Božjem imenu da ga nisu ni izgovarali, već su kad su čitali svete spise ili pominjali Boga govorili: Bog, Gospod, Svesilni. I to se nastavilo i među nama hrišćanima. A vi Jehova, Jehova, Jehova i gde treba i gde ne treba (npr. u Novom zavetu). Bogohulite.
Greška. Ono što je Bog dao da se zapiše, ni jedan čovek ne sme da menja.
Zar David nije kroz pesmu slavio Jehovu?
Nije slavio Gospoda Bože me oprosti, već Jehovu...
Zna se šta je uzalud a šta je Slava Bogu.
Meni to Jevreji neće određivati, već Bog...

Back