Da li sme da se sudi tajno?

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.511
Vidimo da je sve cesci slucaj u Srbiji da se tajno sudi ljudskim zivotima to jest ljudima. Mozda postoji u zakonu ta opcija ali moje pitanje glasi, ako je pravda iznad prava i ako pravo tezi da se izjednaci sa pravdom da li sme da se ikome za bilo sta i bilo kad i bilo gde sudi tajno???? Sve je cesca praksa da se tako radi.Narocito kad god je neko sudjenje politicki osetljivo poliika pobedi i sud i sudstvo i pravo i pravdu i donese odluku da se nekome sudi tajno. Obicno kad se tajno sudi onda pobedjuje na sudu politika.

u demokratskim zemljama nije pravda da se nekome sudi tajno pred državnim sudovima krivično. Pravo na javno suđenje je jedan od najfundamentalnijih principa pravnog sistema u većini demokratija. To znači da sudenje mora biti otvoreno javnosti i medijima, osim u izuzetnim slučajevima kada postoje opravdani razlozi za zatvorenost suđenja kao na primer zaštita svedoka ili nacionalna bezbednost.

Evo nekoliko razloga zašto je javno suđenje važno:

 • Spravedljivost: Javno suđenje dopušta javnosti da prati postupak i sudiju kako bi se osiguralo da se suđenje vodi fer i nepristrano.
 • Transparentnost: Javno suđenje dopušta javnosti da razume odluku suda i razloge za nju.
 • Odgovornost: Javno suđenje dopušta da sud i učesnici u sudskom procesu budu odgovorni javnosti za svoje radnje.
 • Demokracija: Javno suđenje je važan deo demokratskog procesa i pomaže u obezbeđivanju javnog poverenja u pravosudni sistem.
 
Poslednja izmena:
Vidimo da je sve cesci slucaj u Srbiji da se tajno sudi ljudskim zivotima to jest ljudima. Mozda postoji u zakonu ta opcija ali moje pitanje glasi, ako je pravda iznad prava i ako pravo tezi da se izjednaci sa pravdom da li sme da se ikome za bilo sta i bilo kad i bilo gde sudi tajno???? Evo sad se vode neki proceso po srpskim sudovima gde se ljudkim zivotima sudi tajno i sve je cesca praksa da se tako radi. Kad god je neko sudjenje politicki osetljivo poliika pobedi i sud i sudstvo i pravo i pravdu i donese odluku da se nekome sudi tajno. Obicno kad se tajno sudi onda pobedjuje na sudu politika.

На које то поступке мислиш?

Коме се суди тајно и за шта?
 
Pa naravno da ce to kod naroda i siroj javnosti da izazove veliki revolt u nase pravosudje a samim tim i sumnju u drzavni aparat.

Prvo sto ce svima da padne napamet je da se nesto krije od naroda.

Mozemo da nagadjamo:

Mozda drzava pravi neki tajni dogovor sa okrivljenima za koji narod ne bi smeo da zna.
Mozda je drzava na neki nacin bila umesana u zlocin pa gleda da to prikrije od javnosti.

Svasta moze da bude.
 
Ниједно суђење није у потпуности тајно јер са свих суђења, бар би тако требало да буде, постоје стенограми и свако ко жели и има интерес може да их погледа. Суђења су понекад затворена за јавност због заштите приватности окривљених и оштећених страна или због јавног интереса (безбедност државе, политичка стабилност...).
 
Pa i javnost je ostecena, ja ne znam coveka da se nije tih dana, pa i mesec dana posle toga osecao uznemirenim i izigranim, a ja cak i sada kad vidim skolsko dvoriste i decu.

Ovde se radi i o vrednosnom sistemu a ne samo o pukom zlocinu.
Vaš je problem u tomu što miješate emocije i pravo. Emotivno gledajući je to što se dogodilo strašno i tu se u potpunosti slažem sa vama, no pravno gledajući to je zločin čiji se počinioci i njihovi pomagači ili suradnici tretiraju po slovu zakona. Kada bi bilo drugačije onda bi morali mjeriti emocije što još uvijek nije moguće.
 
jer narod zeli krv.

da smo an divljem zapadu odavno bi vec bili lincovani i visili sa neke grane.

Pa mora nekom da se sudi. Ne može da se desi strašan zločin i da niko nije kriv. Ako si maloletan, odgovaraju roditelji.
Ja pitam čisto sa pravnoga aspekta, za što su konkretno optuženi i kako zakon u Srbiji tretira ovakve slučajeve kada je počinitelj maloljetnik.
 
.
 

Prilozi

 • informer-460x0.jpg
  informer-460x0.jpg
  103,4 KB · Pregleda: 1
 • blic-460x0.jpg
  blic-460x0.jpg
  92,4 KB · Pregleda: 2

Back
Top