Da li neko sa FASPER-a uopste koristi net?!?

@Dusan92 bolje da pitas sta te konkretno zanima

Da li neko zna gde je Предшколска установа '' Пчелице" i ako moze da mi kaze da li je samo studija slucaja potrebna za polaganje korektivno pedagoskog rada ili jos nesto????????/

Pcelice ces veoma lako naci ako se koncentrises recimo prema pet centru onom ooooogromnom sa kucom na krovu :D
E pa odma preko puta stanice tu blizu pet centra, predjes ulicu,i ides kroz prolaz medju zgradama, izlazis kod neke prodavnice, i samo nastavi pravo, ponovo kroz prolaz i izlazis pravo na pcelice...
u slucaju da ne znas kako do pet centra , od Delata City-a ides 95-icom ka buvljaku, i kada 95 skrene desno prvu stanicu silazis, i onda se nastavlja ona prica "ides preko puta"...
Za polaganje ti je vazna samo studija, neka bude onako podebela, i pricaj sa emocijama... Da vidi tvoje ucesce...
To je to.. ispit je jako jako lak ;)

Verovatno si ti sada upisala, a ako si starija, to jest ako upisujes drugu godinu, onda se ja dzabe ovde raspisah.... :D
Sto se tice prevencije, prva godina je skoro potpuno ista na svim smerovima, eventualno se po neki predmet razlikuje.
Pre svega,na faxu vlada jedna velika neorganizacija, sto si cenim, vec primetila, secam se da sam ja ludela vec prve nedelje :D
Sto se tice predmeta:
*Uvod u specijalnu edukaciju i rehabilitaciju- IDI NA PREDAVANJA.... TO JE JAKO VAZNO! Jer profesorka ume da kaze nesto sto ne mozes naci na slajdovima koje postavi, na ispitu uglavnom su se svi slozili da je dosta nepravedna... ali kako za koga...prevencija se na nju u vecini zalila :D. Kod nje ti preporucujem da sedis u prvom delu sale, jer ako je buka pozadi ume da pobegne od mikrofona i tako prica okolo da je bukvalno jedva cuje i onaj koji je metar od nje...
E SAD... UZ PREDAVANJA JA BIH TOPLO PREPORUCILA DA SKINETE OVU NAZOVI, SKRIPTU
http://www.scribd.com/doc/23788495/Skripta-Uvod-u-Specijalnu-Edukaciju-i-Rehabilitaciju
ETO I LINKA... I onda dopunjavate, i prilagodjavate...
Pedagogija Po mom misljenju, fina jedna zenica :D:D radi predispitne obaveze i kupi onu njenu knjigu, korice su joj toliko ruzno uradjene u Photoshop-u, da sam ja htela da oblepim nesto drugo, ali prezivela sam :D... inace, to je sve sto sam ja kod nje iscitala, i onda sam nadugo i nasiroko pisala ono sto znam iz njene knjige, i vrtela 3 recenice u celom testu, ali da ja ne sirim pogresne informacije, posto su me za dobru ocenu izvukle predispitne obaveze, ti lepo kupi i skriptu iz pedagogije, pa to nauci, nije obimno ;) inace ja sam na ova predavanja isla retko...
Psihologija i psihologija licnosti Opet, predispitne obaveze znace puno, i gledaj da tu naguras dosta bodova, kako bi ispit mogla poloziti vec sa trecinom, sto ti naravno i daje laksu opciju da dodjes do visoke ocene :) Ja sam isla na vezbe,a na predavanja kako kad...To ces vec videti, oni ce tacno izbaciti plan rada, tako da ces imati sve napismeno ! Meni se cini da je psihologija licnosti mnogima bila teza... I, da ucis iz njihove knizice i sa slajdova pomalo ;)
ENGLESKI ja nisam bila na predavanjima i tu sam napravila oooogromnu gresku, ali nisam mogla da izdrzim duplo predavanje, a jos sam pre toga imala sociologiju...
No, engleski test kao test nije nimalo tezak, ali mi smo sa testom imali samo 6-icu, a usmeno odgovarali za vise. Znam da su oni koji su UVEK bili na predavanjima bivali oslobodjeni ili tako nesto...nemam sta vise o engleskom da ti kazem :(
Metodologija Meni metodologija nije predstavljala problem... na vezbe sam isla, na predavanja NE... ucila sam uporedo sa testova iz skriptarnice + iz knjige i sa slajdova njihovih (sa sazetaka) doucavala... i dobro se pokazalo :)
Humana genetika Idi obavezno na vezbe, i tu sve pisi , prof. Jasna odlicno objasnjava i ovako je fina... uglavnom :)
Na predavanja idi jer prof ume da proziva, on je na kraju potpuno korektan, i cak stavise mnogo korektniji od nekih drugih... u svakom slucaju, sve je korektno!!! Radi seminarski, radi dobro kolokvijume, i nema da brines !!!! Trud se jako ceni !!!
SOCIOLOGIJA meni mozda i jedan od najdrazih predmeta, mada se 90% nece sloziti samnom...
Jako malo je ljudi islo na predavanja, ali ja sam bila na svakom. Meni se dopalo kako profesor predaje, i bukvalno mi je bilo mnooogo lakse kada sam ucila, jer mi je bilo sve jako poznato!
Ucis iz knjige, reci ce on koja :) a to da li treba da ides, sama ces proceniti:)
Sociologija obrazovanja hehe tu ti vazi isto kao i za sociologiju (prevenciji je to bio nazovi IZBORNI PREDMET, stim sto mi to nismo birali nego su nam oni od 2 predmeta ponudili 2 :/ )
Socijalna pedagogija i prvi cisto prevencijski predmet :) njega ima samo nas smer, idi na predavanja i OBAVEZNO stalno pisi profesoru porukice... shvatices vec kako, prof je potpuno ok,i fin je covek, malo umori pricom na predavanju, ali boze moj... mozda je jos rano, ali toplo ti preporucujem da ga das u pred-roku (a to mozes samo ako si bila aktivna na predavanjima, i pisala porukice) i iako on to ne spomene, pisi seminarski!!!
Korektivni rad nas drugi nazovi izborni predmet... Nista... tu uradis podebelu studiju slucaja i to je to... shvatices vec sve.... :)
i za kraj FIZIOLOGIJA SA ANATOMIJOM E ovde ti ja ne mogu pomoci, jer mi izgleda ne ide ....tako da to moze neko drugi :)

E pa... SRECNO :D

U sustini, sve skupa, nije tako tragicno samo ako se dobro organizujes

Poslednja izmena:
Vau,hvala puno na tako detaljnom odgovoru:)!!!Inace,jesam prva god...i istraumirala sam se kad sam videla metodologiju..jooj:confused:.Koja si ti godina?Jeste da je prerano pricati o tome,ali zanima me znas li nesto o skolama psihoterapije,posto je to ono cime zelim da se bavim.Znam samo da imamo pravo posle ovog faxa i valjda traje 2god..ali ne znam koliko i da li uopste postoji potraznja za psihoterapeutima pri drzavnim ustanovama..?Sta bi ti zelela?Meni je prica o zatvorima i popravnim domovima malo..sta znam..ne privlaci me to.Hvala jos jednom!!:D

Paa.. prvo sto se tice metodologije, ja sam se nje najvise plasila, jer kad kazes sa osnovama statistike, podseca na matematiku, a ja sam i tablicu mnozenja znala zato sto moram, ali stvarno nije nista strasno :D:D
Ja evo polako zavrsavam 1. godinu :) i cekam upis u 2. :D
Za ostalo poslala sam ti PP da ne davim ljude ovde o mojim zeljama i mislima ;-) inace pitaj sta god da te zanima :D

*Uvod u specijalnu edukaciju i rehabilitaciju- IDI NA PREDAVANJA.... TO JE JAKO VAZNO! Jer profesorka ume da kaze nesto sto ne mozes naci na slajdovima koje postavi, na ispitu uglavnom su se svi slozili da je dosta nepravedna... ali kako za koga...prevencija se na nju u vecini zalila :D. Kod nje ti preporucujem da sedis u prvom delu sale, jer ako je buka pozadi ume da pobegne od mikrofona i tako prica okolo da je bukvalno jedva cuje i onaj koji je metar od nje...
E SAD... UZ PREDAVANJA JA BIH TOPLO PREPORUCILA DA SKINETE OVU NAZOVI, SKRIPTU
http://www.scribd.com/doc/23788495/Skripta-Uvod-u-Specijalnu-Edukaciju-i-Rehabilitaciju
ETO I LINKA... I onda dopunjavate, i prilagodjavate...

A sto nazovi skriptu? :p

Salim se :D Moja je skripta i ja obicno bas tako opisujem svoje skripte-nije skracena nego prosirena verzija :mrgreen:

Napomena-ja sam slusala po starom programu dok se zvalo defektologija, ali sam je kasnije polagala i doradjivala, pa delovi koji su duplirani i obicno zasivljenih slova predstavljaju profesorkine varijacije strari/novi program.

Inace nesto od svojih materijala sam kacila ovde http://veshtica.weebly.com/index.html

Mada sam zapustila i ostavila nedovrseno, ipak mozda bude od koristi nekome sa prevencije. Sredicu uskoro i dopuniti sa materijalima ;)

Vau,hvala puno na tako detaljnom odgovoru:)!!!Inace,jesam prva god...i istraumirala sam se kad sam videla metodologiju..jooj:confused:.Koja si ti godina?Jeste da je prerano pricati o tome,ali zanima me znas li nesto o skolama psihoterapije,posto je to ono cime zelim da se bavim.Znam samo da imamo pravo posle ovog faxa i valjda traje 2god..ali ne znam koliko i da li uopste postoji potraznja za psihoterapeutima pri drzavnim ustanovama..?Sta bi ti zelela?Meni je prica o zatvorima i popravnim domovima malo..sta znam..ne privlaci me to.Hvala jos jednom!!:D

NinLoveMJackson ti je uglavnom sve lepo napisala... jedino na shta treba da se naviknesh jeste njihova neorganizacija i bezobrazluk, odlaganje ispita, otkazivanje predavanja nakon sto pola sata provedesh u sali chekajuci da profesor dodje... kasne sa obavestenjima, neljubazni su u studentskoj sluzbi... ali dobro, sve se to prezivi :)

shto se tiche psihoterapije, koliko sam se ja raspitivala ne mozesh nishta da pochnesh do trece godine, tj. kada zavrshish sa razvojnom i pedagoshkom psihologijom jer ti je to znanje neophodno...

ja idem na edukaciju iz Transakcione analize i onako.... zadovoljna sam... te tako, nazovi manje poznate pravce psihoterapije nije proplem ni pocheti ni zavrshiti... ali ako zelish neshto priznatije, tipa kognitivnu, sistemsku porodichnu, bihevioralnu, geshtalt ili psihoanalizu, treba da imash zavrshen fax.... uglavnom traju 4 godine, ali i vishe, psihoanaliza traje 9 godina... imash na netu, malo izguglaj razna udruzenja psihoterapeuta, pa tamo vidi za detalje za pravac koji te zanima...

eto tako... srecno studiranje :)

Ne mora da znaci draga. Mi nismo na drugoj imali nista ponedeljkom i utorkom, sem nekih vezbi naknadno dodatih. Birali smo 2 izborna od ponudjena 3 i kako to vec kod nas ide sa izbornim verovatno ni vi necete imati neki drugi izbor. Viktimologija-bila je petkom, sociologija marginalnih grupa, cini mi se da je cetvrtak bio i Mediji i devijacije, ne znam tacno, nisam to slusala, ali cini mi se petak.

Viktimologija, kao i ostali predmeti kod prof. Nikolic-Ristanovic i ass. Jelene Dimitrijevic (kriminologija i maloletnicka delinkvencija) su bas bolonjski organizovani, sakupljaju se bodovi na aktivnost, rade domaci, gledaju video materijali. Ispit je bio pismeni-test, a dosta bodova nosi seminarski rad i prezentacija rada. Seminarski je istrazivackog tipa-poseti se neka od NVO ili institucija koja se bave zrtvama i napravi intervju. Na onom linku sto ostavih ima negde okacen moj seminarski, koji su mi profesorke posle prijavile i za naucni skup fakulteta. Meni bilo bas uzivanje da radim njihove predmete. Ako radite domace prakticno necete morati da ucite puno za ispit, jer cete sve vec savladati prilicno dobro i sto je najvaznije ostace vam znanje kad ga tako steknete prakticno, a ne ucenjem gomile nekih tekstova napamet ili sl. Dobicete na pocetku, odmah detaljne vodice za nastavu i sve ce biti jasno i transparentno, tako da bez brige.

Sociologija marginalnih grupa-jedna knjiga, nama je bilo bez ikakvih obaveza. Ispit usmeni, 2 pitanja i to je to. Profesor Aleksandar Jugovic, koji predaje i socijalnu patologiju. (Iz socijalne patologije uradite obavezno proseminar. Ja radila Lombroza-isto imate na onom linku negde. I kolokvijum morate poloziti da bi ste mogli na ispit koji je usmeni. Profesor je zahtevan, ali korektan, tj. nema onog da ocena zavisi od raspolozenja ili koliko ste mu simpaticni)

Mediji i devijacije-nisam slusala, ali znam da ima nekih zanimljivih knjiga da se procita i onda se valjda kao pise esej na ispitu.Isto, prof. Jugovic.

Eto ako jos nesto mogu da pomognem pitajte :)

Back