Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Blazov otac se zvao Milo, i bio je (Milo) rodjeni brat Marka Djukanovica. Dakle to je najvjerovatnije ovaj Milo.

Pise u tekstu da je bio komandant artiljerije bokokotorskog štaba Jugoslovenske Vojske 41. godine, a bio je poslat na brod povodom regrutovanja emigracije. Procitaj malo i ti i manje pametuj nece ti skodit.
Ja ti kažem da ovo nije bio Milov prađed.

Nije. Taj Milo je valjda bio brat od strica (da li rođeni ili dalji ne znam) Milovog đeda Blaža. I nije bio četnik. Ako si pročitao tekst vidiš da piše da je poginuo u brodolomu na ruti od Južne Afrike ka Argentini 1942. godine.

Jovan Markuš je nepouzdan totalno. Naravno nije prvi put da plasira neistine.
I on je rekao kao i Guslar da je od Zvicera.

Đilas je to govorio u kontekstu stvaranja crnogorske nacije, kao ''jesmo poreklom Srbi, ali moramo biti i više od toga''. Đukanović je to govorio u jeku rasta srpskog nacionalizma, ratnom periodu, kada je pretio ''ustašama'', ''šiptarima'' i pomeranju granice prema Neretvi. Kada se borio za ''srpsku stvar''.

I Djilas i komunisti su pezorativno govorili o Ustasama, a Milo nikad nije koristio rijec "siptar".

Nesumnjivo da je Srpstvo bilo 91' u naletu u CG ali Djukanovic nije vise Srbovao nego Dritan poslije 30.avgusta. I jedan i drugi se samo nasao na celu srpskog naleta.

I Djilas i komunisti su pezorativno govorili o Ustasama, a Milo nikad nije koristio rijec "siptar".

Nesumnjivo da je Srpstvo bilo 91' u naletu u CG ali Djukanovic nije vise Srbovao nego Dritan poslije 30.avgusta. I jedan i drugi se samo nasao na celu srpskog naleta.
Mislim da je baš koristio termin ''šiptarski teroristi'' u jednom svom obraćanju.

Zar ti nije cudno sto je 1991 bilo tek 10% deklarisanih Srba, a svi srbovali, bice da im nije smetalo to crnogorstvo. Zato im ocigledno danas smeta crnogorstvo nosioca tog naleta srpstva iz 91.

Koje crnogorstvo? Milo lijepo kaze 1992. godine "Mrzim cetnike i stopostotne Crnogorce"

On je bio ideoloski jugosloven komunista, Crnogorac samo po rodjenju. On se nasao na celu Srba 91' kao sto je Dritan nasao na celu Srba 2020.

Izuzetno zanimljivo štivo gdje se gdje se govori o balkanskim ratovima '12 u kojima autor na nekoliko mjesta se dotiče sta je tada smatrano za nacionalni indetitet a sta danas gdje u modernom svijetu (citaj politici) malipunisanjem ova dva produbljuju srž jednog naroda itd

https://www.academia.edu/courses/M1P59l?trigger=course-from-and-personalized-drip

Koliko je pouzdano za istoriju "nasledno" prenošenje zbivanja znam da sam uvijek slusao starije (đedove i oba prađeda) koja sam zatekao u zivotu kad sam imao 11godina da su "mahom bjelasi" kasnije postali komunisti, dok su zelenasi bili pola pola, jedan dio za komunjare drugi za bradonje, s tim sto su komunistički-zelenaši odlaskom rankovića, đilasa itd izgubili od tkzv"gaetaša" tj njihovih potomaka (jovo kapa, Đuranović, itd)
Ne znam, znam da su moji sa očeve strane bili komite i zelenasi nikad nisu prestali da budu Srbi a bili u komuniste đed njegov brat i cetiri sestre, dok je moj prađed Marko (učitelj) bio u cetnike. Dok je bio u cetnike u jedinice nekog vojvode (reon Prijepolje Raška Višegrad) cetnik baja stanišića 13-14 jul 41 ubija dijete na prag od kuce tražeći neke sveštenike iz manastira Ostroga koji su skrivali blago Karađorđevića po lokalnih pećina i jama itd, tim ubistvom moj rođeni đed sa nepunih 14godina sa dvije sestre priključuju se partizanima i starijem bratu i dvijema sestrama koji su jos od pocetka bili u partizanima (pjeske dosli iz bg sa studija da dižu ustanak), a kojih su se otac (moj prađed) odrekao jer su tada komunisti smatrani babarogama, ilegalcima i protivnicima drzave.
Kad je saznao sta mu je bilo sa sinom u sloveniju na putu za zidani most dolazi u kontakt sa sinovima i ćerkama sa one strane zakona i predaje im se. Posto je đedov brat bio baš "poznat borac i aktivista" spasava oca sigurne smrti i povlače ga kuci. Baba mi je isto pricala da nikad sebi nike oprostio sto je posao u cetnike itd itd
Dok sa majkine strane su bili svi bjelasi (banjani) i kasnije komunisti partizani (rijetko koji cetnik) i dalje imam zadrtih "montegrinista" koji negiraju sve prije 1918 kao i to da su im preci bili bjelasi iako se služe parolom nikad vise 18-ta :)

Ps.
Na konto toga sto je bilo "malo glasača" na nazovi izborima prije 41 to je zato jer zene nisu imali pravo glasa a to kao da pojedini zaboravljaju :))))

Back