ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.797
Stvar je isto sto osim sto se na Balkanu narodi se mijesaju intezivno unazad hiljadu i vise godina, nego i narodi su voljeli da ,,kradu" obicaje od drugih i poslije nekog vremena isticu da je to izvorno ,,njihovo".
A onda mi danas gledamo i cudimo se kako toliki broj naroda ima iste ili slicne obicaje na balkanu, a u realnosti - ovi kradose od ovih, pa oni od ovih drugih, i tako redom.
Recimo ples ,,kolo", to je igra uzeta iz vlaskog/starosjedliackog folklora, a oni uzese iz grckog folklora. "Horos", pa na bugarskom "Horo", rumunskom "Hora", makedonskom "Oro", a tek u Srbiji i BiH slovenizirano "Kolo".
Turci su isto uzeli ples od anatolijskih Grka, i nametnuli tursko ime "Halay":
I sad mi se cudimo kako to da od Sirije do Srbije se igra ista igra.
A onda mi danas gledamo i cudimo se kako toliki broj naroda ima iste ili slicne obicaje na balkanu, a u realnosti - ovi kradose od ovih, pa oni od ovih drugih, i tako redom.
Recimo ples ,,kolo", to je igra uzeta iz vlaskog/starosjedliackog folklora, a oni uzese iz grckog folklora. "Horos", pa na bugarskom "Horo", rumunskom "Hora", makedonskom "Oro", a tek u Srbiji i BiH slovenizirano "Kolo".
Turci su isto uzeli ples od anatolijskih Grka, i nametnuli tursko ime "Halay":
I sad mi se cudimo kako to da od Sirije do Srbije se igra ista igra.
Poslednja izmena: