Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.280
Meni je to za muslimane totalno promaklo.
Kako se to dogodilo? Da nije reč o dopisivanju, na crtu?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ma kakvi, veći dio ljudi se na pitanje o vjeroispovjesti izjasnio da su islamske, drugi dio "muslimanske" vjeroispovjesti. U suštini muslimanska vjeroispovjest ne postoji već samo islamska a njeni sledbenici su muslimani, ne "islamisti". Ali ljudi prije svega u barskoj i ulcinjskoj opštini očito to baš i ne znajuMeni je to za muslimane totalno promaklo.
Na popisu 2011. godine u Crnoj Gori 15,97% su se izjasnili da su islamske vjeroispovjesti, a 3,14% muslimanske vjeroispovjesti. Zbog velikog broja takvih odgovora popisivači nisu prepravljali odgovore onih koji su se tako izjasnili. Ma kakvi, veći dio ljudi se na pitanje o vjeroispovjesti izjasnio da su islamske, drugi dio "muslimanske" vjeroispovjesti. U suštini muslimanska vjeroispovjest ne postoji već samo islamska a njeni sledbenici su muslimani, ne "islamisti". Ali ljudi prije svega u barskoj i ulcinjskoj opštini očito to baš i ne znajuNa popisu 2011. godine u Crnoj Gori 15,97% su se izjasnili da su islamske vjeroispovjesti, a 3,14% muslimanske vjeroispovjesti. Zbog velikog broja takvih odgovora popisivači nisu prepravljali odgovore onih koji su se tako izjasnili.
https://www.monstat.org/userfiles/file/popis2011/saopstenje/saopstenje(1).pdf

Ja sam ubijeđen, zapravo i znam da je bilo i ljudi koji su odgovarali na pitanje o vjeroispovjesti sa srpska-pravoslavna, SPC, CPC i mislim da su oni ubrojani u rubriku ostale vjeroispovjesti (sa džedajima, šamanistima i šta znam sa još kakvim odgovorimaVrlo interesantno.
I krajnje bizarno (nenormalno).
Ali zašto sam iznenađen? Crna Gora...![]()
), a njih je ukupno 1,02%. Tako da to nije bio veliki broj.Ja sam ubijeđen, zapravo i znam da je bilo i ljudi koji su odgovarali na pitanje o vjeroispovjesti sa srpska-pravoslavna, SPC, CPC i mislim da su oni ubrojani u rubriku ostale vjeroispovjesti (sa džedajima, šamanistima i šta znam sa još kakvim odgovorima), a njih je ukupno 1,02%. Tako da to nije bio veliki broj.
Metodologija popisa je bila takva da se odgovori prihvate onakvi kakvi su i tako procentualno iskažu a ne da se pridodaju drugim sličnim odgovorima. Recimo za razliku od 2003. godine na ovom popisu kategoriji Crnogoraca nisu zbrojani oni koji su se izjasnili kao Crnogorci-Srbi, Crnogorci-Muslimani itd, već su posebno statistički iskazani.
Evo ti odgovora za nacionalnost u Crnoj Gori na popisu 2011:To me malčice podseća na ovo (popis maternjeg jezika u Republici Bosni i Hercegovini 1991. godine).
* bosanski jezik: 1.631.991 (37,29%)
* srpskohrvatski: 1.160.962 (26,52%)
* srpski: 824.817 (18,84%)
* hrvatski: 588.099 (13,44%)
* hrvatskosrpski: 61.165 (1,4%)
* jugoslovenski: 11.575 (0,26%)
* romski: 10.422 (0,24%)
* krajiški: 5.571 (0,13%)
* albanski: 5.448 (0,12%)
* bošnjački: 4.375 (0,1%)
* srpskohrvatski/hrvatskosrpski: 4.117 (0,09%)
* ukrajinski: 2.892 (0,07%)
* muslimanski: 2.545 (0,06%)
* bosanskohercegovački: 2.471 (0,06%)
* slovenački: 1.843 (0,04%)
* makedonski: 1.597 (0,04%)
* rumunski: 1.172 (0,03%)
* njemački: 952 (0,02%)
* mađarski: 905 (0,02%)
* rusinski: 700 (0,02%)
* italijanski: 600 (0,01%)
* islamski: 451 (0,01%)
* češki: 449 (0,01%)
* hrvatskosrpski/srpskohrvatski: 427 (0,01%)
* crnogorski: 266 (0,01%)
* pravoslavni: 232 (0,01%)
* bosanski srpskohrvatski: 190
* bosanski hrvatski: 148
* hrvatski bosanski: 120
* bosanski muslimanski: 104
* bosanski srpski: 89
* hercegbosansko-hrvatskosrpski: 73
* srpsko-hrvatsko-hrvatskosrpsko-bosanski: 36
* bosanski jugoslovenski: 19
* bosanski hrvatskosrpski: 15
* romski bosanski: 8
* hrvatsko-bosansko-srpski: 4
* ostalo: 8.440 (0,19%)
* nepoznato: 41.743 (0,95%)
| Црногорци | | 278.865 | 44,98% |
| Срби | | 178.110 | 28,73% |
| Бошњаци | | 53.605 | 8,65% |
| Албанци | | 30.439 | 4,91% |
| Муслимани | | 20.537 | 3,31% |
| Роми | | 6.251 | 1,01% |
| Хрвати | | 6.021 | 0,97% |
| Срби-Црногорци | | 2.103 | 0,34% |
| Египћани | | 2.054 | 0,33% |
| Црногорци-Срби | | 1.833 | 0,30% |
| Југословени | | 1.154 | 0,19% |
| Руси | | 946 | 0,15% |
| Македонци | | 900 | 0,15% |
| Босанци | | 427 | 0,07% |
| Словенци | | 354 | 0,06% |
| Мађари | | 337 | 0,05% |
| Муслимани-Црногорци | | 257 | 0,04% |
| Горанци | | 197 | 0,03% |
| Муслимани-Бошњаци | | 183 | 0,03% |
| Бошњаци-Муслимани | | 181 | 0,03% |
| Црногорци-Муслимани | | 175 | 0,03% |
| Италијани | | 135 | 0,02% |
| Немци | | 131 | 0,02% |
| Турци | | 104 | 0,02% |
| остали | | 3.358 | 0,54% |
| неизјашњени | | 30.170 | 4,87% |
| регионално опредељени | 1.202 | 0,19% |
Које ли су ти народности?....Ali ljudi prije svega u barskoj i ulcinjskoj opštini očito to baš i ne znaju
За друге републике нисам сигуран, у БиХ су 1991.године пописивачи добили стриктна упутства да у рубрикама националност и матерњи упишу одговоре какви год да јесу. Колико су пописивачи испоштовали упутства тешко је рећи, но на том попису нема чега нисмо имали. Наравно, наопака а можемо слободно казати и накарадна методологија.....popis maternjeg jezika u Republici Bosni i Hercegovini 1991. godine
Pretpostavljam Muslimani ili Crnogorci "muslimanske" vjeropispovjestiКоје ли су ти народности?
Mogao bi se izvesti tačan podatak, dao je to Monstat baš detaljno.Ista stvar je bila i u Crnoj Gori i na popisima 2003. i 2011. godine. Ali na popisu 2003. godine je metodologija bila da se kod duplih odgovora prvi u duplom odgovoru zbraja sa prvim odgovorom. Tako su na primjer oni koji su se izjasnili da govore srpskohrvatskim jezikom zbrojali u one koji govore srpskim, oni koji su rekli da govore hrvatskosrpskim u one koji govore hrvatski, oni koji su se izjasnili nacionalno kao Crnogorci-Srbi uračunati su u Crnogorce itd. Na popisu 2011. to nije bilo tako već su sve kategorije i statistički odvojeno prikazane, a ako je broj bio minoran onda su zbrojane u ostale.За друге републике нисам сигуран, у БиХ су 1991.године пописивачи добили стриктна упутства да у рубрикама националност и матерњи упишу одговоре какви год да јесу.
Ako znamo da je SPC otvoreno pozvala da se glasa sa Koaliciju za budućnost CG i Demokrate, a oni su otvoreno podržavali litije, u tom slučaju taj broj je 45% jer su ove dvije koalicije tada osvojile toliko procenata. I to bi bio broj podržavalaca SPC u avgustu 2020. godine. URA po pitanju litija nije bila baš jasno određena, a ona je osvojila 5,6%. Moguće je da je i među glasačima URE bilo vjernika SPC, ali definitivno znamo da birači URE u većem broju nisu sledbenici SPC. Ko je god tada bio vjernik SPC definitivno nije glasao DPS, SD, SDP a logično ni stranke Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, a ove stranke su osvojile 49,4% glasova. Tako bi čak i na osnovu rezultata parlamentarnih izbora mogli izvesti zaključak da podržavaoca SPC u Crnoj Gori ima više od 45% a manje od 50%. I to je prava slika, a ne masovnost nekog skupa.Када су процјене колико је сљедбеника СПЦ или ЦПЦ, то су увијек не објективне процјене него жељене пројекције оних који стоје иза таквих истраживања.
Ипак, величанствене литије почетком 2020-е су показале а и разголиле праву слику Црне Горе (а иако вјерујем да сам био добро упознат са ситуацијом и за мене то бјеше један позитиван шок), јесу се тада монтенегрински медији и пајаци поломили како би минимизирали размјере тих скупова, како су ту дошли "ови са стране", али на литијама бјеше сила вјерујућег свијета
Nema šanse. Spc ima preko 55%Od 45-48% od ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori. To ti pokazuju sve relevantne analize i istraživanja. Ako bi uzeli samo broj pravoslavnih (u CG ih je 72%), onda ih je od tog broja od 62,5-66,6%. Sledbenika CPC bi od ukupnog broja pravoslavnih bilo od 18-21%. Onaj ostatak od 13-20% su ljudi koji sebe smatraju pravoslavnima ali se ne smatraju vjernicima ovakve SPC, a sa druge strane znaju da CPC nije kanonska crkva, tako da se smatraju samo "pravoslavnima".
Nema šanse. Odakle ti ta procjena, obrazloži? Ja sam svoju obrazložio. Imaš i redovna Cedemova istraživanja javnog mnjenja gdje SPC dobija između 40-50% povjerenja, konkretno u decembru 2021. godine ono je iznosilo 47,3%. I to se donekle poklapa sa rezultatima izbora iz avgusta 2020. kada je crkveno pitanje bilo centralno pitanje tih izbora, a partije koje su podržavale litije i imale otvorenu podršku od SPC osvojile 45% glasova pri ogromnoj izlaznosti. Imaš i istraživanja Damara.Nema šanse. Spc ima preko 55%
Ja znam na desetine ljudi, vjernika SPC, koji su Crnogorci i koji nisu glasali za opoziciju 2020.Nema šanse. Odakle ti ta procjena, obrazloži? Ja sam svoju obrazložio. Imaš i redovna Cedemova istraživanja javnog mnjenja gdje SPC dobija između 40-50% povjerenja, konkretno u decembru 2021. godine ono je iznosilo 47,3%. I to se donekle poklapa sa rezultatima izbora iz avgusta 2020. kada je crkveno pitanje bilo centralno pitanje tih izbora, a partije koje su podržavale litije i imale otvorenu podršku od SPC osvojile 45% glasova pri ogromnoj izlaznosti. Imaš i istraživanja Damara.
Izmaštati možemo šta god hoćemo. Pa i to da SPC ima preko 55% podržavalaca u Crnoj Gori.
Hoćeš da kažeš da su vjernici SPC podržali DPS u avgustu 2020. godine, koji bi da je pobjedio skoro sve objekte SPC preveo u državno vlasništvo? Nema šanse, nijedan jedini vjernik SPC tada nije glasao DPS, SDP ili SD, a logično ni partije Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Te partije su u zbiru tada osvojile 49.4% glasova. A ja tvrdim da svi glasači URE sigurno nisu vjernici SPC, čak nije većina njih.Ja znam na desetine ljudi, vjernika SPC, koji su Crnogorci i koji nisu glasali za opoziciju 2020.
Rekao sam, treba podvući crtu između vjernika i sledbenika. Ti ljudi idu u manastire i crkve kojs su u vlasništvu SPC i tamo se mole, krste,... Međutim, dosta njih bi isto to radili i i CPC, ukoliko bi isti dobili vlasništvo nad tom imovinom.Hoćeš da kažeš da su vjernici SPC podržali DPS u avgustu 2020. godine, koji bi da je pobjedio skoro sve objekte SPC preveo u državno vlasništvo? Nema šanse, nijedan jedini vjernik SPC tada nije glasao DPS, SDP ili SD, a logično ni partije Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Te partije su u zbiru tada osvojile 49.4% glasova. A ja tvrdim da svi glasači URE sigurno nisu vjernici SPC, čak nije većina njih. Ja ti tvrdim da je SPC tada bila izuzetno aktivna u izbornom procesu i da je ona ta koja je skoro sve svoje vjernike izvela na biralište i zato je ona izlaznost bila onolika.
To nije odgovor na moju konstataciju da nijedan vjernik ili sledbenik SPC, kako god hoćeš, u avgustu 2020. godine nije glasao za partije koje su podržavale Zakon o slobodi vjeroispovjesti. I to je istina. Oni su podržali Koaliciju ZBCG i Demokrate, možda jedan manji broj i URU. I to ti se poklapa sa vjernicima i sledbenicima SPC u avgustu 2020. godine. Da li je SPC u međuvremenu uspjela značajno da ojača, ja ne bih rekao.Rekao sam, treba podvući crtu između vjernika i sledbenika. Ti ljudi idu u manastire i crkve kojs su u vlasništvu SPC i tamo se mole, krste,... Međutim, dosta njih bi isto to radili i i CPC, ukoliko bi isti dobili vlasništvo nad tom imovinom.
Ja lično znam ljude koji su glasali. Te ljude je bilo briga za te stvari, to ih nije zanimalo. Nije ih interesovala politika.Ali idu u SPC, tamo se krste,...To nije odgovor na moju konstataciju da nijedan vjernik ili sledbenik SPC, kako god hoćeš, u avgustu 2020. godine nije glasao za partije koje su podržavale Zakon o slobodi vjeroispovjesti. I to je istina. Oni su podržali Koaliciju ZBCG i Demokrate, možda jedan manji broj i URU. I to ti se poklapa sa vjernicima i sledbenicima SPC u avgustu 2020. godine. Da li je SPC u međuvremenu uspjela značajno da ojača, ja ne bih rekao.
A kada bi tražili istinske vjernike među sledbenicima vjerskih zajednica u Crnoj Gori, mislim da bi se kod svih broj rapidno smanjio.
Pa to je ova treća struja o kojoj sam govorio, ljudi koji se ne opredjeljuju ni za SPC ni CPC, smatraju se samo pravoslavnima a glasaju suverenističke građanske partije, uglavnom DPS ili URU. Oni svoja krštenja i neke nužne obrede silom prilika obavljaju u SPC jer je kanonska, ali ne podržavaju SPC i voljeli bi da je crkva u Crnoj Gori autokefalna ili barem autonomna.Ja lično znam ljude koji su glasali. Te ljude je bilo briga za te stvari, to ih nije zanimalo. Nije ih interesovala politika.Ali idu u SPC, tamo se krste,...
Prvi put čujem za tako nešto?Каква је била ,, владавина " династије Вујовић ( потомака Војислава Војиновића) у Црној Гори 1498-1748? Да ли се то уопште може назвати владавином?
Znam, nema ih nigdje u istoriografiji. Jagoš Jovanović nije napisao ništa o njima, pa kasnije ni ostali istoričari. Oni su u suštini predstavljali jedini vid svetovne vlasti do pojave guvernadura.Prvi put čujem za tako nešto?