Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 16,7%
  • Srpska regija

glasova: 3 50,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 33,3%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    6
Po mom ograničenom znaju, Milo je ovdje u pravu (iako ne odobravam nasilje kojim se to provodi).

Koliko znam, analogon bi bio postanak američke rane nacije. Razlika je u tom što dukljanski, za razliku od srpskih Crnogoraca, žele pokazati da su oni oduvijek bili svoji i bitno drugačiji, a za što nacionalni Crnogorci baš nemaju povijesnih podkrjepa, osim manjega broja starih dokumenata.

Bilo kako bilo, nacionalni Crnogorci su mi slični kao Amerikanci 1790ih i sl: jesmo možda podrijetlom Englezi, Škoti,..dakle Britanci, ali Britanci više-nismo. U pogledu religije, osim uobičajenoga pluralizma, tu je osjetljiv status etno-crkve, u slučaju SAD Anglikanske. Ona je uistinu "!nacionalizirana" i pretvorena u Protestantsku Episkopalnu crkvu, bez neke promjene u liturgiji. No, da im se u crkvi širi engleština- to nikom nije palo na pamet, ni Amerikancima ni Britancima.

Po mom ograničenom znaju, Milo je ovdje u pravu (iako ne odobravam nasilje kojim se to provodi).

Koliko znam, analogon bi bio postanak američke rane nacije. Razlika je u tom što dukljanski, za razliku od srpskih Crnogoraca, žele pokazati da su oni oduvijek bili svoji i bitno drugačiji, a za što nacionalni Crnogorci baš nemaju povijesnih podkrjepa, osim manjega broja starih dokumenata.

Bilo kako bilo, nacionalni Crnogorci su mi slični kao Amerikanci 1790ih i sl: jesmo možda podrijetlom Englezi, Škoti,..dakle Britanci, ali Britanci više-nismo. U pogledu religije, osim uobičajenoga pluralizma, tu je osjetljiv status etno-crkve, u slučaju SAD Anglikanske. Ona je uistinu "!nacionalizirana" i pretvorena u Protestantsku Episkopalnu crkvu, bez neke promjene u liturgiji. No, da im se u crkvi širi engleština- to nikom nije palo na pamet, ni Amerikancima ni Britancima.

Ovo je svojinsko pitanje; Sjedinjene Američke Države nisu konfiskovale imovinu Episkopalne crkve.

U Americi ovo bi bilo neprihvatljivo svetogrđe, što reče Čeda.

Ovo je svojinsko pitanje; Sjedinjene Američke Države nisu konfiskovale imovinu Episkopalne crkve.

U Americi ovo bi bilo neprihvatljivo svetogrđe, što reče Čeda.

Jesi li siguran? Vjerojatno nisu, jer tamo je crkva odvojena od države. Jednostavno je, valjda, episkopalna crkva zadržala svoje i država s tim nije imala veze; no britanski orijentirani episkopalni svećeni su htjeli-ne htjeli, otišli s američkim Britancima.

Такнка је црта између толеранције и (......) Урван склони се ако ти Бога!

Jesi li siguran? Vjerojatno nisu, jer tamo je crkva odvojena od države. Jednostavno je, valjda, episkopalna crkva zadržala svoje i država s tim nije imala veze; no britanski orijentirani episkopalni svećeni su htjeli-ne htjeli, otišli s američkim Britancima.

Pa i u Crnoj Gori je Crkva odvojena od države.

Lepo je Čeda poentirao.

Pa i u Crnoj Gori je Crkva odvojena od države.

Lepo je Čeda poentirao.

Onda je u pitanju identitet. Konkretno, amer. Episkopalna crkva je samostalna i njihove popove ne postavlja Kraljica, kao u slučaju Anglikanaca.
Dakle, bit-osim financija- je ova: hoće li u CG i u kojoj mjeri postojati neka istočna crkva koja nije SPC, tj. njezin odvjetak?
Sično je pitanje bilo s Makedonijom, a sada s Rusima i Ukrajinom.

Nema boga, to su baje za retardirane....
управо сам пришао са својим другом из Котора који није знао да је постојала матица српска у Дубровнику (католичка).
ја нисам присталица српских завршавања послова.
Клони се ове теме немаш интегритет , древност у коренима , клони се! ( особно си ми можда драг н бих волео да ти се ишта деси)
Клони се од српских ствари!
Ја не утичем нити ме има у већу устапша!

Poslednja izmena od moderatora:
Ти си отпад , управо сам пришао са својим другом из Котора који није знао да је постојала матица српска у Дубровнику (католичка).
Шта ти хоћеш рећи безбожниче и нихилилисто? ) ја нисам присталица српских завршавања послова)
Клони се ове теме немаш интегритет , древност у коренима , клони се! ( особно си ми можда драг н бих волео да ти се ишта деси)
http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=1063.0

DUBROVAČKA MATICA SRPSKA

Matica Srpska osnovana je 1909. kao zadužbina trgovca Konstantina Vučkovića. Dubrovačka pravoslavna crkvena opština kupila je 1907. zgradu Dubrovačke narodne štionice i namenila je za sedište Matice. Upravu Matice sačinjavalo je Tutorstvo srpsko–pravoslavne crkvene opštine u Dubrovniku.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Дубровачка_Матица_српска

Дубровачка Матица српска

Poslednja izmena od moderatora:
Ти си отпад , управо сам пришао са својим другом из Котора који није знао да је постојала матица српска у Дубровнику (католичка).
Шта ти хоћеш рећи безбожниче и нихилилисто? ) ја нисам присталица српских завршавања послова)

I, da....

https://forum.krstarica.com/threads...i-i-preporuke-ii.777770/page-37#post-37009353

https://forum.krstarica.com/threads...i-i-preporuke-ii.777770/page-52#post-38150517

Зашто свираш гусле мили човече ? Ово је српско-српско ствар.
Где себе видиш у томе изузев троловања , неподаштавања и сарказма?
Дај човече окрени се темама пуних књижевности које јесу сведоци историјски неких епоха.
Зашто правиш од себе смеће?
Јесу паре у питању?

Koliko Hrvati sada brane nezavisnost i državnost Crne Gore toliko su pre 104 slavili njenu okupaciju.

82549164_10219584645401035_428272539366588416_n.jpg

Амфилохије најављује да ако дође до преговора са влашћу , водиће их сам без патријаршије у Београду јер је митрополија црногорско-приморска аутономна.
То и јесте у духу канонске организације православне цркве.

То и јесте у духу канонске организације православне цркве.

Не бих баш рекао , у црквеној хијерархији а нарочито око овако важних питања митрополит мора тражити благослов патријарха.

Не бих баш рекао , у црквеној хијерархији а нарочито око овако важних питања митрополит мора тражити благослов патријарха.
Биће да сам ја у криву, мислио сам да је Митрополија црногорско-приморска аутономна, што изгледа да није био случај. Онда остаје питање да ли је митрополитов интервју тачно пренесен?

Биће да сам ја у криву, мислио сам да је Митрополија црногорско-приморска аутономна, што изгледа да није био случај. Онда остаје питање да ли је митрополитов интервју тачно пренесен?

Па јесте , прича се своди на период пре 1918 и када је престала постојати Пећка патријаршија баш смо причали о томе да је први митрополит миропомазан од патријаха у Сремској Митровици што би била заправо Пећка патријаршија у егзилу тада.

Нешто смо слично имали историјски када су Готи освојили Сирмијум па је основана Солунска архиепископија у егизилу која је као таква наставила постојати подређена Риму све до времена Јустинијана када је црква реформисана па је већина тих области и Далмација постала подређена Цариградском патријарху.

У питању је игра речи и замена теза због специфичних историјских тренутака , заправо црногорска црква никад није била аутокефална већ као што је митрополит рекао аутономна , Пећка патријаршија је престала постојати , а патријаршија у Стемској Митровици је била у Аустроугарској док је црногорска црква била у Турској и као таква наставила је постојати аутономно али не потпуно независно била је у сталним контактима писменим путем са црквом и са властима касније у Србији. Положај црногорског митрополита или владике је био специфичан јер је био истовремено и црквени и секуларни владар Црне Горе и као такав вршио је дипломатске односе са властима у Србији и са црквом засебно.
То су јако специфични историјске епохе које се сад призвољно тумаче и кривотворе.
као што су од уједињења које је било изгласано претворили у окупацију а заправо Црна Гора јесте била окупирана од савезничких снага и као таква могла се само присајединити или постати део међународног протектората.

У Београду су хапсили Црногорце који се изјасне као Срби!

18.01.2020.

Чувена београдска љекарка и професорица на тамошњем Медицинском факултету, др Десанка Косановић-Ћетковић, у својој књизи „Присјећања и записи”, описала је како је њен отац Никола Ћетковић, после Другог свјетског рата, од стране Озне примораван да се пише као Црногорац.

„Већ 1945. године почела је замјена личних карата у Београду, а на основу раније подијељених формулара, у којима је свако, поред осталог, требало да наведе своју националност. Управо тада настају велики проблеми у мојој породици.
606812-Beograd_800x600-696x522.jpg

Старији брат и ја смо били комунисти, учесници НОБ логораши. Било нам је јасно да ми као чланови КПЈ можемо бити само Црногорци.
Тако смо се и изјаснили у формуларима и без проблема брзо добили личне карте у Ознином одјељењу у Чика Љубиној улици.
Послије неколико дана, на исто мјесто дошао је и наш отац Никола Ћетковић, стар 62 године и умјесто личне карте добио – 15 дана затвора! Наиме, он се изјаснио да је Србин и надлежни официр му није дао личну карту, јер он не може бити Србин, него Црногорац рођен у Подгорици. Отац није хтио да одступи од своје изјаве, тврдио је да је од дјетињства знао да је Србин, да је зато децембра 1915. кренуо преко Албаније до Крфа и даље.
Мој отац је 1909. године у Бечу завршно студије и могао је мирно да сачека аустријску окупацију Црне Горе и да, као њихов студент и полиглота, добије високо звање, као и личну сигурност, али он је, као патриота и Србин, кренуо са српском војском и њеном судбином.
Говорио је официру Озне да се отац српске династије Немања родио као и он – у Подгорици, у Рибници на Зети, и да је Немањин син Свети Сава основао прву српску архиепископију.
Но, то није било довољно, па су Николу Ћетковића затворили у Ознин затвор, гдје је на голом бетону одлежао пуних 15 дана. Официр га је свакодневно изводио на саслушање и питао: Јеси ли ти Никола Ћетковићу Црногорац или Србин? Мој отац је на то одговарао стиховима Његоша и краља Николе о српству.
Послије одлежаних више од двије недјеље у затвору, дата му је лична карта у којој је ипак стајало да је он, Никола Ћетковић – Србин.
Ми, његова дјеца, нијесмо одобравали његово држање у Озни, нити његово србовање, јер су нама као комунистима, одмах били јасни Ђиласови ставови о црногорској нацији.
Био је хладни зимски дан 1946. године и сви смо сједјели у трпезарији која се једина и гријала, а ми дјеца се спремали за испите. Тада је наша мајка прекинула мртву тишину и саопштила да ће се писати као Црногорка. Она је знала и осјећала да је очев став веома много нашкодио нама као комунисти-ма и хтјела је да нас заштити од даљих немилих посљедица. Отац је био изненађен, али не и поражен. Нагло је устао и обратио се мајци хладним гласом да она од сјутра неће више бити његова жена.
Мајка је добро знала да отац неће промијенити свој став, па га је, измијенивши тактику, умиљато упитала: „Никола, ти велиш да смо ми Срби. Па, како смо ми Срби могли родити ђецу Црногорце? Реци ми, Никола, како?“
А отац мирно одговара: „Данице, ми смо Срби, а родили смо слијепе послушнике. Плачимо, јаднице, плачимо!“
Наш отац Никола Ћетковић умро је 1957. године пред други послијератни попис становништва. Са прекорним сјећањем на наш бојкот оца и наше тадашње национално опредјељење, ми његова дјеца, спонтано смо се изјаснили као Срби.”

Извор: sedmica
Ознаке: Београд, др Десанка Косановић-Ћетковић, књига, Срби, црногорци, „Присјећања и записи”
https://srbin.info/pocetna/aktuelno...fu86tS-81lqaYdToZeS4woDNyiglTTUk9i1WvyeFGaX5o

Да било је тако али нисам баш знао да су хапшења била у питању већ је акција била спроведена као добронамерна говорећи људима да што их се више изјасни биће више средстава издвојено за Црну Гору нарочито после земљотреса , тада је уложено јако пуно средстава за Црну Гору не само за санирање штете већ је Црна Гора изграђена поново и модернизована за та времена а средства су била наводно прилагођена према гласовима становника и ван Црне Горе. Баш ово што знам у Војводини на тај начин су људи још додатно подстакнути да се изјасне за добробит и изградњу саме Црне Горе. Нису људи то доживљавали као одвајање од српства то се код већине подразумевало као што је књаз Никола одбио да скупштину назове српском већ народном јер према његовим речима подразумевало се да је српска.

Објашњавао ми је пријатељ мало старији ту сад има око 50. година па ми је показао у личној карти пише Црногорац. Онда ми је објаснио да су огромне паре тада ишле за обнову Црне Горе.

Кад сам га питао овако ближе о томе он ми рече " Еј нема бољих људи од нас Војвођана ми смо најбољи људи на свету , ово све остало доле су све гола говна!":hahaha::hahaha::hahaha:

Али било је и оних који су то са поносом истицали нарочито истичући државност , да је Црна Гора била држава!

Poslednja izmena:
Када дружина бескрупулозних медиокритета склоних сваком пасјалуку узурпира власт, а историја нас је томе научила, ти немају мјере, уредиће простор који им је пао у шаке по свом често скарадном поимању ствари, биће господари живота и смрти, одбациће постојећии и увести нови систем вруиједности, укидаће и измишљати нове нације.
Ми смо прошли кроз те процесе, од 1945-е, а 1.маја 1945. у глави неког Ђиласа измишљена је и нова нација, црногорска. Сад може бити да и није баш он то "из своје главе", ал њему се приписује та наопака идеја, лично сумњам да је ту имао утицаја онај бравар, није тај био неки капацитет да нешто осмисли осим што у пасјалуцима јесте био супериоран, то му се мора признати.
Но не треба искључити да није било сугестија тада свемоћне коминтерне, они су и у земљи Русији настојали ослабити руску нацију (па су се афирмисали појмови совјетски човјек, совјетски народ и сл) па могуће да су сличан модел предложили "друговима" у Југи како би ослабили српски корпус. Но да не разводњавам причу.

А када "другови" афирмишу неку идеју, о постојању нове измишљене црногорске нације, не бирају се средства да то успије, па ће ићи препоруке, вршити индоктринација, плебсу објашњавати "па јесмо ми сви Срби, али национално они који су из Црне Горе јесу Црногорци", код пописа или докумената у рубрици националност биће преправљано Србин у Црногорац, биће и разних видова притиска, погодности при запошљавању или стицања позиције ако се "исправно" национално изјасните, па све то хапшења оних тврдоглавих, о чему пише текст који је пренио Лекизан.

Тако бјеше, рачунало се и са фактором времена и ако би се кроз неколико генерација усадило колективитету да припадају тој новој измишљеној нацији, изиграће историју и реализовати свој наум.
У историји бјеше тих процеса, није то први пута, бјеше тих измишљених нација како би се фрагментирао и ослабио бројнији етнички корпус, некад успију ти процеси, некад не.

У Црној Гори су били убијеђени да им добро иде, дружина клептомана уз подршку моћних играча који у континуитету раде против српства су процијенили да им у тим процесима и расрбљавања, планове кваре "злоће" из СПЦ, Зато су ударили на СПЦ, прво јој отети имовину, право власништва, а онда свештенике и вјернике протјерати из храмова СПЦ и исте предати некој ЦПЦ или промијенити намјену у музеје, кладионице или шта већ.
Задња дешавања говоре да су се заиграли дјечаци, и за*ебали, гадно су се за*ебали.

Јесте то тако али нису измишљени 1945 већ 1918 Срби су се поделили између 2 династије Карађорђевића и Петровића па је био Божићни устанак и све то. Ту почињу корени њихове нације који касније ојачавају до те мере да је Ђилас увидео да може изоловати Црногорце у једну нацију , јер се испрва он изјаснио као Србин па то порекао касније.
Неке ствари су се тада виделе покушају Ранковића који су ишли у правцу решавања српског питања унутар комунизма , када се видело да је Србија намењена на парчање и денационализацију мислим да су људи као Ђилас покушали спасити шта се спасти може јер Србија је била врло упитна вероватно већ тада са 2 аутономне покрајне и све то. Интересантно да му је син држи једне од најугледнијих новина у Лондону једине које су јавно критиковале бомбардовање Југославије од стране нато алијансе након чега је гостовао код нас на Пинку.

Уследило је питање тада је постојала још СЦГ или Југославија Србија и Црна Гора , Ко му је био отац и ко је он.
Реако је да их сматра делом српског народа са свим својим спрецифичностима.
Онда је реакао доста о моди и нопшњама и карактеристичним стварима које су се носилие у Србији и нестале како каже Србија је нестала и претопила се у Југославију док је Црна Гора од 1945 ситним корацима ипак радила на повратку своје некакве државности док Србија никако.
Мислим да се Ђилас вођен овим локал патриотским интересима зтако изјаснио јер као што је једном Американцима реакао Мило у сред рата" Нас нема довољно ни за хуманитарну катастрофу".
Дакле Црна Гора се суочавала са могућим нестанком и као таква просто су изабрали да је додатно заштите што им се тада под тим режимом није могло замерити.
Да је краљевина Југославија остала у моделу СХС било би реалније да Петровићи буду краљеви Срба а Карађорђевићи краљеви Југославије чиме би уједно и територијални интегритет Србије био загарантован и границе јер је све то остало тако до 1945 где је Тито птавио нове границе Србији.

Но ово је већ офф шббкбб готово је овако како је.

Kaže Miraš na poslednjem gostovanju u emisiji u Hrvatskoj da između 60-70 sveštenika SPC želi da pređe u njegovu crkvu.
Isto je rekao i pre dve godine, ali niko u međuvremenu da pređe kod njega. Zašto?
A Zlatko Bulić, koji je blizak CPC-u malo pre Miraša reče da imaju spisak od preko 100 sveštenika SPC koji žele da dođu kod njih.
Ne znaju ni složno da lažu kako treba.

Kaže Miraš na poslednjem gostovanju u emisiji u Hrvatskoj da između 60-70 sveštenika SPC želi da pređe u njegovu crkvu.
Isto je rekao i pre dve godine, ali niko u međuvremenu da pređe kod njega. Zašto?
A Zlatko Bulić, koji je blizak CPC-u malo pre Miraša reče da imaju spisak od preko 100 sveštenika SPC koji žele da dođu kod njih.
Ne znaju ni složno da lažu kako treba.
Булићу, којем је област заштита природе (колико сам успио сазнати), није лако, он "по задатку" мора лагати, петљати, лупати будалаштине иако је и сам свјестан да су то будалаштине.
Да постоји један, понављам један свештеник СПЦ који би показао жељу да постане дио те организације, ЦПЦ, то би режимски медији у ЦГ до бесвијести експлоатисали. Проблем је што не постоји нити један.
Мираш дискурсом оставља прије утисак протуве него духовног лица., једна креатура, љигавац и петљанац.
Као такав може бити "користан", и они који би се поколебали и били у дилеми да направе отклон од српства, довољан је један поглед на ову креатуру да их одбије од намјере.

Back