Čiji je naš jezik

sh3.png
sh4.png

Pitan si, kao lakmus merituma:

Izvoliš.

Ne bježi od bitnosti u nebitnost. Kakav je to standardni jezik koji nema ni osnovni popis slova, a ta su h i f., koja je Karadžić uveo tek 1840ih godina, pod utjecajem hrvatskih djela. Ona jesu postojala i u srpskim prijašnjim pisanim djelima, no na njih se nije bio osvrtao.

Glede prednosti- u hrvatskome jeziku ta riječ postoji u glagolskom obliku u sličnoj (iako ne istovjetnoj porabi). Ona kao imenica postoji i u srpskom jeziku, odakle je preuzeta isto iz češkoga, jer je inače upotrebljavana bila ruska riječ preimuščestvo. Srpskih bohemizama i rusizama iz 19. st. ima na tone više nego u hrvatskome jeziku, no o tom šutiš, a?

Koje su to srpske riječi mjesto rusizama strog, svež, okolnost, pobeda..?

Nema ih.

U hrvatski je preuzeto nešto malo rusizama i bohemizama koji su preživjeli, dok u srpskom i dalje sve vrvi od rusizama tipa prenebregavati, preimućstvo, prisustvo, ..

A o kroatizmima kojih nema u slavenskim jezicima u modernom značenju (nagon, sladoled, zubobolja,..) da ne govorimo.

I dosta inferiornih idiotarija. U spisima srpske skuštine u Kragujevcu 1867. isto stoji izvestie, a tu je i točno- pa što onda? To je srpski jezik posve razumljiv i bez Vuka, i nije manje srpski zbog tih izvestija i točno.

Pogledajte prilog 736723

Ne bježi od bitnosti u nebitnost.

Upravo tako - bitno je to da ste 1990. uzeli stare srpske reči da biste nabudžili razliku između hrvatske i savremene srpske varijante srpskog jezika a sve sa tačke identitetskog problema nemanja posebnosti jer ste dobrim delom svi srpskog porekla.

I, možeš ti tu lagati sam sebe, ali ako laže koza, rog ne laže.

Upravo tako. :mrgreen:

Kako čudno da to radi u stranoj zemlji sa drugim pismom i jezikom .
Što mu bi?
Da bi naglasio dobro snalaženje u srpskom jeziku dodao je i ovu napomenu:

"držim dosta to napomenuti da sam rodom Ličanin.“

Dakle, taj isti "strani jezik" govori se i u Lici.

PS. Ja vidim da si ti po vokaciji neki pravnik pa se ovde zabavljaš pokušavajući da budeš đavolji advokat. Ne vidim drugog razloga zašto bi neko toliko šamara primao i opet se vraćao po još...

PS. Ja vidim da si ti po vokaciji neki pravnik pa se ovde zabavljaš pokušavajući da budeš đavolji advokat. Ne vidim drugog razloga zašto bi neko toliko šamara primao i opet se vraćao po još...
Šamari? Hahaha da ti nisi na pogrešnom mjestu.

Tesli to tada nije pomoglo dok je bio anonimac da dobije pomoć za nastavak svojeg studiranja, kao što nije ni Starčeviću da dobije posao i vjerojatno mnogima drugima.
Valjda ih u Srbiji nisu razumjeli.

Стјепан Павичић јасно каже да је штокавска (и)јекавица дошла у Славонију са Србима.

Pogledajte prilog 737808
Pogledajte prilog 737809

Ima li ovdje logičkih sposobnosti?

1. štokavska ijekavica zapadnoga tipa ima pismenost od oko 1350. nadalje. Istočnoga, srpsko-crnogorskoga- nema.

2. primjeri štokavsko-ijekavskoga pisanja među katolicima, koje nitko nije ubacivao među Srbe, a najmanje oni sami, pisali su niz djela u Dubrovniku, srednjoj i istočnoj Bosni i Hercegovini, te stilizirano u Splitu i Korčuli. Nema nijednoga pisanoga književnoga djela kojih su autori Srbi na tom idiomu do 1800 i nešto dalje.

3. velika većina, skoro svi nosioci raznih štokavsko ijekavskih, podrijetlom istočnih govora, u Slavoniji jesu Srbi pravoslavci. No oni nemaju upravo nikakvu pisanu produkciju na tom idiomu do 19. st., i za jezičnu su kulturu važni upravo koliko i torlački govornici.

Ima li ovdje logičkih sposobnosti?

1. štokavska ijekavica zapadnoga tipa ima pismenost od oko 1350. nadalje. Istočnoga, srpsko-crnogorskoga- nema.

2. primjeri štokavsko-ijekavskoga pisanja među katolicima, koje nitko nije ubacivao među Srbe, a najmanje oni sami, pisali su niz djela u Dubrovniku, srednjoj i istočnoj Bosni i Hercegovini, te stilizirano u Splitu i Korčuli. Nema nijednoga pisanoga književnoga djela kojih su autori Srbi na tom idiomu do 1800 i nešto dalje.

3. velika većina, skoro svi nosioci raznih štokavsko ijekavskih, podrijetlom istočnih govora, u Slavoniji jesu Srbi pravoslavci. No oni nemaju upravo nikakvu pisanu produkciju na tom idiomu do 19. st., i za jezičnu su kulturu važni upravo koliko i torlački govornici.

Слажеш лаж на лаж и глупост на глупост.
У средњем в. је постојала јекавица, а ијекавица је каснија иновација. Велика већина Срба у Хрватској су јекавци и велики дио Срба у БиХ су јекавци. Ијекавци су они у источној Босни и источној Херцеговини.
По чему су се до недавно разликовали Срби и ткз. штокавски Хрвати у Хрватској и БиХ, по томе што су први у великој већини били јекавци и ијекавци, а други икавци.
Ко си ти да негираш Стјепана Павичића?

Upravo tako - bitno je to da ste 1990. uzeli stare srpske reči da biste nabudžili razliku između hrvatske i savremene srpske varijante srpskog jezika a sve sa tačke identitetskog problema nemanja posebnosti jer ste dobrim delom svi srpskog porekla.

I, možeš ti tu lagati sam sebe, ali ako laže koza, rog ne laže.

Upravo tako. :mrgreen:

Гени су чудо! :D

Back