O tome govorim. Pusti ti Mrkalja i njegovo trovanje svakog normalnog razgovora i paranoju gde širi osećanje ugroženosti pri svakom preispitivanju zacementiranih ideja. Na našem krajnjem istoku, tj. jugoistoku, govore se tzv. šopski govori, kao što i znaš, vrlo slični ostalim govorima sa "južne pruge", ali interesantni po tome što su potpuno identični sa govorom zapadne Bugarske, sve do nadomak Sofije. Za samu Sofiju ne znam, po dijalekatskim mapama ona je blizu granice šopluka, ali nije u njemu. Takođe je i glavni grad, pa je logično da se u nju slivaju govori i ljudi sa svih strana Bugarske i da je najdominantniji standardni bugarski. Ali imamo i Zagreb u kojem se govori standardni hrvatski, ali i dalje određen procenat stanovnika ume govori kajkavski (ili ga bar razume). Za Sofiju su mi pričali, i tu me stvarno uopšte ne tangira što Mrkalj insinuira da lažem i izmišljam, jer će se naći na forumu neko ko je iz tog kraja da to potvrdi ili demantuje, da se ljudi odatle bez problema tamo snalaze i da Srbi/Bugari kojima je šopski maternji dijalekt, bez problema progovore i razumeju bugarski. Ja ne znam koji je to nivo sličnosti, ovo sam pokrenuo jer me zanima da li neko možda zna nešto više o tome, i nisam to izneo kao tvrdnju već kao pitanje koje iziskuje razjašnjenje, tako da nema potrebe da mi ni ti ni Mrkalj preventivno "spuštate", ili još samo IgorInva da se pojavi pa da mi traži citat iz literature za takav stav. Tema jeste interesantna, jer imamo da je šopski dijalekt u isto vreme dijalekt i srpskog i bugarskog jezika, a isti je dijalekt. Ako se njemu da staroštokavski karakter, to jest nedvosmisleno se nazove staroštokavskim, a za bugarski jezik se kaže da to nije, onda se postavlja pitanje da li nam i Bugari "kradu" jezik i da li to znači da je zapad Bugarske sve do Sofije etnički srpski. Jer, ako nije moguće da pojedini novoštokavski govori budu u isto vreme dijalekti i srpskog i hrvatskog, onda nije moguće ni da isti dijalekt bude u isto vreme i deo srpske staroštokavice i deo bugarskog jezika. Zar ne?