Čiji je naš jezik

To mu čak i ne dođe jezik, nego narečje. Mene zapravo zanima kada je izdata prva gramatika "hrvatskog" jezika, odnosno kada je taj jezik kodifikovan?
То му дође језик али различит од овог.
Мислим да граматика за тај језик никада није издата, разлог је био што је напуштен кајкавизацијом Хрвата касније, управо за тај кајкавски је Гај хтео да изда граматику и нови правопис па је одустао.
Први језик са граматиком Хрвати су добили у 19. веку и то је био српски са Вуковом граматиком.

Иначе кајкавски је данас кодификован језик али чакавски још увек није тако да је пред нестајањем.

Poslednja izmena:
Pojam "srpski jezik" ne pojavljuje se nigdje do kraja 17. i početka 18. st. Jedna jedina potvrda je iz 1374., i Mladenović je naveo tu potvrdu, nastalu u bugarskom krugu, kao prvi spomen srpskog jezika (koja označava crkvenoslvesnki srpske suvrsti). Poslije tog, i prije: nigdje ništa. Mladenović, ni ostali, ne bave se kljastim ganjanjem nekog jedva jedvitoga spomena u Bosni ili Dubrovniku među katolicima.

Naravno, to ne znači da Srbi tog doba nisu ništa pisali na nekom slavenskom idiomu. No, da se to što su pisali odnosi na sam jezik, u bilo kom obliku- toga nema. Nije potrebno da izrijekom bude spomenuto "srpski jezik", nego da se vidi da je srpski ono što se odnosi na jezik.

Toga nema-nigdje.

Katičić je pokušao uravnoteženo prikazati da su srpski pisci i pisari rabili općeslavenski pojam za jezik, te da se sigurno kod njih bila javila i srpska zamjena za slavenski, kao u slučaju Hrvata, Rusa i Bugara. No- ja toga ne vidim. U pravoslavnim srpskim krugovima, osim te potvrde iz 14. st., nema ništa.

Na latinskom, talijanskom.... pojmovi serviana i sl. znače jedino i isključivo ćirilicu. Nema niti jednog teksta, iole uobličenoga, na latinici i glagoljici da se krsti srpskim imenom. Slično je i na južnoslavenskom idiomu, gdje, u vrlo malom broju zapisa, postoji pridjev srpski, srsci isl., kod katolika i manje kod muslimana, a da se odnosi na pisani idiom kojim je tekst- najčešće kraća povelja ili pismo- napisan (npr. možda jedan ili dva teksta u staroj Bosni, te neko pismo Sokolovića i sl).

Još je bolja ilustracija slavenska ili srpska kancelarija u Dubrovniku, koja je imala 2-3 pisara, i koja je doživjela kratkotrajni procvat kad je sa zlatnim dobom srpske pismenosti bilo gotovo, u 14. i 15. st. Dosta je usporediti jezik tih kratkih orječja s pravim knjigama dubrovačke proze 14, 15, 16..st. (ne one umjetničke, nego vjerske), pa da se vidi da to nije niti taj tip jezika, niti ga dubrovački autori tako zovu, a najmanje imaju ikakve veze s onim što uistinu jest srpska pisana baština.

Srpska pisana baština na vernakularu postoji, i do 18. st. sastoji se od uglavnom od kratkih zapisa, darovnica, pisama i trgovačkih ugovora od, odprilike 12. st. nadalje. Glede pak poznatih primjera dijelom vernakularne baštine u vezi s Bosnom, starom, od 1189. (Kulin) do druge polovice 16. st., ona je zajednička- hrvatska, bošnjačka, srpska, a vjerojatno i crnogorska.

Sama izočnost pojma "srpski" za jezik u pravoslavnim krugovima govori više od natezanja neka dva-tri zapisa nastala u katoličkom bosanskom krugu, a napose u tandemu s vlaškim. I tu je boljka srpske filologije i kulture- pokušava lovom na imena (što je dio identiteta, a do komedije dovodi ganjanjem istoga po Turskoj ili Indiji) nadoknaditi oko što nema, i to zbog nepovoljnih povijesnih okolnosti.

I tu sva halabuka i promičba rezultata- ne daje. Kao ni muslimanska koja bi nasilu htjela uspostaviti kontinuitet s uglavnom hrvatskom baštinom u Bosni, sa svojom sadašnjom.

Ono što doslovno "boli"- to je da do okvirno 1400-1450 na srpskom jeziku bilo koje varijante- nema ništa. Baš ništa. To samo po sebi ne bi bilo nelagodno da se nešto pojavilo u sljedećih 300 godina. A nije zbog povijesnoga peha. Sadašnja pisana kultura može se ozbiljno pratiti, u ovom obliku kakav je i razumljiv, i više manje sličan, jedino od hrvatskih vjerskih i svjetovnih pisanih spomenika razdoblja 1400-1500. Sve prije je rudimentarno, maglovito, praktički nevažno, skoro nepostojeće...

Doslovno ti je mali milion put, čak i na različitim forumima, postavljano da vidiš. Bilo da sam to činio ja, ili dosta češće od mene Igor, ili čak mislim Tandoori Masala...a ti ili imaš problem sa memorijom, ili (što na osnovu tvog ponašanja vezano za Grčevićeve nebuloze i tvog pogrešnog citiranja literature koju preporučuješ drugima, a da je ni sam nisi pročita, ne iznenađuje uopšte ako je po sredi) se svesno praviš lud, odnosno praviš ludim i sebe i sve druge koji čitaju šta pišeš.

Npr. Kuripešič je 1530. godine zapisao da je jedan stećak napisan na srpskom jeziku i srpskim slovima.

Мислим да граматика за тај језик никада није издата, разлог је био што је напуштен кајкавизацијом Хрвата касније, управо за тај кајкавски је Гај хтео да изда граматику и нови правопис па је одустао.
Први језик са граматиком Хрвати су добили у 19. веку и то је био српски са Вуковом граматиком.

Иначе кајкавски је данас кодификован језик али чакавски још увек није тако да је пред нестајањем.

Dobro, onda se sa sigurnošću može zaključiti da Vuk Karadžić svakako nije kodifikovao srpski jezik na osnovu "hrvatskog", iz prostog razloga što nije postojao kodifikovani "hrvatski" jezik. U svetlu rasprave o toj tezi takođe se može isključiti ono što je u Hrvata bilo kodifikovano, prvenstveno jer su razlike između našeg jezika i onog "hrvatskog" koji je bio kodifikovan prilično visoke da bi se to uzimalo kao osnov prema kojem je radio Vuk.

Poslednja izmena od moderatora:
Pojam "srpski jezik" ne pojavljuje se nigdje do kraja 17. i početka 18. st. Jedna jedina potvrda je iz 1374., i Mladenović je naveo tu potvrdu, nastalu u bugarskom krugu, kao prvi spomen srpskog jezika (koja označava crkvenoslvesnki srpske suvrsti). Poslije tog, i prije: nigdje ništa. Mladenović, ni ostali, ne bave se kljastim ganjanjem nekog jedva jedvitoga spomena u Bosni ili Dubrovniku među katolicima.

Naravno, to ne znači da Srbi tog doba nisu ništa pisali na nekom slavenskom idiomu. No, da se to što su pisali odnosi na sam jezik, u bilo kom obliku- toga nema. Nije potrebno da izrijekom bude spomenuto "srpski jezik", nego da se vidi da je srpski ono što se odnosi na jezik.

Toga nema-nigdje.

Katičić je pokušao uravnoteženo prikazati da su srpski pisci i pisari rabili općeslavenski pojam za jezik, te da se sigurno kod njih bila javila i srpska zamjena za slavenski, kao u slučaju Hrvata, Rusa i Bugara. No- ja toga ne vidim. U pravoslavnim srpskim krugovima, osim te potvrde iz 14. st., nema ništa.

Na latinskom, talijanskom.... pojmovi serviana i sl. znače jedino i isključivo ćirilicu. Nema niti jednog teksta, iole uobličenoga, na latinici i glagoljici da se krsti srpskim imenom. Slično je i na južnoslavenskom idiomu, gdje, u vrlo malom broju zapisa, postoji pridjev srpski, srsci isl., kod katolika i manje kod muslimana, a da se odnosi na pisani idiom kojim je tekst- najčešće kraća povelja ili pismo- napisan (npr. možda jedan ili dva teksta u staroj Bosni, te neko pismo Sokolovića i sl).

Još je bolja ilustracija slavenska ili srpska kancelarija u Dubrovniku, koja je imala 2-3 pisara, i koja je doživjela kratkotrajni procvat kad je sa zlatnim dobom srpske pismenosti bilo gotovo, u 14. i 15. st. Dosta je usporediti jezik tih kratkih orječja s pravim knjigama dubrovačke proze 14, 15, 16..st. (ne one umjetničke, nego vjerske), pa da se vidi da to nije niti taj tip jezika, niti ga dubrovački autori tako zovu, a najmanje imaju ikakve veze s onim što uistinu jest srpska pisana baština.

Srpska pisana baština na vernakularu postoji, i do 18. st. sastoji se od uglavnom od kratkih zapisa, darovnica, pisama i trgovačkih ugovora od, odprilike 12. st. nadalje. Glede pak poznatih primjera dijelom vernakularne baštine u vezi s Bosnom, starom, od 1189. (Kulin) do druge polovice 16. st., ona je zajednička- hrvatska, bošnjačka, srpska, a vjerojatno i crnogorska.

Sama izočnost pojma "srpski" za jezik u pravoslavnim krugovima govori više od natezanja neka dva-tri zapisa nastala u katoličkom bosanskom krugu, a napose u tandemu s vlaškim. I tu je boljka srpske filologije i kulture- pokušava lovom na imena (što je dio identiteta, a do komedije dovodi ganjanjem istoga po Turskoj ili Indiji) nadoknaditi oko što nema, i to zbog nepovoljnih povijesnih okolnosti.

I tu sva halabuka i promičba rezultata- ne daje. Kao ni muslimanska koja bi nasilu htjela uspostaviti kontinuitet s uglavnom hrvatskom baštinom u Bosni, sa svojom sadašnjom.

Ono što doslovno "boli"- to je da do okvirno 1400-1450 na srpskom jeziku bilo koje varijante- nema ništa. Baš ništa. To samo po sebi ne bi bilo nelagodno da se nešto pojavilo u sljedećih 300 godina. A nije zbog povijesnoga peha. Sadašnja pisana kultura može se ozbiljno pratiti, u ovom obliku kakav je i razumljiv, i više manje sličan, jedino od hrvatskih vjerskih i svjetovnih pisanih spomenika razdoblja 1400-1500. Sve prije je rudimentarno, maglovito, praktički nevažno, skoro nepostojeće...
Doslovno ti je mali milion put, čak i na različitim forumima, postavljano da vidiš. Bilo da sam to činio ja, ili dosta češće od mene Igor, ili čak mislim Tandoori Masala...a ti ili imaš problem sa memorijom, ili (što na osnovu tvog ponašanja vezano za Grčevićeve nebuloze i tvog pogrešnog citiranja literature koju preporučuješ drugima, a da je ni sam nisi pročita, ne iznenađuje uopšte ako je po sredi) se svesno praviš lud, odnosno praviš ludim i sebe i sve druge koji čitaju šta pišeš.

Npr. Kuripešič je 1530. godine zapisao da je jedan stećak napisan na srpskom jeziku i srpskim slovima.

Evo i 4 primera iz XV stoleća. Prva dva su od monaha Dositeja, iz Prozrka kod Ljubostinje, 1416. i 1418. godine (iste je reči zapisao):

content

Tu je jedan primet i iz 1462, a evo i jednog iz 1434. godine; od dijaka despota Đurđa po imenu Grubac:

content

Ja kad kazem da je neki tekst napisan na "engleskom", ja u stvari kazem da je tekst napisan na latinici, jer je svaki engleski tekst iskljucivo napisan na latinici, ne postoji nijedan napisan na cirilici ili glagoljici, razumete vi to?

Ima 'toga' i sa naše strane. Npr. kada u izvorima piše da Dubrovčani smatraju Hrvate sebi vrlo bliskim odnosno istorodnim/jednojezičkim narodom, zna se reći da se to ne odnosi na etničke Hrvate, već na Srbe katolike iz područja Hrvatske.

Pojam "srpski jezik" ne pojavljuje se nigdje do kraja 17. i početka 18. st. Jedna jedina potvrda je iz 1374.
Стварно си цар! :D
Па ко да уопће чита даље кад овако заблисташ на самом почетку?

Прелетио сам криз трућкање и гле, на крају опет бисер:
Ono što doslovno "boli"- to je da do okvirno 1400-1450 na srpskom jeziku bilo koje varijante- nema ništa. Baš ništa. To samo po sebi ne bi bilo nelagodno da se nešto pojavilo u sljedećih 300 godina.
„Баш ништа” на српском значи – баш ништа. Изгледа да на хрватском то има неко друго значење...

Иначе кајкавски је данас котификован језик али чакавски још увек није тако да је пред нестајањем.
Мени је забавна вербална гимнастика око Гаја као „оца савременог хрватског стандарда”. Наравно, помиње се његова „Кратка основа...” која са савременом хрватском нормом нема ама никакве везе. Али то се мање или више спретним заобилажењем прикрива...

Стварно си цар! :D
Па ко да уопће чита даље кад овако заблисташ на самом почетку?

Прелетио сам криз трућкање и гле, на крају опет бисер:

„Баш ништа” на српском значи – баш ништа. Изгледа да на хрватском то има неко друго значење...

Поштен човек би барем нешто рекао; констатација, ако не признање. Можемо да се кладимо да се, ево, неће ни јавити овим поводом (па ће сутра опет овде или на неком другом месту да пише како "нема ништа сем једног бугарског куриозитета у 14. стољећу").

Некада ми је било интересантно и да прозборим коју с тим човеком. Не знам; можда је до мене, али сада добијам дословно физиолошке нападе када видим и морам хитно да тражим веце шкољку. Није Хроби једини; има их пар на овом форуму, па зато и кажем. Дословно ми је за не поверовати да су људи припадници исте врсте биолошких организама са мном.

Поштен човек би барем нешто рекао; констатација, ако не признање. Можемо да се кладимо да се, ево, неће ни јавити овим поводом (па ће сутра опет овде или на неком другом месту да пише како "нема ништа сем једног бугарског куриозитета у 14. стољећу").

Некада ми је било интересантно и да прозборим коју с тим човеком. Не знам; можда је до мене, али сада добијам дословно физиолошке нападе када видим и морам хитно да тражим веце шкољку. Није Хроби једини; има их пар на овом форуму, па зато и кажем. Дословно ми је за не поверовати да су људи припадници исте врсте биолошких организама са мном.
Мени је занимљив утолико што је сасвим лако предвидив. Кад је неко раније поменуо Сњежану Кордић и додао да ће сад Хроби засути са овим или оним, хтједох написати да ће, колико га ја знам, само опљувати „оцвалу старлету” или тако нешто... што се и десило. Да се разумијемо, није до мене и моје памети, него је очито кад га мало дуже читаш.
Негдје сам и написао да у озбиљне расправе са кроатистичким начелима не улазим све док се не потруде макар толико да избаце очите бесмислице, протуријечја и сл. Дакле, до тада само зајебанција, понекад спрдња и сл.

Дословно ми је за не поверовати да су људи припадници исте врсте биолошких организама са мном.
Аха, одатле твој аватар. :D

Мени је забавна вербална гимнастика око Гаја као „оца савременог хрватског стандарда”. Наравно, помиње се његова „Кратка основа...” која са савременом хрватском нормом нема ама никакве везе. Али то се мање или више спретним заобилажењем прикрива...

Ne možeš ništa. Već sam rekao- trube ste, znate da ste trubaduri, i zato se svjesno pravite blesavi. Niste odgovorili na sitnu pisaniju o imenu hrvatskom i srpskom, koje je tričarija, a što sam stavio tek tako, a zapravo je općepoznata trica.

https://forum.krstarica.com/threads/nesumnjivo-hrvati.287188/page-264

https://forum.krstarica.com/threads/nesumnjivo-hrvati.287188/page-265

https://forum.krstarica.com/threads/ciji-je-nas-jezik.251784/page-169

To je bit srpske filologija, na svim razinama- praviti se blesav.

Pa onda opet jedno te isto, biti gluhonijem, drndati....

Popušili ste sa serbokroatizmom.

O jezičnom pansrbizmu nema se što reći, tu farsu nitko ne uzima u obzir nigdje.

Trube takve da ni Louis Armstrong ne bi iz vas izvukao ništa.

Ne možeš ništa. Već sam rekao- trube ste, znate da ste trubaduri, i zato se svjesno pravite blesavi. Niste odgovorili na sitnu pisaniju o imenu hrvatskom i srpskom, koje je tričarija, a što sam stavio tek tako, a zapravo je općepoznata trica.

Mislim da je izuzetno bezobrazno da to zameraš drugima, zato što je to doslovno tvoj sindrom ponašanja.

Upravo se ti praviš blesav, ne čitaš odgovore koji nisu nikakvo filozofiranje, već vrlo jasni, sa faktografskim usmerenjem, pa se potom praviš gluvonem i drndaš dalje po starom kao FORMICA, preporučavajući tome literature koju ni sam uopšte nisi ni otvorio, već poznaješ na osnovu tuđeg (najčešće očigledno vrlo pristrasnog) prepričavanja ili navođenja međ' referencama.

Аха, одатле твој аватар. :D

O, da. Ali mi je bar drago da neko razume; već me je dosta forumaš pokrstilo da reklamiram knjigu Evolute protiv pseudoistorije.

Meni Hrobi deluje kao neko ko sebe doživljava kao intelektualca, ali pošto i sam sumnja u sebe u tom pogledu, leči izvesne komplekse tako što popuje neprosvećenom bizantističkim šizmaticima u istočnom susjedstvu.

Ne možeš ništa. Već sam rekao- trube ste, znate da ste trubaduri, i zato se svjesno pravite blesavi.

Stvarno? Evo, samo na ovoj strani ti je čistim argumentima pobijena početna teza, a ti nemaš dovoljno pristojnosti da to i priznaš. Ili makar da ne nastaviš sa već milion puta prežvakanom pričom. Mogu da kladim u bilo šta kako ćeš već za nekoliko strana ove teme da prekopiraš neki iz tvog repertoara kilometarskih postova i izgovoriš sudbonosno "pobedio sam". Vidi kržljavi, ako si ti formiran u jednoj zatvorenoj matrici koja ne trpi nikakve uticaje sa strane, mi nismo. To znači dve stvari za tebe, jednu pozitivnu i jednu negativnu. Pozitivna je što uopšte imaš priliku da na normalan način raspravljaš sa nama, jer u tvojoj suženoj matrici to ne bi mogao. Negativna je ta što ovde ne možeš da prodaješ priče iz svog sveta kao neupitne. Zato što se one ovde preispituju, dok u tvom svetu nema preispitivanja.

Рођени мој, ни госн Марио са све буљуком ХАЗУ академика не би нашао ни наговјештај везе између мојих ријечи које си навео и овог твог пискарања. Ајде признај да си грешком кликнуо на мој упис кад си ово писао, биће ми лакше.

Mislim da je izuzetno bezobrazno da to zameraš drugima, zato što je to doslovno tvoj sindrom ponašanja.

Upravo se ti praviš blesav, ne čitaš odgovore koji nisu nikakvo filozofiranje, već vrlo jasni, sa faktografskim usmerenjem, pa se potom praviš gluvonem i drndaš dalje po starom kao FORMICA, preporučavajući tome literature koju ni sam uopšte nisi ni otvorio, već poznaješ na osnovu tuđeg (najčešće očigledno vrlo pristrasnog) prepričavanja ili navođenja međ' referencama.

Da se ne pravimo blesavi, mutno se sjećam tvog eskiviranja i bježanja oko teme dubrovačkog jezika. Uzeti taj dio "dijaloga", dati ga bilo kom nepristranom i mentalno kapacitiranom, bilo bidosta za nekog prosječno obaviještenog.

Begaš od teme, skrećeš s nje, praviš se da ne čuješ, ne razumiješ (možda je to iskreno, ne znam).

Nema se tu što nadugo razglabati, tvoje znanje ili neznanje nije ništa drugačije od diskursa podkovanih srpskih filologa kojih nema nigdje s ikakvom logičkom argumentacijom, i koje nitko ne šljivi.

https://forum.krstarica.com/threads/dubrovacka-knjizevnost.683589/

https://forum.krstarica.com/threads/dubrovacka-knjizevnost.803860/

Zašto bi bilo tko, osim kao razonodu za utratu vremena, derivirao 100 puta jedno te isto za gluhonijeme.

Dok je zabava, zabava je. Kad postane dosadno, kao opis boja daltonistima, nema potrebe za ičim dalje.

O, da. Ali mi je bar drago da neko razume; već me je dosta forumaš pokrstilo da reklamiram knjigu Evolute protiv pseudoistorije.

Meni Hrobi deluje kao neko ko sebe doživljava kao intelektualca, ali pošto i sam sumnja u sebe u tom pogledu, leči izvesne komplekse tako što popuje neprosvećenom bizantističkim šizmaticima u istočnom susjedstvu.
Немој ми на рођеног, није њему лако. Он је типичан примјерак управо оног културалног обрасца против кога се тако жустро бори... Прави Леоне – Глембај који убија Глембаја у себи... и заврши како заврши...
Прадомовина га мирно чека, зове праисконским познатим језиком и гласом, али он се батрга...

Nema se tu što nadugo razglabati, tvoje znanje ili neznanje nije ništa drugačije od diskursa podkovanih srpskih filologa kojih nema nigdje s ikakvom logičkom argumentacijom, i koje nitko ne šljivi.

Primer logičke argumentacije ti je i ovde pomenut. Rekao si kako pomena srpskog jezika nema pre 17. veka, momentalno si dobio argumentovani odgovor, a tvoj odgovor na sve to je priča o dubrovačkom "jeziku"?! Recimo čak i da možeš da dokažeš nešto po tom pitanju, kako to potire činjenicu da si ispao budala sada? Pokušavam da shvatim po kojim principima funkcioniše tih tvojih dva grama mozga (?), i mislim da sam našao odgovor. Ako dokažeš da je trava zelene boje, dokazao si i postojanje "hrvatskog jezika". Zanimljivo, tako se pobeđuje u svakoj raspravi :kafa:

Evo i 4 primera iz XV stoleća. Prva dva su od monaha Dositeja, iz Prozrka kod Ljubostinje, 1416. i 1418. godine (iste je reči zapisao):

content

Tu je jedan primet i iz 1462, a evo i jednog iz 1434. godine; od dijaka despota Đurđa po imenu Grubac:

content

Samo malo- a što to mene briga? Ja sam se nagledao srpskih i srbijanskih krivotvorina, muljanja, trolanja, petljanja, iskrivljavanja, prešućivanja, bjelina gdje bi trebalo biti teksta...na vagone.

Mene za te tričarije nije briga, i ja znam da ne mogu, ni ne trebam, ikom srpskom apologetu fantazijske usmjerbe išta dokazivati.

Dokazujte si vi sami, a napose oni koji izrijekom o tom pišu, kao Aleksandar Mladenović u svom tekstu o spomenu srpskoga jezika.

Kojem tekstu?

Naveo sam, i fućka mi se za to da tražim gdje je i koji je.

Te vaše igre bez granica trolanja slobodno nastavite s Mladenovićem, na spiritističkoj seansi, budući da se on odavno preselio na Ahiret.

Samo malo- a što to mene briga? Ja sam se nagledao srpskih i srbijanskih krivotvorina, muljanja, trolanja, petljanja, iskrivljavanja, prešućivanja, bjelina gdje bi trebalo biti teksta...na vagone.

Mene za te tričarije nije briga, i ja znam da ne mogu, ni ne trebam, ikom srpskom apologetu fantazijske usmjerbe išta dokazivati.

Dokazujte si vi sami, a napose oni koji izrijekom o tom pišu, kao Aleksandar Mladenović u svom tekstu o spomenu srpskoga jezika.

Kojem tekstu?

Naveo sam, i fućka mi se za to da tražim gdje je i koji je.

Te vaše igre bez granica trolanja slobodno nastavite s Mladenovićem, na spiritističkoj seansi, budući da se on odavno preselio na Ahiret.

Hrobi, kakva muljanja, šta, gde...šta ti uopšte pokušavaš da kažeš? Kakve igre? Imaš li ti uopšte neke poente, čovječe, ili opet eskiviraš kada bivaš uhvaćen u izjavljivanju gluposti? :lol:

Нисам разумио да ли оне силне хрватске даровнице сврставаш у српске или у србијанске кривотворине. ;)

Hrobi, kakva muljanja, šta, gde...šta ti uopšte pokušavaš da kažeš? Kakve igre? Imaš li ti uopšte neke poente, čovječe, ili opet eskiviraš kada bivaš uhvaćen u izjavljivanju gluposti? :lol:

Ponavljam- nema se tu što reći. Sve je rečeno, i dosadno je, i pretresano 100 puta na internetskim forumima.

Na stručnoj, no ipak pristupačnoj razini, upravo sve je rečeno još u doba SFRJ 1985-1986:

Dragutin Raguž: Razvoj književnoga jezika po Pavlu Iviću
https://hrcak.srce.hr/205096

Pavle Ivić: Nauci trebaju činjenice, a ne emocije
https://hrcak.srce.hr/205152

Radoslav Katičić: O čem se zapravo radi
https://hrcak.srce.hr/205161

Pavle Ivić: Radi se ipak o nečem drugom
https://hrcak.srce.hr/205204

Radoslav Katičić: Radi se baš o onome
https://hrcak.srce.hr/205212

I to je na koncu prokomentirao Stjepan Babić u tekstu ovdje prikazanom:

Stjepan Babić: Odgovor Pavlu Iviću

https://hrcak.srce.hr/78350

https://forum.krstarica.com/threads/ciji-je-nas-jezik.251784/page-170

I sve ovo, nije ništa do mlaćenje krepaloga magarca u fazama dosade.

Нисам разумио да ли оне силне хрватске даровнице сврставаш у српске или у србијанске кривотворине. ;)

Ono što je ovde po sredi jeste još jedan primjer jeste Hrobijevog napamet preporučivanja literature koju nije uopšte detaljno pročitao. On je verovatno čuo od Tandoorija za tu Mladenovićevu raspravu kad nije spomenuo, pa možda i pročitao prvi pasus na Scribd-u (tamo je i dalje; može da otvori bilo ko ko hoće) i onda iz toga izvlači nekakve, izrazito površne zaključke.

I da bude stvar najgora, šalje nas u polemiku sa Aleksandrom Mladenovićem...verovatno potpuno nesvestan da za Mladenovića (koji je u svojoj raspravi koristio Azbučnik srpskih srednjovekovnih pojmova Đorđa Trifunovića, odakle sam i postavio snapshotove) nije bilo apsolutno ničeg spornog u ovome što sam spomenuo, i zasigurno još manje svestan da se dotična rasprava koju je Mladenović napisao uopšte ne bavi 'srpskim' lingvonimom, već vrlo izričito sintagmom (doslovno) 'srpski jezik'. :hahaha:

A sad će možda otići na Scribd da proveri koju je glupost i to više puta odvaljivao, a možda i neće ako mu ponos malo jače proradi i možda ostaviti ovde neku teatralnu poruku o nemogućnosti prepiske, mom autizmu i nečem sličnom (verovatno postaviti još nešto linkova i literature koju nije uošte pročitao za preporuku), podviti rep i nestati...na neko vreme, barem. :lol:

Ponavljam- nema se tu što reći. Sve je rečeno, i dosadno je, i pretresano 100 puta na internetskim forumima.

Na stručnoj, no ipak pristupačnoj razini, upravo sve je rečeno još u doba SFRJ 1985-1986:

Dragutin Raguž: Razvoj književnoga jezika po Pavlu Iviću
https://hrcak.srce.hr/205096

Pavle Ivić: Nauci trebaju činjenice, a ne emocije
https://hrcak.srce.hr/205152

Radoslav Katičić: O čem se zapravo radi
https://hrcak.srce.hr/205161

Pavle Ivić: Radi se ipak o nečem drugom
https://hrcak.srce.hr/205204

Radoslav Katičić: Radi se baš o onome
https://hrcak.srce.hr/205212

I to je na koncu prokomentirao Stjepan Babić u tekstu ovdje prikazanom:

Stjepan Babić: Odgovor Pavlu Iviću

https://hrcak.srce.hr/78350

https://forum.krstarica.com/threads/ciji-je-nas-jezik.251784/page-170

I sve ovo, nije ništa do mlaćenje krepaloga magarca u fazama dosade.

Je li objašnjavaju Raguž, Katičić, Ivić ili Babić tvoj nesporazum i greške?

Da li ti, čoveče tvrdoglavi, kapiraš da potpuno krivo tumačiš Mladenovićevu raspravu, te da si izjavio nešto što je faktografska greška? Treba li samo radi te tvoje gluposti da prekopavam i postavljam samog Mladenovića koji te pobija; još i šalješ druge u polemiku sa njim a suštinu uopšte ne kapiraš, sramoto jedna!?

Je li tebi jasno da tu nije reč o lingvonimu, već o ponenutoj sintagmi, u istom onom smislu kojeg ne zanima Vinodolski zakonik iz prostog razloga što tamo piše samo 'hrvatski', bez reči 'jezik'?

Back