Buve, krpelji i ostala gamad

Veliki broj vlasnika, uključujući i mene, je razočaran u FL jer su paraziti razvili rezistentnost. Mi poslednjih godinu-godinu ipo koristimo sličan proizvod, samo od drugog proizvođača-već sam X puta napisala, u pitanju je Virbac. I kod jednog i kod drugog je potrebno 48h da se preparat potpuno resorbuje i tek onda je dozvoljeno kvašenje. Prednosti Virbac-ovog spot-on preparata (nikako ne mogu da mu upamtim ime) su te što buve i krpelji još uvek nisu razvili rezistentnost, što nema plagijata i što mu je cena pristupačnija. I, kao što rekoh, proletos sam mu aplikovala (i to sam mu blago subdozirala-on ima 7,5kg a upotrebili smo onaj za pse do 7kg) jednu tubicu i još uvek nema ni buva ni krpelja a redovno je u kontaktu sa infestiranim životinjama i kreće se po površinama na kojima ima i jednih i drugih i ko zna kojih još parazita. Mana je ta što može da izazove alergijsku reakciju kao što se pre nekoliko meseci desilo Neninoj Zoni ali to su izuzetno retki slučajevi.

Paraziti kao što su buve, predstavljaju za naše ljubimce ozbiljan problem koji nikako ne treba zanemariti.
Danas postoje razna sredstva protiv ovih napasnika, sposobna da ih veoma efikasno istrebe, što neke vlasnike dovede u zabludu da zaraza parazitima nije nikakav problem i da se ne treba mnogo brinuti zbig toga. Ustvari, buve i krpelji mogu biti opasni a zanemarivanje preventivnih mera može imati neželjene posledice. Osim što životinji pričinjavaju niz neugodnosti, oni mgu biti opasni i za njeno zdravlje, kao i za zdravlje osoba iz njenog okruga.
Obično primetim da se vlasnici obično zavaravaju da njihovi ljubimci se ne mogu zaraziti buvama jer ne žive napolju i veoma retko izlaze a ustvari nijedna životinja nije pošteđena ove opasnosti. Štaviše, 95 % ovih parazita je svuda u stanu, na foteljama, tapetama, tepihu najviše, parketu a svaga 5 % na samoj životinji.
U većini slučajeva, zaraza je posledica primene ovih sredstava samo u letnjim mesecima. Pri tom ne treba zaboraviti da zagrevanje stana stvara idealan ambijent za razmnožavanje buva. Jaja i larve mogu da se zavuku u svaki ugao u stanu, uprkos redovnom čišćenju. Najzad treba imati u vidu da paraziti imaju podmuklu strategiju.
U prvoj fazi, zaraza prolazi neopaženo sve dok životinja ne močne da se češe. U drugoj fazi kada izlaze iz svoje čaure osećaju neodoljivu glad i zbog toga odmah kreću u potragu za nekom životinjom ili čovekom jer ih privlači telesna toplota.
Problemi koje buve mogu izazvati nisu vezani jedino za njihov ujed, mada on ponekad može biti uzrok ozbiljne anemije i smrti životinje. U nekim slučajevima ujed buve izaziva alergijsku reakciju, na primet kod mačaka.
Prvu opasnost za čoveka je činjenica da su ovi paraziti prenosioci raznih bolesti. Buve mogu preneti pantljičaru i Bartonelozu ili ''bolest mačije ogrebotine'', bakterijsku infekciju.
Kad se ljubimac baš zarazi, postoje šamponi protiv ovih parazita. No da ne bi došlo da zaraze poželjno je da svaki ljubimac ima orglicu protiv ovih parazita. I neophodno je da se ređe posipaju stvari specijalnim praškom koji će nakon nekog vremena uništiti i buve i njihova jajašca. Samo takva sinronizovana akcija može nam pomoći da se oslobodimo ovih napasti.

Moj muž odbija da se ozbiljnije pozabavi buvama svog mačka (u radnji je, ja ga viđam samo jednom nedeljno) i čini mi se da jadni Bili ima blažu formu anemije. A Duowin (i meni se čini da se tako zove :)) se pokazao kao efikasan preparat za pse i dovoljno ga je aplikovati dvaput godišnje-u proleće i jesen.

zdravo ,čitam ove forume ali nikako da nadjem rešenje za svoj problem. nemem psa ni mačku u kući, ali zato imam kuću punu buva :) imam pse u dvorištu ali oni su iza kuće i nisu blizu ulaza..ovog leta su mi dva puta prskali kcelu kucu i dvoriste. jednom iz veterinarske stanice, i jednom neka firna kao rade dezinsekciju i ......i pritom nas odrali :p

zna li neko kako da se resim tih napasti u kuci?
hvala

zdravo ,čitam ove forume ali nikako da nadjem rešenje za svoj problem. nemem psa ni mačku u kući, ali zato imam kuću punu buva :) imam pse u dvorištu ali oni su iza kuće i nisu blizu ulaza..ovog leta su mi dva puta prskali kcelu kucu i dvoriste. jednom iz veterinarske stanice, i jednom neka firna kao rade dezinsekciju i ......i pritom nas odrali :p

hvala

Danas sam otkrila na svom psu buve!!! :cry: To mi je bilo jako chudno jer se on uopshte ne cheshe, a nashla sam ih prilikom cheshljanja dok ih pre nekoliko dana nije bilo. Elem, ja cu ga sutra odvesti kod veterinara da ga naprskaju i shta vec, a zanima koliko je potrebno njima da predju na choveka ili nameshtaj i celu kucu? Mnogo se plashim ali mi se chini da ih nema puno jer se on ne cheshe...

hvala

Zar ni malo ne deluje to što su vam radili dezinsekciju u celoj kući i dvorištu i to dva puta? :confused:
Recite mi gde tačno imate buve?
Da li imate neke biljke u kući? Moguće da su to biljne duve.
Krenite sa detaljnim čišćenjem kuće.

Danas sam otkrila na svom psu buve!!! :cry: To mi je bilo jako chudno jer se on uopshte ne cheshe, a nashla sam ih prilikom cheshljanja dok ih pre nekoliko dana nije bilo. Elem, ja cu ga sutra odvesti kod veterinara da ga naprskaju i shta vec, a zanima koliko je potrebno njima da predju na choveka ili nameshtaj i celu kucu? Mnogo se plashim ali mi se chini da ih nema puno jer se on ne cheshe...

Trebate brzo da reagujete.
Kupite šampon protiv buva i okupajte svoga psa.
Ja sam na ovoj temi već pisala kako su buve svuda u kući. Mogu lako da pređu na čoveka, ako je ljubimac baš pun buva.
Pošto ćete voditi vašeg ljubimca kod veterinara on će vam se reći i pogledati ga.
Pošto ima malo buva, najbolje je početi kupanjem šamponom protiv njih a dalje ako to ne pomogne, postoje razni praškovi. Rećiće vam veteriner sve.

Moj muž odbija da se ozbiljnije pozabavi buvama svog mačka (u radnji je, ja ga viđam samo jednom nedeljno) i čini mi se da jadni Bili ima blažu formu anemije. A Duowin (i meni se čini da se tako zove :)) se pokazao kao efikasan preparat za pse i dovoljno ga je aplikovati dvaput godišnje-u proleće i jesen.

MM, da li je moguće da tebi Virbacov Duowin drži 6 meseci?
Ja mojoj Šici stavljam svakih mesec dana, pošto piše u uputstvu da protiv buva drži 3 meseca, a protiv krpelja 1 mesec. Vrlo rado bih to proredila, ali iskreno baš me je strah krpelja. Živimo u zgradi, i Šica ne ide po šumama, ali malo malo pa čujem kako je neko kuče iz komšiluka ili ujeo krpelj ili samo šetao po njemu.. Doduše oni koriste druge zaštite..
Znači vama i pored šetnji po lišću i pored mačaka, drži 6 meseci? Jel mu daješ možda beli luk ili nešto drugo protiv krpelja?

Da li je tacno kad se zivotinja poprska sa sredstvom protiv buva, buve poskacu svuda po kuci. Ja sam juce na svom macku nasla buve i odmah sam ga okupala sa samponom za macke (protiv buva) ali nisam ih sve unistila. Mislila sam da kupim ampulu da ga poprskam ali me strah da se ne presele na mene.:dash:

Zar ni malo ne deluje to što su vam radili dezinsekciju u celoj kući i dvorištu i to dva puta? :confused:
Recite mi gde tačno imate buve?
Da li imate neke biljke u kući? Moguće da su to biljne duve.
Krenite sa detaljnim čišćenjem kuće.

Pa buva ima svuda. U krevetima, po dnevnoj sobi... po nama :( u garderobi. Kuca se redovno odrzava a o prnju posteljine da i ne pricam. ja i ne toliko ali supruga je bas osetljiva na te ujede i ujutro se probudi sva u bubuljicama. stasno!! interesantno je to sto recimo kada se desi da je dobro izijedaju ona kompletnu posteljinu ubaci u masinu, ali one i iz masine izadju zive. Valjda se cebad ne smeju prati na visokim temperaturama.
A buve su prave, redovno ih hvatamo i ubijamo, i uvek su pune krvi.
Sada sam nabavio neko sredstvo "POLARIS" sme da se prska svuda po kuci. PA videcemo....

Sinoc sam macka okupala "Katzen" samponom, ali nisam uspela sve buve da unistim. Interesuje me koliko je sampon opasan za macku (jer se lize) Mislim da sam ga dobro isprala ali opet me je strah. Isto tako me interesuje koliko cesto sme da se kupa tim samponom, i kako da unistim sve te buve (kad ga potopim one sve odu na glavu, a ja ne smem glavu da mu kvasim. Srah je da ga ne otruejm) :dash:

Ja sam dobila od veterinara neko sredstvo koje se rastvara u 2l vode, i okupala sam oba svoja kuceta. E sad, ne znam kako da provalim jesam li ubila buve? Kad sam ih videla, pre dva dana, odmah sam mu stavila ogrlicu i sutradan nisam nijednu videla kad sam ga trebila, sto verujem da ne znaci da ih nema vise, sinoc sam ih okupala i prekosutra stavljamo Frontline...
Rekao mi je veterinar da su kod odobrili novo sredstvo, Adventix, na foru FL, i kako ce verovatno da izdrzi neko vreme da bude uspesno u borbi...

Back