Sokole... Izvini ako sam previše pristan, ali vidim da si neposredan i ruralan čovek pa ću i ja s tobom tako. Ako malo bolje pogledneš ne govorim o ubijanju, nego o etničkom čišćenju. Tačnije, kombinaciji etničkog čišćenja, "dobrovoljnog i samostalnog iseljavanja" Hrvata i pljački i paljenju kuća koje su dobrovoljno ostavili. Tako da ja tebe pitam za šta ti tu opšte meni odgovaraš, je li opet ono ja o klin, ti o ploču i eto zavade?
Drugo, ako ti je đed u II sv ratu zajedno sa ostalim ličkim đedovima vodio rat protiv hrvatskog naroda i ako je u Srbu dizao ustanak protiv naroda Hrvata, zašto tokom 50 godina trajanja svoje pobede nad tim hrvatskim narodom nije nikad rekao protiv koga je ratovao, nego je govorio da je ratovao protiv okupatora i nenarodne vlasti?
Nijesam nikakav "ruralni cojek" posto bi znao bar usaditi paprike, a ne znam ni to... Niti mi je to na ponos, posto se ja ne ponosim nicim sto ne znam. Niti si ti rekao da je rijec o "etnickom ciscenju", pa bi vecina ljudi odma pomislila da se radi o ubistvima...
Kao drugo, kad je vec rijec o "etnickom ciscenju", zar su Srbi van Krajine bolje prosli od "Hrvata u dinarskom podrucju"? Zar je bilo kod nji manje paljenja kuca, pljacke itd.? I to sve 1991. Pa to se meni licno dogodilo.
Ja nikad to nijesam krio, niti cu pred nikim, jer sam svojim ocima gledao pljacku i palez... ali jednom, jedan jedini put, nijesam cuo da je ikome to bilo naredjeno od ikakvog lica od autoriteta, niti sam cuo price da je neko to naredjivao.
Otkud ti znas sta je meni djed prica? Ustanak je dignut protiv tkz. hrvatske drzave, time i hrvatskog naroda, jer je ta drzava bila njegova i nicija vise. A 90% borbi u Lici su bile Srbi protiv Srba (cetnici/partizani), a ne protiv nekakvog toboznjeg okupatora i nenarodnije vlasti, drugi 9% su bile borbe protiv tkz. hrvatske drzave a svega 1% "protiv okupatora"...
Poslije rata nije bilo vise nezadovoljni ljudi i razocarani ljudi, kao medju Srbima-partizanima. Cak ni cetnici, koji su izgubili rat, nijesu bili toliko nezadovoljni koliko partizani, koji su vidili "sta su izborili". I to je prica sviju onije pravi boraca, koji se nijesu poslje rata nidje gurali niti "funkcionasili", nego su se vratili svojim predratnim poslima...
I opet pitanje slično kao i za nacističku Nemačku: da li je jedina odlika NDH genocid nad Srbima i Jevrejima i tokom svog postojanja ta država i ceo njen aparat nisu radili ništa drugo? Pa usput i objavljivali u vestima svakog dana koliko su Srba pobili u kom logoru, koliko pohvatali tamo i tamo? KOliko kila očiju je kog dana stizalo u poglavnikovu kancelariju da ih pokazuje stranim diplomatama? Ili su svom narodu servirali priče o slobodi, naprednosti i borbi protiv zla. Ajde ne budi naivan. Ako su naivni ovi beogradski klinci koji dalje od blokova nisu videli, ne moraš ti da budeš.
Svi su oni znali sta se sa Srbima radi i svi su oni cutali. I tada i poslje i uvijek... Nikad se niko od toga nije ogradio od hrvatski vodja (osim po partijskoj liniji KPJ), niti je ozalio Srbe, seljake, ljude koji nijesu veze imali sa politikom niti su znali puno izvan svog sela... koji su ubijali u stotinama iljada samo zato sto su Srbi.. Svi su znali i svi su cutali. A drzava koja je to radila, to je bila hrvatska drzava.
I nemoj meni podmetati te mucke, poredeci to sa Njemackom. Njemci su se 30 godina poslje rata svako malo izvinjavali a stetu otplacuju jos i dan danas (prije par godina su kupili Izraelu jedno-dvije nuklearne podmornice, da im se nadje).
Kao sto Hitlerova Njemacka ima veze sa danasnjima Njemcima i Musolinijeva Italija sa danasnjim Talijanima, tako bi valjda i paveliceva tkz. hrvatska drzava imala veze i sa Hrvatima? Ili pak, to
samo u ovom slucaju ne vazi?
Kome su Hrvati platili odstetu? U Lici, Kordunu i Baniji se spavalo pod vedrim nebom sve do 1950... i sve sto je izgradjeno i obnovljeno, nijesu za to snosili teskoce nikakve oni koji su stetu cinili nego oni kojima je pricinjena, kao da su oni krivci zbog stete koja im je pricinjena.